pomarańcze - 5663 przepisów (strona:52/378)

Proste ciasto pomarańczowe bez miksera 161

takie łatwe ciasta, które zawsze wychodzą. Polecam dziś na deser, jeśli nie macie nic do kawki po południu :) Składniki: skórka starta z dwóch pomarańczy 1/2 szklanki soku z pomarańczy (nie więcej) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki(...)Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175°C. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do jednej miski. W drugiej wymieszać cukier ze startą skórką z pomarańczy. Dodać sok pomarańczowy. Wymieszać ponownie łyżką. Dodać olej, jogurt, wbić jaja – dokładnie połączyć (łatwiej połączą się składniki, jeśli łyżkę zamienimy na trzepaczkę ręczną :) ) Wsypać przesiane suche składniki i krótko mieszać – tylko do połączenia

Moja Delicja
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 204

naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka z dwóch pomarańczy sok z 3 pomarańczy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki roztopionego masła Mak wsypać do rondla, zalać mlekiem do ok. 2 cm powyżej poziomu maku; zagotować na małym gazie(...)dusić pod przykryciem przez ok. 40 minut. Zmiksować zawartość rondla blenderem ręcznym tak, żeby nieco rozdrobnić mak (nie uda się dokładnie) ; dodać rodzynki, miód, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny, wiórki kokosowe i dobrze wymieszać; zostawić rondel na gazie i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 30 minut co jakiś czas mieszając; ponownie dobrze zmiksować

Jem więc Jestem
Kapusta w sałatce przenikniętej smakami Tajlandii i Wietnamu (nie dla kapuścianych głąbów) 216

świeżej kolendry z łodygami 2 duże pomarańcze 3 łyżki surowego sezamu sól i świeżo mielony czarny pieprz Zebrać razem wszystkie składniki. Szczypior i kolendrę poszatkować na małe kawałki. Pomarańcze obrać, usunąć białe części i podzielić na małe cząstki. Kapustę poszatkować na wąskie paseczki i włożyć do odpowiednio dużej miski; dodać do kapusty olej kokosowy; wstawić do mikrofalówki(...)sekund; dokładnie wymieszać. Dodać do kapusty cząstki pomarańczy, kolendrę i szczypior; zetrzeć na na tarce typu zester skórkę z połowy lemonki i wycisnąć do miski sok z całości tej samej lemonki. Suchą patelnię rozgrzać do wysokiej temperatury i wrzucić na nią ziarna sezamu; prażyć przez 2-3 minuty do momentu kiedy zaczną się lekko złocić i podskakiwać na patelni

Jem więc Jestem
Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku 344

włoskich którego wierzch stanowi aromatyczna czekoladą z nutą pomarańczy. Połączenie tych wszystkich składników tworzy niezwykłą kombinacje o cudownym zapachu i przede wszystkim smaku. Polecam. Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Składniki: Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru białego (ok. 190 g) 3/4 szklanki cukru brązowego (ok. 190 g) 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki startej(...)przyprawy korzennej cukier waniliowy 50 g orzechów włoskich szczypta soli Polewa: 100 g groszków czekolady pomarańczowej 75 ml śmietanki kremówki ok. 2 łyżki cukru pudru Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Sposób przygotowania: Dno formy o wielkości ok. 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Marchewkę obieramy

Słodka Strona
Grzane wino z truskawkami i wanilią 212

spożycia) Składniki: Wino wytrawne 0,75L 7-7,5 łyżek miodu wielokwiatowego 15-10 truskawek rozmrożonych Pół laski wanilii Szczypta mielonej kolendry, goździków i imbiru Sok z 1 soczystej pomarańczy Przygotowanie: 1/ Miksujemy w pojemniku od blendera truskawki z pokrojoną wanilią. 2/ Zagrzewamy w garnku na palniku wino i do ciepłego dodajemy miód i mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie(...)dodajemy przyprawy i sok z pomarańczy. Nie dopuszczamy do wrzenia wina. 3/ Na koniec dodajemy zmiksowane truskawki z wanilią i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na godzinę do przegryzienia się. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Grzane wino 139

