pomarańcze - 5663 przepisów (strona:2/378)

Pieczona dorada w pomarańczach 163

minut wcześniej. Do masła dodałem 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pół pęczka drobno posiekanej natki koperku, odrobinę soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu oraz skórkę otartą z całej pomarańczy - pozostawiłem jedynie 2 plasterki wycięte ze środka pomarańczy, z których nie ocierałem skórki. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolitą konsystencję, a następnie odstawiłem do lodówki. Blachę(...)morskiej oraz czarnego świeżo mielonego pieprzu, sól i pieprz dodałem w niewielkiej ilości również do wnętrza ryb. Pozostałą część natki koperku również włożyłem do wnętrza ryb. Dość gruby plaster pomarańczy przekroiłem na pół i włożyłem po jednym półplasterku do każdej z ryb. Ryby delikatnie skropiłem oliwą, a na nich położyłem plasterki pomarańczy. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni

Wyprawy kulinarne
Pancakes z miodem, migdałami i konfiturą z pomarańczy 126

jajka z mlekiem i masłem. Następnie łączymy z sobą składniki z obydwu naczyń. Powstanie gęsta masa. Pancakes smażymy na suchej patelni. Podajemy z miodem, prażonymi migdałami i konfiturą z pomarańczy (przepis poniżej).     Konfitura z pomarańczy Składniki: 4 pomarańcze 150-200g cukru 150ml wody    Przygotowanie: Pomarańcze sparzyć i dobrze umyć. Obrać ze skórki(...)pomocą obieraczki, bardzo cienko, tak aby od spodu nie było białej warstwy. Skórkę kroimy na cienkie paseczki. Owoce obieramy z białej części skórki, którą wyrzucamy (jest gorzka). Pomarańcze kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka, dodajemy wodę, pokrojoną skórkę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 20 minut, zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Schab w pomarańczach 137

obkładamy margaryną Palma i cebulą. Dodajemy laskę cynamonu połamaną na 2-3 kawałki. Schab umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C i pieczemy 90 minut pod przykryciem.  Pomarańcze pozbawiamy skórki i ostrym nożem wycinamy z nich miąższ. Czynność tę robimy nad głębokim talerzykiem, by zachować cały sok. W połowie pieczenia schabu, czyli po 45 minutach, wlewamy(...)niego sok z pomarańczy i wodę, i już nie przykrywamy naczynia. Od tej chwili często podlewamy schab sokiem z pieczenia. Na 10 minut przed końcem czasu do schabu dokładamy pomarańcze. Upieczony schab wyciągamy z naczynia i przekładamy na paterę. Mięso obkładamy pomarańczami. Natomiast powstały z pieczenia sos na bazie soku zaciągamy 2 łyżkami mąki rozpuszczonej w wodzie

Przysmaki Karolki
Przepiórki w sosie z pomarańczy 141

dodatek świeże a nie mrożone - szkoda było okazję przepuścić! Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej " Polska kuchnia myśliwska" składniki 4 przepiórki 100 g masła 2 pomarańcze 100 g rodzynek (pominęłam) 1 kieliszek białego wytrawnego wina 1 mały kieliszek rumu sok i skórka otarta z cytryny 1/4 łyżeczki tymianku sól przygotowanie umyte i osuszone przepiórki natrzeć solą(...)posmarowanej masłem brytfanki. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, przy pomocy skrobaka do cytrusów (zestera) ściąć skórkę z pomarańczy, pomarańczę obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na patelnię z masłem po smażeniu przepiórek dodać kawałki pomarańczy, dodać wino i dusić ok 10 minut. Przetrzeć przez sito. Dodać otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, rodzynki i dusić

Stare Gary
Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango 236

maślankę: Koktajl warzywny ze szpinakiem Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Koktajl truskawkowy na maślance Dietetyczny koktajl bananowy Koktajl truskawkowy Smoothie z truskawek Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango jest smaczny i zdrowy, gdyż zawiera(...)mnóstwo witamin i mikroelementów. Porcja koktajlu dla 1 osoby. Składniki: – 1/2 mango – 1 pomarańcza – 50 ml wody gazowanej Przygotowanie: Do koktajlu dla jednej osoby wystarczy wykorzystać 1/2 mango, które obieramy ze skórki, wykorzystujemy miąższ bez pestki i kroimy na kawałki. Z pomarańczy wyciskamy sok. Sok wlewamy do blendera, dodajemy kawałki mango, wlewamy wodę gazowaną i miksujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chlebek bananowo-orzechowy z karmelizowanymi pomarańczami 94

cappuccino 1 łyżeczka cynamonu (albo przyprawy do piernika) Polewa: 1 gorzka czekolada 50 ml mleka 2 łyżki miodu 4 łyżki cukru 3 łyżki masłą 50 ml rumu 1 cała pomarańcza 1 opakowanie posypki z orzechów laskowych Ciasto:Banany obrać, rozgnieść w misce widelcem albo rozrobić w blenderze z odrobiną mleka. Masę z bananów wlać do miski i dodać do niej(...)jajko, rozpuszczone masło i olejek waniliowy. W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki: mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda, orzechy, cynamon, kakao cappuccino, rodzynki, skórka otarta z pomarańczy. Następnie zawartość obu misek połączyć ze sobą - mieszając łyżką.  Ciasto piec w formie do keksówki wyłożoną papierem do pieczenia w piekarniku w 180 stopniach do 60 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Pomarańcze w czekoladzie. 148

żeby przygotować sobie na święta pomarańcze w czekoladzie. Jedliśmy takie w Bratysławie i bardzo nam smakowały. Tyle, że moje nie są kandyzowane, a po prostu tylko ususzone... Suszone pomarańcze w czekoladzie. Składniki: 2 pomarańcze; 150 g czekolady mlecznej; 1 łyżka miodu; 2 łyżki mleka; opcjonalnie malutka szczypta chili. Przydadzą się również: sznurek, spinacze biurowe, folia aluminiowa(...)suszarka do owoców i grzybów. Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem. Kroimy na plastry około 0,5 cm. i suszymy. Ja zrobiłam to w suszarce do grzybów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej miód i mleko i ewentualnie chili. Plastry pomarańczy moczymy w czekoladzie i za pomocą spinaczy biurowych wieszamy na sznureczku. Pod spodem umieszczamy miskę

Miksturownik
Babka makowa z białek z pomarańczami 4144

mąka pszenna 1 szk mak cały 1 szk cukier 3/4 szk masło 100 g cukier waniliowy 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta pomarańcza 1 szt Lukier sok z pomarańczy 5 łyżek cukier puder  Przygotowanie: Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno . Do ubitych białek dodać mak , mąkę , proszek do pieczenia i rozpuszczone letnie(...)masło . Wszystko razem zmiksować na wolnych obrotach . Formę keksówkę o wymiarach 30*10 cm wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną . Połowę masy wylać do foremki ułożyć plasterki pomarańczy i wylać resztę masy . Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st , po 10 min zmniejszyć na 170 st . Przykryć babkę papierem do pieczenia , żeby za mocno się z góry nie spiekła

Ala piecze i gotuje
Słoneczne ciasto z pomarańczami i karmelem. 298

duże pomarańcze Ciasto: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia szklanka jogurtu naturalnego 3 jajka 1/3 szklanki oleju skórka otarta z dwóch pomarańczy Wykonanie: Z pomarańczy zetrzeć na tarce skórkę , następnie obrać je dokładnie z białej warstwy , pokroić na ok pół centymetrowe plastry. Na dnie szczelnej formy lub innej wyłożonej papierem(...)pieczenia rozlać warstwę sosu karmelowego (ok 2/3 porcji ) Na nim ułożyć plastry pomarańczy. Na ciasto wymieszać w oddzielnych naczyniach suche i mokre składniki. Połączyć , dodać skórke pomarańczową. Ciasto wylać na pomarańcze . Piec ok 45-50 min w 180'C Po upieczeniu ciasto lekko wystudzić i wyłożyć na talerz odwracając dnem do góry. Podawać z pozostałym sosem karmelowym. Smacznego

