pomarańcze - 5663 przepisów (strona:73/378)

Pomarańczowiec 165

Pyszne ciasto o wspaniałym aromacie pomarańczy, w sam raz na nadchodzące święta. Zauroczyło mnie już dość dawno. Przepis znaleziony(...)forum Smaczny.pl, autorką jest Apsik. Ciasto: 3,5 szklanki mąki 25 dag margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 3 pomarańczy  Masa kisielowa: sok z 3 pomarańczy 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 1 duży (na 3/4 litra wody) kisiel pomarańczowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej Do dekoracji: polewa czekoladowa

Praktyczna pl
Torrijas de leche 249

patelni po uprzednim zanurzeniu w jajku. Jednakże w przypadku torrijas najważniejsze jest to, by chleb został wpierw porządnie namoczony w mleku aromatyzowanym cynamonem, a często także cytryną czy pomarańczą. Częstymi dodatkami bywają również białe wino i goździki. Po upieczeniu, chleb obtacza się w cukrze lub polewa miodem. Obecnie torrijas spożywane są podczas Wielkiego Tygodnia i stanowią podstawę wielkanocnego śniadania(...)barra de pan de torrijas ), w Polsce warto użyć długiej bułki, np. weki 0,5 l mleka 2 jajka 2 łyżki cukru 1 laska cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: oliwa z oliwek do smażenia (można zastąpić olejem słonecznikowym) miód do polania lub cukier z cynamonem do posypania Przygotowanie: Zagotować mleko z cynamonem i skórką pomarańczy. Dodać

Food Square
Mona de Pascua 187

prostu drożdżowa bułka, pachnąca pomarańczą. Ciasto jest jednak bardzo puszyste i lekkie oraz stanowi piękną ozdobę wielkanocnego stołu, a oprócz tego obłędnie pachnie podczas pieczenia! :) Składniki na tradycyjną Monę z Walencji: 400 g mąki 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych) 50 ml ciepłego mleka 50 ml soku z pomarańczy 80 g masła, rozpuszczonego 70 g cukru(...)jajko skórka otarta z 1 pomarańczy szczypta soli Dodatkowo: 1 żółtko rozbełtane z 1 łyżką mleka do posmarowania ugotowane, a także pomalowane jajka (pisanki) lub jajka z czekolady barwniki spożywcze, kolorowe posypki, figurki z cukru, czekoladowe dekoracje Przygotowanie: Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Jeśli korzystacie ze świeżych to należy zrobić rozczyn z mleka, 1 łyżki mąki oraz 1 łyżki

Food Square
Tarta z kaszy jaglanej z wegańską nutellą 158

mąki z kaszy jaglanej* 2-3 łyżki melasy z karobu 50 g oleju kokosowego tłoczonego na zimno skórka otarta z 1 pomarańczy 4 łyżki soku z pomarańczy szczypta soli morskiej krem czekoladowo-orzechowy z daktyli i awokado ( "wegańska nutella" z tego przepisu ) jagody goi, orzechy laskowe i suszony kokos do posypania Z mąki z kaszy jaglanej, melasy, oleju(...)kokosowego, pomarańczy (skórka+sok) i soli zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować olejem kokosowym. Wyłożyć nań ciasto (jest dość sypkie i nie daje się rozwałkować, należy formować je ręcznie). Piec w 180 o C przez 30-40 minut. W czasie pieczenia spryskiwałem je wodą co 5 minut by kasza jaglana zachowała chrupkość, lecz

Food Square
Pieczony pstrąg z muślinowym sosem oraz zielona sałatka ze szparagów i fasolki z pistacjowo-szałwiowym pesto 129

Dziś prezentuję obiad dla prawdziwych smakoszy. Upieczemy filety pstrąga łososiowego, skropione uprzednio sokiem z pomarańczy i podamy je z delikatnym sosem muślinowym. Towarzyszyć(...)będzie przepyszna sałatka z zielonych szparagów i fasoli szparagowej oblana wyśmienitym pesto z pistacji i liści szałwii. Zapraszam na ucztę! Składniki: 4 filety z pstrąga łososiowego sok z połówki pomarańczy oliwa z oliwek łyżka świeżej szałwii, posiekanej świeżo mielony pieprz sól morska Rybę oczyścić, oprószyć solą oraz pieprzem, skropić sokiem z pomarańczy i posypać świeżą szałwią. Skórę posmarować

