pomarańcze - 5663 przepisów (strona:64/378)

Kukuruku,czyli Kurczak Curry 242

pierś z kurczaka podwójna przyprawa w proszku curry kurkuma mielona pasta zielone curry (lub świeży imbir) łyżka wiórek kokosowych starta skórka z pomarańczy sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy pieprz kolorowy świeżo mielony sól 3 ząbki czosnku polskiego słodka papryka czerwona natka kolendry Przygotowanie: Mięsko należy umyć, pokroić w kostkę i przyprawić: skórką i sokiem z pomarańczy, solą

Karczma Honorietty
Konfitura z pomarańczy 130

Pyszna, kolejna propozycja słodkich przetworów- tym razem z pomarańczy. Składniki: 1 kg pomarańczy 1,2 kg cukru Wykonanie: Pomarańcze dokładnie umyć, pokroić na cienkie plasterki, posypać cukrem i zostawić w temperaturze pokojowej na 48 godzin. Następnie gotować na wolnym ogniu do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji i koloru. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić

Tradycyjna Kuchnia
Pavlova zimowa z pomarańczami, klementynkami, żurawiną i miętą 160

Jako deserową atrakcję wieczoru przygotowałam Pavlovą, do której E. starannie obierała cząstki klementynek. Nie wiem, czy jakiś deser jest w stanie zająć miejsce bezowo-owocowej królowej ;) PAVLOVA ZIMOWA Z POMARAŃCZAMI, KLEMENTYNKAMI, ŻURAWINĄ I MIĘTĄ Składniki na bezę: - 6 białek - 300 gram drobnego cukru - 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie bezy: Białka ubijamy na sztywno(...)opakowaniu. Masę wykładamy na całkowicie wystudzoną bezę. Składniki na masę owocową: - 2 pomarańcze - 5-6 klementynek - garść świeżej mięty - 3-4 łyżki konfitury z żurawiny Przygotowanie masy owocowej: Pomarańcze obieramy nożem, pozbawiając jej obu warstw skóry - pomarańczowej, oraz białej błony. Wycinamy cząstki i układamy wokół. Podobnie postępujemy z klementynkami, z tym, że je rozrywamy na drobne fragmenty

Życie zamknięte w smaku
Agrestówka, nalewka agrestowa z imbirem i pomarańczą 282

olejna nalewka wędruje na półkę :) Agrestówka, nalewka agrestowa z imbirem, skórką pomarańczy i goździkami. Znakomita kombinacja aromatów. Po raz pierwszy robimy ją ze słodkiego, ciemnego agrestu więc już za kilka(...)miesięcy podzielimy się wrażeniami ;) S kładniki: 1 kg dojrzałego agrestu, 600 ml spirytusu 95%, 400 ml wódki, 500 ml przegotowanej  wody, 400 - 800 g cukru, skórka z jednej pomarańczy, 5 cm korzenia imbiru, 3 goździki. Przygotowanie: Agrest umyć i odsączyć na sicie, usunąć szypułki i ogonki. Wsypać do słoja, dodać skórkę z pomarańczy, imbir w plastrach

SzczyptaSmaQ
Sałatka z kapustą pekińską i winogronami 186

bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 1 kapusta pekińska 25 dag winogron różowych 25 dag winogron białych 3 pomarańcze 15 dag orzechów włoskich 1 opakowanie sera feta 3 łyżki oliwy sok z połówki cytryny sól, pieprz Wykonanie:   Kapustę myjemy i kroimy w paski. Umyte winogrona kroimy(...)połówki i usuwamy z nich pestki. Następnie obieramy pomarańcze i dzielimy na mniejsze cząstki. Orzechy także siekamy na nieco mniejsze kawałki, po czym podprażamy na suchej patelni. Ser kroimy w kostkę. Potem mieszamy wszystkie składniki i skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy oliwę z oliwek. Na końcu doprawiamy do smaku

psgotujemy
Mediolan zjedzony i przepis na cannolo 207

wokół metalowych rurek ( do dostania w internecie). Rurki smażymy w oleju roślinnym, dosć szybko i przekładamy ręczniczkami papierowymi. Szprycą nakładamy serowy krem i kładziemy na wierzchy kandyzowany "język" z pomarańczy. Całość przyprósz cukrem pudrem. Grupa uczestników maratonu nagradzana brawami. 28 km a chłopaki dają radę.  Kawa capuccino wypita w PURO GUSTO. Bardzo polecam tą sieć kawiarni. Pyszna, niedroga(...)jeśli masz zjeść pizzę to tylko tu z Trattoria Tradicionale. Jeśli kawiarnia to . MAG Cafe. Pyszna kawa i sok z czerwonych sycylijskich pomarańczy. Wnętrze tak piękne, że nie chce się wychodzić. I muzyka  jazzowa.  Po drodze znaleźliśmy sklepik z warzywami.  Cicoria do asparago - nazwę znam dzięki Pani Renacie z bloga: www.kalejdoskoprenaty.blogspot.com

AZgotuj!
Bliny z mąki kasztanowej z sokiem z pomarańczy 157

mąki kasztanowej pół szklanki soku z pomarańczy płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub pół łyżeczki suszonych drożdży jajo 0 cukier puder konfitura pomarańczowa ( u mnie z czerwonych pomarańczy) olej rzepakowy Ze składników robimy ciasto. Smażymy bardzo krótko z obu stron. Ok minuty. Bliny szybko się przypalają bo mąka sama w sobie jest słodka. Podałam z konfiturą pomarańczową(...)czerwonych pomarańczy oraz miętą

AZgotuj!
Pomarańczowe kokosanki z amarantusem 179

kokosowych - 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego - 1/3 szklanki cukru - 1/3 szklanki mąki (u mnie pszennej z pełnego przemiału) - 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej - 1 duża pomarańcza/ 2 mniejsze - szczypta soli Z wymoczonej i umytej pomarańczy należy otrzeć skórkę, a sok wycisnąć. Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą, dolewaj partiami sok z pomarańczy. Zagniataj masę, jeśli wszystko będzie spójne

Corner With Recipes
Koktajl ze szpinakiem, mango i pomarańczą 171

Zielony koktajl ze szpinakiem, kiwi, mango i pomarańczą. Bomba witaminowa bez dodatku cukru Składniki na 3 porcje: z przepisu Czekoladą utkane spora garść szpinaku 2 kiwi sok z 3 pomarańczy 1 mango Szpinak umyć, oderwać łodyżki. Kiwi i mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na zdrowie

Moja Galeria Smaku
Dwuwarstwowe smoothie 169

porcje: Kolor zielony: 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżeczka siemienia lnianego 1/2 szklanki soku z pomarańczy (duża 1 pomarańcza) 2 garście szpinaku 1 małe lub 1/2 dużego mango 1 łyżeczka miodu Wycisnąć sok z pomarańczy. Mango obrać i pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować. Kolor różowy: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/2 szklanki mleka (można zastąpić jogurtem

Moja Galeria Smaku
Lukier pomarańczowy (ucierany) 237

Polewa do ciasta mega słodka i mega pomarańczowa. Składniki 150 g cukru pudru 100 g cukru 2 pomarańcze olejek pomarańczowy Przygotowanie Pomarańcze sparzamy wrzątkiem ,skórkę ścieramy i razem z sokiem z wyciśniętych pomarańczy dajemy do rondelka. Następnie wsypujemy cukier (ciągle mieszamy) ,gotujemy do momentu ,aż zacznie gęstnieć. Cukier puder wsypujemy do miski obrotowej i na wolnych obrotach

R'n'G Kitchen
Tagliatelle z przegrzebkami i sosem zabaglione 135

makaronu tagliatelle 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Przygotowanie   Masło roztopiłem i sklarowałem. Sparzyłem wrzątkiem pomarańczę, obrałem cienko ze skórki, wycisnąłem sok. Skórkę pokroiłem na cienkie paski i blanszowałem 2 minuty, osączyłem. Sos : w kąpieli wodnej ubiłem żółtka z sześcioma łyżkami soku z pomarańczy. Gdy się połączyły powoli wlewałem masło wciąż ubijając, aż zabaglione było jednolite i gładkie. Trzy(...)łyżki masła pozostawiłem do podsmażenia przegrzebków. Przegrzebki przyprawiłem solą i pieprzem, podsmażyłem 2 minuty na reszcie masła i skórką z pomarańczy. Makaron ugotowałem, odcedziłem. Dodałem 5 łyżek sosu, następnie przegrzebki, wymieszałem, posypałem posiekanym szczypiorkiem. Podałem, serwując w sosjerce resztą sosu zabaglione

R'n'G Kitchen
Zielone szparagi w sosie pomarańczowym 153

grubości szparagów). Sos : sparzyłem pomarańczę, przeciąłem ją na pół, wyciąłem cztery cienkie plastry, które odłożyłem. Z jednej połówki starłem na drobnej tarce skórkę. Skórkę z drugiej połówki pociąłem na cieniutkie paseczki, tak aby nie pozostały na nich żadne białe fragmenty. W żaroodpornej misce zmieszałem żółtka ze startą skórką, dwiema łyżeczkami soku wyciśniętego z pomarańczy, sokiem z cytryny i kilkoma(...)cytryny. Ugotowane szparagi ostrożnie wyjąłem z garnka i na chwilę umieściłem na płaskim sicie do odsączenia. Potem ułożyłem na półmisku, polałem sosem, posypałem paseczkami skórki pomarańczowej. Udekorowałem plasterkami pomarańczy

R'n'G Kitchen
Koktajl truskawka-arbuz-pomarańcza 168

dzień.  Skwar się leje z nieba... szklanka w dłoń i zapraszam na ziiiimny, ożywiający koktajl. Składniki: (na dwa duże koktajle) 3 szklanki truskawek 4 kawałki arbuza 2 pomarańcze dżem truskawkowy(...)smaku (opcjonalnie miód/syrop klonowy) kruszony lód opcjonalnie jogurt naturalny Sposób przygotowania: Owoce najlepiej żeby były dobrze schłodzone w lodówce. Truskawki odszypułkowujemy. Arbuza kroimy na mniejsze kawałki. Wyciągamy pestki. Pomarańcze obieramy i filetujemy lub jeśli nie przeszkadzają nam kawałki błonek pomarańczy po obraniu po prostu ją kroimy. Owoce umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładko. Dodajemy

Pyry na Gaz
Sernik taksówkarza 177

Składniki: - 4 jajka - 500g mielonego sera białego - 60g cukru - 100g masła - 30g śmietankowego budyniu w proszku - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 20g rodzynek - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - 1/2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy - szczypta soli Dekoracja: - 100g białej czekolady - 20g migdałów w płatkach - 1/2 łyżeczki skórki kandyzowanej z pomarańczy Tortownica o średnicy 17 cm. Żółtka oddzielamy od białek(...)ubijamy z cukrem na puszystą jednolitą masę. Potem dodajemy kolejno ser, budyń, proszek do pieczenia, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy i dalej miksujemy. Następnie rozpuszczamy masło i ostudzone wlewamy do masy serowej i mieszamy (w sumie to można od tego zacząć żeby masło stygło w czasie miksowania). Na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania