pomarańcze - 5663 przepisów (strona:16/378)

Pierś kaczki w pomarańczach i cydrze 120

rozeszło się w takim tempie, że ledwo zdążyłem je sfotografować. A to oznacza tylko jedno — smakowało wyśmienicie! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 4 kacze piersi razem ze skórą 4 pomarańcze garść złotych rodzynek 150 ml wytrawnego cydru kawałek kłącza imbiru 1 łyżka miodu szczypta cynamonu olej do smażenia świeżo mielony pieprz, sól długoziarnisty ryż do podania (np. basmati) * PRZYGOTOWANIE(...)wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natrzyj na krzyż. Zetrzyj odrobinę imbiru i natrzyj nim pierś. Mięso posól i popieprz delikatnie. Odstaw na chwilę. Nagrzej piekarnik do 200°C .  Pomarańcze obierz i pozbaw białych błonek. Miąższ odstaw do miseczki, do której wrzuć również rodzynki, starty imbir, cynamon, miód oraz cydr. Odstaw. Patelnie mocno rozgrzej, wlej odrobinę oleju i ułóż piersi

Food Square
Muffinki pomarańczowo imbirowe z ricottą 241

suszony imbir, ja natomiast wykorzystałam świeży. I to był bardzo dobry wybór.  Dodatek świeżego imbiru nadaje muffinkom cudownego, orzeźwiającego posmaku. Choć jest intensywny w smaku, świetnie współgrał z aromatyczną pomarańczą i łagodnym serkiem ricotta. Gdzieniegdzie dało się wyczuć pikantne drobinki niezbyt dobrze startego imbiru, co nadawało ciastu odrobinę ostrości. To pierwszy mój wypiek ze świeżym imbirem i jestem naprawdę mile(...)brzuchu mam . Ja go nieznacznie zmodyfikowałam.   Muffinki pomarańczowo imbirowe z ricottą Składniki na 12 muffinek: 240 g mąki 130 g cukru 130g ricotty Sok z jednej średniej pomarańczy Skórka z całej pomarańczy 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maślanki 1/4 szklanki oleju 2 jajka Płatki migdałowe Cukier puder  Sposób

Mia Cucina Sofieta
Deser z ricottą i galaretką pomarańczową 203

ricotty 1-2 pomarańcze* 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny galaretka pomarańczowa Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wrzącej wody. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Do miski przełożyć serek, wsypać cukier puder, cukier z wanilią i wlać 6 łyżek soku z pomarańczy. Całość wymieszać. Na sam koniec wlać przestudzoną żelatynę i ponownie(...)słoiczków. Wstawić do lodówki. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Drugą pomarańczę obrać, pozbawić białej błonki i pokroić na mniejsze kawałki. Gdy biała masa stężeje to wlać połowę galaretki. Ponownie wstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje to na sam wierzch ułożyć kawałki pomarańczy i wlać pozostałą galaretkę. Ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galaretka

Ugotować
Prosty Deser dla Dzieci na Halloween 178

Witam serdecznie Propozycja na pyszny deser dla dzieci na Halloween, deser jest kremem o smaku czekoladowym. Deser podaję w wydrążonych pomarańczach lub mandarynkach które udają małe dyńki :). Będziemy potrzebować: kilka mandarynek lub małych pomarańczy składniki na krem na około 12 szt małych pomarańczy: 400 g serka homogenizowanego smak naturalny 400 ml śmietany 30% lub 36% 4 – 5 łyżek kremu czekoladowego(...)składniki na krem na około 6 szt małych pomarańczy: 200 g serka homogenizowanego smak naturalny 200 ml śmietany 30% lub 36% 2 – 3 łyżki kremu czekoladowego Link do filmu z przygotowania: Deser dla dzieci na Halloween https://www.youtube.com/watch?v=hVzIEp1A9iY Przygotowanie: Najpierw przygotuję krem: Mocno schłodzoną śmietanę ubijam (miksuję) w misce na sztywną pianę. Następnie dodaję serek homogenizowany i ubijam jeszcze

