pomarańcze - 5663 przepisów (strona:22/378)

Pomarańczowy sernik na zimno (z kisielowym wierzchem) 129

pomarańczy Masa serowa: 400g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 200g słodkiej śmietany (22-36%) 5-6 łyżek cukru pudru (do smaku; w zależności jak słodka jest pomarańcza) sok z 1 pomarańczy (dużej) skórka z 1/2 pomarańczy (starta) 3,5 łyżeczki żelatyny Wierzch: 1 opakowanie kisielu na kubek (użyłam jabłkowego)   Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno(...)masłem/margaryną.   Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym i delikatnie skropić sokiem z pomarańczy. Przygotować masę serową.   Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.  Śmietanę ubić na puch (nie koniecznie na sztywno). Twaróg wymieszać z cukrem pudrem, sokiem i skórką pomarańczową. Masę połączyć ze śmietaną.  Na końcu - do całości dodać przestygniętą żelatynę

Di gotuje
Ciasto czekoladowe z pomarańczą 222

Ciasto czekoladowe z pomarańczą to pyszne, puszyste ciasto o mocno wyczuwalnym smaku czekolady oraz pomarańczy. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, ciasto ma delikatną i dość sypką konsystencję, a dodatek spulchniaczy - zarówno proszku do pieczenia, jak i sody oczyszczonej - sprawia, że ciasto ładnie wyrasta i jest bardzo puszyste. Nie jest to ciężkie ciasto czekoladowe, ma raczej nieco babkową konsystencję. Elementem obowiązkowym(...)która sprawia, że ciasto smakuje jeszcze bardziej czekoladowo. Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm. Zapraszam do wypróbowania przepisu :) Ciasto czekoladowe z pomarańczą Składniki: ciasto 120g mąki pszennej 80g mąki ziemniaczanej 150g cukru 125ml soku wyciśniętego z pomarańczy 110g (1/2 szklanki) oleju 100g gorzkiej czekolady 3 jajka 40g kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Perliczka z borówkami - z brusznicą 114

nogi perliczki, 150 ml białego półwytrawnego wina, sok z 2 pomarańczy, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, kilka listków rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 100 g borówek z pomarańczą *, sól, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi), 2 łyżki zimnego masła,  Nogi perliczki oczyścić, umyć, osuszyć. Oprószyć solą. W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, włożyć nogi obsmażyć(...)rumiano z obu stron. Wyjąc nogi z garnka, zlać tłuszcz. Wlać wino, zagotować, dodać nogi, rozmaryn, czosnek, skórkę pomarańczową i dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie wlać sok z pomarańczy i dusić pod przykryciem do miękkości, około 20 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć nogi (trzymać w cieple), do sosu dodać borówki. Zagotować, mieszając gotować aż sos będzie gęsty

królestwo garów
Sałatka z roszpunki z pomarańczami i serem 151

mogłam od razu nic zrobić. Teraz to nadrabiam. To banalnie prosta i pyszna sałatka do której wystarcza tylko kilka składników.     Składniki:   roszpunka 2 pomarańcze zielone oliwki nadziewane suszonymi pomidorami Halloumi - ser z mleka(...)krowiego, owczego i koziego z miętą oliwa z oliwek z pomarańczami kilka pomidorków koktajlowych sok z wyciśniętej jednej pomarańczy   Przygotowanie:   Roszpunkę wypłukać, rozłożyć na talerzu, pomarańcze obrać i pokroić na małe kawałki, dodać oliwki i pokrojony ser. Polać sokiem z pomarańczy i pokropić oliwą z oliwek.       SMACZNEGO

Lili w kuchni
Francja: Crêpes Suzette 156

dobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, bez tłuszczu. Wylewać po jednej wazówce ciasta i rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette 8 naleśników 3 łyżeczki miodu 250ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego, 2-3 sztuki) skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka pomarańczowego likieru (opcjonalnie, ja użyłam amaretto) 50g masła bądź oleju kokosowego W rondelku podgrzać miód(...)dolać nieco soku z pomarańczy. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i ewentualnie likier, wymieszać przez chwilę, po czym dodać masło bądź olej kokosowy. Kiedy sos nieco zgęstnieje przelewamy 3/4 do miseczki, na pozostały na patelni sos należy położyć cztery naleśniki złożone w trójkąciki i smażyć chwilkę po obu stronach, na sam koniec dolać jeszcze trochę sosu. Tuż przed

Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffiny pomarańczowo-marchwiowe 90

ciężko się od nich oderwać ;) Przepis znalazłam tutaj: klik! i trochę zmodyfikowałam do moich potrzeb. Składniki (12 dużych muffinek): - 4 marchewki - skórka otarta z jednej pomarańczy - 2 cząstki pomarańczy - 1 szklanka mąki krupczatki, 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej - 4 łyżki otrąb przennych - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - 1 łyżeczka cynamonu(...)cukru - ekstrakt z wanilii W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki(mąka, otręby, proszek do pieczenia, soda, sól, cynamon, imbir, kakao). Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, skórkę pomarańczy pokroić na drobne kawałki. W drugiej misce zmiksować jajka, olej, cukier, ekstrakt z wanilii, sok z jednej jednej, dwóch cząstek pomarańczy. Dodać marchewkę i skórkę z pomarańczy

Corner With Recipes
Koktajl pomarańczowy 135

Pijąc ten koktajl dostarczysz sobie dawki witaminy C, kwasu foliowego oraz potasu . Błonnik pokarmowy zawarty w pomarańczy usprawni przemianę materii. Warto jeść pomarańcze razem z błonkami rozdzielającymi cząstki oraz białą częścią skórki. Znajdują się tam bowiem flawonoidy , które wzmacniają działanie witaminy C. To właśnie dlatego witamina(...)naturalnego pochodzenia jest lepiej przyswajalna niż jej syntetyczny odpowiednik. Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki soku z pomarańczy (ok. 2 szt) 1 pomarańcza 1/2 banana 3/4 szklanki jogurtu greckiego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Z pomarańczy wycisnąć sok. Drugą pomarańczę oraz banana obrać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Pić od razu po przygotowaniu. Na zdrowie

Moja Galeria Smaku
Mazurek z masłem orzechowym, karmelizowaną pomarańczą, gorzką czekoladą i solą. 89

szklanka mielonych migdałów słodzidło (u mnie 4 łyżeczki ksylitolu, 2 łyżeczki stewii, 1 łyżka agawy) 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki skórka z połowy pomarańczy szczypta soli Góra 1 szklanka orzechów ziemnych (lub gotowe masło orzechowe, bez dodatku cukru) pół pomarańczy ze skórką 100g gorzkiej czekolady 2 garści migdałów stewia syrop z agawy sól różowa(...)morska (gruba) Przepis: Pierwsza część – dół. Najlepiej zrobić dzień przed podaniem. Nagrzewamy piekarnik do 180C. Myjemy pomarańczę i wyparzamy ją wrzątkiem. Obieramy skórkę z pomarańczy. Najlepiej w dwóch miskach, mieszamy ze sobą składniki na ‚dół’ mazurka – w jednej misce składniki suche, w drugiej mokre. Łączymy obydwie miski i dokładnie mieszamy. Masa będzie miała nieprzyjemną konsystencję – kleistą i trudną

Fill The Bowl
Ciasto z rabarbarem i pomarańczą 140

goodfood ciut zmodyfikowany). Świetnym połączeniem jest pomarańcza i rabarbar, dlatego proponuję wypróbować również „Pomarańczową kruszonkę z rabarbarem” (klik) .     Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 400g rabarbaru 50g cukru kryształu (białego) 230g masła w temperaturze pokojowej 200g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy(...)minut. 2. Mąkę 230g wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. 2. Rabarbar osączyć na sitku. Masło utrzeć z brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i ze skórką z pomarańczy. Ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty. 3. Do maślanej masy dodać mąkę, jajka i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać sok z pomarańczy, wymieszać

Mała Cukierenka
Delicja, czyli biszkopt z galaretką pomarańczową i musem czekoladowym 149

galaretką owocową i oblanych czekoladą, którą zastąpiłem tutaj swoim niezawodnym przepisem na mus czekoladowy. Dekadenckie i ponadczasowe połączenie pomarańczy z czekoladą robi swoje i nadaje ciastu wyjątkowego charakteru. Pomarańcze możecie jednak z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami - truskawki czy maliny będą również jak znalazł. Gorąco polecam na jutrzejszy  Dzień Mamy lub na jakąkolwiek inną uroczystość, która wymaga(...)upiec perfekcyjny biszkopt znajdziesz tutaj: biszkopt idealny ). Galaretka pomarańczowa: 2 saszetki galaretek pomarańczowych (na 0,5 l wody każda) 750 ml wrzątku 2-3 słodkie pomarańcze Pomarańcze podziel na cząstki i oddziel w miarę możliwości od białych błonek. Galaretki rozprowadź we wrzątku i odstaw do całkowitego przestudzenia , następnie wstaw do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć , wylej

Food Square
Udziec z indyka w pomarańczach 127

kuchni. Jak ja to mówię minimum pracy maksimum efektu! W roli głównej udziec z indyka w otoczeniu pomarańczy! PYCHA! Składniki: 1 udziec z indyka z kością 2  pomarańcze 2 cebule marynata: keczup 1 łyżeczka przyprawy do grilla 1 łyżeczka suszu warzywnego 1 łyżka oliwy sól Przygotowanie : Udziec myjemy suszymy i nacieramy solą. W misce łączymy keczup(...)olejem, przyprawą do grilla i szuszem warzywnym. Nacieramy mięso marynatą.  Pomarańcze kroimy w plastry, a cebulę w piórka.  Na dnie naczynia ułóż plastry pomarańczy oraz cebulę. Odłóż kilka pomarańczy do przykrycia udźca pod koniec pieczenia. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 C aż mięso będzie miękkie

W kuchennej krainie
Torcik odwrócony z pomarańczami 126

Aromatyczne, ucierane ciasto jogurtowe z pomarańczami   dzisiaj w roli  torciku z okazji...... .........np.  Dnia Kobiet Jest to proste , popularne ciasto odwracane czyli zapiekane z owocami  ułożonymi na dnie foremki. Składniki:   /na małą tortownicę ok.22 cm/ 2  pomarańcze  /najlepiej bio/ 1 łyżka mielonych migdałów 150 g miękkiego masła  /+ 30g do formy(...)ekstraktu wanilii 1 ,5 szklanki mąki/połowę można zastąpić ziemniaczaną/ 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,25 szklanki jogurtu naturalnego 0,25 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy migdały do dekoracji Wykonanie: -Pomarańcze dokładne umyć i podgotować  ok. 2-3 min,  zmienić wodę i gotować  kolejne 2 minuty. -Ostudzić i przekroić na pół

Zakamarki mojej kuchni
Pieczony labraks na dwa sposoby (okoń morski) - przepis autorski 140

jednej ryby nakładamy połowę przygotowanego masła i równomiernie rozkładamy. Łączymy trzema, czterema wykałaczkami. To samo robimy z drugą rybą Pomarańczę i cytrynę parzymy gorącą, przegotowaną wodą i robimy wiórki zarówno ze skórki z cytryny jak i pomarańczy. Następnie siekamy drobno Do jednej miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sól, chilli, koperek i wiórki z połowy cytryny(...)połowy pomarańczy - mieszamy i nacieramy jedną rybę, starając się dokładnie wetrzeć (z obu stron) zawartość miseczki w nacięcia Do drugiej miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sól i wiórki z połowy pomarańczy i połowy cytryny - mieszamy i nacieramy drugą rybę i również dokładnie wcieramy (z obu stron) zawartość miseczki w nacięcia Nagrzewamy piekarnik termoobiegiem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Roszponka z pomarańczą i orzechami 156

chrupiącymi orzechami to wyborowe połączenie smaków.Zapraszam do przepisu. Składniki: roszponka 2-4 garście 1 pomarańcza orzechy nerkowca lub orzeszki pini 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu szczypta soli Wykonanie: sałatę umyć i wysuszyć,ewentalnie uszczyknąć pozostałe korzonki z całej pomarańczy dokładnie ściąć skórę z białym albedo.Następnie  z pomiędzy białych błonek wycinać ostrym(...)nożem fileciki z pomarańczy.Zebrać wyciekający sok oliwę,ocet, miód i sok z pomarańczy wymieszać na jednolitą emulsję.Doprawić szczyptą soli sałate ułożyć na talerzykach,przybrać filecikami pomarańczy i orzechami.Polać winegretem. Podawać                         ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Egzotyczna zupa krem pomarańczowo-dyniowa 148

dyni z dominującym smakiem pomarańczy. Wyraźny dodatek przypraw i łagodny, słodki posmak ananasa. Coś dla amatorów pikantnych połączeń. Rozgrzewa, a mi kojarzy się świątecznie. Pewnie z powodu pomarańczy. Składniki: 800 g pokrojonej w kawałki dyni (ze skórką, bez pestek, kawałki kilkucentymetrowe) 2 średniej wielkości pomarańcze 2 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 szklanka bulionu(...)pamarańczamy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W garnku roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy dynię obraną ze skórki, posypujemy resztą imbiru i gałką i posmażamy przez minutę mieszając. Dodajemy skórkę pomarańczy, wlewamy sok z pomarańczy, dolewamy tyle bulionu, żeby zakryć dynię, ale nie więcej. Gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy serek i gotujemy mieszając aż do roztopienia. Garnek zdejmujemy

W kuchni wieczorem