pomarańcze - 5663 przepisów (strona:12/378)

KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. 174

GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ . /przepis własny; współpraca z Winiary;/ ok. 1 kg świeżej marchewki 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 litr wody 2 kostki bulionu warzywnego Winiary 1 dojrzała pomarańcza 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (lub mniej, zależy od upodobania) sos sojowy do smaku pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku do podania: kilka kropel oleju lnianego kolorowy pieprz natka pietruszki Cebulę(...)około litr wody). Wrzucam pokruszone kostki bulionowe,  po czym gotuję aż do miękkości marchewki. Następnie ciepłą zawartość garnka miksuję przy pomocy blendera,  dodając sok wyciśnięty z całej pomarańczy. Na sam koniec doprawiam  sosem sojowym, gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem.  Podaję na gorąco, skropione olejem lnianym,  ozdobioną pietruszką i kolorowym, zmielonym pieprzem.   SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Mazurek czekoladowo - kawowy z pomarańczą 139

dzięki temu baardzo smaczny). POLEWA KAWOWA: 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kardamonu 30 g masła 200 g białej czekolady ORAZ: 2 pomarańcze 50 g mlecznej czekolady 3 łyżki cukru Polewa kawowa:  do rondelka wlać śmietankę, dodać kawę i kardamon, mieszając podgrzewać, aż kawa się rozpuści. Odstawić z ognia, dodać masło i połamaną(...)energicznie wymieszać). U mnie nic się nie działo, robiłam ją bez żadnych problemów :) Masę wylać na upieczony spód. Wstawić do lodówki aby polewa zgęstniała (około 1 godzina). Wyłożyć pomarańcze wcześniej podsmażone z cukrem, polać roztopioną na parze mleczną czekoladą. Trzymać w lodówce. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
O tym, jak kupiliśmy dom. I różowy sernik pomarańczowy 170

skomponowała się z rubinowymi ziarenkami granatu i głęboko czekoladową granolą.  Spód chrupie, tak jak i małe niespodzianki w postaci granatu; masa serowa jest kremowa i delikatna, a plasterki pomarańczy na wierzchu cudownie soczyste. Całość nie tylko pięknie wygląda, ale też doskonale smakuje. Idealny deser na tak wyjątkową okazję. Sernik z czerwonymi pomarańczami i granatem na spodzie(...)soku z czerwonych pomarańczy (4-5 owoców) 5 listków żelatyny 200 ml śmietany kremówki (38%) 125 g słodzonego mleka skondensowanego ziarenka z 3/4 granatu dodatkowo: 1/2 czerwonej pomarańczy ziarenka z 1/4 granatu 1 łyżka granoli czekoladowej Masło rozpuścić, wymieszać z granolą. Wyłożyć na dno tortownicy, przyciskając. Wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml soku zagotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem czekoladowy z nutą pomarańczy 207

Niedzielę umilamy sobie deserem z czekolady i pomarańczy. Puszysty i delikatny krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany połączyliśmy z rozpuszczona gorzka czekolada oraz startą skórka z pomarańczy. Z racji tego, że wieczory są coraz zimniejsze biszkopty nasączyliśmy sokiem pomarańczowym z odrobiną wódki - aby deser delikatnie rozgrzewał :) Spróbujcie sami, bo jego przygotowanie trwa tylko kilka chwil. SKŁADNIKI(...)gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30 - 36% 2 łyżki cukru pudru 1 pomarańcza 20 ml wódki (opcjonalnie) 70 g okrągłych biszkoptów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy. Do miseczki wyciskamy sok z pomarańczy, a następnie dodajemy do niego wódkę (opcjonalnie). Serek

W kuchni Katie
Pomarańcze i marchewka to para doskonała, z której możesz zrobić sos 171

macie mleka migdałowego lub sojowego, zawsze można użyć trochę słodkiej śmietany. Sos marchwiowo-pomarańczowy Składniki (na ok. 4 osoby): 1/2 kg marchwi (najlepiej młodej i organicznej) 2 małe pomarańcze 1/2 szklanki mleka migdałowego (lub sojowego) sól i pieprz do smaku kilka gałązek świeżego estragonu lub kolendry Zebrać razem wszystkie składniki. Marchewki dokładnie umyć, niekoniecznie obierać (witaminy!) i usunąć(...)przekroić na pół; wycisnąć całość pomarańczy (włącznie z miąższem) do zmiksowanej marchwii. Dodać mleko migdałowe do garnka z marchwią z pomarańczą; zmieszać dokładnie łyżką wszystkie składniki i ponownie zmiksować na aksamitną, półpłynną masę. Wrzucić do garnka skóry pomarańczy pozostałe po wyciśnięciu soku i gotować przez kolejne 30 minut. Ponownie zmiksować wszystkie składniki jeśli potrzeba (po uprzednim usunięciu skór

