łyżeczki proszku do pieczenia 40 g cukru 75 g zimnego masła + do posmarowania formy 3 żółtka (białka zachować do bezy) 1 łyżka cukru wanilinowego skórka starta z 1/2 pomarańczy 550 g jabłek (np. szara reneta)* 50 g cukru skórka starta z 1/2 pomarańczy sok z pól pomarańczy najlepiej z miąższem 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Gotowanie-uktyle dobra, że resturacje w Marsylii zobowiązały się przestrzegać przepisu. Zupa bouillabaisse (wym. bujabez) opiera się na esencjonalnym wywarze z ryb i owoców morza, doprawiona jest szafranem i pomarańczami, a dzięki pomidorom nabiera dodatkowo przepięknego koloru. Gordon Ramsey zawsze mówi, że dobry bouillabaisse potrzebuje co najmniej dwóch dni (ach, ten wywar). Ale śmiem twierdzić, że jeśli użyjecie dobrej ryby(...)minut. Dokładnie odcedzić. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone warzywa (marchew, koper, por, pomidory – wcześniej obrać je ze skórki). Chwilę podsmażyć. Dodać startą skórkę pomarańczy i szafran, dusić 20-30 minut. Tak przygotowane warzywa dodać do wywaru, dorzucić rybie łby, ogony etc. i gotować 1-1,5 godziny (im dłużej, tym zupa będzie bardziej esencjonalna
Pociąg Do Kuchnimasła, temperatura pokojowa + 1 łyżka do posmarowania formy 130 g cukru 2 jajka 100 ml pomarańczowego soku 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 150 g miałkiej polenty 200 g zmielonych migdałów 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Do podania 250 g leśnych owoców, u mnie mrożone maliny i jagody(...)łyżki cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu porcja jogurtu doprawiona miodem wedle smaku Zmiksuj cukier z masłem. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wymieszaj polentę ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia na przemian dolewając sok z pomarańczy. Połącz z masą jajeczno maślaną. Wysmaruj formę masłem i napełnij masą. Wygładź powierzchnię
codojedzeniamało czasu to jeszcze lepiej. Płatki owsiane, orzechy, rodzynki, banan, mnóstwo energii, która jest, stopniowo uwalnia podczas rozpoczynającego się dnia. SKŁADNIKI : płatki owsiane górskie (niecała szklanka) sok z 1 pomarańczy garść orzechów włoskich łyżkę rodzynek banan 1 szt 1 łyżeczkę soku z cytryny cynamon SPOSÓB WYKONANIA : Płatki owsiane zalewamy wieczorem sokiem(...)pomarańczy. Banana miksujemy, (zgniatamy) wraz z sokiem z cytryny. Nakładamy nasze płatki, banana, ulubione orzechy, rodzynki. Całość posypujemy cynamonem. Szybko, smacznie i bardzo odżywcze. Zmiękczone płatki owsiane,będą lżej strawne a smak pomarańczy dodatkowo pobudzi nasze kubki smakowe. Jakie są wasze ulubione kombinacje śniadaniowe? Uściski Basia
Basia w kuchniDzisiaj kolejny przepis z wspólnego "Wypiekania na śniadanie" . Tym razem piekliśmy pyszne i pachnące pomarańczą muffinki z dodatkiem imbiru. Ja swój przepis lekko zmodyfikowałam i zamieniłam ricottę na serek homogenizowany a także zmniejszyłam ilość imbiru. Muffinki są rewelacyjne. Składniki: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej typ 500 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia 2 szczypty imbiru szczypta soli 125g serka homogenizowanego (naturalny) sok z połowy pomarańczy skórka z całej pomarańczy 0,5 szkl mleka 1/4 szkl oleju 1 jajko płatki migdałów ale-raj Przygotowanie: Sparzyć pomarańczę, zetrzeć skórkę i z połówki wycisnąć sok. W pierwszym naczyniu wymieszać suche składniki. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Do suchych składników
Ala piecze i gotujektóry zdecydowanie mnie zachwycił - woda pomarańczowa z miętą. Składniki: 1l wody mineralnej gazowanej 2 pomarańcze "na sok" (małe z cienką skórką) garść świeżej mięty kostki lodu - opcjonalnie Pomarańcze myjemy, odcinamy końce, tniemy na plasterki. Wodę mineralną wlewamy do dzbanka, dodajemy miętę, plasterki pomarańczy i wkładamy dzbanek do lodówki na dwie godziny lub dodajemy kostki lodu
Gotowanie i blogowanieUwielbiam muffiny; za ich łatwość i szybkość wykonania, dekoracyjność i wygodę w podawaniu; za niezliczoną ilość kombinacji smakowych... Dziś delikatne muffiny z serkiem ricottą, z aromatem pomarańczy i imbiru oraz migdałowymi płatkami - pachnące i pyszne! Kolejny przepyszny wypiek w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie :); podobne małe słodkości znajdziecie również u Justyny , Joanny , Bożeny , składniki: suche: 1 i 1/3 szklanki(...)mąki 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia mokre: 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 125g ricotty sok z połowy pomarańczy skórka z całej pomarańczy ponadto: płatki migdałowe Mąkę, proszek , imbir i cukier wymieszać w jednej misce. Mleko, olej, jajko, sok, skórkę i ricottę wymieszać dokładnie w drugiej misce. Wlać
