pomarańcze - 5663 przepisów (strona:56/378)

Konfitura z pomarańczy z cynamonem i goździkami (bez żelatyny) 191

już zupełnie co innego. Do tego jeszcze ciepłe croissanty i śniadanie godne najbardziej wymagającego podniebienia gotowe. A skoro konfitura to najlepsza będzie domowa. Składniki 1 kg dojrzałych słodkich pomarańczy (waga miąższu po obraniu) sok z 1 cytryny 250-300 g cukru (ilość cukru zależy od tego jak słodką konfiturę lubicie) 2 goździki duża szczypta cynamonu opcjonalnie 1-2 łyżki ciemnego(...)rumu (dodajemy na 2-3 minuty przed rozlaniem konfitury do słoików) Przygotowanie Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Z cytryny wycisnąć sok. Pomarańcze obrać ze skórki i oczyścić ze wszystkich błonek i pestek. Skórkę z dwóch pomarańczy oczyścić dokładnie z białej części (albedo jest bardzo gorzkie), pokroić w cienkie paski lub w kostkę i zalać wrzątkiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym 197

SKŁADNIKI: Dla 3 osób. 250 g krewetek z ogonkami,bez głowy 2 łyżki oleju roślinnego 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 ml białego wytrawnego wina 2 pomarańcze 250 g mieszanki różnych sałat 2 łodygi selera naciowego kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka ziaren sezamu sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Sałatę myjemy, osuszamy, liście rwiemy na mniejsze(...)kawałki. 2. Łodygi selera naciowego kroimy na cienkie paseczki, pomidorki koktajlowe na połówki, a pomarańcze filetujemy. Aby wyfiletować pomarańcze należy odkroić skórkę na czubkach owocu, a następnie po bokach, tak aby nie pozostawić białej części skórki zwanej albedo. Wycinamy nożem cząstki pomarańczy spomiędzy błon. Skórkę i wyfiletowaną pozostałość po owocu zostawiamy - wykorzystamy sok do przygotowania krewetek. 3. Na patelni

W kuchni Katie
Sznycle z indyka w sosie pomarańczowym z soczewicą 157

odpadają. Myślałam, że uda mi się go przekonać sosem owocowym... I niestety poniosłam klęskę. M. stwierdził, że danie jest smaczne, ale się nie zachwycił. W końcu kawałeczek indyka i pomarańcze, to przecież "nic konkretnego" ;) Mi za to bardzo smakowało, więc przepis polecam :) Składniki na 4 porcje: 4 sznycle z indyka (ok. 600 g) 2 pomarańcze ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego(...)ewentualnie wody 1½ szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka posiekanych listków melisy 1 łyżka mąki kukurydzianej olej do smażenia sól i pieprz ½ łyżeczki mielonego kuminu Pomarańcze dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Drugą pomarańczę podzielić na cząstki i oczyścić z błonek. Skórkę zetrzeć lub pokroić w cieniutkie paseczki. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, lekko rozbić. Każdy kawałek

Pełny talerz
Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu) 173

bardzo smaczna! Składniki: Ciasto: 350 g mąki ziemniaczanej 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* 250 g masła 180 g cukru 5 jajek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego * To około 60 g kaszy surowej. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę(...)rondelka i stopić na małym ogniu. Zdjąć z ognia. Przestudzić lekko. Do ubitych jajek stopniowo dodawać mąkę. Wsypać proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną, skórkę z pomarańczy, wlać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Następnie powoli wlewać stopione, lekko przestudzone masło mieszając dokładnie by wszystkie składniki dobrze połączyły się. Piekarnik rozgrzać do 170 °C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec

maniapieczenia
Komu babeczkę? 163

babeczek: 1 jajko 30 g mąki migdałowej 100 g mąki pszennej 60 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/4 pomarańczy starta skórka z całej pomarańczy 1 łyżeczka kakao 100 ml mleka + 1 łyżka 30 ml oliwy 1 łyżka esencji waniliowej  oliwa do wysmarowania foremek wykonanie: Jajko ubijamy mikserem z cukrem, wanilią, skórką(...)sokiem z pomarańczy, mlekiem i oliwą. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy. Odlewamy 1/3 ciasta, dodajemy do niego kakao i 1 łyżkę mleka.  Wysmarowane oliwą foremki napełniamy ciastem. Najpierw białawym, potem ciemnym. Za pomocą widelca należy przemieszać delikatnie zawartość foremek by uzyskać marmurek. Babeczki pieczemy we wcześniej

Przysmaki Karolki
Botwina i pomarańcza 81

botwinę i pomarańcze. Pycha! Przepis zapożyczyłam z blogu  Eteryczne Gotowanie , na którym jest tyle do wyboru, aż w końcu zdecydowałam się ten ;) Składniki 100 g botwiny 2 pomarańcze szklanka mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania Pokroić pomarańcze na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem z botwiną. Dodać mleko, jogurt, wszystko połączyć. Jeszcze na sam koniec

pink envelope
Pączki pieczone w piekarniku z marmoladą i lukrem pomarańczowym 295

pszennej 170g masła 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 50g cukru 3 jajka Szczypta soli Dodatki: Marmolada różana, truskawkowa lub wieloowocowa Lukier pomarańczowy: 200g cukru pudru, sok i skórka pomarańczy, może być dodatkowo kandyzowana pomarańcza lub smażona skórka pomarańczowa Najpierw przygotowujemy rozczyn na ciasto. Mleko delikatnie podgrzewamy na palniku lub w mikrofalówce. Dodajemy drożdże oraz jedną łyżkę mąki i jedną(...)wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około 10 minut do ostygnięcia, a następnie lukrujemy. Przygotowanie lukru: odmierzamy 200g cukru pudru, dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę skórki otartej z pomarańczy oraz taką ilość soku z pomarańczy aby otrzymać lukier o pożądanej konsystencji (u  mnie był to sok z mniej więcej ¼ pomarańczy). Następnie możemy wymieszać z kandyzowaną pomarańczą lub skórką pomarańczową

Kolizje Smaków
Konfitura pomarańcza z imbirem i czerwonym pieprzem 220

Zima to znakomity czas na robienie przetworów z cytrusów, na które sezon w pełni, a przez to wysoka jakość owoców i atrakcyjna cena. Do moich ulubionych należy pomarańcza z imbirem i marynowanym czerwonym pieprzem. Słodycz pomarańczy przełamana dodatkiem soku z cytryny, rozgrzewający imbir i pieprz, a na końcu lekko wyczuwalna goryczka. Znakomity dodatek do gorących grzanek lub bułeczek na śniadanie(...)przypadkach otrzymamy ciekawy produkt, choć dłuższe smażenie daje bogatszy smak i aromat.    Czas przygotowania: uzależniony od wybranej metody smażenia       Składniki: 2 kg pomarańczy, 400 g cukru, 500 ml wody, 1 cytryna, 10 cm korzenia imbiru, 3 łyżeczki czerwonego pieprzu marynowanego, ewentualnie pektyna jabłkowa lub inny środek żelujący. Przygotowanie: Zagotować syrop z wody

SzczyptaSmaQ
Ekonomiczne cytrusy 131

a nawet grapefruita. W okresie Bożego Narodzenia w naszych domach jest sporo cytrusów, z skórek których można po świętach przygotować domową wersję kandyzowaną. Kandyzowane skórki cytrusów Składniki: 3 pomarańcze 3 cytryny 1,5 szklanka wody 1,5 szklanka cukru Sposób przygotowania Pomarańcze i cytryny szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie paski (najlepiej z jak najmniejszą