Food Square
Mus Świąteczny 4537

świątecznym śniadaniu zawsze go pochłaniamy :D  Zawsze robimy go w wielkich miskach, jednak w tym roku powstała wersja mini w szklaneczkach i jest równie udana.  Składniki: 6 pomarańczy  80 g posiekanych migdałów(...)łyżeczek żelatyny 500 g białej czekolady 400 ml śmietany 30% 1 torebka cukru wanilinowego 20 g płatków migdałów 30 g posiekanej pistacji kilka kropli aromatu migdałowego Przygotowanie: Obieramy pomarańcze i kroimy na plastry 0,5 cm - układamy na dno miski ( zostawiamy parę plastrów do dekoracji góry) Migdały siekamy na drobno i z płatkami migdałowymi delikatnie

Niezły Młynek
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 141

pyszne babeczki. Smak pomarańczy z czekoladą to jedno z moich ulubionych połączeń.     Babeczki w przygotowaniu są proste i pięknie pachną świętami. Intensywnie czuć smak czekolady i pomarańczy. W środku są wilgotne i puszyste. Przepis zmodyfikowany (zrobiony po mojemu:)).     Składniki na 12 babeczek (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 100g miękkiego masła lub kostki(...)jajka 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody szczypta soli 40g ciemnego kakao bez cukru 120ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej Dodatkowo: lukier plastyczny czerwony lukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczy wycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu   1. Mąkę

Mała Cukierenka
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 166

miodem. Zestwić z ognia i lekko przestudzić (masa ma być jednak ciepła). Do miski z mąką i przyprawami wlać miód z masłem, dodać posiekaną kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy i wymieszać tak, aby nie było grudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia(...)być już miękkie i gotowe do jedzenia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 30 - 35 pierniczków. Mi wyszło 35 sztuk. Zamiast kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy można dodać skórkę otartą z 1 pomarańczy i 1 cytryny lub z 2 cytryn. Lebkuchen można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach(mogą być plastikowe)/puszkach przez około

Gospodyni Miejska
Kompot z suszonych owoców 184

wyjąć owoce, a do wody z moczenia owoców dodać cukier, cynamon i goździki i gotować przez około 10 minut (aż do zagotowania). Tak przygotowanym syrop zalać wyjęte wcześniej owoce. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem (tj. polać gorącą wodą), wraz ze skórką pokroić w plastry i dodać do kompotu. Z połowy cytryny wycisnąć sok i dodać do kompotu. Kompot schłodzić. Podawać w misce(...)owoców. Ja gotowałam samą wodę. Ilość cukru w kompocie można dowolnie modyfikować, zgodnie z własnym smakiem. Kompot można przecedzić przez sito i podawać taki klarowny w dzbanku. Z dodatku pomarańczy i soku z cytryny można zrezygnować, przy czym to te dodatki sprawiają, że kompot nie jest mdły w smaku. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Cantucci z żurawiną 173

podanej do łóżka :) lub do słodkiego wina  marsala . Zamiast migdałów prozdrowotna żurawina. Czas przygotowania: 60 minut     Składniki: 2,5 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, Skórka otarta z pomarańczy, 4 jaja (jedno do smarowania ciastek), 2 łyżki   miękkiego masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, Szczypta soli. Przygotowanie: Jaja zmiksować z cukrem i masłem, dodać(...)przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać żurawinę i skórkę z pomarańczy.  Twardy kawałka podzielić na dwie porcje, uformować wałki o średnicy ok. 5 cm, lekko spłaszczyć, położyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec ok. 20 minut. Wyjąć

