ryba, naczynie do gotowania na parze i stwórzmy sobie królewskie danie w kilka chwil. SKŁADNIKI : filet z dorsza (lub nasza inna ulubiona ryba) ok. 300 g skórkę z pomarańczy ok. 1 łyżkę skórkę z cytryny ok. 1 łyżkę sól cytrynowy pieprz kalafior (lub brokuła, marchew) w zależności od upodobań zielony(...)Rybę oczyszczamy ze zbędnych ości (jeśli jest taka potrzeba) kroimy na większe kawałki, solimy, doprawiamy pieprzem cytrynowym. Cytrynę, pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem. Obieramy kawałek skórki bez białych włókien. Kroimy na cienkie paseczki, układamy na naszych kawałkach ryb. Aromat pomarańczy, cytryny podczas parowania, wzbogaci smak naszej ryby. Przygotowujemy naczynie do parowania, układamy przygotowaną rybę oraz nasze ulubione warzywa. Czas
Basia w kuchnigram śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki pomarańczowej + 300 ml wody 2 wyfiletowane pomarańcze kakao do posypania tortu nasączenie tortu: 3 łyżki soku z pomarańczy + 2 łyżki nalewki np. pomarańczowej, cytrynowej lub pigwowej Przygotowanie biszkoptu Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaję stopniowo cukier puder- po 1-2 łyżki, nadal(...)czasie wyciągam biszkopt i upuszczam go z wysokości 40 cm na blat. Studzę, wyciągam z formy i odklejam papier. Ponownie wkładam go do tortownicy. Biszkopt nasączam sokiem z pomarańczy i nalewką. Warstwa pomarańczowa Galaretkę rozpuszczam w podanej ilości wrzącej wody. Odstawiam do wystygnięcia a potem umieszczam w lodówce, by mocno się zagęściła. Na powierzchni biszkoptu układam wyfiletowane cząsteczki
Mango Papajasoku z niej, a sałatka nabrała innego smaku. Składniki: sałata masłowa pomidor połowa czerwonej papryki połowa lub jedna mała czerwona cebula dymka pomarańcza kawałek sera feta parę cienkich plasterków wędzonego boczku Sos do sałatki: sok z pomarańczy oliwa z oliwek 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka miodu sól pieprz Grzanki: 2-4 kromki bułki 2 łyżki oliwy(...)Paprykę pokroiłam w cienkie paseczki. Czerwoną cebulę pokroiłam w piórka. Dodałam garść dymki. Pomarańczę sparzyłam. Obrałam ze skórki i wykroiłam z niej cząstki owoca. Dodałam ją do sałatki. Można, ale nie trzeba podsmażyć plastry wędzonego boczku. Dodaje on wyrazistości sałatce. Sos: Do miseczki wycisnęłam sok z pomarańczy. Dodałam musztardę i miód. Wlewałam małym strumieniem oliwę z oliwą i mieszałam
potrawyregionalneSmakowo bajka, a aromat skórki z pomarańczy zachwyca :), kolor wyjątkowo anty depresyjny :). Po prostu pychota, jak się zacznie podjadać słoiczek to trudno przestać(...)Kochani dynie w dłoń i do dzieła!. Składniki na ok 7 słoików po 200 ml; 1 kg dyni 1 kg cukru 1 litr wody, ( łącznie z wyciśniętym sokiem z pomarańczy) 4 duże pomarańcze 1 łyżka kwasku cytrynowego 1. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomarańcze okroić ze skórki i pokroić w bardzo drobne paseczki
Apetyczna babeczkasmaku. Bardzo smakował mojemu mężowi, który jest miłośnikiem serników. *foremka 21 cm Składniki: 190 g masła 150 g cukru 6 jajek 700 g sera białego skórka otarta z pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy 1 torebka budyniu waniliowego 75 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka płatków migdałowych Ser zmielić w maszynce do mielenia mięsa dwukrotnie(...)Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po żółtku, natępnie po łyżce sera, skórkę i sok z pomarańczy oraz budyń. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Przełożyć do tortownicy i piec w 180*C około godziny. Sernik sporo wyrośnie, ale niestety opadnie. Po upieczeniu zostawić sernik w uchylonym piekarniku na godzinę a następnie wystudzić najlepiej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki kakao garść suszonych daktyli i kandyzowanej papai kostka margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Mąkę należy przesiać razem z szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Pomarańcze dokładnie umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce lub obieraczką. Wycisnąć sok. Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową, by łatwo było ją utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie(...)niej dodajemy po kolei jajka. A teraz na przemian, nie przestając miksować, wsypujemy suche składniki i dolewamy sok z pomarańczy. Odlewamy 1/3 ciasta, do którego dodajemy kakao, a do drugiej części dodajemy skórkę z pomarańczy. Mamy teraz dwa kolory. Na dużą tortownicę (średnica 28 cm) wylewamy na początek 3 łyżki białej masy, następnie już naprzemiennie po łyżce
Karczma Honoriettyjeszcze w sprzedaży, więc śmiało można jeszcze zamykać pyszności w słoiczkach :) Te powidła mne zaskoczyły - myślałam, że pomarańcza po długim czasie przegotowywania straci smak i aromat, ale byłam w błędzie! Konfitura jest lekko kwaśna, przełamana słodyczą i wyróżnia się smakiem pomarańczy. Jak na razie wypróbowałam z domowym chlebem i serkiem wiejskim, ale na pewno użyję tych powideł do świątecznych(...)Dodatkowym atutem jest piękny kolor, jaśniejszy niż tradycyjnych powideł śliwkowych. Mam tylko nadzieję, że ten kolor przetrwa dłużej :) Powidła śliwkowe z pomarańczą 2 kg śliwek (u mnie duża odmiana, prawdopodobnie President) skórka otarta i sok z 2 dużych pomarańczy 1 szklanka wody 110 g ksylitolu + 2 łyżki (można dosłodzić, jeśli wolicie słodsze konfitury, ja dodałam właśnie 110 g ksylitolu
FitKotgreckiego 100g gorzkiej czekolady (u mnie 74%) 100g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 i 1/2 łyżeczki (14g) żelatyny 4 łyżki soku z pomarańczy skórka z 1 pomarańczy starta czekolada do dekoracji Wykonanie: - jogurt wyjąć trochę wcześniej z lodówki, aby nie był zimny - biszkopty rozdrobnić na piasek, masło roztopić - biszkopty wymieszać z masłem, dodać kakao, powinna powstać(...)kąpieli wodnej, ostudzić - do ostudzonej, ale ciągle płynnej czekolady, dodawać stopniowo jogurt, mieszając do połączenia się składników - do masy czekoladowej dodać cukier i cukier waniliowy oraz skórkę otartą z pomarańczy, wszystko wymieszać - żelatynę rozpuścić w soku wyciśniętym z pomarańczy, gdy napęcznieje, krótko podgrzać (w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej) do rozpuszczenia się żelatyny (nie wolno zagotować), lekko ostudzić
Smakołyki Berenikijeszcze pojawi się w przepisach jakie przygotowaliśmy dla Was Składniki: - 600g obranej dyni Butternut Orange - 200g cukru - sok z 1/2 pomarańczy - sok z 1/2 cytryny - skórka z 1/2 pomarańczy - 30g imbiru - łyżeczka cynamonu Składniki na 2 słoiczki 200ml. Zaczynamy od dyni. W składnikach podaliśmy już ilość dyni po obraniu – przed obraniem to jakieś(...)kroimy ją na kawałeczki wielości 1-1,5cm. Można mniejsze ale nam zależało żeby kawałki były wyczuwalne przy wykorzystaniu np. do ciasta. Następnie ścieramy (po wcześniejszym wyparzeniu) skórkę z pomarańczy, wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny oraz ścieramy na tarce obrany imbir. Przekładamy do garnka (najlepiej z szerokim dnem) wszystkie składniki i prażymy na dużym ogniu
Kuchenne Wariacjeeksperyment. który okazał się super przepisem. Dzięki temu szynka jest przepysznie wilgotna i bardzo delikatna, przy czym wcale nie jest słodka. Składniki: 2 kg szynki sok z 1 pomarańczy (na koniec do polania szynki przed pieczeniem) gałązka rozmarynu ziele angielskie lubczyk majeranek bazylia jałowiec słodka papryka zioła prowensalskie wyciśnięte 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek oliwa z oliwek(...)ziele angielskie i marynować 2-3 doby. Do naczynia żaroodpornego wlać trochę oliwy z oliwek i sok pomarańczowy, włożyć do naczynia skropić delikatnie oliwą z oliwek z pomarańczami i piec około 3 godzin, w tem. 170 stopni C. SMACZNEGO
