pomarańcze - 5663 przepisów (strona:63/378)

Grzane wino cytrusowe 175

Najlepsze grzane wino na świecie robi mój Tata ;) Mocne, bardzo aromatyczne, idealnie rozgrzewa w chłodne, zimowe wieczory. Pachnie pomarańczami, goździkami i cynamonem. To przygotowane zostało na domowym winie brzoskwiniowym, jednak równie często robimy je tradycyjnie, z winem czerwonym :) Polecam! Składniki: (3-4 porcje) 500 ml wina 3-4 plastry pomarańczy sok z 1/2 cytryny kawałek kory cynamonu 1 łyżka cukru(...)waniliowego 2-3 gwiazdki anyżu 5-6 goździków 4 łyżki płynnego miodu 50 ml owocowej nalewki Pomarańczę i cytrynę wyparzyć i wyszorować, cytrynę obrać, wycisnąć sok, pomarańczę pokroić na plastry. Wszystkie składniki, oprócz pomarańczy, przełożyć do rondelka, zagotować na średnim ogniu. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 8-10 minut. Przelać przez sitko do kieliszków, podawać z plastrem

Domowa cukiernia Ewy
Kandyzowana skórka pomarańczowa 137

Zbierałam się do jej zrobienia prawie od miesiąca. Wolę nie liczyć ile kilogramów pomarańczy przeznaczonych na skórkę zjadałam zanim produkcja skórki doszła wreszcie do skutku :). Po nieudanej próbie (w zeszłym roku) zrobienia skórki pomarańczowej na święta podjęłam kolejną próbę. Tamta owszem pięknie pachniała, ale niestety zamieniła się w skamieniałą pomarańczową bryłę. Ta jest ok, także posyłam przepis dalej. Może jeszcze(...)zrobicie przed świętami. Do makowca, sernika czy masy makowej jak znalazł. Dla kogo: dla fanów cytrusów dla chcących spróbować zrobić własną skórkę dla kochających zapach pomarańczy w wypiekach Składniki: skórki z 2 pomarańczy sok z jednej pomarańczy woda szklanka cukru  Wykonanie: Pomarańcze dokładnie umyć, a następnie skórkę wyparzyć wrzątkiem.  Zdjąć z nich skórkę. Ze skórki usunąć większą część

Mania Wypiekania
Jadalne prezenty: Świąteczne biscotti piernikowe 118

sztuk): 50 g miękkiego masła 120 g puree z dyni* 2 jajka 40 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (z niecałej połówki) oraz skórka otarta z 1 ekologicznej pomarańczy sparzonej wrzątkiem 2 goździki 2 ziarna ziela angielskiego 240-300 g mąki pszennej typ 450** 100 g cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu(...)wałków. Ja musiałam dać w sumie ok. 300 g mąki.  Przygotowanie: W misce zmiksuj masło z puree z dyni aż się połączą. Następnie wmiksuj po jednym jajku. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i odłóż na bok. Teraz wyciśnij sok, odmierz 40 ml czyli ok. 4 łyżki i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj do połączenia. Goździki i ziarna ziela angielskiego

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto czekoladowe z kremem pomarańczowym 305

Szybkie i proste ciasto czekoladowe przełożyłam kremem pomarańczowym, który urozmaicił jego smak. Ciasto wilgotne, mięciutkie z pachnącym pomarańczami lekko kwaskowym kremem idealne do kawy. Składniki:  Ciasto: Ciasto czekoladowe duża blacha Delecta 200 g margaryny 4 jajka Krem: 4 pomarańcze 1 duży budyń waniliowy Delecta 200 g margaryny lub masła 2 żółtka 2 łyżki cukru 3/4 szklanki cukru pudru(...)łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropli aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki 30 % kuleczki zbożowe Decorada Delecta  Ciasto przygotować według przepisu na opakowaniu. Pomarańcze obrać, usunąć białą skórkę i jeśli są to pestki, a następnie zmiksować na przecier. Przecier z pomarańczy przełożyć do garnka i zagotować. Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, cukier kryształ wymieszać

talerz przyjemności
Pomarańczowe mleko konopne 177

dodatkowo mleko z niełuskanych trzeba przecedzić. Składniki: - 1 szklanka konopi niełuskanych, - ok 750 ml zimnej wody, - 10 świeżych daktyli (może być więcej jak lubicie bardzo słodkie) - 2 duże pomarańcze, - 3 mandarynki. Wykonanie:  Namoczone, wypłukane na sitku konopie wrzucamy do blendera kielichowego (nie mam pojęcia jak sobie poradzi słabej mocy blender), zalewamy je wodą (na początek może być(...)wlewamy całość, będzie się łatwiej wtedy przecedzało. Powstałe mleko przecedzamy przez gęsto złożoną gazę, blender płuczemy, żeby nie było w nim drobinek, wlewamy do niego przecedzone mleko, dodajemy obrane pomarańcze (muszą być dokładnie obrane z białej skóry - albedo, żeby napój nie był gorzki) i mandarynki. Ponieważ dałam za mało na początku daktyli moje mleko było mało słodkie, dorzuciłam więc

Co na wege obiad?
Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami 148

pewno nie raz miałeś drogi czytelniku, droga czytelniczko tę sytuacje. Kupujesz banany, za dużo, bo zjadasz jednego dnia jeden, drugiego kolejny i dość. Odechciało Ci się, wolisz pomarańcze. A banany leżą, leżą i leżą. Robią się coraz bardziej żółte, z czasem pojawiają się na nich drobne kropeczki, które po upływie następnych kilku dni przeobrażają się w duże brunatno-czarne(...)naturalnego 30 g śmietanki 30 % 2,5 szklanki mąki pszennej  1 łyżeczka sody oczyszczonej 70 g czekolady deserowej około 60-70 g dowolnych bakalii otarta skórka z 1 pomarańczy ewentualnie kilka kropli olejku rumowego Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem, dodać do nich otartą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy. Czekoladę pokroić w drobne kawałki. Mąkę wymieszać z sodą

kolorowotorcikowo
Babeczki z czekoladą. 133

mleka 1 łyżka octu Otarta skórka z jednej pomarańczy Suche składniki mieszamy w misce, w której później będziemy miksować. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki i skórkę pomarańczy (zamiast skórki pomarańczy można dodać aromat pomarańczowy lub każdy inny - to co lubimy najbardziej). Później przelewamy je do suchych składników i miksujemy na gładką masę. Ciasto wlewamy

Moje-pitraszenie
Dżem rabarbarowo-pomarańczowy 185

kwaśny, zaskakujący w smaku. Przepyszny, jeden słoiczek od razu z mężem spałaszowaliśmy, nie czekając na zimę ;-). Składniki na 10 słoików po 300-350 ml: 3 kg rabarbaru 3 duże pomarańcze 1 kg cukru Rabarbar umyć, obrać, pokroić na 1-2 cm kostkę. Rabarbar wsypać do dużego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem, przykryć dużym talerzem czy pokrywką, zostawić na minimum(...)dwie godziny, a najlepiej na całką noc, tak aby rabarbar puścił sok. Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Obrać skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok z wszystkich pomarańczy. Skórkę i sok dodać do rabarbaru, wymieszać, postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim gazie przez 45 min. Gorący dżem przełożyć do czystych słoików, odwrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego ostudzenia, przykryty

moj przepis na
Jasny zawijany makowiec z masą z białego maku i migdałów 133

jajka, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kwaśnej śmietany, aromat pomarańczowy, szczypta soli, Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 4 – 5 łyżek soku z cytryny lub z pomarańczy, Sposób przygotowania: Mak opłukać na gęstym sicie, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i odstawić na około godzinę. Odcedzić i odcisnąć przez bawełnianą ściereczkę. Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na około(...)minut. Przecedzić i zdjąć z nich skórki. Mak, obrane migdały i skórkę z pomarańczy trzykrotnie zemleć. Przełożyć do miski. Dodać rozpuszczony miód, bułkę tartą i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i dodać do masy makowo – migdałowej. Wymieszać. Mąkę razem z cukrem pudrem, masłem, solą oraz aromatem pomarańczowym posiekać na stolnicy. W dużym garnuszku rozrobić

Nie tylko w kuchni
SKRZYDEŁKA W TEQUILI NA OSTRO – kuchnia meksykańska 168

leje się strumieniami, a fantastyczne, ostre potrawy kuszą na każdym kroku! Ja mam dla Was przepis na kurczaka , a dokładnie na skrzydełka z kurczaka . Marynowane z tequili, soku z pomarańczy oraz przyprawach zyskują niesamowity smak! Takie skrzydełka są świetnym pomysłem na obiad, ale równie na imprezowe danie na ciepło! Gwarantuję, że zachwycą swoim smakiem i każdy z przyjemnością sięgnie(...)limonka – 1 szt * pomarańcza – 1 szt * tequila – 1 łyżka * chili – 1 szt * duży pomidor – 1 szt * olej – 2 łyżeczki * cukier – 1 łyżeczka * ziele angielskie, cynamon, kminek mielony, oregano, sól, pieprz, słodka papryka – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Skrzydełka oczyszczamy, wkładamy do miski. Dodajemy sok z limonki oraz pomarańczy, posiekany czosnek oraz chili

Ostra na Słodko
Tort piernikowy z masą serowo-pomarańczową 133

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Masa serowa: 1/2 kostki masła 1/2 szkl mleka 1 szkl cukru 1c.waniliowy 1 kg serka z wiadereczka pomarańcza 4 jajka 1 duży budyń waniliowy Polewa: tabl. gorzkiej czekolady 2 łyżki masła cukrowe dekoracje Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Gdy będzie szklista(...)przekroić na 3 blaty. Masa serowo-pomarańczowa: W większym rondlu rozpuścić masło i cukry. Dodać ser, rozbełtane jajka. Podgrzewać cały czas mieszając aż zacznie bulgotać. Dodać skórkę startą z pomarańczy i budyń rozdrobniony w mleku. Mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia.Blaty biszkopta nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Najniższy blat ułożyć na duży talerz/paterę, nałożyć

Smakołyki Asi
Muffinki pomarańczowe 116

Kolejne muffinki do kolekcji i kolejny przepis odnaleziony w czeluściach twardego dysku ;) Koloru pomarańczowego i o smaku pomarańczy ;) Bardzo aromatyczne, delikatne i miękkie. Z kawałkami owoców, smakują wspaniale :) Łatwe do zrobienia, powiedziałabym nawet, że ekspresowe. Trochę krzywe, ale robiłam je z synkiem koleżanki, który (z moją pomocą) stworzył własne papilotki ;) Zdolna bestyjka, opiekowałam się Nim pod koniec wakacji kilka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 pomarańcza Masło rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Pomarańczę sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę. Obrać, wykroić fileciki i drobno pokroić. Mąkę połączyć z cukrem i proszkiem do pieczenia. Jajka wymieszać z jogurtem, wystudzonym masłem, skórką i miąższem z pomarańczy. Dodać suche składniki, całość dokładnie połączyć. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto. Piec

Domowa cukiernia Ewy
Krem cytrynowy ( krem do tart i kruchych babeczek ) 137

Zapachniało cytrusami ... To znaczy, że zima tuż, tuż ! Bo to właśnie zimą sklepy pachną cytrynami, mandarynkami i pomarańczami. I to właśnie zimą, ceny cytrusów, wołają z półek - "KUP MNIE"... i zrób ze mną coś - coś wyjątkowego. Nie wrzucaj do gorącej herbaty, nie zjadaj ot tak wprost. Krem cytrynowy, zagęszczany lemon curd, świetnie sprawdza się jako nadzienie do tart, kruchych(...)masła 300 g cukru pudru 5 jajek 10 g żelatyny Wykonanie: Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - odstawić do napęcznienia.  Wycisnąć sok z cytryn i pomarańczy. Sok przelać do rondelka, dodać cukier puder, wymieszać  i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać masło - rozpuścić. Jajka wybić do większej miski, roztrzepać, tak by żółtko i białko się połączyło. Nie ubijać

kolorowotorcikowo
Polędwiczki wieprzowe w pomarańczach. 118

dużej pomarańczy 2 łyżki masła 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanych zielonych listków szałwii sok z cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej  sól pieprz 1 średnia pomarańcza kilka zielonych listków do dekoracji Sposób wykonania :   U myte i osuszone mięso skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. W rondlu stop(...)masło, zarumień polędwiczki ze wszystkich stron. Wlej sherry, oraz bulion. Dodaj posiekany czosnek, szałwię oraz skórkę z pomarańcza, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 20 minut. Od czasu do czasu przewróć mięso na drugą stronę. Miękkie mięso wyjmij, połóż na półmisek, trzymaj w cieple. Sos przetrzyj przez sito, zagotuj. Mąkę dokładnie wymieszaj z sokiem z pomarańcza

Przepisy i porady kulinarne
Muffinki z borówkami amerykańskimi 122

lepiej od razu zróbcie podwójną porcję (znikają błyskawicznie jeszcze zanim na dobre wystygną) :) Dzieci za nimi przepadają. Składniki (na 12 sztuk): 200 g borówek amerykańskich (ew. jagód) 2-3 pomarańcze (2 duże lub 3 średniej wielkości) 250 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 1 duże jajko 6 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki(...)muffinek Wykonanie: Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni i przygotowania formy do pieczenia muffinek, którą należy wyłożyć papilotkami (papierowymi lub silikonowymi). Borówki myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Pomarańcze myjemy w gorącej wodzie i również wycieramy do sucha. Ścieramy z nich skórkę, by otrzymać jej 1 łyżeczkę (płaską). Z pomarańczy wyciskamy sok i przelewamy przez sitko

MyCookBook.pl