pomarańcze - 5663 przepisów (strona:37/378)

Skórka pomarańczowa w anyżowej czekoladzie 160

czym prędzej zaopatrzcie się w składniki i do dzieła :). Dla 2 osób Czas przygotowania: ok 10 minut Składniki: Czekolada mleczna 100g Szczypta mielonego anyżu (żadnej innej przyprawy!) 1/3 średniej pomarańczy ze skórką Cukier brzozowy Mleko 3,2%tł 100ml Przygotowanie: 1/ Bierzemy 1/3 umytej pomarańczy i oddzielamy skórkę od miąższu. Skórkę kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka(...)wody) 2/ W osobnym rondelku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim kostki czekolady aż do całkowitego rozpuszczenia i zagotowania. 3/ Do czekolady dodajemy szczyptę anyżu i energicznie mieszamy. Skórki pomarańczy wykładamy na podłużny talerzyk. Serwujemy zalewając skórkę pomarańczy anyżową czekoladą. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
WIOSENNA SAŁATKA Z ROSZPUNKI, AWOKADO I POMARAŃCZY Z SOSEM WINEGRET 191

mięsnych, albo jako samodzielna przekąska na lunch, bądź kolację. Z dodatkiem sera koziego lub feta, sałatka smakuje jeszcze lepiej! Jest naprawdę lekka i wyborna w smaku, dzięki dressingowi i pomarańczy.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie sałaty roszpunka 1 dojrzałe awokado pęczek rzodkiewki połowa słodkiej pomarańczy ok. 15 pomidorków koktajlowych WINEGRET: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżka(...)łyżeczka musztardy delikatesowej sól pieprz odrobina płatków chilli Sałatę umyć, wysuszyć i rozłożyć na talerzu. Awokado obrać i pokroić wzdłuż w paski. Rzodkiew i pomidorki koktajlowe umyć i pokroić. Pomarańcze obrać i pokroić na małe filety. Wszystkie składniki na winegret dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać obficie dressingiem

Calzonella.com
Puszysty sernik z budyniem i nutą pomarańczy 132

chudego) 6 jajek 2 budynie waniliowe premium Delecta z dodatkiem wanilii 3/4 szklanki ksylitolu (lub nieco więcej, ok. 1 szklanka) 2 szklanki mleka łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy skórka otarta z jednej, niewoskowanej pomarańczy do dekoracji: płatki czekoladowe Decorada Delecta Wszystkie składniki na spód zagnieść. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić w miarę równomiernie ciasto. Nakłuć widelcem(...)piec przez 10 minut w 180 stopniach, przestudzić.  Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Wymieszać wszystko przy pomocy miksera. Dodać 2 szklanki mleka i ponownie zmiksować całość (ważne są bardzo wolne obroty, konsystencja jest dość płynna). 4 białka ubić na sztywno, dodać do twarogowej masy i wymieszać

FitKot
Grzany cydr / Mulled cider 156

pomarańczy / juice of an orange laska cynamonu / cinnamon stick 4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves 2 sztuki anyżu / 2 pieces of star anise 1 plasterek pomarańczy / 1 slice of orange 2 kawałki jabłek / 2 pieces of apples Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: 5 min, gotowanie: 15 min, ilość porcji: 2 Wlewamy cydr do garnka. Dodajemy cukier brązowy(...)goździki, anyż, sok z pomarańczy i laskę cynamonu. Gotujemy cydr na wolnym ogniu cały czas mieszając przez 15 minut ( nie doprowadzamy cydru do wrzenia) . Cydr wlewamy do szklanki (przecedzamy go ). Tuż przed podaniem dodajemy połowę plasterka z pomarańczy i kawałek jabłka. Gotowe :) ***** We pour the cider into the pan and we add a brown sugar, cloves, star anise