Lili w kuchnidyni 1 kg sera twarogowego 3 krotnie zmieonego 2 galaretki pomarańczowe 1 szklanka vermutu lub białego wina 1/2 szklanki wody 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 6 goździków 2 pomarańcze(...)bułka tarta 3/4 szklanki cukru Dynię obieramy ze skóry kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka zalewając ją wodą i vermutem, a następnie dodając cynamon, anyż, goździki i cukier. Pomarańcze dokładnie czyścimy szczoteczką, a następnie parzymy zalewając wrzącą wodą. Po tym zabiegu ścieramy do dyni skórkę z obu pomarańczy. Obieramy pomarańcze z pozostałej skórki i dodajemy cały
W kuchennej krainieUwielbiam kisiel własnej roboty. Dziś zrobiłam z pomarańczy, dzieci są zachwycone. Składniki: 3 średniej wielkości pomarańcze ( tak by po wyciśnięciu soku było go 300ml), łyżka cukru ( tu należy dodać według własnego smaku, dużo zależy od słodkości owoców), 16 g mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Wycisnąć sok z pomarańczy i razem z cukrem zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w minimalnej ilości(...)zimnej wody. Gdy sok z pomarańczy się zagotuje wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i szybko mieszać przez chwilę. Zdjąć z ognia. Wlać do szklanek lub miseczek wcześniej przelanych zimną wodą. Smacznego
W kuchni u Monikioraz rodzynek i orzechów idealnie do siebie pasuje tworząc słodki deser. Składniki: Dla dwóch osób: 2 bardzo duże marchewki 2 łyżeczki syropu trzcinowego Diamant 50g masła sok z jednej pomarańczy skórka otarta z połowy pomarańczy 2 łyżki cukru garść orzechów włoskich garść rodzynek Sposób przygotowania: 1. Marchewkę myjemy i obieramy. Kroimy na plasterki, a następnie cienkie słupki, które(...)tworzą spaghetti. Wrzucamy na połowę roztopionego masła i delikatnie mieszamy do momentu całkowitego zmiękczenia. 2. Resztę masła topimy razem z cukrem, dodajemy otartą skórkę z połowy pomarańczy, sok oraz posiekane orzechy i rodzynki. Całość cały czas mieszamy aż do momentu zagęszczenia się sosu. Mieszamy z marchewką i podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzieświeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (dodałam trochę soku z cytryny) 3 łyżeczki żelatyny, z lekkim czubem 50 g cukru (można dać więcej, mniej - zależy od słodkości pomarańczy) otarta skórka z 1 pomarańczy Wykonanie : Sok z pomarańczy zagotować z cukrem i otartą skórką, mieszając, zdjąć z palnika natychmiast po rozpuszczeniu się cukru
cucinareobrane marchewki i jabłko.W mniejszej misce połączcie składniki płynne – ubijcie albo zmiksujcie jajka z olejem (lub wystudzonym, rozpuszczonym masłem) i sokiem z pomarańczy oraz z otartą z pomarańczy skórką. Przelejcie składniki z ‚mokrej miski’ do suchej mieszanki, wymieszajcie łyżką do równomiernego połączenia wszystkich składników. Dodajcie jeszcze odcedzoną i lekko odciśniętą żurawinę, ją też wmieszajcie w masę(...)kratce, uprzednio wyjmując babeczki z foremek. Jeśli piekliście je w papierowych papilotkach – mogą w nich zostać. Są przyjemnie wilgotne, lekko ziemiste w smaku przez dodatek gałki muszkatołowej. Skórka z pomarańczy przyjemnie gra na podniebieniu z imbirem, a delikatna kruszonka dodaje ostrej tekstury. Ja już mam swoje ulubione, marchewkowe muffinki, a Wy? SKŁADNIKI 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie Lubella
Karo in the Kitchen