Wilgotna ricotta, pachnący imbir, aromatyczna pomarańcza Tym razem w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie , piekliśmy Muffinki pomarańczowo-imbirowe z ricottą . Oryginalny przepis został podpatrzony na blogu Miłość w brzuchu mam i przyznam, że rewelacyjnie się sprawdził. Muffinki wyrosły wysokie, puszyste, ale jednocześnie przyjemnie miękkie w środku, dzięki dodatkowi ricotty . Mam wrażenie, że maślanka - którą zastąpiłam mleko - dodała im jeszcze więcej(...)delikatności. Połączenie imbiru i pomarańczy wyśmienicie się smakowo sprawdziło, choć u mnie muffinki były mniej imbirowe niż z założenia - nie chciałam tu za dużo tak dominującego aromatu . Do przepisu na pewno będę często wracać, bo wart jest tego! Składniki na 12 sztuk - 1 blacha do pieczenia muffinek : 1 i 1/3 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1 i 1/2 łyżeczki
Grunt to przepis!kakaowe ciasto upieczone wyłącznie na białkach jest wilgotne i tak delikatne jak biszkopt. To jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie zalegających białek, które najczęściej mrożę. Ciasto przełożyłam kremem z pomarańczy, które ma intensywny smak, zapach i kolor :) Cały torcik polałam pięknie błyszczącą polewą czekoladową z dodatkiem żelatyny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli(...)pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao KREM POMARAŃCZOWY: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka otarta z 2 pomarańczy 2 żółtka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki żelatyny POLEWA: 1/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka żelatyny Białka ubijać z solą do momentu, aż zaczną
https:KKuchniaMniamrobię zapas granoli. Do tego świeże owoce, mleko migdałowe i śniadanie idealne gotowe! Bezglutenowa granola piernikowa Składnik 130g bezglutenowych płatków owsianych 50g otrąb gryczanych 1 łyżeczka skórka z pomarańczy (o taka: klik ) 60ml oleju kokosowego 10 daktyli (45-50g) 4 łyżki melasy karobowej 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki stewii(...)erytrytolem 1/2 szklanki orzechów (u mnie włoskie, brazylijskie i laskowe) 1 czubata łyżka solonego masła orzechowego 1/3 sporej słodkiej pomarańczy (obranej) opcjonalnie parę kostek gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Nagrzewamy piekarnik do 130C. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie łączymy ze sobą wszystkie składniki suche. Rozpuszczamy olej kokosowy w kąpieli wodnej i odmierzamy
Fill The BowlDzisiaj na blogu przepis na ciasto, na które sporo osób czeka, gdyż widziało zdjęcie na FB-ku i prosiło mnie na priv o przepis Sernik z pomarańczami to kolejny sernik, który mogę dodać do kolekcji moich sprawdzonych sernikowych przepisów . Przepis jest banalnie prosty, wyproszony od mojego sernikożercy z okazji Walentynek, a zrobiłam go w zasadzie od niechcenia. Sernik jest(...)kruchego spodu. Mimo to wyszedł przepyszny i do tego przepięknie się prezentował z krwisto czerwonymi pomarańczami na powierzchni oprószonymi cukrem pudrem. Polecam ten sernik z pomarańczami, gdyż jest bardzo smaczny, aromatyczny, pachnący pomarańczami, do tego wyszedł lekki, puszysty i nie opadł. Nie wiem jak ten sernik smakuje na drugi dzień, gdyż Piotrek zjadł cały tego samego dnia, nawet nie pozwolił
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGalaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, zużywając 750 mililitrów wody (nie 1 litr). Studzimy i chłodzimy do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, cząstki obieramy z najmniejszych błonek. Lekko zastygłą galaretkę wykładamy na biszkopt i wrzucamy w nią pomarańcze. Składniki na mus czekoladowy: - 200 gramów gorzkiej czekolady(...)łyżka likieru pomarańczowego (można pominąć) - 3 łyżki soku z pomarańczy - 30 gramów masła, w temperaturze pokojowej - 3 jajka, osobno białka i żółtka - 50 gramów drobnego cukru do wypieków - 100 mililitrów śmietany kremówki 36%, schłodzonej - kakao Przygotowanie musu czekoladowego: W małym garnuszku umieszczamy czekoladę, alkohol, masło, sok i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Studzimy