Uwaga Babcia Gotuje
Tagliatelle z prosciutto, w kremowym sosie pomarańczowym 204

pomarańczy ścieramy na drobnej tarce lub lepiej — ścinamy specjalnym nożykiem, zesterem. Pomarańczę po starciu skórki wyciskamy. Zachowujemy sok. W dużym rondlu rozpuszczamy masło. Do gorącego wrzucamy pokrojoną w cienkie pasy prosciutto. Mieszamy i smażymy około 2-3 minut, aż szynka zbrązowieje. Wrzucamy połowę skórki startej z pomarańczy, wlewamy śmietanę. Dodajemy sok z pomarańczy i czekamy(...)pozostałą skórką pomarańczową i ewentualnie jeszcze odrobiną parmezanu. Podajemy od razu. Najlepiej ze schłodzonym, lekkim białym winem. SKŁADNIKI 70g Prosciutto 3 łyżki masła, najlepiej klarowanego sok wyciśnięty ze średniej pomarańczy (uwaga-musi być słodka!) skórka z całej średniej pomarańczy 150ml śmietanki 30% świeżo mielony pieprz 1/3 szklanki startego parmezanu lub sera Grana Padano sól porcja świeżego makaronu tagliatelle

Karo in the Kitchen
Sernik doskonały z pomarańczowym karmelem - ciasto bezglutenowe 167

kiełbasce czyli folii 9 żółtek 9 łyżek cukru drobnego 2 łyżki skórki z pomarańczy w cukrze + skórka z otartej pomarańczy 3 łyżki mąki ziemniaczanej pomarańcza sok z jednej pomarańczy 6 kostek cukru trzcinowego  Żółtka zacząć miksować z cukrem na biały puch. Następnie dodawać po łyżce sera. Kiedy już zużyjemy cały ser dodać skórkę pomarańczową w cukrze(...)piec do momentu ścięcia się sera. Ok 3-40 minut. Ja wolę te troszkę podpieczone. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia w piekarniku.  Karmel Na patelnie wlej sok z pomarańczy i kostki lub sypki cukier trzcinowy. Włóż pokrojone cieniutko plastry pomarańczy. Czekaj aż zrobi się dość gesty syrop. Wyłóż sernik plastrami pomarańczy i polej karmelem

AZgotuj!
Dżem z pomarańczy i suszonych moreli. 142

wypływa. Dodatek skórki pomarańczowej jest odświeżający, sprawia, że całość ma wielowymiarowy smak. Polecam! Składniki na dżem z pomarańczy i suszonych moreli  na 2 małe słoiczki: 2 duże pomarańcze (lub 3 mniejsze) 150 g suszonych moreli ewentualnie cukier      Pomarańcze myjemy (ja płynem do mycia naczyń), wkładamy na 2 minuty do wrzątku, wyjmujemy, dokładnie szorujemy(...)szczoteczką i jeszcze raz płuczemy. Gotowe pomarańcze wycieramy. Z jednej ocieramy skórkę i przekładamy do garnka o grubym dnie. Pomarańcze obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do skórki. Morele zalewamy wrzątkiem, po minucie odsączamy, dodajemy do pokrojonych pomarańczy. Dżem smażymy na średnim ogniu około 5 minut, po tym czasie wszystko blendujemy i jeszcze raz przesmażamy. Jeśli dżem jest

Rozpustne gotowanie
Sernik z pomarańczową nutą 110

rzadkiego) skórka starta z 1/4 pomarańczy około 70g crunchy pomarańcza i czekolada firmy Kupiec (zależy jakiej tortownicy użyjemy) 0,5 łyżeczki żelatyny 1 pomarańcza 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Ser, fruktozę, jajka, jogurt, skórkę pomarańczy miksujemy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy crunchy, tak żeby pokrywało cały spód następnie wylewamy masę serową tortownicę owijamy z zewnątrz(...)temp. 170 stopni, a następnie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 70 minut pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin pomarańcz obieramy i kroimy w plastry w 0,5 szklanki wrzątku rozpuszczamy żelatynę i miód na teflonową patelnie wykładamy pomarańcz, którą zalewamy mieszanką wrzątku i żelatyny dusimy na małym

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
babka drożdżowa mocno pomarańczowa... 147

Składniki: mąka tortowa 60 dag, jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 1,1/4 szklanki, drożdże suche 1 opakowanie, sól - szczypta, pomarańcza 4 sztuki, cukier puder - do posypania ze sparzonych pomarańczy zetrzeć skórkę na tarce, pomarańcze obrać z resztek skóry, podzielić na cząstki, ewentualnie usunąć pestki w misie robota jajka "L", cukier, sól hakiem zamieszać, wsypać mąkę(...)drożdże suche, wlać letnie mleko, stopione masło i wyrabiać z 10 minut ciasto wsypać startą skórkę z pomarańczy i z 2 minuty wyrabiać ciasto - nakryć misę ściereczką do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu, po wyrośnięciu chwilę zamieszać ciasto forma silikonowa z kominkiem - przełożyć połowę ciasta rozciągając w formie, poukładać cząstki pomarańczy na pomarańcze rozłożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Polvorones con jengibre y naranja - imbir, pomarańcza i polworony w roli głównej 183

