pomarańcze - 5663 przepisów (strona:11/378)

Ciasto pomarańczowe 189

prawdziwą wanilią Dodatkowo cukier puder do posypania. Składniki na tortownicę wielkości 24 cm. Zaczynamy od utarcia w mikserze jajek z cukrem. Kiedy jajka będą się ucierać to z jednej pomarańczy ścieramy skórkę (wcześniej pomarańcze musimy sparzyć i wyszorować), a następnie filetujemy obie pomarańcze (wycinamy miąższ bez białych błonek) i je blendujemy (tylko do rozdrobnienia całych kawałków(...)utarciu jaj na puszystą masę przesiewamy do niej mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier z wanilią, startą skórkę i zblendowane pomarańcze. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników i przelewamy do tortownicy (najlepiej dno wyłożyć papierem do pieczenia aby po upieczeniu łatwiej wyciągnąć ciasto). Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół

Kuchenne Wariacje
Karmel, pomarańcze i jak nie robić gościom ambarasu 119

Najładniej wygląda, gdy pomarańcze podają się na pięknych kryształach w wysokie stosy ułożone, lecz to przedstawia pewne niedogodności, gdyż goście sami muszą obierać ze skórki, cukrować, co szczególniej w Grudniu, Styczniu i Lutym jest niezbędne, gdyż pomarańcze są tak kwaśne, że je bez cukru jeść nie można. W tym czasie najwłaściwiej jest, obrawszy poprzednio ze skóry i naskórka białego pokrajać(...)plasterki, mocno ocukrzyć i ułożyć na salaterkach lub małych talerzykach, ubierając po wierzchu pokrajane w paski, smażoną w cukrze skórkę pomarańczową. Na wiosnę, gdy pomarańcze już słodkie, chcąc i stół niemi ubrać i nie robić gościom ambarasu , należy każdą nadkroić na cztery części, skórkę wierzchnią obrać zostawiając u dołu połączone skórki, a pomarańcze samą palcami z wierzchu rozdzielić na cząstki

KUCHARNIA
Pomarańcze z musem czekoladowym 130

zwlekaliśmy z tym przepisem ale dzisiaj przyszedł na niego czas. Święta już wkrótce a taki piękny deser pięknie i smacznie może prezentować się na stole. Składniki:  - 3 średnie pomarańcze ważne, że z grubą skórką oraz dodatkowo starta skórka z pomarańczy - 200 g gorzkiej czekolady; - 25  g masła; - 3 żółtka i  3 białka jaj; - 1 szczypta(...)soli; - 75 ml śmietany (schłodzonej); - wódka 30ml Sposób przygotowania: Pokroić pomarańcze na pół i wycisnąć sok. Uważajmy aby nie naderwać skórki.  Po wyciśnięciu soku, należy wyczyścić ręką lub łyżką delikatnie pozostały miąższ pomarańczy. Odcedzić sok z pomarańczy przez sitko i wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić na ogniu, aż sok zgęstnieje (ma go pozostać

Smaki Brazylii
Krem typu "lemon curd" z pomarańczą 147

Moja nieco odbiega od oryginału, ale jest równie wyśmienita. Składniki : 5 dużych żółtek 150 g cukru 50 g miękkiego masła 50 ml soku z cytryny 50 ml soku z pomarańczy skórka otarta(...)cytryny szczypta soli W rondelku z grubym dnem umieścić żółtka, cukier i masło, mieszać aż składniki się połączą, a masło roztopi. Następnie wlać sok z cytryny i pomarańczy oraz szczyptę soli. Cały czas mieszamy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Ciepłą masę przetrzeć przez sitko, aby nie było żadnych grudek, a sos był aksamitny

Zabawa smakiem
Dżem z pomarańczy i mandarynek 200

Pomarańcze i mandarynki kojarzą mi się ze świętami. Ich starte skórki pięknie pachną w różnych słodkościach, a kandyzowana skórka zdobi polukrowane makowce i wzbogaca smakiem świąteczną kutię. Poza tym pachną energią i świeżością, jaką lubię w swojej kuchni. Stąd pomysł na dżem, właśnie z tych cytrusów. Można smarować nim kanapki lub spody ciast, dodawać do drożdżówek, zdobić pączki. Jeśli(...)sami przygotujcie to z pewnością nie będziecie chcieli wybrać dżemu ze sklepowej półki. Składniki: 6 pomarańczy 3 mandarynki sok z połowy cytryny starta skórka z połowy cytryny 1 Żelfix 2:1 Dr. Oetkera 400 g cukru trzcinowego 1/3 szklanki wody (ewentualnie połowa) szczypta kardamonu, 2 goździki Przygotowanie: pomarańcze dobrze szoruję szczoteczką i sparzam dodatkowo wrzątkiem

Zasmakuj Kuchni
Skrei pieczony z salatką z kopru włoskiego 104

dorsza skrei w płacie, 2 pomarańcze, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 kopru włoskiego, sól, oliwa, 1 łyżeczka miodu, oliwa 1 łyżka octu winnego (u mnie ocet z kwiatów czarnego bzu), Z 1/2 pomarańczy wycisnąć sok, pozostałą 1/2 pomarańczy pokroić w plasterki. Z drugiej pomarańczy wyciąć filety (cząstki pomarańczy bez skórki). Koper włoski pokroić(...)cienkie plasterki, zostawić zewnętrzny liść. Zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i przecedzić. Włożyć do miski, wlać sok z pomarańczy, sok z cytryny, wymieszać. Odstawić. Rybę oczyścić, umyć, osuszyć, wyciągnąć ości, oprószyć solą, pokroić na porcje. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć pokrojony w plasterki wierzchni liść kopru włoskiego, na nim ułożyć plasterki pomarańczy. Ułożyć dorsza, skropić oliwą, oprószyć

królestwo garów
Sernik pomarańczowy 139

Zimowe miesiące to zdecydowanie czas gdy można kupić najsmaczniejsze odmiany pomarańczy. Wybór jest zawsze bardzo duży, spada też ich cena. Pomarańcze choć oczywiście najzdrowsze same na surowo, wspaniale dopełniają również swoim orzeźwiającym smakiem przeróżne wypieki i desery. P omarańczowy orzeźwiający sernik o aksamitnie kremowej konsystencji zwieńczony przepysznym pomarańczowym kremem, należy do takich właśnie podkręconych pomarańczą ciast. Polecam! Składniki(...)twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrego twarogu sernikowego 200 g śmietany kremówki 36 % 180 g drobnego cukru 5 dużych jajek 50 g budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej 2 duże pomarańcze (najlepiej bio niewoskowane) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pomarańcze umyć i dokładnie wyszorować szczoteczką. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Do masy serowej potrzebne będzie

maniapieczenia
Gorąca czekolada z pomarańczą i karmelizowanymi orzechami - Terravita 183

taką pogodę jest gorąca czekolada. Połączenie gorzkiej czekolady z  pomarańczą, goździkami, cynamonem i karmelizowanymi orzechami włoskimi, wynagrodzi smutki za oknem.  SKŁADNIKI: (porcja na 1 duży kubek)   200 ml mleka 3/2% 100 ml śmietanki kremówki  60-70 g gorzkiej czekolady (wykorzystałam gorzką  czekoladę ze skórką pomarańczy Terravita) pół laski cynamonu  2-3 goździki(...)dodajemy pół laski cynamonu, goździki. Gotujemy na małym ogniu, aby wydobyć smak z przypraw. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy, powoli gotując. Pomarańczę myjemy, parzymy, ścieramy skórkę na drobnych oczkach, którą dodajemy do mleka. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy plastry pomarańczy (3-4), posiekane orzechy włoskie, całość posypujemy cukrem brązowym i chwilę karmelizujemy, mieszając orzechy, a pomarańczę przekładając na drugą stronę

Basia w kuchni
Pomarańcze i posmak amaretto 105

z rodzynkami i amaretto na lodach śmietankowych - ten deser można zarówno podawać z biegu lub odstawić na noc do lodówki i serwować, gdy rodzynki zmiękną od soku z pomarańczy i alkoholu. Pomarańcze i posmak amaretto Obieranie w ten sposób pomarańczy jest może czasochłonne ale warte zachodu. Usuwamy całą skórkę i pozbywamy się cierpkiego smaku z białego(...)miąższu. Pokrojone w  grubą kostkę pomarańcze przekładamy do miski i dosypujemy rodzynki. Najlepiej odstawić na noc pomarańcze. Następnie można odlać nadmiar soku, przekładając je na sitko. Wlewamy kilka łyżek aromatycznego amaretto (w moim przypadku jest to migdałowe amaretto z nutą wiśniową). Kropką nad i w tej propozycji deseru jest posypanie pomarańczy dobrą, gorzką lub słodką czekoladą

Right Behind The Kitchen
Ciasto czekoladowo-serowe z kandyzowaną pomarańczą 217

pieczenia Masa serowa. 60 dag serka kremowego 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy Polewa. 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki 36% Plasterki pomarańczy kandyzowanej Wykonanie. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Miksować wlewając stopniowo olej. Wsypać posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto wlać do tortownicy,25 cm. i piec(...)serkiem i budyniem w proszku. Na podpieczone ciasto czekoladowe wyłożyć masę serową. Piec 30 min. w temp.180 stop. Czekoladę i masło stopić dodając śmietankę. Polać ostudzone ciasto i ozdobić pomarańczą kandyzowaną

Kulinarny karnet Christophera
Wigilijna zupa z sandacza z pomarańczą. 145

cebula zmięknie. Wlać wino, dodać pokrojoną paprykę i pomidor .Przykryć i smażyć 10 minut. Dodać wywar rybny, przecier pomidorowy, cukier , szafran z zalewą i pokrojoną w cząstki 1 pomarańczę. Gotować na małym ogniu ,bez przykrycia 10 minut. Dodać pokrojonego w  kostkę (paski) ,tak na kęs, sandacza i gotować 8 minut ,aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać drugą pokrojoną(...)pomarańczę. Dodać sól, pieprz do smaku i posiekaną pietruszkę. Smacznego. PS. Je żeli taką zupę ugotujemy na bazie dorsza też będzie wspaniała

Kulinarny karnet Christophera
Orzeźwiająca pomarańcza 134

drinki na bazie smakowych herbatek? Jeśli nie, to polecam :) Składniki: 1 saszetka herbaty Fresh Orange, 10 ml wódki, 5 ml pinacolady, plasterek cytryny, plasterek pomarańczy, do dekoracji: skórka pomarańczy, skórka cytryny.   Przygotowanie:        Herbatę Fresh Orange zalewamy 20 ml wrzątku. Odstawiamy napar do całkowitego ostudzenia. Gdy ostygnie dolewamy wódkę i pinacoladę- mieszamy

Aga w kuchni
Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą 189

zakończenie sezonu dyniowego pyszne drożdżowe ślimaczki z nutką pomarańczy. Robiłam już poprzednio  dyniowe ślimaczki drożdżowe , więc tym razem postanowiłam je troszkę urozmaicić. Użyłam suszonych brzoskwiń, ale jeśli(...)macie możecie dodać inne owoce suszone, wszystkie będą tu doskonale pasować. Przepis zamieszczam na listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 15 g drożdży 3/4 szklanki   pieczonej dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 1 jajko

Kulinarne przygody Gatity
Babka pomarańczowa 164

ziemniaczanej Szklanka mąki pszennej Szklanka cukru pudru ½ Szklanki śmietanki kremówki 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 pomarańcza Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść skórki kandyzowanej z pomarańczy Foremkę z kominem nacieramy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy(...)średnich lub małych oczkach, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. W misce ucieramy robotem masło z cukrem pudrem. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy jajka oraz śmietanę. Ponownie ucieramy na jednolitą masę. Dolewamy sok z pomarańczy. Dorzucamy oba rodzaje mąk wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przekładamy

Kolizje Smaków
Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) 147

Pomarańcze są teraz takie tanie, że nie mogłam się oprzeć aby na sylwestra nie wykorzystać ich do przygotowania kremu do kruchych babeczek, oraz syropu z pomarańczy. Syropem polałam krem przygotowany na bazie sera ricotta, soku z pomarańczy i cukru pudru. Te babeczki są tak smaczne i urocze, że trudno się powstrzymać aby nie sięgać po kolejną babeczkę(...)margaryny 1,5 szklanki mąki 1/3 szkl. cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 g ricotta 1 łyżka soku z pomarańczy + 50 ml soku z pomarańczy na syrop + 1 łyżeczka cukru 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z pomarańczy Przygotowanie: W misie robota mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa rybna z pomarańczą 204

żeby dodać do zupy sok z pomarańczy. Miałem w zamrażarce kawałek łososia, dokupiłem filet z mintaja, serek topiony, warzywa i tak zaopatrzony przystąpiłem do gotowania. Poza sokiem z pomarańczy i rybą moja zupa ma niewiele wspólnego z tą, która mnie zainspirowała. Tamta była z pomidorami i białym winem, a moja – bardzo smaczna ;) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Puszysty deser jogurtowy z pomarańczą i ciastkami 194

proste, szybkie i zdrowe śniadanie lub deser. Jeśli nie masz domowego cukru waniliowego użyj zwykłego - w tym przypadku wa nilin owy używany  do ciast raczej nie będzie pasował :) Pomarańczę (nie pomarańcza!;P) możesz zastąpić borówkami, truskawkami, jagodami, mandarynkami... itd ;) Deser przygotowany na konkurs belVita. Składniki (2 porcje):  - małe opakowanie jogurtu greckiego - 170 g - 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego(...)pomarańcza  - 4 ulubione ciastka belVita Przygotowanie: 1. Jogurt miksujemy z cukrem waniliowym na puszystą masę. Pomarańczę obieramy, kroimy na małe kawałki.  2. Układamy na środku talerza owoce, dookoła nakładamy porcję jogurtu.  3. Podajemy z ciasteczkami belVita. Wierzch jogurtu można udekorować startą czekoladą :)  Smacznego

Kraina Tysiąca Smaków