pomarańcze - 5663 przepisów (strona:45/378)

Dyniowo. I spokój 179

chowam ręce głęboko w kieszeniach i zastanawiam się, gdzie podziałam rękawiczki. Z uśmiechem piję gorącą herbatę z cytryną. Dziś już nie potrzeba mi pocieszaczy. Krem z pieczonej dyni z pomarańczą i imbirem Składniki: (na 4 porcje) 900 g dyni (waga ze skórą, bez pestek) 1 łyżka oliwy aromatyzowanej chilli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1,5 łyżeczki suszonego tymianku(...)dodatkowo: 1 cebula 2 nieduże ziemniaki 3 łyżki masła 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 l bulionu warzywnego 2 suszone liście limonki kaffir sok z 1 pomarańczy sól pieprz do podania: grzanki Dynię pokroić, nie obierać ze skóry. Posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Ułożyć na blasze skórą do dołu. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zaśniegowanie. I biscotti o smaku piernika 188

świątecznego charakteru. I ten zapach... Wiecie, jak pachnie śnieg? Mrozem i świeżością. Nic innego nie wprawia mnie w ten szczególny nastrój - wtedy chcę, żeby w domu zapachniało piernikiem i pomarańczą. Zapalam świeczki i cieszę się nastrojowymi cieniami na ścianach. A później zakopię się pod kołdrą i będę patrzeć w moje zasypane śniegiem okno. A jeszcze później C. wróci z pracy(...)pierwsze, które pojawił się na blogu, zmieniając tylko dodatki. Pojawiły się więc orzechy włoskie i suszone śliwki, do tego całe mnóstwo przyprawy do piernika i delikatny aromat pomarańczy w tle. Boskie! Dzięki dodatkowi kakao mają głęboki, zachwycający kolor. Mówię Wam - nie ma nic lepszego do kawy na pierwsze ośnieżone wieczory. Piernikowe biscotti z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowy curd na Festiwal dyni 222

kremem a budyniem, mocno owocowym, gęstym, rozpływającym się w buzi, często z kwaśną nutą. Najbardziej popularny jest oczywiście lemon curd, czyli krem cytrynowy. Ja eksperymentowałam już z innymi cytrusami - pomarańczą, limonką, a nawet grejpfrutem, a także z owocami pozornie na curd się nienadającymi - żurawiną, jeżynami, a także rabarbarem. Wszystkie był pyszne, miały piękne kolory, i jeśli szybko nie wykorzystałam(...)muffinek. Tak właśnie ja go wykorzystałam, ale o tym innym razem. Curd pomarańczowo-dyniowy Składniki: (na 250 g curdu) 180 g musu z dyni skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 100 g masła 100 g cukru 3 żółtka 1/4 łyżeczki goździków 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, sok i skórkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik pomarańczowy 209

wyszłam z wprawy i to że dziś wygląda tak, a nie inaczej to tylko przypadek. Liczy się bowiem smak. Sernik jest wyśmienity, lekki i delikatny z nutą pomarańczy. Sernik pomarańczowy składniki spód 250 g czekoladowych ciastek ( u mnie BelVita) 70 g stopionego masła masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 4 jajka(...)śmietany 18% 2 op cukru waniliowego 1 pomarańcza 150 g cukru 3 czubate łyżki maki wykonanie: Ciastka kruszymy i zalewamy stopionym masłem. Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy nimi dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka dociskamy i wyrównujemy. Ser, cukier waniliowy, połowę cukru, śmietanę, startą skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy miksujemy. Dodajemy żółtka i mąkę

Przysmaki Karolki
Sernik pomarańczowy z dżemem z gorzkich pomarańczy 198

kawałeczkami skórki pomarańczowej zachwyciło i zainspirowało mnie do zrobienia go na zeszłoroczne święta. Spód z maślanych ciasteczek z dodatkiem cynamonu, serowa masa z olejkiem pomarańczowym, świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, i kardamonem oraz wspomniany wierzch pokryty dżemem pomarańczowym ze skórką – całość idealnie wpisuje się w klimat świątecznych smaków i zapachów :) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam kilka zmian: zamiast ricotty użyłam(...)serowa: 1,25 kg twarogu (3-krotnie mielonego) – w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 pomarańcza 400 ml śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej) Wierzch: ok. 300 g dżemu z gorzkich pomarańczy (lub konfitury/marmolady) Wykonanie: Spód: Herbatniki kruszymy (najlepiej w blenderze) na piasek. Dodajemy do nich

MyCookBook.pl
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 213

śledzie i jabłko ze śmietaną 2. Śledzie piernikowe  4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO  3-4 kruche ciasteczka piernikowe  1 cebula ⅓ szklanki rodzynek  2 pomarańcze  przyprawy: 2-3 goździki, 1 laska cynamonu, 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe 1 łyżka miodu  Cebulę obieramy i kroimy(...)cienkie plasterki. Na patelni mieszamy miód z sokiem z 1 pomarańczy wraz z przyprawami, rodzynkami i zblendowanymi na pył pierniczkami. Całość zagotowujemy i dodajemy cebulę. Następnie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i sparzamy pomarańczę. Kiedy marynata przestygnie, dodajemy do niej śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie plasterki pomarańczy. Pozostawiamy do zamarynowania się

SMYKWKUCHNI
Amerykańskie ciasto dyniowe (American Pumpkin Pie) z pomarańczą i marcepanem. 207

tych drugich pestki ciężko jest obrać, zrobiłam pure i zamroziłam. Z tego też pure zrobiłam bardzo popularne ciasto rodem z dalekiego zachodu czyli American Pumpkin Pie. Smak dyni wzbogaciłam pomarańczą i słodkim marcepanem. Całość dopełniłam suszoną żurawiną i keksem bitej śmietany,.. Jesień w kuchni z takimi produktami no prawdziwa przyjemność dla prawdziwych smakoszy. A było to tak..:) (Była sobie kiedyś(...)całe jajko  10 g cukru pudru  szczypta soli  1 płaska łyżeczka cynamonu    100 g zimnego masła  Na nadzienie:  Pure dyniowe z pomarańczą: 1 duża pomarańcza 500 g pure z dyni  130 g cukru 1,5 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubicie możecie dodać mniej lub go pominąć) 1/4 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli

vaniliowoczekoladowa
Truskawkowy chłodnik z egzotyczną nutą. 149

Chociaż, kto wie, może Marzena będzie chciała udowodnić przeciwstawną tezę? ;) Ja dzisiaj na słodko i łagodnie. Tonująco. Prawie klasycznie. Prawie, bo jednak gdzieś w tle pojawia się egzotyczna nuta pomarańczy i przypraw. Nuta wyzwalająca wakacyjną tęsknotę za znalezieniem się zupełnie gdzie indziej. Na plaży południowych Indii? W jakiejś knajpce nad zatoką w Sydney? Gdziekolwiek. Na razie nieprzebrane tłumy przybywają(...)już przynajmniej nie musicie zastanawiać się, co przyrządzić. Zabierajcie się za chłodnik! ;) Składniki: 500 ml maślanki (lub naturalnego jogurtu) 1 kg truskawek sok wyciśnięty z 2 pomarańczy skórka otarta z 1/2 pomarańczy nasionka z 1 laski wanilii 1/2 łyżeczki kardamonu brązowy cukier wg smaku 200 g suchego ryżu listki świeżej mięty do dekoracji Wykonanie: Ryż ugotować al dente

zadanie-gotowanie
Sałatka z buraczków, fenkułu i marakui z sosem pomarańczowo-lawendowym 189

yśląc o niedeserowym zastosowaniu marakui, postanowiłem dorzucić ją do sałatki. Kwaskowaty smak owocu passiflory fajnie pasuje do winnych buraczków i ostrej rukoli. Kompozycję dopełnia słodki sos z redukowanego soku pomarańczy aromatyzowany lawendą(...)Więcej mówić nie trzeba, gorąco polecam. ;) * SKŁADNIKI Sałatka: 100 g rukoli 1 koper włoski (fenkuł) 3 marakuje 1 słoiczek marynowanych buraczków 2 garście nasion słonecznika Sos: sok z 2 pomarańczy (ok. 150-200 ml) 1 płaska łyżeczka suszonej lawendy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego dwie szczypty białego pieprzu * PRZYGOTOWANIE Sos Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy umieszczamy

Food Square
Koktajl z melona, pomarańczy i arbuza 178

ogromne możliwości urozmaicenia naszych posiłków i wzbogacenia ich o nowe doznania kulinarne. Urzekł nas smakiem sok z buraków i  śliwek, ochłodził w upalne dni koktajl z melona i pomarańczy, do którego dodałam jeszcze kawałek arbuza. Woda pomarańczowo - miętowa przypomina mi saudi champagne ( tutaj przepis ), który tak często robiliśmy w Arabii Saudyjskiej. No cóż - " Soki i koktajle świata(...)pozycja obowiązkowa w naszej kulinarnej biblioteczce. Tutaj znajdziecie recenzję książki. Składniki wg oryginalnego przepisu z książki " Soki i koktajle świata ".  pół melona sok wyciśnięty z jednaj pomarańczy Składniki koktajlu, który zrobiłam na bazie powyższego przepisu pół melona miodowego (to ten żółty) pół melona galia sok wyciśnięty z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z jednaj mandarynki 1/5 bardzo małego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Łosoś z salsą mango w aromatycznym sosie pomarańczowym 207

Łosoś to z pewnością jedna z moich ulubionych ryb (unikam raczej tych hodowlanych). Tutaj przedstawiam wam wersję na kolorowo i w słodkim klimacie, którego sprawcą jest mango i pomarańcza. Jeśli lubicie słodko-kwaśne smaki, to to danie z pewnością przypadnie wam do gustu ;) SKŁADNIKI  ( 2 porcje) 2 filety z łososia ze skórką, każdy po około(...)ostrej czerwonej papryki sok z 1 limonki sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 małe cebulki szalotki pokrojone w kosteczkę 2 łyżki brązowego cukru sok pomarańczowy, około 1/2 szklanki + pół pomarańczy pokrojonej w kostkę 1/2 łyżeczki imbiru w proszku masło klarowane/ oliwa z oliwek natka pietruszki bądź kolendra sól i świeżo zmielony czarny pieprz ryż – ok. ¾ szklanki

Calzonella.com
Kurczak w pomarańczowym sosie. 187

Składniki na kurczaka w pomarańczowym sosie: 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki oleju 1 duża cebula 1 czerwona papryka szczypta soli 1 pomarańcza 200 ml soku z pomarańczy 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej sos sojowy cukier ocet jabłkowy lub sok z cytryny 1/2 łyżeczki do potraw chińskich (ewentualnie) papryka ostra do smaku     Mięso kroimy w około(...)kroimy w piórka, a oczyszczoną paprykę w paski. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka, cebulę i paprykę, delikatnie solimy. Pomarańczę filetujemy, kroimy w mniejszą kostkę i dorzucamy do mięsa i warzyw, chwilę podsmażamy. Po około 2 minutkach wlewamy połowę soku z pomarańczy, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Następnie dolewamy 2 łyżki sosu sojowego, 1/3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę octu

Rozpustne gotowanie
Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) 213

jakości jaj i masła a na wierzchu ciasta obowiązkowo musi być lukier, cukier granulowany i migdały. Colomba, obok mazurka, jest moim ulubionym wielkanocnym ciastem. W środku miękka i pachnąca pomarańczami i wanili ą  a z wierzchu chrupiąca, pachnąca lukrem migdałowym i cukrem. Colomba jest dosyć czasochłonna w przygotowaniu ale warta poświęconego jej trudu(...)kkiego masła 155 gr cukru 50 gr tłustego mleka 12,5 gr drożdży 4 jajka 70 gr kandyzowanej sk ó rki pomarańczowej 50 gr rodzynek 1 pomarańcza 1 laska wanilii 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 80 gr cukru w granulkach 50 gr migdałów bez skorki

La grande e la piccola cuoca
Meteopatia, czyli uzasadnienie złego humoru. I lody - na wpół zamrożone 208

delikatnie łączy, dorzucając ulubione dodatki. Tym razem przepis znalazłam w duńskiej gazetce Hjemmets bedste mad , nr 4/2016, i postanowiłam przygotować go na przekór paskudnej pogodzie za oknami. Zamiast zwykłych pomarańczy użyłam ich czerwonych kuzynek; karmel nabiera dzięki nim ślicznej, różowo-czerwonej barwy. Chrupiące orzeszki w słodkim karmelu i waniliowe, cudownie kremowe lody. Idealny letni deser. Spróbujcie koniecznie! Semifreddo z orzechami(...)cukru pudru 2 łyżki ekstraktu z wanilii 500 ml śmietany kremówki (38%) orzechy w pomarańczowym karmelu: 200 g orzechów laskowych 100 g cukru 100 ml soku z czerwonych pomarańczy skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy 1/6 łyżeczki soli dodatkowo: 4 czerwone pomarańcze Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. przez 10 minut. Gorące orzechy przełożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pianka z mleka i pomarańczy 178

użyciu niż ta w proszku. O ile macie możliwość kupić  - bardzo polecam.  składniki 3- 4 porcje 300 ml mleka skondensowanego bez cukru 200 ml soku z pomarańczy 1 łyżka ksylitolu lub cukru (lub do smaku) 6 listków żelatyny ( lub żelatyna w proszku wg zaleceń(...)opakowania) 1 pomarańcza łyżeczką wody pomarańczowej - opcjonalnie przygotowanie Pomarańczę obrać, podzielić na małe cząstki. Listki żelatyny namoczyć. Podgrzać sok pomarańczowy, rozpuścić w nim cukier i żelatynę. Mleko wymieszać w blenderze, dolać sok, ewentualnie wodę pomarańczową, dobrze zmiksować. Do szklanek lub dowolnych naczyń deserowych rozlać masę, do każdej nałożyć kilka kawałków pomarańczy, przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki, poczekać

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania