dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody 2/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody W małym garnuszku wymieszać truskawki z cukrem (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru(...)doprowadzając do wrzenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy do niej sok z truskawek np. 2 łyżki. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do truskawek, mieszamy i odstawiamy do stężenia. Przygotowanie tortu: Na ozdobnej paterze układamy spód biszkoptu, nasączamy ok. 1/3 szklanki wody, wymieszanej z sokiem z cytryny, następnie wykładamy ½ kremu
kulinarnyswiatdomiVegetę! I jeszcze chipsy jabłkowe... I jeszcze... Dużo pomysłów mam :) Składniki: 2 kg podłużnych pomidorów 1 papryka czerwona - można pominąć, ja dałam 1 torebka ziół prowansalskich sok z jednej cytryny - nie wyrzucamy resztki 1 łyżeczka octu jabłkowego ok. 1,5 litra oliwy z oliwek sól morska z papryczką chili Mieszamy w miseczce zioła, sok z cytryny i ocet(...)jabłkowy - odstawiamy Pomidory myjemy, kroimy na pół i wydrążamy z nich miąższ ( miąższu nie wyrzucajcie, można z nich zrobić sok ) Paprykę umyć, pokroić w cząstki, wydrążyć pestki Resztki z cytryny pokroić w ćwiartki Na jednym poziomie suszarki układamy paprykę Na pozostałych poziomach układamy pomidory z resztkami cytryn i delikatnie posypujemy solą morską Włączamy suszarkę i suszymy pomidory
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzetrwać ten upalny dzień ? Na pewno trzeba dużo pić. Lemoniada będzie jak najbardziej najlepszym wyborem na gorące dni. Jak wiemy cytryna jest doskonałym źródłem witaminy C, wzmacnia odporność organizmu,obniża ciśnienie a także poziom cholesterolu we krwi. Oprócz tego poprawia kondycję skóry. Zaleca się picie rano szklanki wody z sokiem z cytryny. Taka mieszanka oczyszcza nasz organizm z toksyn(...)także pita regularnie wspomaga odchudzanie. Same zalety Moja propozycja : Lemoniada 1,5 l wody mineralnej 3 cytryny 1 szklanka zielonej herbaty 5-6 łyżek cukru 1 listek mięty Do wody mineralnej wlewamy wcześniej posłodzoną i ostudzoną herbatę. Następnie sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Przechowujemy w lodówce. Podajemy z kostkami lodu i listkiem mięty, można wrzucić także kilka plasterków cytryny
noteskulinarnyfigazwiązku z tym, że Święta coraz bliżej to ze zdwojoną siłą pojawiają się u Nas świąteczne przepisy. I tak dziś był już mazurek a teraz dodajemy jeszcze babkę cytrynową, która również świetnie pasuje na świąteczny stół. Właściwie to nazywam ją czasem też potrójnie cytrynową, gdyż do ciasta dodaję sok i skórkę z cytryny, lukier jest na soku cytrynowym, a jeszcze(...)dodatkowo podaję ją ozdobioną cytrynami w lukrze. W związku z tym słodycz przeplata się w niej z kwaskowatą nutą. Wielkanocna babka cytrynowa Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 180 ml mleka szczypta soli 2 cytryny cukier puder
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowania tych bajaderek śmiało można wykorzystać piernik pozostały z wigilijnej kolacji i tak w szybki sposób uzyskamy kolejną słodkość na święta. Do przygotowania tych śnieżnych piernikowych kuleczek użyłam skórek cytrynowych oraz masy korówkowej HELIO , które otrzymałyśmy w paczuszce od tej firmy - bardzo dziękujemy :) Piernikowe bajaderki z rumem SKŁADNIKI: 500 g piernika 100 g skórki cytrynowej HELIO 3-4 łyżki(...)orzechów włoskich HELIO 1 łyżka siekanych płatków migdałowych biała posypka lub wiórki kokosu do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Piernik drobno kruszymy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy rum, masę krówkową, skórkę cytrynową i siekane orzechy i migdały, całość mieszamy. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w białej posypce lub wiórkach kokosu. Odkładamy na 2 godziny do lodówki. Do przygotowania
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczenia 2 łyżki kakao (lub więcej do zabarwienia masy) Biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 100 g masła 2 opakowania kiślu cytrynowego 1 galaretka cytrynowa Masa o smaku leśnych owoców: dżem o smaku owoców leśnych 2 galaretki o smaku owoców leśnych 2 jogurty naturalne Polewa(...)wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. W drugiej formie przygotowujemy w ten sam sposób jasny biszkopt, nie dodając kakao. Studzimy ciasta. Przygotowujemy masę cytrynową. Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypujemy galaretkę i dodajemy masło. Wszystko mieszamy, studzimy a następnie wykładamy na ciemny biszkopt i wsadzamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy
Symfonia smakowabotwinki (wybierajcie taką, która ma duże, ładne liście) woreczek ryżu pół kostki fety 1 ugotowana marchewka szpinak (u mnie mrożony - 4 kostki) czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek 1 cytryna i sok z jednej cytryny czarne oliwki Liście botwinki umyć. W garnku zagotować wodę i zahartować w niej liście botwinki. Wystarczy dosłownie kilkanaście sekund - liście są bardzo delikatne(...)Ryż odcedzić. Dodać do niego roztartą, ugotowaną marchewkę, przygotowany wcześniej szpinak, pokruszoną fetę i jedną łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Można dodać troszkę soku z cytryny. Gotowy farsz nakładać na liście botwiny i delikatnie zwijać. Wystarczą ok. 2 łyżeczki farszu na 1 liść, aby można go było dokładnie zwinąć. Na dużej patelni lub w garnku
KUCHARNIABiszkopt: 5 dużych jajek 1 szkl. mąki (2 łyżki mąki ziemniaczanej + reszta pszennej tortowej) 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny ===== Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 2 galaretki niebieskie(...)galaretka cytrynowa ew. cukier sok z cytryny ===== Śmietana: 700 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 10 g żelatyny 70 ml wody orzechy WYKONANIE wpierw ubijamy
w mojej kuchnisałatkę z jarmużu. Polecam. Było pyszne ;) składniki na łososia w glazurze: 2 filety świeżego łososia ze skórą 1 łyżka naturalnego miodu 2 łyżki musztardy Dijon sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę biały pieprz 1 pęczek koperku 2 łyżki oliwy do pieczenia składniki na pieczone bataty: 2 bataty sól morska świeżo mielony pieprz 2 gałązki świeżego rozmarynu(...)składniki na sałatkę z jarmużu: kilka liści jarmużu 1 garść botwiny sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy czosnkowej Przygotowujemy glazurę dla ryby.Płynny miód, musztardę, sok z cytryny, pieprz i czosnek i posiekany koperek energicznie mieszamy ze sobą. Filety ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą. Wykładamy łososia i polewamy gotową glazurą. Bataty obieramy ze skórki
Bon Appetit Małgorzatysałatce z batatów z ostro-kwaśnym dressingiem. Co potrzebujemy by skonstruować to zachwycające danie? Oto lisa potrzebnych składników: Ryba: * 2 filety świeżej Tilapii * sól, pieprz *sok z cytryny do skropienia *mąka do opruszenia Sałatka: * 1 batat sporej wielkości *1/3 długiego zielonego ogórka * kilka pomidorków koktajlowych (ok 6-8) * natka pietruszki Dressing: * sok z połowy cytryny * taka sama ilość oleju(...)kroimy ogórka, uprzednio obranego ze skórki w małą kostkę oraz kroimy też pomidorki w ćwiarteczki. Do osobnej miseczki wsypujemy cukier, pokrojoną chili, wyciśnięty ząbek czosnku i dolewamy sok z cytryny. Następnie mieszamy, stopniowo dolewając olej aż do uzyskania konsystencji sosu. Przejdźmy do przygotowania Tilapii. Rybkę (jeśli musimy) oczyszczamy z łusek, Następnie kroimy każdy z filetów na pół