Projekty ze smakiem
Sernik z kaszy jaglanej 109

pestek 6-7 łyżek mąki migdałowej (zmielonych na drobno migdałów) 1,5 szklanki zaparzonej kawy 1 laske wanilii szczyptę soli Na masę: 300 g kaszy jaglanej sok z jednej pomarańczy skórkę otartą z jednej pomarańczy laskę wanilii 160 g orzechów nerkowca (namoczonych przez 12h) Na polewę: 2 szklanki pulpy z mango (lub dowolne, zmiksowane owoce) 3 łyżki agaru(...)prażą, ale wystarczy ją bardzo dobrze wypłukać. Kaszę gotujemy w stosunku 2:1, czyli na jedną szklankę kaszy dajemy dwie szklanki płynu. Ja do wody dodałam startą skórkę z pomarańczy, szczyptę soli i ziarenka wanilii. Gotowałam do miękkości. Po tym, jak kasza wchłonęła cały płyn i była gotowa, dodałam sok z pomarańczy, wymieszałam i zostawiłam pod przykryciem

ladykitchen
Pomarańczowa panna cotta pieczona (Panna cotta all'arancia) 160

deserów, zwłaszcza wiosn ą  i latem, kiedy jest ciepło . Tym razem w wersji bez żelatyny, pieczona w kąpieli wodnej, z dodatkiem pomarańczy. SKŁADNIKI 300 ml śmietany 125 ml mleka 60 gr cukru 70 gr białek  pomarańcza   PRZYGOTOWANIE W garnuszku zagotowujemy mleko ze śmietaną, cukrem i otartą(...)skórką z pomarańczy. Odstawiamy do wystygnięcia.    Miksujemy z białkami. Przelewamy do małych foremek. Panna cotta pieczemy w kąpieli wodnej ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po upieczeniu panna cotta schładzamy w lodowce 7-8 godzin. Panna cotta możemy udekorować kawałkami pomarańczy

La grande e la piccola cuoca
puchowe ciasto cytrusowe 618

szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 4 jajka 4 żółtka 160 g masła 300 g cukru sok i skórka z 3 cytryn sok i skórka z pomarańczy 500 ml śmietanki kremówki dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki 50 g galaretki pomarańczowej Przygotować biszkopt: białka ubić z na pianę, kiedy będzie sztywna dosypywać powoli cukier. Następnie(...)szklanki wrzątku i przestudzić. Płynną ale chłodną galaretką nasączyć biszkopt.  Przygotować krem: Jajka i żółtka rozbełtać. Do rondelka wrzucić masło, cukier, jajka, sok i skórki z pomarańczy. Wymieszać i ustawić na niewielkim ogniu. Cały czas mieszając gotować aż masa osiągnie konsystencję budyniu (po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje). Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z budyniem cytrusowym. Biszkopt posmarować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wielkanocna Baba drożdżowa Pawła Małeckiego - Wielkanocne wypieki z Mistrzem Cukiernictwa 135

mleka lekko podgrzanego 375 g mąki pszennej 60 g cukru 4 żółtka 2 jajka 1 laska wanilii 125 g masła otarta skorka z połowy cytryny otarta skórka z połowy pomarańczy 25 g namoczonych rodzynek (może być burbon) 25 g suszonych moreli posiekanych w kostkę szczypta soli lukier  75 g cukru pudru skórka otarta z połowy pomarańczy kilka(...)szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło, ciasto parzone wcześniej przygotowane i dalej wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy rodzynki odsączone, morele oraz skórkę z cytryny i pomarańczy.  Całość mieszamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją

Niezły Młynek
Mazurek pomarańczowy 112

roku przedstawiam Wam mazurek pomarańczowy. Chyba najlepszy jaki jadłam - kwaskowaty, z ciekawym dodatkiem marcepanu. Bardzo polecam!! Jeśli szukacie przepisu na inne mazurki to zapraszam tutaj . Dla kogo: dla fanów pomarańczy dla szukających ciekawego przepisu na mazurek dla fanów marcepanu Składniki na spód: 200g mąki pszennej 50g cukru pudru 50g mielonych migdałów (na mąkę) żółtko 100g masła szczypta soli Składniki(...)konfiturę pomarańczową: 4 pomarańcze - średniej wielkości łyżka cukru waniliowego lub laska wanilii 220g cukru migdały w płatkach, orzechy, kandyzowane owoce do dekoracji Składniki na marcepanową dekorację: 200g masy marcepanowej białko 10ml rumu (może być mniej lub można pominąć) Wykonanie ciasta: Przesiać mąki (pszenną i migdałową) wraz z cukrem pudrem do miski. Zrobić zagłębienie, w które wbić żółtko i dodać

Mania Wypiekania
wyśmienity galaretkowy torcik z gruszką,pomarańczą,śmietaną... 145

łyżki, cukier 100 gram, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: gruszki 5 sztuk, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, pomarańcze 4 sztuki, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 200 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, woda pomarańczowa, czekolada starta 50 gram oprócz obu mąk i proszku ubić mikserem lub w robocie(...)około 40 minut, wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki, gruszki obrane, cienko pokrojone zeszklić na patelni z 1 łyżką cukru i 1/4 szklanki wody z 1 pomarańczy wycisnąć sok, dolać z 1/2 szklanki wody przegotowanej, nasączyć 1 placek i rozłożyć gruszki, galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i tężejącą wylać na gruszki, nakryć 2 plackiem lekko dociskając

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem marchewkowy z pomarańczową nutą 97

jednej ze stron znanego marketu znalazłam przepis na zupę krem z marchewki z dodatkiem imbiru i pomarańczy. Zabrzmiało to na tyle kusząco, że podjęłam wyzwanie i wypróbowałam na sobie. Ogólnie smak zupy bardzo ciekawy, przywodzący na myśl smaki daleko wschodnie, chociaż nie mogę szczerze napisać, że w tej wersji oszalałam na jej punkcie. Mam ochotę zrobić ją jeszcze(...)swojemu (np.z kolendrą), bez dodatku pomarańczy, który moim zdaniem, za bardzo zdominował cały smak. Jeśli macie ochotę spróbujcie.  KREM MARCHEWKOWY  z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ Składniki: 1 kg marchwi 2 cebule 1 niewielki kawałek świeżego imbiru (około 1 łyżeczki po starciu) sok z 1 pomarańczy  50 g masła sól, pieprz i śmietana do smaku 2 litry bulionu

Bon appetit mon amie
Grillowany łosoś na desce cedrowej z kardamonową glazurą 131

odkryć łosoś z grilla na nowo. A to wszystko wzbogacone zostało wyjątkowym aromatem dymu z drzewa cedrowego. Składniki: 1 deska cedrowa 1 filet z łososia 1/3 szklanki syropu klonowego ½ pomarańczy w plasterkach 1 łyżka stołowa mielonego kardamonu ¼ szklanki wody sól pieprz Przygotowanie: Deskę cedrową przed użyciem moczymy przez co najmniej 1 godzinę w wodzie. Musi być ona całkowicie(...)niej zanurzona. Grilla rozgrzewamy do około 220 stopni. W międzyczasie przygotowujemy glazurę. W małym rondelku łączymy syrop klonowy i kardamon. Wyciskamy sok z plasterków pomarańczy i do całości dodajemy skórkę z pomarańczy. Tak przygotowaną mieszaninę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minute często mieszając. Zdejmujemy z ognia. Łososia umieszczamy na desce cedrowej i doprawiamy solą i pieprzem

naRuszcie
Udka kurczaka po hiszpańsku – pełny obiad z jednej blachy 296

sztuczną paszą. Udka kurczaka osuszamy papierowymi ręcznikami i oczyszczamy z luźnych kawałków skórki i błonek, ze zbędnych fragmentów kości. Pomarańczę turlamy, dociskając ją dłonią do blatu, przecinamy w poprzek na pół i z owocu wyciskamy sok. Do soku z pomarańczy dodajemy płaską łyżeczkę ostrej wędzonej papryki, płaską łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki, łyżeczkę soli, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, skórkę(...)paprykami i suszonymi ziołami. Na ziemniaki kładziemy zamacerowane odpowiednio wcześniej udka kurczaka, dodatkowo polewając je z wierzchu gęstą marynatą z dna (na pewno opadł tam czosnek i farfocle z pomarańczy), mięso jeszcze raz delikatnie solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami. Rozrzucamy plastry chorizo, cząstki cebuli, pomidorki, oliwki. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego na 170⁰C na środkową półkę, pieczemy dwie godziny

Karo in the Kitchen
Kurczak na diecie - pierś kurczaka pieczona z pomarańczami 135

piersi kurczaka*, skórka otarta z 1 pomarańczy, 150 ml soku z pomarańczy, 1 cm kawałek świeżego imbiru, 3 gałązki tymianku, sól, torebka foliowa do pieczenia, Z piersi kurczaka zdjąć skórkę, oprószyć solą. Zetrzeć imbir, wymieszać ze skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy. Do torebki do pieczenia wlać sok z pomarańczy, włożyć gałązki tymianku, piersi kurczaka, zamknąć

królestwo garów