6niebowykonaniu) pączusie portugalskie. PĄCZKI PORTUGALSKIE Składniki: ciasto: 150 m l wody 50 g masła 175 g mąki 2 łyżki soku pomarańczowego 4 jajka syrop pomarańczowy: sok z 2 pomarańczy 50 g cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: pączki: Wodę podgrzewamy z masłem w rondlu do momentu całkowitego rozpuszczenia masło . Kiedy masło się rozpuści wsypujemy(...)musi mieć formy kulki. syrop: Do garnka wlewamy sok pomarańczowy dodajemy cukier i podgrzewamy aż stanie się klarowny i zacznie lekko gęstnieć. W tym momencie dodajemy skórkę z pomarańczy. Pączki podajemy z syropem lub oprószone cukrem pudrem
Bon appetit mon amiesię spodobać moje drogie panie. CIASTKA KOKOSOWO MIGDAŁOWE (gluten free) Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki migdałowej 2 łyżki płatków migdałowych skórka otarta z 1/2 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 100 g masła 1 jajko 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę kokosową, dodajemy do niej mąkę migdałową(...)pomarańczową i sok. Następnie dodajemy miód, masło i jajko. Zagniatamy ciasto. Ciasto będzie trochę "sypiące" (przypomina mokry piasek,mąka kokosowa wchłania dużo płynu,więc można dodać więcej soku z pomarańczy jeśli jest za sypkie). Wkładamy je do lodówki na pół godziny. Po tym czasie lepimy w ciasta w dłoniach kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej
Bon appetit mon amieprzeróżnymi dodatkami. Ja zakochała m si ę w serniku pomarańczowym. Co powiecie na taką opcję? Moim zdaniem jest naprawdę warta wypróbowania tym bardziej, że o tej porze roku pomarańcze smakują najlepiej. SERNIK POMARAŃCZOWY Składniki: spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników 100 g masła(...)masa serowa: 1 kg sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki ś mietany 3 łyżk i mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy wierzch: 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka soku pomarańczowego Przygotowanie: spód: Ciasteczka czekoladowe rozkruszamy na pył. Masło rozpuszczamy a ostudzone łączymy z ciastkami. Taką
Bon appetit mon amiedepresyjnie, dlatego zanim przyjdzie ta upragniona wiosna trzeba wprowadzić trochę słońca i witamin w tą otaczającą świat szarość. Co powiecie na koktajl z cytrusów? Małe słodkie mandarynki, sycylijskie pomarańcze z czerwonym miąższem , cierpki grejpfrut i na koniec odrobinka zdrowych nasionek chia. KOKTAJL z CYTRUSÓW Składniki: 1-2 pomarańcze (najlepiej z czerwonym miąższem) 3-4 mandarynki(...)rejpfrut 1 banan opcjonalnie łyżeczka nasion chia Przygotowanie: Wszystkie owoce obieramy. Z pomarańczy i grejpfruta wycinamy miąższ, pozbywamy się błonek, aby koktajl nie był zbyt gorzki. Obrane owoce przekładamy do blendera, opcjonalnie dodajemy chia , miksujemy
Bon appetit mon amienaleśniki zazwyczaj jadamy z konfiturami, mamy ich całą spiżarnię, do wyboru do koloru - truskawki, wiśnie, mirabelki, dynia, róża i wiele wiele innych. Jednak korzystając z sezonu na czerwone, sycylijskie pomarańcze postanowiłam kilka sztuk "poświęcić" do przygotowania crêpes suzette czyli płonących naleśników z syropem z pomarańczy! Jeśli jesteście ciekawi jak zazwyczaj jadamy czerwone pomarańcze to pewnie
Pora coś zjeśćdelikatnie zamieszać. Ciasto upiec w tej samej formie co poprzednie ciasta, około 30 minut w temp. 175 stopni. Masa pomarańczowa · 3 pomarańcze · 2 jabłka · 1/2 szklanki cukru(...)szklanki wody · 1 galaretka pomarańczowa Wykonanie Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Pomarańcze obrać i pokroić na kawałki. Wodę zagotować z cukrem, dodać jabłka i pomarańcze, wymieszać i gotować do lekkiego zgęstnienia. Następnie wsypać galaretkę i dokładnie rozpuścić - nie gotować. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki
Moje Słodkie Piekiełkomuszę, nigdzie mi się nie śpieszy, takich weekendów jest zdecydowanie za mało, ale co zrobić…życie. Drożdżowe racuszki z dodatkiem marchewki, dzięki temu mają piękny złocisty kolor, dodatek pomarańczy sprawia ze zyskują na smaku, idealny pomysł na weekendowe śniadanie. W towarzystwie czarnej cejlońskiej herbaty Richmont-Ceylon Gold smakują wybornie! Składniki: 30dag mąki pszennej 300 ml mleka(...)Dr.Oetker 1 marchewka 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego Szczypta soli Duża szczypta cynamonu 2 łyżki oleju do natłuszczenia patelni Dodatki: Bita śmietana Świeże pomarańcze Sos toffi Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, miksujemy z cukrem trzcinowym, następnie dodajemy jogurt nie przerywając miksowania, wlewamy mleko wsypujemy suche drożdże oraz startą na drobnych oczkach surową
Wanilia i Kardamon