tabliczki) 2 łyżki śmietanki kremówki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 250 g pomarańczowej marmolady (ja użyłam swojego wyrobu, konfiturę pomarańczowo -imbirową, przepis tutaj ) 2 pomarańcze 2 łyżki cukru 2 łyżki masła Wykonanie: Ciasto: Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem(...)około 40 minut w temp. 170 - 180 stopni C. Polewa: Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką oraz masłem i cukrem. Dobrze ze sobą wymieszać Karmelizowane pomarańcze: Pomarańcze kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i podsmażyć cienkie plasterki pomarańczy. Tort - finał: Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć podgrzaną marmoladą
Bon Appetit Małgorzatypomarańczy ostrym nożykiem ściąć skórkę bez białej części.Pomarańczę obkroić z białego albedo,pokroić na ćwiartki i wraz ze ścietą skórą włozyć do kaczki.Otwór zamknąć drewnianąwykałaczką masło rozpuścić w rondelku z cukrem (cukier powinien sie skarmelizowac).Kaczke polać gorącym tłuszczem ,skropić sokiem z pomarańczy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C piersią do góry.Piec około(...)zimnego) w małych kawałeczkach.Mieszać ubijaczką do piany.Sos powinien zgestnieć.Doprawić solą i pieprzem obrać 3-ią pomarańczę.Obrać pomarańczę tak,by ściąć skórę z całą białą częścią,następnie ostrym nożem wycinać z pomiedzy białych skórek fileciki z pomarańczy.Wycinaj fileciki nad miseczką,bo podczas tej operacji wycieknie sporo soku,y reszty wyciśnij sok i dodaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kasza jaglana, jagły - najzdrowsza z naszych kasz. Znam ją i bardzo lubię, ale używałam raczej do wytrawnych dań. Jest świetna zamiast kuskusu w sałatkach czy zupach
Smaczna Pyzawielkanocnych potrawach pora na coś lekkiego, sałatkę. Poranna orzeźwiająca sałatka z pomarańczami: mix sałat, pomarańcza, pomidorki, szczypiorek i sos z oliwy, soku z pomarańczy, octu balsamicznego i odrobiny pieprzu cayenne. Polecam również przepisy na: Sałatka owocowa z bakaliami Sałatka owocowa Sałatka z kurczakiem i ananasem Orzeźwiająca sałatka z pomarańczami jest lekka, świeża i smaczna. 4 pomidory koktajlowe(...)orzechów włoskich i rodzynek Pomarańczę kroimy na pół, z jednej połówki wyciskamy dokładnie sok, z drugiej połówki za pomocą ostrego noża wykrawamy miąższ, pomarańczę kroimy na cząstki pozbawiając ich białych błon. Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy mieszamy z oliwą, octem balsamicznym i odrobiną pieprzu cayenne. Sałatę i cząstki pomarańczy przekładamy do salaterki. Pomidory koktajlowe kroimy w ćwiartki, wraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapotrzebowań) dowolne słodycze lub przekąski (np. żelki, cukierki, draże, czekoladki, słone przekąski itp.) Dynie z Pomarańczy na Słodycze i Przekąski - Halloween - Sposób przygotowania: Każdego pomarańcza myjemy, a następnie odkrawamy góry owoców. Miąższ pomarańczy wydrążamy za pomocą gałkownicy do lodów, ewentualnie łyżki (jest to dość pracochłonna czynność). Następnie za pomocą niewielkiego, ostrego noża wydrążamy oczy, nos oraz usta każdego(...)pomarańcza. Wnętrze owoców osuszamy ręcznikami papierowymi. Do gotowych "dynio-pomarańczy" wsypujemy przygotowane słodycze i przekąski. Moje posty
Słodka StronaPyszny deser dla miłośników pomarańczy i słodkości :) SKŁADNIKI 4 pomarańcze 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 szklanki cukru (lub mniej jeśli pomarańcze są słodkie) 2 białka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki śmietany kremówki kandyzowana skórka z pomarańczy PRZYGOTOWANIE Z pomarańczy odkrawamy wierzchołki i wybieramy ostrożnie miąższ(...)uszkodzić skórki. Miksujemy go razem z uzyskanym sokiem. W rondlu łączymy zmiksowane pomarańcze, cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i na dość dużym ogniu mieszamy (ok. 30 min.) aż masa osiągnie konsystencję dżemu. Studzimy. Ubijamy osobno śmietanę i białka z cukrem pudrem na sztywno. Ostrożnie mieszamy z masą pomarańczową. Napełniamy wydrążone pomarańcze musem
Moje Kuchenne Rewelacjebyłam jednak pewna, jak... Kiedy w wyszukiwarkę wpisałam kandyzowane plastry cytryny, wyskoczyły mi... Tylko pomarańcze! Byłam tym nieco zaskoczona, ale stwierdziłam, że niedaleko pada cytryna od pomarańczy, i skoro sposób działa z jednymi cytrusami, to z innymi też da radę. Nie myliłam się. Problemem jednak okazał się nie do końca opracowany timing ... Gotowałam je godzinę(...)specjalnego się nie działo. Stwierdziłam więc, że spokojnie zdążę wziąć szybki prysznic. Hmpf... Nigdy, ale to nigdy nie kąpcie się, kiedy akurat kandyzujecie pomarańcze, a w sumie to cokolwiek. Jak wyszłam spod prysznica, całość była już dość mocno skarmelizowna. Heh... Smakowały dobrze i tak, ale to jednak nie było to... Kiedy więc przyśniło mi się ciasto C., miało
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSuszone pomarańcze to piękna ozdoba na choinkę i nie tylko. Suszone pomarańcze to znakomita dekoracja świąteczna, która świetnie prezentuje się pomiędzy kolorowymi bombkami i świątecznymi światełkami. Dodatkowym plusem jest ich cudowny cytrusowy aromat, który roztacza się dookoła i kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Poza tym suszone pomarańcze idealnie sprawdzą się jako dodatek do stroików, czy też(...)świeczek. Przygotowanie suszonych pomarańczy nie wymaga zbytniego wysiłku i jest dziecinnie proste, za to efekt końcowy jest rewelacyjny! Warto poświęcić chwilę i stworzyć z nich przepiępkne świąteczne ozdoby . Gorąco polecam! :) Zobacz również przepis na: kandyzowana skórka pomarańczy . Jak suszyć pomarańcze? Istnieje kilka metod suszenia pomarańczy . Poniżej przedstawię kilka z nich. Początkowym etapem każdej z tych metod
Kulinarne Przebojesłodkie, bardzo intensywnie pomarańczowe, z lekką nutą malinową w tle. Cudownie orzeźwiające, na lato wprost wymarzone. Zakochałam się w nich bez pamięci! Jeśli tylko wpadną Wam w ręce czerwone pomarańcze, nie wahajcie się - to najlepszy sorbet, jaki zdarzyło mi się jeść! Jestem pewna, że i Wy się zakochacie. Sorbet z czerwonych pomarańczy Składniki: (na 900 ml lodów) skórka(...)otarta z 1 czerwonej pomarańczy 450 ml soku z czerwonych pomarańczy (8-9 owoców) sok z 1 limonki 120 ml wody 85 g cukru 90 g malin 1,5 łyżki Cointreau Maliny zasypać 1 łyżką cukru i odstawić. Z pozostałego cukru i wody zagotować syrop, ostudzić. Maliny, kiedy puszczą sok, przetrzeć przez sitko. Dodać 60 ml soku
Pożeraczka, czyli raz adobrzezainspirował mnie do zrobienia marmolady z pomarańczy :) Wykonawcą stylizacji moich paznokci jest: Aurelia Nails , zapraszam do polubienia jej: fan page 'a Składniki: 5 - 6 dużych pomarańczy ok. 400 ml wody ok. 400 g cukru szczypta cynamonu szczypta kardamonu plasterek świeżego imbiru skórka z otartej pomarańczy Pomarańcze dokładnie szorujemy pod gorącą wodą. Ocieramy(...)skórkę z 1 pomarańczy. Resztę owoców obieramy i pozbawiamy białej skórki, owoce dzielimy na mniejsze cząstki, pozbywamy się pestek. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier, cynamon, kardamon oraz tarty imbir. Gotujemy na małym ogniu mniej więcej godzinę, aż marmolada zacznie gęstnieć. Przed końcem gotowania dodać skórkę pomarańczy. Przekładamy do słoików, kiedy konfitura jest gorąca. marmolada
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: skórka z dwóch pomarańczy, bez białych błonek, drobno posiekana sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu wrzosowego Posiekaną skórkę pomarańczy umieszczamy w garnuszku, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy miód. Całość gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż płyn całkowicie wyparujemy a my uzyskamy pełną(...)smaku kandyzowaną skórkę pomarańczy. Szczerze mówiąc średnio przepadam za sklepową kandyzowaną skórką pomarańczy. W swoim składzie zawiera głównie cukier, wodę i jeszcze trochę cukru. Myślę, że warto zrobić taką domową alternatywę dla przepełnionej chemią sklepowej skórki pomarańczy
Mango PapajaPomarańcza, wątróbka, szpinak to potrójne zaskoczenie jak dla mnie niemożliwe połączenie. Ale gdy przygotowałam sobie składniki to w głowie zaczęły pojawiać się same smakołyki. Efekt końcowy przerósł moje oczekiwania, bo nie dość, że soli nie użyłam do tego dania, to wszystkie smaki się idealnie skomponowały i wyrazisty, oryginalny smak miały. Składniki 4 porcje: 100 g kaszy gryczanej niepalonej(...)woda, olej rzepakowy, 6 szt. wątróbki z indyka, ½ białej cebuli, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 pomarańcze, 4 garście szpinaku, mleko, 50 g kaszy gryczanej palonej, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży koperek. Przygotowanie: Naleśniki (z tej porcji wychodzi ok. 6 szt.): Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody na 100 g kaszy
Moniki Smakołykideserów. Mam w planach upieczenie na Święta tortu marchewkowo-piernikowego przekładanego kremem na bazie mascarpone, a do jego dekoracji wykorzystam właśnie plasterki pomarańczy. Kandyzowane plasterki pomarańczy Składniki: 2 pomarańcze 2 szklanki cukru 2 szklanki wody Wykonanie: Pomarańcze dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Owoce kroimy na cienkie(...)plasterki. W garnku przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego syropu wkładamy plasterki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy owoce staną się szkliste. Wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia. Następnego dnia lub kiedy syrop
Kulinarne przygody Gatitykształt polewy do babeczek. Tym razem zastosowanie kremu miało być nieco inne, a i chęci do kuchennych eksperymentów były większe, dlatego bez żadnych przepisów, ale z 2 kg pomarańczy zabrałam się do dzieła. Oczywiście wszystkich pomarańczy do orange curd nie wykorzystałam. Dzięki nim wyczarowałam nie tylko deser (na bazie orange curd), ale także danie główne i dodatek(...)kolei zamieszczać będę na blogu, a tymczasem zapraszam na przepyszny krem pomarańczowy, czyli... Orange curd porcja na 1 słoiczek o pojemności ok. 350 ml Należy przygotować: 6 żółtek 4 pomarańcze: skórka i sok (mne wyszła pełna szklanka - 250 ml) 1,5 szklanki cukru pudru 100 g zimnego masła dobrej jakości pokrojonego w kostkę Pomarańcze należy najpierw sparzyć
Ratunku obiadmasę krówkową, przy pomocy łyżki rozprowadzając ją równomiernie po jego powierzchni i całość umieściłem w lodówce. Pomarańczę przy użyciu noża obrałem z pozostałej skóry, w tym również z białej jej części. Następnie wycinałem z niej kawałki miąższu spomiędzy błon. Filetowanie pomarańczy wykonywałem nad niewielkim garnkiem, do którego spływał powstający sok i do którego wrzucałem wycięte kawałki miąższu(...)który pozostał na części z błonami. Garnek z sokiem podgrzewałem na niewielkim ogniu, aż do jego zagotowania, intensywnie mieszając. Pomarańczę gotowałem w soku, aż do jego wyraźnego zgęstnienia - na małym ogniu, cały czas intensywnie mieszając. Kiedy sok z pomarańczy stał się wyraźnie gęściejszy dodałem do niego 50 gram masła, a po jego rozpuszczeniu wyłączyłem gaz pod garnkiem i dodałem
Wyprawy kulinarne