pozostałości z suszonych pomidorów, które były w oleju ze skórką pomarańczy, dodatkowo starty imbir i czosnek niedźwiedzi. Mięsko wyszło bardzo smaczne i mięciutkie :)) Składniki: filet z indyka skórki pomarańczy (mu użyliśmy tych co zostały z pomidorów) czosnek niedźwiedzi imbir Indyk dzień wcześniej został zamarynowany z oliwą, czosnkiem niedźwiedzim, startym na tarce kawałkiem imbiru i suszoną skórka pomarańczy
kruche babeczkimiodu 3 jabłka 2 garście żurawiny 1 mała pomarańcza masełko klarowane do smażenia Filety umyć, osuszyć i pociąć skórę najlepiej w kratkę, mój mąż pociął po prostu w paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę masła klarowanego. Kaczkę podsmażamy, najpierw dajemy skórą do dołu, jak się nam ładnie zarumieni przekładamy na drugą stronę. Pomarańcze obieramy ze skóry. Jak kaczka nam się(...)już obsmaży, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i skraplamy sokiem z całej pomarańczy ( u mnie też trochę miąższu). Kaczkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Jabłka myjemy, dzielimy na ćwiartki, potem na jeszcze mniejsze kawałki, usuwamy gniazda. Na rozgrzaną patelnię dajemy miód i wrzucamy jabłka. Chwilę smażymy, jak zrobią się miękkie dodajemy żurawinę, dokładnie
kruche babeczkiLekka i szybka w przygotowaniu sałatka z pomarańczy, polana moich ulubionym sosem miodowo- musztardowym. Smak na pewno Was zaskoczy. Składniki: garść mieszanki sałat 1 pomarańcz garść żurawiny garść orzechów włoskich garść pestek z słonecznika kozi ser Składniki na dressing: 2 łyżeczki musztardy ( ja użyłam kremskiej) 1 łyżeczka miodu 100 ml oleju(...)rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli Przygotowanie: Sałatkę umyj i osusz. Obierz pomarańcz i pokrój na mniejsze kawałki. Pestki słonecznika upraż na patelni. Ser pokrój w kosteczkę. Wszystkie składniki przełóż do miski i polej sosem. Smacznego
KukuleczkiLekka i szybka w wykonaniu sałatka z pomarańczy i awokado. Jej smak na pewno Cię zaskoczy. Składniki: 1 awokado 1 pomarańcz garść mieszanych sałat garść orzechów włoskich kilka oliwek dressing: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka octu winnego, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy Przygotowanie: Pomarańcze,awokado obrałam, pokroiłam w małą kostkę. Dodałam
KukuleczkiSkładniki: 1 dojrzały banan 1 dojrzała gruszka 1 jabłko 1 szklanka soku z pomarańczy Przygotowanie Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki owoce wrzuć do misy blendera, dodaj sok z pomarańczy i całość zmiksuj. Jeśli wolisz mniej gęsty koktajl dodaj więcej soku z pomarańczy lub przegotowaną wodę
Kukuleczkiświątecznych. Aromat roznosi się po całym domu. Coraz bliżej święta..... Składniki: 6 dużych pomarańczy 1,5 szklanki cukru 2-3 łyżki wody Przygotowanie: Pomarańcze dokładnie wyszoruj, pokrój na ćwiartki. Obierz ze skórki wytnij białą część, najlepiej ostrym płaskim nożem np do ryb. Skórę pokrój w kosteczkę, a z miąższu możesz wycisnąć(...)Następnie skórkę gotuj przez 5 minut, odcedź i powtórz czynność. W garnuszku wymieszaj wodę z cukrem, dodaj skórkę pomarańczy i gotuj przez około 45 minut, do czasu aż skórka zrobi się półprzeźroczysta. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Przełóż do słoiczków. Możesz przechowywać w lodówce lub zamrozić
KukuleczkiPrzepis jest na nogę z kaczki a marynata Was zaskoczy :) Mięta, młody czosnek i imbir to doskonałe połączenie które rzuci inne spojrzenie smakowe na kaczkę. Zamiast surówki będzie mango, pomarańcz i kolendra a delikatna kasza bulgur idealnie się wkomponuje. Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania:35-40 minut Składniki: 2 małe! nogi z kaczki kawałek imbiru mięta suszona(...)młody czosnek 3 ząbki sól himalajska olej rzepakowy Dodatki: salsa z mango, pomarańczy i kolendry + młode korzonki pietruszki + sos pomarańczowy + kasza bulgur Przygotowanie: 1/ Umytą kaczkę nacinamy, nacieramy solą, przetartym czosnkiem, imbirem i suszoną miętą, dodajemy trochę oleju u energicznie wcieramy wszystko po czym odstawiamy na noc do lodówki pod przykryciem. 2/ Rozgrzewamy olej
Kuchnia PROzdrowotnałyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 4 jajka (w temperaturze pokojowej) sok z 1/2 cytryny / pomarańczy otarta skórka z 1/2 cytryny / pomarańczy Masło roztopić i dodać sok i skórkę z pomarańczy. Ostudzić. Jajka z cukrem utrzeć na gęstą, puszystą masę. Mąkę ziemniaczaną
Moje domowe kucharzenieznalazł na orzeźwienie! Cytrusowa lemoniada Składniki: 1 litr wody gazowanej 3 limonki 3 pomarańcze kostki lodu Przygotowanie: Cytrusy myjemy starannie w ciepłej wodzie. Z 2 limonek i 2 pomarańczy wyciskamy sok do dzbanka, uważając, aby nie wpadły pestki, wlewamy wodę gazowaną. Pozostałe owoce kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do wody z sokiem z limonki i pomarańczy
Moja smaczna kuchniasztuk - 1 blacha do pieczenia muffinek : 1 i 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125g ricotty - pół opakowania sok z 1/4 pomarańczy 1/3 szkl. musu truskawkowego - zblendowane w sezonie truskawki i potem zamrożone w pojemnikach skórka starta z całej pomarańczy 1/2 szk. maślank 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka aromatu(...)posypania W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek i cukier. W drugiej misce dokładnie rozmieszać składniki mokre: maślankę, olej, jajko, sok i skórkę ze świeżej pomarańczy, mus truskawkowy, skórkę kandyzowaną, barwnik spożywczy oraz ricottę. Przelać składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połączyć wszystko łyżką - nie mieszać za długo, wyłącznie na tyle aby połączyć składniki
Grunt to przepis!Idealne połączenie na każdą porę roku! SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM I POMARAŃCZĄ NA SZPINAKU Składniki: · 250 g szpinaku baby · dwa średniej wielkości buraki · dwie pomarańcze(...)aluminiową i wstaw do nagrzanym do 200 stopni piekarnika na około 40 – 50 minut. Ostudź, obierz i pokrój w plastry. Szpinak przepłucz na sicie, osusz, ułóż na talerzu. Pomarańczę obierz i pokrój w plastry, ułóż na szpinaku wraz z plastrami buraka. Wierzch posyp pokrojonym w kostkę serem i rozdrobnionymi orzechami. Składniki na sos wymieszaj. Czosnek przeciśnij przez
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasycylijskich. Serdecznie Wam polecam! SKŁADNIKI: - 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz - 1 litr wody - 1 gałązka rozmarynu - 1/4 selera korzeń - 1 mała pietruszka - 2 ziela angielskie - 2 listki laurowe - 1 pomarańcz - 500g mięsa z dorsza, mintaja - 1 jajko - 5 łyżek bułki tartej - świeże chili - sól morska - pieprz świeżo mielony - oliwa z oliwek - mąka pszenna do obtoczenia klopsików WYKONANIE: klopsiki rybne(...)rozmaryn i całość zmiksuj blenderem. Dopraw solą i pieprzem. Na talerz nałóż łyżką wazową sporo zupy krem i około 3-4 klopsiki rybne. Całość skrop obficie sokiem z pomarańczy. Życzę Wam smacznego! Buziaki i Pięknego Dnia! Przepis zgłaszam do konkursu z marką Łowicz. Trzymajcie z całych sił kciuki
SMYKWKUCHNIpieczenia szczypta soli jajko puszka mleka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego puszka ananasa Sos pomarańczowy: 1-1,5 łyżki masła 2-3 łyżki cukru starta skórka z 1 pomarańczy 1 szkl. wyciśniętego soku z pomarańczy Przepis: Do miski wsyp mąkę,cukier,proszek do pieczenia, sól. Wymieszaj. W drugiej misce połącz ze sobą jajko,mleko kokosowe i olej. Dodaj(...)użyć miksera). Ananasy odsącz i dodaj do ciasta. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Na patelni rozpuścić masło. Dodać sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier. Całość podgrzewać aż sos zgęstnieje, można na patelnię ułożyć naleśniki wtedy doskonale przejdą aromatem pomarańczowym. Ps. Do smażenia można użyć oleju kokosowego a zamiast mąki pszennej mąkę
Gotowanie-ukzimą, gdy termometr wskazywał wieczorami zaledwie + 12 stopni Celsjusza. Składniki 1 litr soku jabłkowego 100% 2 szklanki wody gazowanej 2 pęczki świeżej mięty 3 twarde czerwone jabłka 2 pomarańcze lód w kostkach Przygotowanie Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką, jabłka dokładnie umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Obie pomarańcze i jedno jabłko pokroić w półplasterki, pozostałe jabłka zmiksować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDietetyczny obiadek! Pieczony pstrąg tęczowy z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z pomarańczy, podany z duszonymi buraczkami z jabłkami i rozmarynem. Wszystkie smaki, które lubię, wszystkie aromaty idealnie połączone w całość. Jak dla mnie pycha! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 6 średnich buraczków - 1 jabłko - świeży rozmaryn - oliwa z oliwek Buraczki obierz ze skórki i podziel na ósemki. W rondelku dodaj(...)sól i pieprz, całość duś pod przykryciem 15 minut, ostatnie 5-7 minut bez pokrywki aby sos się zredukował. - 2 filety z pstrąga tęczowego - oliwa z oliwek - sok z pomarańczy Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp odrobiną soli, polej oliwą i około 2 łyżkami soku z pomarańczy. Całość wstawiamy na 10 minut (w zależności od wielkości ryby- robimy
SMYKWKUCHNI