Życie zamknięte w smakuSkładniki na około 16 szt. (po złożeniu): 150 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 50 g mąki z tapioki lub ziemniaczanej 1 mały banan 1 cała pomarańcza 250 ml mleka roślinnego (dowolnego) 70-80 g kaszy jaglanej (waga suchej kaszy) 50 g cukru trzciniowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju roślinnego tabliczka gorzkiej czekolady *dodatkowo można podrasować(...)krem : 50 g (trzy łyżki) sojowego mleka w proszku sokiem z cytryny szczyptą kardamonu Przygotowanie: Zacznij od ugotowania kaszy na mleku, dodaj też do niej sok z całej pomarańczy i cukier (łyżkę cukru zostaw do ciasta). Gdy kasza będzie się gotować zabierz się za ciasto, tylko nie zapomnij pilnować jaglanki, i mieszaj od czasu do czasu. Zblenduj banana
greenscarfcały kręgosłup, od kuperka do szyi. Kości wyrzucamy (lub zostawiamy sobie do wywaru), odwracamy kurczaka i przygniatamy go mocno dłońmi między piersiami. Gotowe! PRZYGOTOWANIE Cebule i czosnek obieramy. Pomarańcze – jeśli macie duże, wystarczy jedna. Powinna być naprawdę słodka. Dokładnie ją myjemy z wosku i całą jej skórkę ścieramy na drobnej tarce. Jeśli używacie dwóch pomarańczy, drugą obierzcie i pokrójcie(...)segmenty. Do rondelka wrzucamy klarowane masło, startą skórkę z pomarańczy, tymianek. Wciskamy przez praskę czosnek. Stawiamy na mały ogień i grzejemy całość do rozpuszczenia i zainfuzowania masła. Z cebuli odcinamy 3-4 cienkie plasterki, odkładamy. Ze startej pomarańczy też odcinamy 2 plastry, takie po 0,5 cm, odkładamy. Resztę tej pomarańczy obieramy i kroimy w segmenty. W ćwiartki
Karo in the Kitchenmasła 8 jajek 250 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z dwóch lasek wanilii 340 g mielonych migdałów lub orzechów skórka otarta z 3 pomarańczy sok z trzech pomarańczy Będzie dużo mieszania. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę na małym ogniu topimy razem z masłem, delikatnie mieszając. Odstawiamy(...)sprawdzi do próby, bo ciasto po upieczeniu jest mokre i ciężkie. Może lekko pęknąć z wierzchu. Korzystając z tego, że ciasto się piecze, na wolnym ogniu redukujemy sok z pomarańczy, dodając do niego 3 łyżki cukru. Powstałym syropem pomarańczowym smarujemy upieczone, jeszcze ciepłe ciasto. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Kroimy na kwadraty i każdy kwadrat smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Post Ciasto
ladykitchenocet czosnkowy z rozmarynem i tymiankiem Pobierz etykietki w PDF na ocet z anyżem, pomarańczą i nacią kopru włoskiego Domowy ocet aromatyzowany Składniki: biały ocet winny lub ocet jabłkowy dodatki według preferencji: świeże zioła, czosnek, chilli, skórka cytryny, pomarańczy czy limonki, owoce świeże, mrożone lub suszone, przyprawy korzenne, np. anyż, pieprz, wanilię czyste, wyparzone słoiki z pokrywkami papier(...)gałązki choinkowe/gałązki świeżych ziół a oto przykładowe receptury, proporcje na 1 butelkę 250 ml: Ocet aromatyzowany anyżem, pomarańczą i koprem włoskim - 250 ml białego octu winnego lub octu jabłkowego - 2 gwiazdki anyżu - 1 podłużna skórka ze sparzonej, ekologicznej pomarańczy - 2 gałązki natki z bulwy kopru włoskiego na podstawie tego przepisu Ocet aromatyzowany czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem
Chilli Czosnek i Oliwałyżki przyprawy do piernika 1/2 szklanki oleju rzepakowego 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 1 jajko starta skórka z 1 pomarańczy 3 łyżki soku z pomarańczy Lukier: 1/2 szklanki cukru(...)pudru 1 łyżka soku z pomarańczy Sposób przygotowania: 1. Pomarańczę sparzamy we wrzątku, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. W drugiej roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier, jogurt, olej, miód oraz skórkę i sok z pomarańczy. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą. Foremki do muffinek
Na Ciasteczkowych PapierachWitam serdecznie Propozycja na pyszny domowy dżem truskawkowy z dodatkiem pomarańczy, bez dodatków cukrów żelujących . Dżem truskawkowy z pomarańczą jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Będziemy potrzebować: 1 kg truskawek sok wyciśnięty z 2 pomarańczy około 250 ml 500 g cukru ale można użyć więcej lub mniej to kwestia gustu około 2 łyżeczek otartej skórki z pomarańczy(...)jednej cytryny około 50 ml Link do filmu z przygotowania: Dżem truskawkowy z pomarańczą https://www.youtube.com/watch?v=WZTs6Fi6DDA Przygotowanie: Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka. (można truskawki rozgnieść lub rozdrobnić blenderem, ale jeżeli pokroimy to w gotowym dżemie będą kawałki truskawek także polecam pokroić). Pokrojone truskawki w garnku zasypuję cukrem dodaję
Uwaga Babcia Gotujeszklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka cukru 1/2 szklanki maku 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150g miękkiego masła 1/2 szklanki oleju skórka starta z 1 pomarańczy skórka starta z 1 cytryny 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 4 jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2/3 szklanki suszonej żurawiny Do nasączenia: 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku(...)pomarańczy 3 łyżki cukru cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, makiem. Dodać pokrojone masło i rozcierać je z mąką palcami, aż powstanie kruszonka. 2. Do kruszonki dodać olej, obie skórki, sok pomarańczowy i aromat, wymieszać mikserem do połączenia składników. 3. Następnie dodawać po jednym
Mała Cukierenkakaczka, a nie gęś, lecz przyznam, że była bardzo smaczna. Pieczona z pomarańczą i skórką, które wypełniały tuszkę od środka, do tego sos warzywny z galaretką porzeczkową i ziemniaki pieczone z tymiankiem. Po prostu niebo w gębie.!!! :) Składniki: 1 kaczka 2-3 kg 4 pomarańcze 2 marchewki 1 pietruszka 2-3 łodygi selera naciowego 2 cebule sól pieprz(...)kuchni, do środka kaczki wkładam, obraną ze skórki pomarańczę, oraz skórkę pozbawioną białej części, piekarnik nagrzewam do 220°C, grzałka góra-dół i wkładam kaczę ułożoną w brytfance na ok 2:30-3 godzin. Po godzinie pieczenia, gdy kaczka się lekko zrumieni podlewam ją sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i piekę przez następną godzinę podlewając kaczkę wytworzonym
Bea(u)ty kitchenpołączenie herbaty z pomarańczą spisze się tak dobrze jak nic innego. Ale warto taką pomarańczę najpierw sobie przygotować. Taka po prostu pokrojona też oczywiście się nada, ale ta przygotowana według naszego pomysłu powali was na kolana. W tym przepisie używamy zarówno pomarańczy jak i cytryn, ale cytryny to bardziej dla syropu, który tworzy się przy okazji. Chociaż oczywiście(...)naprawdę głębi smaku. A skoro mowa o cytrynie to za parę dni powiemy wam jak wykorzystać ją również do herbaty, tym razem z dodatkiem rumu. 1 pomarańcza 1 mała cytryna cukier słoik ok. 500 ml Pomarańczę i cytrynę należy sparzyć wrzątkiem i porządnie wyszorować. Kroimy je na plastry i układamy naprzemiennie w słoiku, każdy plaster posypując łyżeczką
Marder&Marder Manufacturepiernikiem, pomarańczą, wanilią.. Niebo w gębie. Składniki: szklanka ugotowanej w wodzie kaszy jaglanej 3 banany 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej) 4 łyżki mleka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka stewii 1 łyżka przyprawy do piernika (zabieram się powoli za własną, domową...:)) 3/4 łyżeczka sody skórka z całej pomarańczy, drobno posiekana bądź starta ciasto po upieczeniu można polać rozpuszczoną czekoladą, ja pominęłam Wszystkie składniki, oprócz skórki z pomarańczy, umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy ("keksówki"), wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą skórki z pomarańczy. Pieczemy w piekarniku
Mango Papaja