Jem więc Jestem
Pomarańczowe tosty francuskie z sokiem TYMBARK 219

Lubicie tosty francuskie? Moje tosty są z sokiem 100% pomarańcza TYMBARK, nadają się idealnie na śniadanie, ale również na kolację. Można je podać z konfiturą, posypane cukrem pudrem lub polane syropem pomarańczowym. Francuskie tosty często przygotowuję mojemu synowi. On uwielbia smażony chleb wcześniej wymoczony w roztrzepanym jajku z mlekiem. Sama jadałam takie tosty jako dziecko przygotowane na śniadanie przez moją(...)masie. Przeważnie przygotowuję wytrawne tosty francuskie. Ale czasami przygotowuję tosty francuskie w wersji na słodko z sokiem pomarańczowym. W okresie zimowym i Bożego Narodzenia można wykorzystać sok ze świeżych pomarańczy, ale w porach roku, gdy pomarańcze nie są tak słodkie lub ich nie ma, można do pomarańczowych tostów francuskich wykorzystać 100 % sok pomarańczowy z kartonika. Te tosty mają

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SURÓWKA Z MARCHEWKI I POMARAŃCZY 152

przystawkę lub samodzielną przekąskę, na przykład na podwieczorek. To jedna z moich ulubionych zimowych surówek. Dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Chłodzenie: 1 godz. Składniki: 500 g marchewki 4 pomarańcze Sok z połówki cytryny 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy* 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka posiekanej natki kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek Marchewkę(...)misce z marchewką i pomarańczą, wymieszaj i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. *Wodę pomarańczową znajdziesz z łatwością w Internecie lub sklepach z żywnością orientalną. Stanowi doskonały dodatek do ciast i deserów. W ostateczności możesz przygotować surówkę bez wody pomarańczowej, chociaż dodaje ona delikatnego, ujmującego aromatu. Przeczytałam gdzieś, że jedną łyżeczkę wody z kwiatów pomarańczy można zastąpić

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Muffinki z makiem i lukrem pomarańczowym 123

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 175 g drobnego cukru trzcinowego 3 łyżki maku 5 łyżek oleju 200 ml mleka 1 duże jajko skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy lukier: skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1,5 pomarańczy ok. 140 g cukru pudru Wykonanie: W dużej misce wymieszać suche(...)składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i mak. W drugiej misce wymieszać resztę składników: olej, mleko, jajko, skórka i sok z pomarańczy. Do miski z suchymi składnikami wlać pozostałe składniki i lekko wymieszać widelcem. Ciasto nie musi być dokładnie wymieszane. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości. Piec w temperaturze 180 o C przez

Mama Gotuje
Pierniczki "prawie jak alpejskie" z pomarańczą 115

Wersja pierniczków miękkich w środku z subtelnym posmakiem pomarańczy. Ozdobione na bogato i dużą ilością kandyzowanej skórki na długo zapadną Wam w pamięć.  Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej typ 720 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego bez laktozy 1,5 łyżeczki(...)sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 3 pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód

Gotowanie i blogowanie
Roladki śledziowe w pomarańczach 344

śledziowe z słodko-kwaśną sałatką podane na plasterku pomarańczy będą na pewno oryginalnym elementem świątecznego menu. Składniki na 8 szt : 8 marynowanych płatów śledziowych 2 cebule 2 słodziutkie pomarańcze 2 kiszone ogórki 2 jabłka 0,5 szklanki majonezu sól, pieprz mielony oraz w ziarnach natka pietruszki pomidorki koktajlowe Przygotowanie : Cebulę, ogórki i jabłka pokrój w dosyć drobną kosteczkę(...)kawałki i dodaj do reszty skrojonych składników. Dodaj majonez z skórką pomarańczy, wymieszaj i dopraw pieprzem i solą. Drugą pomarańczę skrój w plasterki. Płaty śledziowe jeśli trzeba opłucz i zwiń w roladkę spinając wykałaczką, ułóż na plasterku pomarańczy a do środka nałóż sałatki. Ozdób natką pietruszki, pomidorkiem koktajlowym i zgniecionymi ziarnami pieprzu. Smacznego

Mechanik w kuchni
Babeczki pomarańczowe 154

Pyszne, pachnące pomarańczami i ukoronowane delikatnym, pomarańczowym kremem, zrobionym na bazie kremówki i mascarpone . Dodana do babeczkowego ciasta, starta skórka z pomarańcza sprawi, że pomarańczowy aromat uderzy Was już w momencie otwierania piekarnika. Mam nadzieję, że sami się przekonacie, iż zjadanie ich to prawdziwa pomarańczowa przyjemność . SKŁADNIKI (na 12 sztuk babeczek): 250 g. mąki pszennej 2 jajka(...)jogurtu naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju skórka starta z jednego pomarańcza SKŁADNIKI NA KREM POMARAŃCZOWY: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone szklanka cukru pudru sok z 3 dużych pomarańczy skórka starta z dwóch pomarańczy Przepis: BABECZKI: Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z jednego pomarańcza. Nagrzewamy piekarnik

Domowe Torty
Marmolada z pomarańczy z imbirem 160

słoiczków dokładnie myjemy i wyparzamy w zmywarce albo gorącym piekarniku (100⁰C na około 10-15 minut). Metalowe zakrętki wyparzamy w osobnym czystym naczyniu, zalewając je wrzącą wodą.   Pomarańcze koniecznie trzeba najpierw dokładnie umyć w zimnej wodzie – owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania. Zimna woda(...)czysta, świeża gąbeczka do naczyń poradzą sobie z nim bez problemu. Umyte owoce włóżcie do miski, sparzcie wrzątkiem i wytrzyjcie do sucha. Obierzcie skórkę z pomarańczy zwykłym, ostrym nożem dookoła owocu, z góry na dół. Skórkę musimy dokładnie oczyścić z albedo – wszystkiego tego, co pod nią białe. Wygodnie to zrobić mocno dociskając skórkę do deski i prowadząc nóż

Karo in the Kitchen
Dzień dobry, cześć i czołem oraz suszone pomarańcze 176

innych wspaniałości. Na początek pokażę Wam moje cudeńka na sznurku, czyli suszone pomarańcze.  Wyglądają naprawdę uroczo, bajecznie pachną przy suszeniu i są banalnie proste w wykonaniu! Potrzebujemy: - pomarańcze (ilość według gustu) -nóż Pomarańcze kroimy na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Odrzucamy piętki oraz plastry o nieatrakcyjnym przekroju.  Pokrojone w plastry pomarańcze rozkładamy(...)kaloryferze wyłożonym papierem do pieczenia, gdyż na początku będzie z nich ciekło bardzo dużo soku i dzięki temu oszczędzimy sobie sporo sprzątania. Pomarańcze można też suszyć w piekarniku (ok. 4h). Zajmuje to mniej czasu, ale jest też mniej ekonomiczne. Za pierwszym razem, jak suszyłam w piekarniku, to pomarańcze bardzo ściemniały i nieładnie wyglądały, więc zdecydowanie polecam kaloryfer

two broke sisters
Pieczony Burak z Pomarańczami 219

kuchni fajna sprawa, tylko dlaczego ja do tej pory omijałam go szerokim łukiem? No ćwikła się nie liczy :) Co to jest? Sałatka? Eeee, raczej pieczony burak potem duszony w pomarańczach, pysznie. Ja podałam go ze smażonym camembertem, na który miał ochotę mój syn i watróbkami drobiowymi, na które ochotę miałam Ja :) No to do dzieła! Każdy czerwony wyraz(...)upiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie podaję czasu pieczenia, bo zależy on od wielkości buraków przecież :) Buraki wystudziłam, obrałam i pokroiłam w ósemki.  Rozmaryn posiekałam, pomarańcze sparzyłam wrzątkiem, wykroiłam cząstki. Robiłam to nad miską, bo chciałam złapać jak najwięcej soku, po wykrojeniu cząstek wycisnęłam nad miską błonki z pozostałościami miąższu i uzbierało się trochę soku, cząstki

Blondynka Gotuje
Galaretka w pomarańczach 166

Śliczna słodka przekąska . Bardzo prosta w wykonaniu,a jak wesoło wygląda na stole! Ciekawy pomysł na powtórne wykorzystanie skórki z pomarańczy. Można stworzyć całą tęczę kolorów. Takie galaretkowe pomarańcze cieszą dzieciaki, ale nie tylko… Kolorowy zawrót głowy! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco(...)nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: pomarańcze kolorowe galaretki woda Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu. Pomarańcze należy przekroić na pół i wydrążyć cały miąższ, aby zostały nam tylko „łódki” ze skórek. Galaretki wlewamy do połówek pomarańczy i kiedy wystygną, wkładamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy

Za drzwiami kuchni