marmolad, ale również fajnych pikli czy innych słoiczkowych skarbów. Nie mam miejsca gdzie tego przechowywać, ale będę robiła choć na bieżące zużycie! Kiedy pojawiły się w sklepach czerwone pomarańcze szukałam jakiś przepisów i znalazłam kilka, z których wybrałam ten, który najbardziej mi odpowiadał. Trafiło na Marthę Stewart , choć wprowadziłam małe zmiany. Marmolada jest przepyszna! Polecam wypróbować! :) Składniki(...)słoiki po 750 ml) 8 czerwonych pomarańczy - 4 ze skórką, 4 bez, 2 cytryny - skórka starta + miąższ, 6 szklanek wody, cukier Pomarańcze i cytryny, wymyć i wyparzyć. Cztery pomarańcze obrać ze skórki, cztery zostawić ze skórką, wszystkie pokroić w cienkie plastry i każdy z nich pokroić na połowę i dalej na 3-4 części. Pomarańcze wkładać do garnka, zetrzeć
Plate of Joybieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 1.5 szklanki cukru pudru 3-5 łyżek wyciśniętego soku z pomarańczy, najlepiej z miąższem tarta skórka z 1 pomarańczy Przygotowanie: Jest banalnie proste Wystarczy ubić mikserem wszystkie składniki i gotowe Post Lukier pomarańczowy pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniSkładniki: 4 jajka 8 łyżek cukru 8 łyżek oleju 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy Otarta skórka z pomarańczy 2 łyżki proszku do pieczenia Szczypta soli Olej do smażenia i cukier do obtoczenia krążków Przygotowanie: 1. Wymieszać jajka z cukrem i skórką z pomarańczy 2. Dodać resztę składników, zostawiając na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem
KreatywnePinypatelni kładziemy wiśnie zalewamy whisky, dodajemy odrobinę świeżego pieprzu. Gdy wiśnie będą odmrożone ale nadal w całości zestawiamy z palnika. Grillujemy w tym samym czasie 2 plastry pomarańczy po obu stronach do momentu aż zmiękną. Makaron: Gotujemy al dente. Odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą. Dodajemy odrobinę oleju sezamowego. Mieszamy dokładnie. Mięso nakładamy na talerz skrzyżnym cięciem do góry, kładziemy(...)wiśnie, polewamy sosem, dekorujemy liśćmi mięty. Makaron zawijamy w małe gniazdko, posypujemy parmezanem i płatkami migdałowymi, z boku dodajemy grillowany plaster pomarańczy. Smacznego :) Wpis dodaje do akcji
KreatywnePinyszklanka, mąka tortowa 2 szklanki, Delecta proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, pomarańcze 4 sztuki, skórka pomarańczowa - starta, śmietana 30 % 250 ml, Delecta galaretka wiśniowa 1 opakowanie 4 pomarańcze sparzyć i zetrzeć z nich skórkę - całe jajka "L", aromat, cukier, miękka palma mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata, ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem(...)mikserem wymieszać na gęste ciasto płaska forma silikonowa 26 cm z kominkiem - rozsmarować ciasto i powkładać w ciasto obrane większe cząstki pomarańczy w piekarniku postawić na 2 poziomie, grzanie góra/dół, 190C i 35 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z połową startej skórki pomarańczowej, wsypać galaretkę i z 1 minutę ubijać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki na 2 porcje: 1 szkl. roślinnego mleka 8 łyżek owsianych płatków górskich 2 garście rodzynek 1 jabłko ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonego kardamonu 1 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 garście płatków migdałowych Do rondla wlej mleko, dodaj płatki i rodzynki. Podgrzewaj na wolnym ogniu. Jabłko pokrój w kostkę. Kiedy owsianka się zagotuje, dorzuć do niej pokrojone owoce(...)wraz z przyprawami, całość zamieszaj i gotuj 3-4 minuty. Na koniec dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy, zagotuj jeszcze chwilkę. Wyłącz gaz i odstaw na moment. W międzyczasie delikatnie upraż płatki migdałów. Gotową owsiankę przełóż do miseczek i posyp złotymi migdałami. Zajadaj póki ciepłe, smacznego
Roślinna - blog wegańskiSkładniki (na 2 spore porcje): 400 ml jogurtu naturalnego 3 – 4 spore garście szpinaku 1 duża lub 2 małe pomarańcze 1 – 2 łyżki otrębów Wykonanie: Pomarańcze potoczyć po stole tak, aby zrobiły się miękkie. Przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Do kielicha blendera wlać jogurt, dodać umyty szpinak, otręby o wlać(...)pomarańczy. Można dodać też miąższ (bez pestek), który został z wyciskania soku. Całość zmiksować. Gotowy koktajl przelać do szklanek / butelki