Malinowa Kawiarenka
Jak suszyć owoce? Suszone plastry pomarańczy 1430

roku, owoce zwłaszcza jabłka i pomarańcze, pokrojone na plastry, suszę na kaloryferze. Zachęcam Was do przygotowania dekoracji z użyciem plastrów pomarańczy nie tylko świetnie prezentują się na choince, ale także jako dekoracja prezentu świątecznego. Suszone plastry pomarańczy Składniki: pomarańcze dodatkowo pergamin Saga 33x27 cm Przygotowanie: Pomarańcze kroimy na plastry, układamy na pergaminie, a następnie

Moja smaczna kuchnia
Kakaowe serniczki z nutą pomarańczy 155

łyżeczka ekstraktu wanilii , 4 łyżki kakao, 1 łyżka budyniu waniliowego, 4 łyżki zmielonych herbatników czekoladowych, masło. Kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji: 1 duża pomarańcza, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. wody, sok wyciśnięty z pomarańczy.           Przygotowanie: Przygotować kandyzowaną skórkę. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, obrać w szerokie paski , usunąć białe albedo ze skórrek, pokroić(...)jajami. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać do foremek, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 25-30 minut, wystudzić. Przybrać skórką pomarańczy

SzczyptaSmaQ
PRZETWORY - Dżem z dyni i pomarańczy 152

słoiczek domowego dżemu  z dyni i pomarańczy. Absolutnie PRZEPYSZNY! Pachnący, słodki, z wyczuwalną, pomarańczową skórką. Kolejne dyniowe rozdanie muszę przygotować według tej receptury! Dżem z dyni i pomarańczy Składniki: 1 kg dyni 2 pomarańcze 1 cytryna 3 szklanki cukru 10-12 ziaren kardamonu  Dynię obrać i pokroić na 2 cm kawałki. Skórkę z cytryny zetrzeć(...)Skórkę z pomarańczy pokroić na paseczki, zalać 1/2 litra wody, obgotować i odcedzić. Gotować po 10 minut - 3 razy zmieniając wodę.   Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy. Ziarna kardamonu obrać i zgnieść. Wszystkie składniki razem wymieszać i odstawić na 2 godziny. Zagotować mieszając i odstawić na noc. Po tym czasie owoce znów zagotować i smażyć na małym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kaczka w pomarańczach 89

pieprz     szczypta soli Mięso umyć, osuszyć, lekko ponakłuwać. Natrzeć oliwą, pieprzem i solą, wstawić na dobę do lodówki. Posiekać cebulę. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, wlać do środka tuszki, dodać cebulę i połowę listków melisy. Otwór przez który wkładaliśmy farsz zaszyć nicią kuchenną. Przełożyć kaczkę nóżkami do góry do żaroodpornego naczynia, podlać bulionem. Jeśli nie robimy(...)całej kaczki możemy ją upiec w rękawie do pieczenia. Piec w tem 200 C przez ok 2 godziny, co jakiś czas polewając mięso sokiem z drugiej pomarańczy rozrobionej z miodem. Po upływie godziny przewrócić kaczkę na drugą stronę. 30 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika obłożyć je listami melisy i pokrojoną w pół plasterki ostatnią pomarańczą. Sos w razie

Apetyczna babeczka
Marchewka z groszkiem z delikatną nutą imbiru i pomarańczy 154

Puszka groszku Pół łyżeczki soli Łyżeczka miodu Łyżka masła Łyżka mąki pszennej Pomarańcza Korzeń imbiru ( kawałek ok 2 cm) Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy sól i miód, gotujemy. Kiedy marchewka będzie miękka, odlewamy wodę i dosypujemy groszek. Zestawiamy na chwilę z ognia. Pomarańcze parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach(...)reszty pomarańczy wyciskamy sok. Następnie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na to imbir, lekko podsmażamy. Dorzucamy skórkę pomarańczową i mąkę, dokładnie mieszamy. Zasmażkę wrzucamy do marchewki z groszkiem i trzymamy chwilę na małym ogniu mieszając, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Dolewamy stopniowo sok z pomarańczy sprawdzając smak dania. Podajemy koniecznie na ciepło jako dodatek do obiadu

Kolizje Smaków