Wspólne smakiherbaty. Pomyślałam, że będzie idealna na chłodne jesienne wieczory :) Przepis pochodzi ze strony niebieskapistacja.blox.pl . Z podanego przepisu uzyskałam 9 małych słoiczków po koncentracie pomidorowym. Składniki: -700g cytryn (najlepiej te, które mają cienką skórkę) -700g cukru -700ml wody Wykonanie: Cytryny możemy sparzyć wrzącą wodą lub dokładnie wyszorować. Następnie w garnku zalewamy je wodą i zostawiamy na dobę(...)czasie wylewamy wodę, wlewamy świeżą i gotujemy cytryny 30 minut. Odcedzamy, zalewamy wodą i ponownie odkładamy je na dobę. Po 24 h odcedzamy i kroimy w drobną kostkę usuwając przy tym pestki. Wodę i cukier gotujemy razem, by powstał syrop. Do gotującego się syropu dodajemy kawałki cytryn i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie i przezroczyste. Gotową
KasiekGotujeSkładniki na ciasto: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej soku z 0,5 cytryny 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli tłuszcz gęsi Nadzienie serowe: 250 gram sera 1 jajko 50 gram cukru 1 cytryna cukier waniliowy 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli masła Wykonanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko oraz wodę gazowaną, sól. Miksujemy(...)samym końcu dodajemy sok z cytryny delikatnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem gęsim, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Do sera dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej delikatnie
kgwjanczewosmaczne greckie szaszłyki z jagnięciny - souvlaki. Danie nie wymaga wiele wysiłku, ani wymyślnych składników (z wyjątkiem samej jagnięciny), a smakuje identycznie jak w Grecji. Mięso pachnie dużą ilością oregano, cytryną i czosnkiem, a podałem je z frytkami, sosem tzatziki i świeżą sałatką. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z udźca jagnięcego bez kości, 1 cytryny, 4 średnich czerwonych(...)tego mięsa, dlatego też uważam, że nie należy zabijać jego smaku przyprawami, a jego przyprawienie powinno ten smak tylko wydobyć i podkreślić. Do mięsa dodałem skórkę otartą z jednej cytryny, sok z połowy cytryny, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 5 łyżeczek suszonego oregano, 2 łyżki oliwy, szczyptę soli i odrobinę czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszałem, aby mięso
Wyprawy kulinarnesposób możecie upiec również pstrąga lub inną rybę. ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII Składniki (na 2 porcje): średniej wielkości filet z łososia (ok. 500g) ok. 50g masła cytryna ćwiartka pomarańczy 2 ząbki czosnku koperek sól ziołowa pieprz Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i przekrajamy na 2 porcje. Czosnek wyciskamy przez praskę. Pomarańczę i pół cytryny kroimy w półplasterki. Druga część przyda(...)się do skropienia ryby. Kroimy trochę koperku. Rybę nacieramy czosnkiem, pozostawiając niewielką ilość do późniejszego przyprawienia, solą ziołową, pieprzem oraz koperkiem. Skrapiamy cytryną i odstawiamy na ok. 45-60 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie możemy dodatkowo przyprawić pozostałym czosnkiem i jeszcze skropić sokiem z cytryny. Masło kroimy w plasterki i układamy na rybie. Następnie kładziemy półplasterki cytryny
Sagneska - gotowanie i lifestylebabeczek nie próbowałam, ale pewnie byłoby podobnie. Jedyny trafny pomysł na wykorzystanie rabarbaru to kompot - oj tak, kompot każdy chętnie wypije. Zdecydowanie ja! Dziś kontynuacja wykorzystania w przepisach trawy cytrynowej. Dzięki niej kompot robi się orzeźwiający, lekko kwaśny (to zasługa również rabarbaru) i bardzo aromatyczny. No i jaki prosty! Zapraszam na kompot rabarbarowy z trawą cytrynową."Składniki:3 litry przefiltrowanej(...)wody2 szklanki truskawek4-5 gałązek rabarbaru2 źdźbła trawy cytrynowej150 g cukrugarść listków miętySposób przygotowania:Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Następnie myjemy i osuszamy trawę cytrynową. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do wody. Trawę cytrynową przekrawamy na pół i również wrzucamy do garnka. Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Dorzucamy do kompotu razem z listkami mięty.Całość
Słodkie Przyjemności