Sto kolorów kuchniKoktajl oczyszczająco-antycellulitowy z wyciśniętego soku z jabłka, pomarańczy, selera naciowego i zielonego ogórka. Ma działanie usuwające nadmiar z wody z organizmu. Nie grzeszy jednak smakiem w porównaniu z chociażby z Oczyszczającym i odchudzającym koktajlem z kiwi, selera naciowego i miodu , lub też z przepysznym (!) Smoothie z jarmuża , które polecam! Nie mniej jednak dla swoich właściwości, warto(...)pić. Najlepiej codzienie! Składniki: (1 porcja) 1 duży ogórek bez skórki 1 obrana pomarańcza 3 gałązki selera naciowego 1 jabłko 1 plasterek imbiru (opcjonalnie) Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do sokowirówki. Wycisnąć sok. Od razu podawać. The post Koktajl z jabłka, selera naciowego, ogórka i pomarańczy – odchudzająco-antycellulitowy appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjazdrowy koktajl. 3 marchewki + 3 pomarańcze = koktajl na katar i przeziębienie. Koktajl ma działanie obkurczające śluzówki nosa, więc polecany przy katarze :) Składniki: (1 porcja) 3 marchewki 3 pomarańcze Przygotowanie: Marchewki i pomarańcze obrać. Wrzucić do sokowirówki i wycisnąć sok. Przelać do szklanki. Od razu podawać. The post Koktajl marchewkowo-pomarańczowy, na katar i przeziębienie appeared first
Moja Delicjasmakosza. Dodatek gałki muszkatołowej i pomarańczy nadaje jej egzotycznego posmaku. Składniki - 400 g marchewki - 200 g ziemniaków - 100 g selera - masło - 2 jabłka - starta skórka i sok z ½ pomarańczy - 2 ząbki czosnku - 2 duże cebule - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej - 1 l bulionu warzywnego - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz(...)jabłka pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć w dużym garnku na maśle aż się zezłoci. Dodać pokrojone składniki. Smażyć ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Skórkę i sok z pomarańczy dodać do warzyw. Dusić ok. 5 minut. Zalać bulionem i gotować 20 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować ok. 10-15 minut. Całość zmiksować do uzyskania
Świat Smakujedno powoduje, że moje kubki smakowe wariują. Nie byłbym jednak sobą, gdybym nie chciał by zwariowały bardziej i dodałem coś od siebie. Czego potrzeba: -jabłko winne, pokrojone w wiórki -pomarańcz, filetowana -winogrono, obrane, na ćwiartki pokrojone -kawałek banana -kawałek kiwi -migdały uprażone i zgniecione w moździerzu -domowy syrop z malin (maliny zasypane cukrem na 48h, starte, przeciśnięte przez tetrę(...)sokiem z cytryny, pasteryzowane). Jest jeszcze wersja ze spirytusem, ale to innym razem... Pomarańcze układamy z jabłkiem, posypujemy migdałami. Kiwi łączymy z bananem, winogrono i banana podlewamy syropem z malin. Pycha! Chyba, bo mi zostało talerz wylizać
BaRepaschodzi o smak jak i konsystencję. Jeśli pomarańcze będą soczyste, na pewno będzie pysznie. :-) Inaczej koktajl może być za gęsty. (składniki na 2 szklanki) 2 średniej wielkości, soczyste pomarańcze 2 kiwi 1 duża gruszka 1. Pomarańcze, kiwi i gruszkę obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski blendera. 2. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji
Szefowa kuchniłyżeczki żelatyny Dekoracja: 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka słodkiego kakao Kawałek kandyzowanej skórki z pomarańczy* *Jeśli nie macie kandyzowanej skórki pomarańczowej, możecie sparzoną skórkę z jednej pomarańczy zalać około ¾ szklanki wody, wsypać 3 łyżki cukru i gotować pod przykryciem około 5 minut na wolnym ogniu, po czym pozostawić do ostygnięcia. Margarynę roztapiamy, po czym dodajemy do niej(...)pomocą sita. Resztę ubitej śmietany mieszamy łyżką i przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i robimy na cieście gwiazdki. Na koniec ciasto ozdabiamy pokrojoną w słupki kandyzowaną skórką z pomarańczy. Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu, na co najmniej godzinę, by nabrało właściwej konsystencji. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy Rajbudyń waniliowy 200g miękkiego masła 82% 7 dużych jajek Dodatkowo: Ok. 50 – 100g rodzynek (+1 łyżka mąki) Kandyzowana skórka z pomarańczy i/lub cytryny lub otwarta skórka ze świeżej pomarańczy i/ lub cytryny (według uznania) Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub malakserem i dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3, po czym mniejszą część wkładamy do lodówki(...)grudek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie łączymy z masą serową, delikatnie mieszając łyżką. Do gotowej masy dodajemy drobno posiekaną skórkę (ja dałam kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cytryny, można dodać obie skórki, jedną z nich lub je pominąć) i rodzynki ( pierw płuczemy je wrzątkiem, przecedzamy przez sito, a następnie przesypujemy mąką i dodajemy do ciasta
Smakowy Rajząbki czosnku 2 pomarańcze 1 jabłko 4 łyżki miodu pieprz, sól, rozmaryn Perliczkę nacieramy pieprzem, solą, czosnkiem i rozmarynem. Masło, miód i sok z 1 i 1/2 pomarańczy podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Jabłko i pół pomarańczy kroimy w większą kostkę, dodajemy kilka łyżek zaprawy miodowej, mieszamy i faszerujemy perliczkę. Pozostała częścią miodowo-pomarańczowej zaprawy smarujemy perliczkę
Jadło i czytadło