Jesienne wieczory kojarzą mi się z dobrą książką, kocem i ciepłą herbatką... ale nie byle jaką herbatką, tylko taką pachnącą cynamonem, goździkami i pomarańczami :) Składniki: 2 saszetki herbaty cynamonowej Ahmad, 3 plasterki pomarańczy, 1 kora cynamonu, 2 goździki, 1 anyż. Przygotowanie: Osobiście(...)lubię słodkich i mocnych herbat, dlatego mojej herbatki w ogóle nie słodziłam :) Ok. 1,5 litra wrzątku zaparzamy dwiema saszetkami herbaty cynamonowej. Dodajemy goździki, anyż i korę cynamonu. Pomarańcz sparzamy i wrzucamy 3 plasterki do herbaty. Herbata błyskawicznie przenika nowymi, aromatycznymi smakami także od razu jest gotowa do picia
Aga w kuchnipowstał ten właśnie aromatyczny wypiek dyniowy. Zapraszam! SKŁADNIKI 250 g (250 ml) puree z dyni 200 g masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z 2 pomarańczy 3 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone 2 kropelki olejku(...)stopni. Do garnka wkładamy masło, roztapiamy na małym ogniu mieszamy. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i mieszamy. Odstawiamy z ognia. Dodajemy mus z dyni i startą skórkę z pomarańczy, mieszamy i ostudzamy. Odkładamy pół szklanki masy na polewę. Do reszty dodajemy żółtka i mieszamy. Mąkę przesiewamy do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy
Podróż w kulinariaznajdzie się dla nich miejsce w świątecznym pierniku? Składniki: Skórka i sok z dwóch pomarańczy 1/2 kg cukru 2 kg kwaśnych i twardych jabłek cynamon - opcjonalnie Przygotowanie: Pomarańcze dokładnie umyć. Skórkę zetrzeć bezpośrednio do obszernego garnka lub dużej patelni. Wycisnąć sok. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do pomarańczy i zasypać cukrem
Karczma Honoriettyśmietany 18 % 280 g mąki pszennej 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 4 jajka 2 cytryny duża pomarańcza limonka grejpfrut lub inne cytrusy do dekoracji Z cytryn, pomarańczy i limonki ścieramy skórkę. Masło miksujemy z cukrem (140 g) na puszystą masę. Dalej miksując stopniowo dodajemy po 1 jajku, skórki z cytrusów oraz(...)masa będzie gładka przekładamy ją do formy o średnicy 24 cm. i pieczemy 40 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). W garnuszku podgrzewamy sok z jednej cytryny, pomarańczy i limonki. Dodajemy resztę cukru i gotujemy aż syrop nieco zgęstnieje. Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem i nasączamy syropem ( najlepiej za pomocą sylikonowego […] Artykuł Cytrusowe ciasto pochodzi z serwisu Mienta
Mienta blogpowinny zajadać, a rodzice zdrowe z nich smakołyki do szkoły podawać. Świeżą marchew Marwit dzieciom podsuwajcie i razem z nimi na zdrowie zajadajcie! Ja jednak marchewki w soku z pomarańczy ugotowałam, które w ciasto na babeczki powkładałam. Same marchewki są delikatnie słodkie i pomarańczowe, a babeczki są smaczne, zabawne i zdrowe. Składniki: marchewki: 150 g surowych marchewek(...)cukru trzcinowego (3 łyżki), 20 g płatków jaglanych. Przygotowanie: Marchewki Sparzoną, osuszoną pomarańczę, ocieramy ze skórki na tarce, a sok wyciskamy do rondelka. Dolewamy wody, dodajemy cukier i masło. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając, tylko do rozpuszczenia cukru i masła. Następnie dodajemy marchewki, skórkę z pomarańczy i gotujemy na małym ogniu. Marchewki powinny być al dente. Sok podczas
Moniki Smakołykiokoło 5-6 minut. W tym czasie należy sparzyć pomarańczę. Obrać ze skóry ( najlepiej przy pomocy obieraczki) w taki sposób, aby na odwrocie skórki nie było białego miąższu. Marchew obieramy i kroimy na cienkie talarki. Gdy jabłka się zagotują wyjmujemy je z wody i wrzucamy marchew wraz ze skórkami pomarańczy oraz wcześniej wypłukane suszone śliwki. Gotujemy na małym ogniu(...)przez około 12-15 minut. Wyciskamy sok z pomarańczy oraz cytryny. Jabłka przekładamy do dzbanka. Gdy kompot skończy się gotować odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy sok z cytrusów oraz opcjonalnie miód. Mieszamy aż do rozpuszczenia
Jedz zdrowo żyj zdrowo!nagrzanego do 190⁰C na 35 minut. Wszystkie warzywa i owoce po tym czasie powinny być już idealnie miękkie. Dajemy warzywom przestygnąć. Do rondla wlewamy mleko kokosowe z puszki. Pomarańczę myjemy najpierw w zimnej, potem w gorącej wodzie i z połowy owocu ścieramy skórkę. Dodajemy ją do mleka kokosowego. Pomarańczę wyciskamy i sok wlewamy do mleka. Imbir cienko obieramy(...)odrobinę mleka (krowiego, roślinnego) lub wody. Podgrzewamy całość i podajemy. My zjedliśmy ze słodkimi grzankami z chałki. Ta zupa jest smaczna letnia, bardzo lekko podgrzana i gorąca. Kardamon i pomarańcza dodają jej odrobinę kwiatowego aromatu i wigoru. Sam kolor tego dania jest przepiękny. Jesienią, gdy tak bardzo zaczyna nam brakować słońca, można mieć słońce na talerzu. SKŁADNIKI 1 mała dynia
Karo in the Kitchenlyżka masła 1 jajko 1 plasterek sera gouda 2 małe pomidorki lima 2 duże różyczki kalafiora oraz zielone liście kalafiora 1 łyżeczka oliwy z oliwek tłoczonej razem z pomarańczami 1 łyżeczka posiekanej skórki z cytryny płatki chili sól Przygotowanie: Na patelni roztapiamy masło, wbijamy jajko i smażymy, tak, aby żółtko pozostało płynne. Przekładamy na talerz. Na jednej z kromek(...)chili. Układamy kolejnąś warstwę plasterków pomidora i rożyczek kalafiora, dodajemy posiekane liście z kalafiora, ponownie doprawiamy do smaku, oprószamy płatkami chili i skrapiamy oliwą z oliwek tłoczoną razem z pomarańczami, pospyujmey świeżą skórką z cytryny
Moja smaczna kuchniaprezent...JESZCZE ZDĄŻYCIE go zrobić ;) Składniki: 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 40 gram żurawiny(garść) 1-2 laski cynamonu 1 łyżki soku z cytryny sok z połowy pomarańczy 1 pokrojona na plastry lub półplastry pomarańcza 3łyżki(...)rumu Sposób przygotowania: Zanim zaczniesz...wrzątkiem zalej żurawinę. Pokrój na plastry pomarańczę. Przygotuj sobie wszystkie składniki i naczynia i...zaczynamy! 1. Do gara wlej wodę i wsyp cukier. Zaaagotuj. 2. Od zagotowania gotuj jeszcze około 20-30 aż baza do syropu ciut zgęstnieje 3. Dodaj sok z połowy pomarańczy i łyżkę soku z cytryny. Dorzuć cynamon. 4. Zagotuj całość
Fiolka w kuchnipodarowania słoiczka. Składniki: słoiki kilka pomarańczy ( średnio 2 na słoik) rum goździki/laski cynamonu Wykonanie: 1.Pomarańcze sparz i solidnie wyczyść szczoteczką *najlepiej zdobyć ekologiczne* 2.Pokrojone plastry pomarańczy wsadź do słoika. 3.Zalej rumem (możesz dodać goździki bądź korę cynamonu) i zakręć szczelnie. 4.Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu przez 2-3 tygodnie. 5. Próbuj! Albo pakuj słoik(...)chłopakowi (wraz z sercem na dłoni) . Przetestowałam rok temu. Zrobiłam. Opakowałam. Podarowałam. ... A teraz On testuje wszelkie umieszczane tutaj potrawy ;) (za 2 tygodnie dzień chłopaka! Idealny termin by zatopić pomarańcze w alkoholu
Fiolka w kuchniużyłam Arborio) 1 i 1/2 szklanki mleka 1 laska wanilii 4 łyżki miodu (użyłam wielokwiatowego) 300 gram śliwek węgierek sok z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy Ryż płuczemy w wodzie i zalewamy podaną ilością mleka. Wrzucamy do garnka z mlekiem laskę wanilii i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ryż całkowicie wchłonie(...)często mieszać ryż, gdyż może się przypalić. Śliwki myjemy i kroimy na ćwiartki. Na patelni smażymy śliwki z dodatkiem dwóch łyżek miodu, soku i skórki z pomarańczy około 5-6 minut. Śliwki nie powinny się rozpaść. Ryż słodzimy miodem i podajemy z karmelizowanymi śliwkami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapracą chce się robić świeży sok...)gdyż połączenie pomarańczy z imbirem daje niesamowitego 'kopa energetycznego'. Polecam! Na 1 litr soku będą potrzebne: 6 zielonych jabłek 4 marchewki 2 pomarańcze 1 cytryna ze skórką 1 kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) Wszystkie składniki dokładnie myjemy, pomarańcze i imbir obieramy. Kolejno wrzucamy do sokowirówki. Można podawać ze świeżą miętą. Smacznego
Smaki Przyprawy i KolorySpód: 300g mąki 150g masła szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody 50 g cukru pudru 1 żółtko 850g gotowej masy makowej ok. 250g kremu pomarańczowego: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na małe cząstki masło, szczyptę soli, wodę, cukier puder oraz żółtko. Wszystko razem(...)spód nakładamy masę makową. Ponownie zapiekamy ok 20 minut. Następnie wyciągamy i smarujemy kremem pomarańczowym. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Gotowe ciasto studzimy przed podaniem. 4. Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu
Kuchnia w czekoladziecurd to doskonały dodatek do ciast i deserów. Składniki: Na ok 0.5l kremu: 4 duże pomarańcze 1 cytryna 220g cukru kryształu 250g masła 4 żółtka Sposób przygotowania: Pomarańcze dokładnie myjemy. Z dwóch ścieramy skórkę, a z wszystkich wyciskamy sok. Wygniatamy także sok z 1 małej cytryny. Do rondelka wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy. Gotujemy
Kuchnia w czekoladzie