smak i aromat. Odpowiednia ilość imbiru spowodowała to, że jego aromat jest delikatnie wyczuwalny, ale jednak nie zdominował jednak smaku. Zmielone orzechy włoskie przyciemniły kolor. Pomarańcza dodała nowego, ciekawego akcentu. Użyłem siekanej skórki z pomarańczy w cukrze , ale jeśli jej ktoś nie ma, można użyć startej skórki z pomarańczy. Troszeczkę to zmieni doznania smakowe - przy skórce startej aromat(...)pomarańczy będzie wyczuwalny jednocześnie z aromatem imbiru. Przy siekanej skórce w cukrze, smak pomarańczy gwałtownie pojawi się, jeśli akurat podczas jedzenia polworona nagryzie się skórkę w ciasteczku. Niezależnie jednak od tego, czy skórka tarta, czy siekana, polworony sa świetne. I zachęcam do eksperymentowania ze smakami polworonów. Wpis znalazł się na liście Na zakwasie i na drożdżach . Składniki

Grahamka, weka i kajzerka
Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy 198

więc szukamy ciekawych przepisów na sałatki. Mając do dyspozycji zaledwie kilka składników możemy stworzyć przesmaczną, wykwintną sałatkę z ogórka i pomarańczy.   Składniki: - 1 duży ogórek szklarniowy - 3 pomarańcze - 2-3 łyżki soku z cytryny - ok. 70ml oleju z orzechów włoskich - różowa sól himalajska - świeżo zmielony pieprz   Z umytego ogórka odcinamy końcówki. Ścieramy ze skórką na długie(...)cienkie paski, przy użyciu szatkownicy. Pomarańcze obieramy ze skórki, ścinamy białą zewnętrzną część. Ostrym nożykiem wycinamy fileciki. Dodajemy do ogórka. W małym słoiczku przygotowujemy sos. Wlewamy 2-3 łyżki soku z cytryny, wyciskamy sok z pozostałości po wyciętych filecikach z pomarańczy (najlepiej przez sitko), dodajemy sól himalajską i pieprz. Wlewamy ok. 70 ml oleju z orzechów włoskich. Słoik

mojewypiekiinietylko
Dżem z kaliny z cynamonem i pomarańczą 126

zachwycona nie jestem. Goryczka mimo mrożenia nie zniknęła a zapach jaki towarzyszy gotowaniu tych owoców jest mało przyjemny z powodu zawartego w niej kwasu masłowego. Doprawienie dżemu cynamonem i pomarańczą prawie go zniwelowało, ale jednak nie całkowicie. Kolor przetworu też niestety już nie taki koralowy ... Innym razem może przerobię kalinę na nalewkę ? Jeśli macie jakieś doświadczenie z tą rośliną

Smaczna Pyza
Nalewka pomarańczowo-kawowa 167

nastawiłam 9 stycznia). Nalewka jest bardzo bardzo pomarańczowa z lekko kawowym posmakiem. Nalewka jest mocna, słodka , o lekko bursztynowym kolorze. Ta nalewka też świetnie rozgrzewa w chłodne dni. 7 pomarańczy 1/2 kg cukru 1/2 litra wody 1/2 litra spirytusu 400 ml whisky 2 przecięte laski wanilii garść ziaren kawy Umyte gorącą wodą pomarańcze gęsto nacinamy nożykiem. We wszystkie(...)schować się w skórce gdyż wypadną). Przygotowujemy syrop z cukru i wody: rozpuszczamy cukier we wrzącej wodzie. Do wystudzonego syropu wlewamy 1/2 litra spirytusu i 400 ml whisky. Układamy pomarańcze w dużym słoju. Pomarańcze zalewamy przygotowaną mieszanką alkoholową. Ja dodałam jeszcze 2 przecięte laski wanilii oraz wrzuciłam resztę ziaren kawy, które miałam przygotowane do nabijania pomarańczy. Zamykamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik pomarańczowy bez pieczenia 4574

400g twarogu sernikowego 250g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 150ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1-1,5szt) 2 łyżki żelatyny masa pomarańczowa 3 żółtka 100ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1szt) 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek cukru 70g masła 0,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody Wykonanie(...)drobno herbatniki, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i schłodzić w lodówce - twaróg i mascarpone wymieszać z cukrem na gładką masę, wycisnąć sok z pomarańczy, przecedzić go przez sitko, żeby pozbyć się miąższu - żelatynę rozpuścić w soku pomarańczowym, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej - do ciepłej żelatyny dodawać po jednej kilka łyżek masy serowej

Smakołyki Bereniki
Muffiny pomarańczowe 132

ustach, niesamowite, najlepsze jakie jadłam.Proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z kuchni żydowskiej. Koniecznie spróbujcie!!! Potrzebujemy: na 12 sztuk:- 2 jajka  1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy  4 łyżki stopionego masła  1,5 szklanki maki  1/2 szklanki cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  12 łyżeczek miodu(...)plasterków pomarańczy masło do wysmarowania formy Ubijamy jajka, gdy będą puszyste dodajemy sok pomarańczowy oraz miękkie (w temp. pokojowej) , pokrojone w kawałeczki masło. Ubijamy, aż masa będzie gładka. Następnie mieszamy (przy pomocy widelca) z przesianą mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz sola. Formę do muffinek smarujemy masłem. Na dno każdego dołka wlewamy po łyżeczce miodu i układamy plasterek pomarańczy

WYSPA SZCZĘSLIWA
Babka cytrynowo – pomarańczowa 144

ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. dodawać do masy po łyżce cały czas mieszając. Dodać mielone migdały,skórki z cytryny i pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczy oraz rum. Ponownie wymieszać. Wylać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50 minut. Zostawić babkę w formie(...)minut, następnie wyjąć i położyć na raszkach do ostudzenia. Polewa cytrynowo – pomarańczowa , sok z cytryny i pomarańczy połączyć z cukrem pudrem i polać zimną babkę. Udekorować według uznania. Thermomix – do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, cukier waniliowy, utrzeć czas 1 minuta, obroty 5 – ucierać, 2 minuty obroty 5 – dodawać co jakiś czas po 1 jajku

Kuchnia Pokoleń
Pozory mylą, czyli nie oceniaj książki po okładce, a człowieka po tatuażach. I konfitura z czerwonych pomarańczy 152

myślenie jest silniejsze i pierwsze wrażenie robi swoje.  Zastanawialiście się kiedyś, jak Was widzą inni...? Przeczycie stereotypom, czy jesteście raczej w typie otwartej książki ? Sezon na czerwone, krwawe pomarańcze w pełni. Kocham je! Za ten niezwykle intensywny, ciemnorubinowy kolor i cudownie słodki smak. Tym razem zamknęłam je w słoiczkach, żeby móc cieszyć się nimi, gdy na straganach będą(...)jabłka. Z odrobiną rozmarynu smakują wyjątkowo; naprawdę ciężko się oprzeć, żeby nie podjadać konfitury prosto z garnka ( parzy, uważajcie! ). Koniecznie zróbcie. Może przyda się do mazurka...? Konfitura z czerwonych pomarańczy z rozmarynem Składniki: (na 4 słoiczki po 150 ml) 2 kg czerwonych pomarańczy 400 ml wody 350 g cukru 2 łyżki masła 3 gałązki rozmarynu Z połowy pomarańczy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piersi kaczki w sosie pomarańczowym z jarmużem 176

Piersi kaczki w sosie pomarańczowym – danie wbrew pozorom łatwe i szybkie. Pierś z kaczki to jedno z moich ulubionych rodzajów mięsa. W słodko-kwaśnym sosie z pomarańczy smakują cudownie – warto korzystać póki mamy słodkie pomarańcze. Do kaczki podałam makaron i duszony jarmuż – w takiej postaci jarmuż jest zdecydowanie bardziej charakterny. Zamiast jarmużu można użyć szpinaku lub podać(...)kaczkę z ulubionym puree. Piersi kaczki w sosie pomarańczowym: 2 piersi z kaczki ze skórą (każda ok. 220 g) skórka starta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (125 ml) 1/2 szklanki bulionu drobiowego (125 ml) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka mąki Duszony jarmuż po chińsku

Poezja smaku
SERNIK POMARAŃCZOWY 209

Pomysł na ten sernik chodził za mną już od jakiegoś czasu, ponieważ zimą zawsze mam w domu zatrzęsienie pomarańczy i mandarynek :) Wyobraziłam sobie jak pysznie będzie smakować aromatyczny, pomarańczowy sernik pełen soczystych plastrów pomarańczy na wierzchu i wiedziałam, że muszę takie cudo upiec :)) Początkowo chciałam pomarańcze kandyzować, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i postanowiłam szybciutko przygotować obłędny  pomarańczowy(...)krem - orange curd , na który przepis podawałam Wam już kilka dni temu i posmarować nim wierzch sernika, i dopiero przykryć go soczystymi plasterkami pomarańczy w naturalnej postaci :) Dzięki temu uzyskałam trzy genialne warstwy: aksamitny, kremowy, ciężki sernik, przepięknie pachnący skórką pomarańczową, o subtelnym smaku pomarańczy, do tego słodki, mocno pomarańczowy, cudowny krem i soczyste, plastry świeżej pomarańczy. Całość podana

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik pomarańczowo-dyniowy / Z dynią 135

bardzo żywy kolor. Do masy serowej dodałam sok i skórkę z pomarańczy, spód przygotowałam z domowej, dyniowo-pomarańczowej granoli, a wierzch udekorowałam zawijasami z dżemu z czerwonych pomarańczy. Wyszło bardzo aromatycznie, a barwa kusi ogromnie. Sernik wyszedł kremowy, dość ciężki i sycący; niestety: spód, na początku chrupiący, z czasem łapie wilgoć i mięknie. Sernik jednak nie traci(...)średnicy 18 cm) spód: 175 g granoli dyniowo-pomarańczowej 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 2 jajka 250 g puree z dyni skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 65 g cukru 150 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 40 g dżemu z czerwonych pomarańczy Masło rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z granolą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa-krem marchewkowo pomarańczowa z migdałami. 177

Marchew gotujemy do miękkości . Cebulę obieramy i kroimy w kostkę . Podsmażamy na oleju do zeszklenia. Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Na drobnych oczkach tarki ścieramy z całej pomarańczy skórkę . Następnie wyciskamy sok z pomarańczy. Papryczkę Chili myjemy ,  pozbawiamy nasion i drobno kroimy. Z połowy limonki wyciskamy(...)ugotowanej marchewki dodajemy zeszkloną cebulę. Doprawiamy solą , pieprzem cytrynowym i kminkiem do smaku. Dodajemy starty imbir , skórkę z pomarańczy , sok z pomarańczy , sok z limonki , pokrojoną drobno papryczkę chili. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia . Krem podajemy udekorowany kleksem z gęstego mleczka kokosowego i posypany prażonymi płatkami migdałowymi . SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Naleśniki orkiszowo-gryczane z serowo-chałwowym nadzieniem i pomarańczą 145

Zapraszam na nalesniki orkiszowo-gryczane.Bardzo delikatne ,smaczne i pomimo dodatku maki gryczanej,bez charakterystycznego gryczanego posmaku.Przyznam,ze robilam nalesniki z samej maki gryczanej,ale nie zachwycily mnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koktajl ze szpinakiem, pomarańczą i bananem 227

  Jeżeli już trochę Ci się przejadły sałatki, bądź koktajle mleczno-owocowe, mam dla Ciebie świetną alternatywę, łączącą poniekąd te dwa posiłki. Połączenie szpinaku z owocami

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Deszczowy maj. I sernik zamiast słońca 122

weekly trafiłam dokładnie na to, czego chciałam. Chrupiący, orzechowy spód, słodka, a jednocześnie wyrazista za sprawą cynamonu i goździków masa figowa, a całość zwieńczona cudownie kremowym serem z nutą pomarańczy. Wyszedł dokładnie taki, jak się spodziewałam - pyszny, mazisty, pełen kontrastów, które wspaniale się uzupełniają. Delikatny za sprawą mascarpone, który nadaje sernikom nadzwyczajnej, wyjątkowej struktury. Poezja smaku. Koniecznie spróbujcie, jeśli(...)tylko będziecie mieli pomarańcze i figi. Sernik pomarańczowy z suszonymi figami Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) spód: 80 g niesolonych orzeszków ziemnych 125 g herbatników maślanych 80 g masła masa figowa: 200 g suszonych fig 100 ml soku z pomarańczy 1 laska cynamonu o długości 5 cm 1/4 łyżeczki mielonych goździków masa serowa: 250 g serka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
17.Jak rybka w wodzie - czyli łosoś z pomarańczowym risotto! 159

się dziś jak 'rybka w wodzie'! Hej! (; Składniki (dla 2 os.) : ok.300g świeżych filetów łososia (2szt.) 100g ryżu (u mnie jaśminowy) 1 średnia cebula ząbek czosnku pół cytryny pół pomarańczy połowa natki pietruszki 50-60 ml białego, wytrawnego wina ok.250ml domowego bulionu warzywnego (nie preferuję z kostki) 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki(...)ilości dodajemy połowę wywaru warzywnego. Risotto dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, jednak cały czas je doglądamy i co jakiś czas mieszamy.  Natkę pietruszki siekamy drobno, sok z pomarańczy wyciskamy. W miseczce łączymy posiekaną natkę oraz ze startą skórką z pomarańczy i odstawiamy na bok. Po wchłonięciu wywaru przez ryż dodajemy jego kolejną porcję. Gdy ryż wchłonie

Symfonia Smaków