SzczyptaSmaQ
Gruszki winno-korzenne w sosie czekoladowym 235

odstępach minutowych dekoracyjnie zastygną na gruszkach.    Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4     Składniki: 4 twarde gruszki, 1 butelka białego wina półsłodkiego, skórka z 1/2 pomarańczy, kawałek cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, miód lub cukier do smaku (ewentualnie), szczypta szafranu lub kurkumy (dla koloru). biały sos z jednej tabliczki białej czekolady (przepis) , ciemny sos z jednej tabliczki(...)gorzkiej czekolady (przepis) .     Przygotowanie: W rondlu zagotować wino z połamanym cynamonem, gwiazdkami anyżu, skórką otartą z pomarańczy i szafranem (lub kurkumą), ewentualnie dosłodzić miodem lub cukrem. Gruszki obrać, ściąć dół z szypułką, żeby równo stały.  Włożyć do rondla, gotować do miękkości (ok. 15 minut, sprawdzić wbijając czubek noża w gruszkę). Gruszki najlepiej zostawić w winie

SzczyptaSmaQ
Pomarańczowe ciasteczka z galaretką 1249

żółtka * 1 jajko * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 pomarańcza * 1 galaretka pomarańczowa * 100 g białej czekolady * 50 ml śmietanki 30% Wykonanie: Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką i sparzyć we wrzątku. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć 3 łyżki soku. W misce utrzeć miękkie masło, z cukrem, solą, sokiem i skórką z pomarańczy oraz jajkami - ucierać

kolorowotorcikowo
Drożdżowe zawijaki z bakaliami 192

letniego mleka, 1 jajko, 300 g mąki pszennej typ 500, 2 łyżki cukru brązowego, szczypta soli, 50 g migdałów w słupkach, 50 g rodzynek, 30 g kandyzowanej skórki z pomarańczy, 4 łyżki syropu trzcinowego (jeśli nie macie można rozpuścić cukier brązy lub trzcinowy). Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy 50 g mąki, mieszamy(...)jajko i połowę mąki, całość miksujemy (można miksować zwykłym robotem z końcówką świdrem). Dodajemy pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie i elastyczne. Migdały, rodzynki, skórki z pomarańczy mieszamy z 2 łyżkami syropu trzcinowego. Z ciasta formułujemy  płaski prostokąt o wymiarach ok. 20 na 30 cm.  Na całej długości nakładamy bakalie i zwijamy roladę

Moniki Smakołyki
Pan de Nata - ciasto śmietankowe 329

rzuciliśmy się na nie, połykając w milczeniu kawałek po kawałku - takie był pyszne.  Jak już się najedliśmy, Teresa zdradziła kilka sztuczek, które można zastosować: zamiast tartej skórki z pomarańczy można zastosować skórkę z  cytryn, limonek, mandarynek, można użyć ekstrakt waniliowy, cynamon, można dodać rodzynki, siekane orzechy - co przyjdzie do głowy. Można też do połowy ciasta dodać kakao(...)jajek 500 g mleka prosto od krowy (ostatecznie pełne pasteryzowane) 3 szklanki cukru (660 g), najlepiej trzcinowego 6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia tarta skórka z 3 pomarańczy, lub z 3 cytryn, lub wanilia, lub rodzynki, lub pokrojone orzechy, lub to, co ci do głowy wpadnie odrobina tłuszczu do nasmarowania foremek odrobina cukru (najlepiej trzcinowego) do posypania ciasta Przygotowanie

Grahamka, weka i kajzerka
Grzane wino / Mulled wine 150

vanilla sugar 15g cukru cynamonowego / 15g cinnamon sugar miód /  honey 4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves 0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger 2 plasterki pomarańczy / 2 slices of orange 1 plasterek cytryny / 1 slice of lemon Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2 Wlewamy wino do garnka. Dodajemy(...)cukier waniliowy, cukier cynamonowy, goździki i imbir. Gotujemy wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Przed zagrzaniem się wina dodajemy sok z 1 plasterka pomarańczy i dobrze mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek pomarańczy i cytryny. Gotowe :)! ***** We pour the wine into the pan and we add the vanilla sugar

Projekty ze smakiem