dałem Koźlaka) ok. 25 g świeżych drożdży lub 8g suszonych 100ml/60g mąki żytniej razowej 75ml/50g mąki graham (lub orkiszowej) 2 łyżeczki kopru włoskiego 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (w większości różnych fińskich przepisów pojawia się gorzka skórka z pomarańczy ale nie kandyzowana dałem świeżą startą z 2 pomarańczy) 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki goździków 50ml/90g
Stare GaryGrudzień jest dobrym miesiącem nie tylko do pieczenia korzennych ciast i pachnących pierniczków, ale też czas, kiedy pomarańcze i inne cytrusy są najsmaczniejsze. Ostatnio zrobiłam ciasto z wykorzystaniem skórki z cytryny i pomarańczy, które nadały nie tylko aromatu, ale też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą ;) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru(...)szklanki mąki jaglanej 3/4 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 2 dojrzałe banany skórka otarta z jednej cytryny skórka otarta z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 3 łyżki ksylitolu 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego 1/4 szklanki suszonej morwy białej Rozgnieść banany widelcem. Następnie
FitKotSKŁADNIKI : 1 czerwony grejpfrut 2 pomarańcze 1 mała limonka 1 banan 1 buraczek czerwony mięta i cytryna do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Grejpfrut i pomarańcze, obieramy, wyciskamy(...)mielimy wszystko blenderem, powstanie mus, doprawiamy go do smaku sokiem z limonki. Do wysokiej szklanki nalewamy mus z buraczka, następnie delikatnie, po szklance wlewamy sok z grejpfruta i pomarańczy. Dekorujemy miętą, cytryną i limonka. Podajemy od razu. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliłyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodu 3/4 szklanki piwa ciemnego JABŁKA Z ŻURAWINĄ: 250g świeżej żurawiny 250g jabłek (po obraniu) 1/2 szklanki cukru 1 szklanka soku z pomarańczy skórka z pomarańczy 4 łyżeczki żelatyny BIAŁY KREM CZEKOLADOWY: 250g twarogu mielonego 150g czekolady białej 1/2 szklanki śmietanki 30% KULKI: 200g piernika 50g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła Jajka(...)formy 23×33 z papierem do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec przez około 35min. Wystudzić. Żelatynę zalać połową soku z pomarańczy i odstawić do napęcznienia. Żurawinę i jabłka umieścić w garnuszku podlewając resztą soku pomarańczowego. Prażyć na małym ogniu dodając cukier i skórkę pomarańczową. Kiedy owoce puszczą sok i zaczną się
https:KKuchniaMniamzainspiruję i w nowy 2017 rok wejdziecie z silnym postanowieniem " Codziennie piję inny koktajl " 😁 Miętowe orzeźwienie Składniki na 1-2 porcje garść świeżych liści mięty dwie pomarańcze banan pół szklanki wody Przygotowanie Liście mięty umyj, a owoce obierz. Zmiksuj wszystkie składniki. Zamiast pomarańczy w całości możesz dodać sok wyciśnięty z tych owoców, ale będzie wówczas mniej błonnika(...)pektyny, które są w błonkach. Koktajl smakuje wybornie również z grejpfrutem, zamiast pomarańczy. Pamiętaj wówczas o dodatkowej porcji wody w ilości 100 ml Koktajl na dobry nastrój Składniki na 1-2 porcje garść świeżych liści szpinaku 2 dojrzałe banany 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki kurkumy szklanka wody Przygotowanie Umyj liście szpinaku, wyciśnij sok z cytryny i zmiksuj wszystkie składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakosztuje około 2 złotych. Dlatego zachęcam do zrobienia własnej mieszanki korzennej , w której możemy według własnego gustu dobierać proporcje przypraw. Kandyzowana skórka to świetny pomysł na zużycie skórek z pomarańczy, których zimą kupujemy więcej. Cukier waniliowy od dawna robię sama, bo jak zapewne większość z Was wie ten sklepowy to cukier wanilinowy ( a wanilinę oprócz tego , że sztucznie(...)razem wymieszać i zamknąć w sz czelnym s łoiku. Proporcje p oszczególnych przypraw można zmodyfikowa ć dopasowując do własnego gustu. Kandyzowana skórka pomarańczowa : 5 dużych pomarańczy 1,5 szklanki wody 1,5 sz klanki cukru łyżka rumu lub wódki Pomarańcze w yszorowa ć i bardzo cienko obrać z nich skórkę tak, żeby zostało
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazmysły 😍 Idealny więc na zimne i ciemne wieczory, a także kiedy zaczynamy być 'pociągający' dzięki jesienno-zimowemu przesileniu- lampeczka tego gorącego trunku działa cuda! A ten cudowny aromat... pomarańcze, goździki, cynamon, anyż i czerwone wino, mmm... Już sam zapach rozchodzący się po całym domu pozytywnie nastraja, a co dopiero po wypiciu!😉 Na zdrowie! 🍷 * czerwone wino półsłodkie- 1 litr(...)pomarańcza- 1 szt. * goździki- 8 szt. * anyż- 2 szt. * cynamon- 1 laska * miód- 2 łyżki Czerwone wino wlać do rondelka, dodać miód, przyprawy oraz wyszorowaną, sparzoną wrzątkiem i pokrojoną na ćwiartki (bądź plasterki) pomarańczę. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie wino mocno podgrzać, rozlać do kubeczków i... rozkoszować się smakiem! Na zdrowie! 🍷 Czerwone wino, jak wiadomo, ma wspaniałe właściwości
Kraina Miodem Płynącapapryką czy medaliony z pora. Wśród koktajli odnajdziemy m.in. ogórkowy szprycer, borówkowe olśnienie czy chai grog. Wśród sałatek mamy do wyboru chociażby dyniowe caprese, sałatkę z kapusty i pomarańczy czy wreszcie sałatkę z awokado i pomarańczy a nawet sałatkę persymony. Tu znajdziemy również rady jak przygotować dressingi robione w słoiku czy dipy robione przy pomocy blendera. Dania(...)warzyw to m.in. rozmarynowe szaszłyki, harmonijki z cukinii czy cynamonowy kalafior. Na deser zaś nie zabraknie słodkości, za którymi przepada sama autorka. Wśród nich znajdziemy przepis na daktyle z pomarańczami i pistacjami, greckie parfait, smażone banana split czy deser śliwkowy z tymiankiem. „Wielka uczta” to książka kucharska, która cieszy podniebienie oraz oczy. Proste, by nie rzec
Krzywa Prostamiała wybierać moją najlepszą sałatkę owocową wybrałabym właśnie ją.Pełna aromatu i pysznego sosu.Polecam. 2-3 jabłka sok z 1/2 cytryny 2 pomarańcze 5 dag.migdałowych płatków 2 żółtka 1/2 szkl.mleka 2 łyżki koniaku 3 łyżki cukru ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Żółtka ubijamy do białości,dodając 2 łyżki cukru.Zalewamy gorącym mlekiem,i szybko mieszamy ciągle mieszając(...)podgrzewamy na parze kilka minut aż sos lekko zgęstnieje.Po ostudzeniu mieszamy z koniakiem.Jabłka myjemy,obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne paski.Skrapiamy cytryną,by nie ściemniały.Pomarańcze obieramy ze skórek,zdejmujemy błonkę,dzielimy na cząstki,usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze kawałki.Jabłka i pomarańcze wkładamy do salaterki,posypujemy resztą cukru,dokładnie mieszamy.Zalewamy sosem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzedstawiłam do tej pory przepisu.... Dlatego teraz mam dla Was świeżo zrobioną, smażoną w syropie skórkę pomarańczową Składniki: 5 sztuk dużych pomarańczy 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka soku(...)cytryny Składniki na syrop: 145 g pokrojonej skórki pomarańczowej 400 g cukru 80 ml wody Wykonanie: Pomarańcze wyszorowałam, obrałam skórkę cienko od razu bez białej części albedo. Najlepiej użyć do tego nożyka do obierania warzyw. Skórki przełożyłam do miski, zalałam zimną woda i odstawiłam
Kuchnia u Krysivergine + 1 łyżka sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE ŁOSOSIA myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i usuwamy ewentualne ości. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy połową soku z pomarańczy. Odstawiamy do zamarynowania. Przed grillowaniem filety osuszamy na papierowym ręczniku, nacieramy szczyptą soli i ostrą papryką. Smarujemy oliwą. ŚLIWKI mrożone wcześniej rozmrażamy, świeże myjemy, usuwamy pestki kroimy na ćwiartki(...)patelni po grillowanym ananasie układamy filety z łososia i grillujemy przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż pokryją się brązowymi paskami. W międzyczasie skrapiamy je sokiem z pomarańczy. Na patelnię wrzucamy śliwki i smażymy przez 1-2 minuty. Mieszamy, polewamy miodem wymieszanym z octem balsamicznym i chwilę podgrzewamy, aż sos lekko zgęstnieje. Podajemy z łososiem i sałatką
cool and mintypszennej tortowej 200 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru 4 jajka (M) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 200 g żurawiny świeżej lub mrożonej LUKIER KRÓLEWSKI /jego gęstość regulujemy ilością dodanego surowego białka 2/3 szklanki cukru pudru około 1/3 małego surowego białka kilka kropel soku(...)puszystą masę ( około 7 minut). Cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku, kolejne wbijając, gdy poprzednie bardzo dokładnie połączy się z masą. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Bezpośrednio do miski z ubitą masą, w trzech partiach przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Gotową masą wypełniamy
cool and mintypatelnię, dodaj pastę i smaż na mały ogniu przez 5 minut. Przyprawy muszą zacząć "pracować". 2 W tym czasie do malaksera dodaj wszystkie zioła i przyprawy, skórkę z pomarańczy (tylko skórkę, bez tej białej, gorzkiej części) i zmiksuj porządnie. Dodaj pastę na patelnię i smaż kolejne kilka minut. 3 Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj kolejne kilka minut(...)czasu aż się całkiem rozpuści a ty otrzymasz brązową pastę. 4 Wlej szklankę wody i gotuj 2 minuty, a następnie wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ognień i gotuj 5-10 minut w celu zgęstnienia sosu. 5 Przetrzyj sos kilkukrotnie przez sitko o drobnych "oczkach". 6 Odstaw do ostygnięcia
BlendmanSkładniki: 1 litr wody mineralnej 2 pomarańcze 10 lub więcej listków świeżej mięty łyżka miodu- jeśli chcemy dosłodzić, ja nie dosładzam kostki lodu Wykonanie: Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, druga kroimy na plastry. Do dzbanka wlewamy wodę, dodajemy sok, plastry pomarańczy, jeśli chcemy dosładzamy miodem, dodajemy listki mięty. Wrzucamy kostki lodu
Z Majeczką w kuchniłyżeczki SERNIK: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, skórka pomarańczowa 1 łyzka/starta, zmielony twaróg 1 kg/wiaderko, budyń czekoladowy 1 opakowanie, kakao 1 łyżka, kasza manna 2 łyżki, pomarańcze 2 sztuki na ciasto wszystkie składniki mikserem wyrobić na gęste ciasto żółtka , cukier, starta skórka z wyparzonej pomarańczy utrzeć do białości w robocie z 5 minut na dużych obrotach(...)białek i łyżką delikatnie wmieszać do masy serowej forma 25x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia - ciasto rozsmarować na dnie formy, wylać na ciasto masę serową na wierzchu poukładać plasterki pomarańczy, piec w nagrzanym piekarniku na 180 C, grzanie góra/dół około 50 minut, następnie na 150 C na termoobiegu z 10 minut, sernik po wyjęciu z piekarnika dobrze
W Mojej Kuchni Lubię