szczypta imbiru; - szczypta cynamonu; - 5-6 goździków; – 1,5 pomarańczy Wykonanie: Wino wlać do garnka, dodać cukier wanilinowy, gałkę muszkatołową, imbir, cynamon, goździki oraz pokrojone cienkie plastry pomarańczy. Można trochę „podziubać” pomarańcze widelcem, żeby puściły sok. Podgrzać, ale NIE dopuścić do zagotowania. Na koniec można przecedzić. Polecam     function load(url, callback

dom-agi.pl
Grzane wino 93

propozycja:  wino czerwone (półsłodkie) 500ml (jeśli dla kogoś jest za mało słodkie można dosłodzić miodem) 1 duża pomarańcza 3 laski cynamonu garść rodzynek garść migdałów kawałeczek imbiru 5-6 goździków Wino wlewamy do garnka wrzucamy wszystkie przyprawy, dodajemy połowę pomarańczy pokrojonej w ćwiartki i podgrzewamy na małym ogniu. Nie gotujemy. Następnie przekładamy rodzynki, migdały, pomarańcze, laski cynamonu(...)wysokich szklanek lub specjalnych glinianych kubeczków. Wlewamy wino i dekorujemy plastrami pomarańczy

noteskulinarnyfiga
Omlet Suzette 174

Wyszło bardzo, ale to bardzo smaczne połączenie.  Puszysty, lekko pomarańczowy omlet to idealny początek dnia.     Składniki (na 2 - 3 omlety): 4 jajka sok z 1 pomarańczy (ok 70 ml) 2 - 3 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru alkohol (rum lub domowy ekstrakt pomarańczowy ) sok z 1/2 pomarańczy kawałki pomarańczy skórka starta z pomarańczy (opcjonalnie) masło do smażenia(...)Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę.  Żółtka wymieszać z sokiem z 1 pomarańczy.  Dodać cukier i mąkę tak, aby powstała masa o konsystencji podobnej do śmietany.   Wymieszać z ubitymi białkami.  Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Wyłożyć część masy i usmażyć z jednej strony.  Delikatnie przełożyć na drugą stronę i lekko podsmażyć.  Omlet podzielić

Sto kolorów kuchni
Słoneczny koktajl z żółtych owoców 340

kcal, 2 g białka, 0,5 g tłuszczu, 41,5 g węglowodanów oraz 4,4 g błonnika. SKŁADNIKI: Na 4 szklaneczki. ½ ananasa ½ grejpfruta 2 pomarańcze 1 banan sok z cytryny 1 łyżka miodu do smaku (opcjonalnie) kilka listków mięty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Ananasa obieramy ze skórki, wycinamy zdrewniały środek. Miąższ owocu kroimy na mniejsze kawałki(...)Grejpfruta i pomarańcze obieramy ze skórki i białych części, kroimy na mniejsze kawałki. 3. Banana obieramy ze skórki, również kroimy na mniejsze kawałki. 4. Przekładamy owoce i kilka listków mięty do blendera, dokładnie miksujemy. Jeśli koktajl jest zbyt kwaśny dosładzamy go miodem według uznania. A jeśli jest zbyt gęsty rozrzedzamy go odrobiną niegazowanej wody mineralnej. Na zdrowie

W kuchni Katie
Herbata według Blondynki, czyli cynamonowo - pomarańczowe szczęście ;) 163

stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 1 szklankę: 1 torebka zwykłej ekspresowej herbaty oczywiście wrząca woda do zaparzenia kawałek laski cynamonu  Skworcu 1 plaster pomarańczy o grubości około 0,5 cm 1 plasterek Cytrynki z Rumem  ETERNO 1 łyżeczka syropu ze słoiczka Cytrynek z Rumem Wykonanie: Wodę oczywiście musimy zagotować. Do szklanki wrzucamy(...)kawałek laski cynamonu i torebkę z herbatą, zalewamy to wrzątkiem i zaparzamy. Wyciągamy torebkę herbaty i do szklanki wkładamy gruby plaster pomarańczy podzielony na 4 części, wkładamy plasterek cytrynki wyciągniętej z syropu rumowego i wlewamy 1 łyżeczkę wspomnianego syropu. Wszystko mieszamy i pijemy ciepłą, choć zimna też smakuje nieźle. W szklance dużo się dzieje, więc jak ktoś lubi

Blondynka Gotuje
Torcik kakaowy z kremem pomarańczowym 190

pomarańczy. Biszkopt: 3 jajka pół szklanki cukru pudru pół szklanki mąki (pszenna, w tym łyżka tortowej) 3 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Orange curd: 2 pomarańcze 3 jajka pół szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka oleju Krem kakaowy: 250 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao      W pierwszej kolejności pieczemy(...)pieczenia, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy, rzucamy z wysokości kolan i wrzucamy z powrotem do ostudzenia.       Pomarańcze dokładnie myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy jajka, cukier, mąkę i olej, mieszamy trzepaczką aż do połączenia się składników. Garnek z masą wstawiamy na najmniejszy palnik

sama złodycz
Muffiny pomarańczowe 112

pomarańczą.  Powoli aromat pomarańczowy kojarzący się ze Świętami roznosi się po domu w czasie pieczenia. A potem nie zostaje już nic, tylko jeść... A muffinożerców w domu dużo, oj dużo ;)  Muffiny pomarańczowe     Składniki: 250 g mąki 80 g cukru cukier waniliowy 8 łyżek oliwy 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 100 ml mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól mieszamy w dużej misce. W drugiej misce rozkłócamy jajko, mleko, sok, oliwę i skórkę z pomarańczy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką. Nakładamy do papierowych foremek, na wysokość około

Lawendowe Niebo
Kasza jaglana z karmelizowanym bananem i syropem z pomarańczy 137

porcji jaglanki zawołało JESZCZE!!!. A już myślałam, że nigdy to nie nastąpi. Wszystko za sprawą banana i pomarańczy. SKŁADNIKI 1/2 szk. kaszy jaglanej 2 banany Skórka z 1 pomarańczy Sok z 2 pomaranczy 1 łyżka syropy klonowego lub miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Szczypta kardamonu 4 goździki 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru PRZYGOTOWANIE Kasze jaglaną przelewam zimna(...)części. Na patelni rozgrzewam masło do którego dodaję cynamon, kardamon, goździki syrop klonowy oraz brązowy cukier. Całość dokładnie podgrzewam no rozpuszczenia się cukru po czym dodaję skórkę otartą z pomarańczy. W syropie układam kawałki banan i podsmażam około 4 minut obracając aby całe kawałki pokryły się syropem. Tak przygotowanego banan przekładam do miski i przykrywam aby zatrzymał ciepło

Magiczna kuchnia Darii
Korzenne grzane piwo z miodem i pomarańczą 204

się chwilą tylko dla siebie.  Korzenne grzane piwo z miodem i pomarańczą KORZENNE GRZANE PIWO Z MIODEM I POMARAŃCZĄ Składniki 1/2 litra ulubionego piwa laska cynamonu szczypta kardamonu 2-3 plasterki świeżego imbiru 5 ziarenek imbiru gruby plaster pomarańczy łyżka miodu łyżeczka cukru trzcinowego (nie koniecznie) Przygotowanie Przygotowanie Piwo wlewam do garnka, dodaję wszystkie przyprawy, miód, cukier(...)pokrojony na ćwiartki plaster pomarańczy ze skórką. Całość powoli podgrzewam na małym ogniu, aby przyprawy oddały swój aromat. Od czasu do czasu mieszam. Nie doprowadzam do wrzenia. Po około 10 minutach aromatyczny grzaniec jest gotowy. Przelewam do grubej szklanki wraz ze wszystkimi składnikami.  Smacznego! Czekam niecierpliwie na Wasze rozgrzewające przepisy! Chwila dla siebie

Magiczna kuchnia Darii