Pyry na Gaz
Pierniczki z czekoladą 173

cukru pudru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżki przyprawy do piernika 180 g masła 280 g melasy 55 g ciemnej czekolady (70%) skórka otarta z 1 pomarańczy 1 jajko Mąkę, kakao i cukier puder przesiać do dużej miski. Dodać sodę i przyprawę do piernika, wymieszać. Masło i melasę umieścić w garnuszku, podgrzewać aż do połączenia składników. Zdjąć(...)palnika, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do przestudzonej mieszanki dodać skórkę z pomarańczy i jajko, dokładnie wymieszać. Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny (można przez całą noc). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Coś z niczego 165

wanilii 1 łyżeczka Cointreau pomarańczowy rabarbar: 150 g rabarbaru 1 pomarańcza  50 g cukru Kruszonka: Masło rozpuścić z cukrem na patelni. Wsypać płatki, smażyć 4-5 minut, aż płatki nabiorą złotej barwy. Dodać miód, dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Rabarbar: Z pomarańczy zetrzeć skórkę, owoc wyiletować - zachować sok.  Na petelni skarmelizować cukier(...)łyżką soku pomarańczowego. Gdy nabierze złotego koloru, dodać pokrojony w 1cm kawałki rabarbar. Smażyć, aż warzywo zmięknie. Wlać pozostały sok, dodać skórkę pomarańczową i smażyć jeszcze chwilę. Dodać kawałki pomarańczy, wymieszać. Zdjąć z ognia, ostudzić. Masa: Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, żółtkiem, ekstraktem i Cointreau na puszystą masę. W osobnych miskach ubić kremówkę i białko na sztywno. Najpierw wmieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śniadanie wyciągające z łóżka 147

śpiocha z łóżka. Pomarańczowe pancakes z karmelizowanym rabarbarem Składniki: (na 12 sztuk) 2 jajka 150 ml mleka 80 ml oleju sok z 1/2 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 40 g cukru dodatkowo: 250 g rabarbaru 55 g cukru sok z 1/2 pomarańczy Rabarbar umyć, pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Do trzech razy sztuka, czyli ucieraniec dla wytrwałych 167

razem nie wyjdzie, to się poddaję. Wystudziłam, rozkroiłam - i odetchnęłam z ulgą. Ciasto wyszło dokładnie takie, jak powinno - dość ciężkie, ale bez śladu zakalca, wilgotne, intensywnie pachnące pomarańczą, o uroczym kolorze, z pstrykającymi między zębami kropeczkami maku. Syrop intensyfikuje doznania - ciasto jest słodsze i bardziej pomarańczowe, a delikatna nuta rozmarynu nadaje mu intrygujące charakteru. Całość naprawdę bardzo smaczna i warta(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki maku 150 g jasnego brązowego cukru 3 jajka 125 ml oleju 250 g jogurtu naturalnego skórka otarta z 1 pomarańczy syrop: 125 g cukru 180 ml soku z pomarańczy 3 gałązki świeżego rozmarynu dodatkowo: gałązki świeżego rozmarynu Polentę, mąkę i proszek przesiać do miski, wymieszać z makiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosna? Czas na lody! 158

której znalazłam całe mnóstwo lodowych inspiracji na nadchodzące lato. Lody pomarańczowe z ricottą Składniki: (na 1,5 l lodów) skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 4 pomarańczy sok z 3 mandarynek 2 łyżki Cointreau 200 ml śmietany kremówki (38%) 250 g sera ricotta 50 g cukru 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Sok z pomarańczy i mandarynek wymieszać ze skórką i Cointreau. Kremówkę zmiksować z ricottą, cukrem, cynamonem i goździkami na puszystą, niemal sztywną masę. Wymieszać z sokiem. Masę przelać do maszyny do lodów, a następnie przełożyć do pojemnika na lody. Zamrozić przez noc. Smacznego! Jeśli nie macie maszyny do lodów, akurat te bardzo łatwo można przygotować bez niej. Wystarczy w trakcie mrożenia kilka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini muffiny z dyniowym curdem i bezą włoską 165

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonych goździków mokre: 1 jajko 125 g creme fraiche (18%) skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy 70 ml oleju 125 ml mleka dodatkowo: 135 g curdu dyniowo-pomarańczowego beza włoska: 2 białka 80 ml wody 220 g cukru Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem(...)proszkiem, solą i goździkami. Jajko lekko ubić, wymieszać z creme fraiche, skórką i sokiem z pomarańczy, olejem i mlekiem. Płynne składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. W ostudzonych muffinkach nożen wydrążyć środki, nałożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze