mąki kasztanowej pół szklanki soku z pomarańczy płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub pół łyżeczki suszonych drożdży jajo 0 cukier puder konfitura pomarańczowa ( u mnie z czerwonych pomarańczy) olej rzepakowy Ze składników robimy ciasto. Smażymy bardzo krótko z obu stron. Ok minuty. Bliny szybko się przypalają bo mąka sama w sobie jest słodka. Podałam z konfiturą pomarańczową(...)czerwonych pomarańczy oraz miętą
AZgotuj!kokosowych - 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego - 1/3 szklanki cukru - 1/3 szklanki mąki (u mnie pszennej z pełnego przemiału) - 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej - 1 duża pomarańcza/ 2 mniejsze - szczypta soli Z wymoczonej i umytej pomarańczy należy otrzeć skórkę, a sok wycisnąć. Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą, dolewaj partiami sok z pomarańczy. Zagniataj masę, jeśli wszystko będzie spójne
Corner With RecipesZielony koktajl ze szpinakiem, kiwi, mango i pomarańczą. Bomba witaminowa bez dodatku cukru Składniki na 3 porcje: z przepisu Czekoladą utkane spora garść szpinaku 2 kiwi sok z 3 pomarańczy 1 mango Szpinak umyć, oderwać łodyżki. Kiwi i mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na zdrowie
Moja Galeria Smakuporcje: Kolor zielony: 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżeczka siemienia lnianego 1/2 szklanki soku z pomarańczy (duża 1 pomarańcza) 2 garście szpinaku 1 małe lub 1/2 dużego mango 1 łyżeczka miodu Wycisnąć sok z pomarańczy. Mango obrać i pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować. Kolor różowy: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/2 szklanki mleka (można zastąpić jogurtem
Moja Galeria SmakuPolewa do ciasta mega słodka i mega pomarańczowa. Składniki 150 g cukru pudru 100 g cukru 2 pomarańcze olejek pomarańczowy Przygotowanie Pomarańcze sparzamy wrzątkiem ,skórkę ścieramy i razem z sokiem z wyciśniętych pomarańczy dajemy do rondelka. Następnie wsypujemy cukier (ciągle mieszamy) ,gotujemy do momentu ,aż zacznie gęstnieć. Cukier puder wsypujemy do miski obrotowej i na wolnych obrotach
R'n'G Kitchenmakaronu tagliatelle 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Przygotowanie Masło roztopiłem i sklarowałem. Sparzyłem wrzątkiem pomarańczę, obrałem cienko ze skórki, wycisnąłem sok. Skórkę pokroiłem na cienkie paski i blanszowałem 2 minuty, osączyłem. Sos : w kąpieli wodnej ubiłem żółtka z sześcioma łyżkami soku z pomarańczy. Gdy się połączyły powoli wlewałem masło wciąż ubijając, aż zabaglione było jednolite i gładkie. Trzy(...)łyżki masła pozostawiłem do podsmażenia przegrzebków. Przegrzebki przyprawiłem solą i pieprzem, podsmażyłem 2 minuty na reszcie masła i skórką z pomarańczy. Makaron ugotowałem, odcedziłem. Dodałem 5 łyżek sosu, następnie przegrzebki, wymieszałem, posypałem posiekanym szczypiorkiem. Podałem, serwując w sosjerce resztą sosu zabaglione
R'n'G Kitchengrubości szparagów). Sos : sparzyłem pomarańczę, przeciąłem ją na pół, wyciąłem cztery cienkie plastry, które odłożyłem. Z jednej połówki starłem na drobnej tarce skórkę. Skórkę z drugiej połówki pociąłem na cieniutkie paseczki, tak aby nie pozostały na nich żadne białe fragmenty. W żaroodpornej misce zmieszałem żółtka ze startą skórką, dwiema łyżeczkami soku wyciśniętego z pomarańczy, sokiem z cytryny i kilkoma(...)cytryny. Ugotowane szparagi ostrożnie wyjąłem z garnka i na chwilę umieściłem na płaskim sicie do odsączenia. Potem ułożyłem na półmisku, polałem sosem, posypałem paseczkami skórki pomarańczowej. Udekorowałem plasterkami pomarańczy
R'n'G Kitchendzień. Skwar się leje z nieba... szklanka w dłoń i zapraszam na ziiiimny, ożywiający koktajl. Składniki: (na dwa duże koktajle) 3 szklanki truskawek 4 kawałki arbuza 2 pomarańcze dżem truskawkowy(...)smaku (opcjonalnie miód/syrop klonowy) kruszony lód opcjonalnie jogurt naturalny Sposób przygotowania: Owoce najlepiej żeby były dobrze schłodzone w lodówce. Truskawki odszypułkowujemy. Arbuza kroimy na mniejsze kawałki. Wyciągamy pestki. Pomarańcze obieramy i filetujemy lub jeśli nie przeszkadzają nam kawałki błonek pomarańczy po obraniu po prostu ją kroimy. Owoce umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładko. Dodajemy
Pyry na GazChciałam zrobić z nią ciasteczka i sprawdzić jak smakują. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Smak ciasteczek jest zachwycający i oryginalny. Są bardzo maślane, nie za słodkie, z delikatną nutą pomarańczy i lawendy. Powiem tak, lawenda jest tylko delikatnie wyczuwalna, nie ma, co się bać jej aromatu i warto spróbować upiec te ciastka. Dla mnie są bardzo uzależniające :-). Bardzo lubię(...)Składniki na około 50 sztuk: 480 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 120 g cukru pudru 250 g schłodzonego masła sól 1/3 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy + otarta skórka z 2 pomarańczy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki świeżych kwiatów lawendy lub 1 łyżka suszonych Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychSkładniki: - 4 jajka - 500g mielonego sera białego - 60g cukru - 100g masła - 30g śmietankowego budyniu w proszku - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 20g rodzynek - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - 1/2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy - szczypta soli Dekoracja: - 100g białej czekolady - 20g migdałów w płatkach - 1/2 łyżeczki skórki kandyzowanej z pomarańczy Tortownica o średnicy 17 cm. Żółtka oddzielamy od białek(...)ubijamy z cukrem na puszystą jednolitą masę. Potem dodajemy kolejno ser, budyń, proszek do pieczenia, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy i dalej miksujemy. Następnie rozpuszczamy masło i ostudzone wlewamy do masy serowej i mieszamy (w sumie to można od tego zacząć żeby masło stygło w czasie miksowania). Na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy
Kuchenne Wariacjednia :) Muffiny pomarańczowe Z tej ilości składników wyszło mi aż 16 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej luksusowej 1 szklanka płatków z otrąb pszennych z płatkami w polewie czekoladowej i pomarańczą 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 1 pomarańcza Wykonanie: Pomarańczę bardzo dokładnie wyszorowałam i sparzyłam wrzącą wodą. Foremkę(...)silikonowymi papilotkami. W jednej misce wymieszałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier i płatki otrębowe. W drugiej misce umieściłam wybite całe jajka, mleko, olej i skórkę otartą z pomarańczy. Pomarańczę obrałam razem z białą skórką, powycinałam cząstki z pomiędzy białych błonek, a z otrzymanego „ogryzka” wycisnęłam sok (około 2 łyżek), który dodałam do składników mokrych. Połączyłam ze sobą zawartość
Kuchenne zapiski EdytyIdealne ciasto na letnie upały, orzeźwiające nuty pomarańczy pod lekką pianką...niebo w gębie....Przepis powstał na specjalną okazję ,,Słodkich wypieków z Kujawskim,, i okazał się całkowitym hitem w moim domu!. Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm: Biszkopt pomarańczowy: 5 jaj 3/4 szk cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szk oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia świeży sok wyciśnięty z połowy pomarańczy Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć taką samą temperaturę, więc 2 godziny przed pieczeniem warto wyjąć jaja z lodówki. 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować prawie do całkowitego rozpuszczenia, dodać żółtka. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wlać olej i sok z pomarańczy, połączyć składniki. 2. Spód
Apetyczna babeczkaautorem tego przepisu. Lata temu wymyśliła ją Zosia, ale jako pojętna uczennica sztuki kulinarnej staram się dorównać oryginałowi. Składniki 1 opakowanie mixu sałat 300 g piersi z kurczaka 1 pomarańcza 4 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej papryki sól sos musztardowo - miodowy ( tu przepis ) Pierś kurczaka myjemy i nacieramy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką oraz solą(...)minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Upieczonego kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Pestki dyni prażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Odstawiamy do ostygnięcia. Sałatę myjemy i osuszamy na sicie. Pomarańczę myjemy, obieramy i kroimy na pół i na plastry. Pierś kurczaka kroimy w plastry. Do miski wrzucamy sałatę, na której układamy od zewnątrz najpierw krąg z plastrów pomarańczy
My Chcemy JeśćOjczyzną pomarańczy jest Azja. W Chinach znane są już od 4 tysięcy lat. W Europie uprawia się je w krajach, leżących przy Morzu Śródziemnym. Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, w sałatkach i deserach, ale warto zwrócić uwagę na ich połączenie z ostrymi przyprawami. Składniki 1 pomarańcza 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka jasnego octu(...)balsamicznego sól ziołowa świeżo mielony pieprz Pomarańczę dokładnie myjemy i wyciskamy z niej sok. Musztardę łączymy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Dodajemy sok z pomarańczy i energicznie mieszamy. Doprawiamy solą ziołową i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Jeszcze raz szybko i dobrze mieszamy. Podajemy z ulubioną sałatką. Pomarańcze są bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zawierają mnóstwo witaminy
My Chcemy JeśćObiecałam synkowi, że jeszcze dziś upieczemy babeczki z makiem dlatego bierzemy się do pracy. Pomarańcze w domu są - są, mak jest - jest, kefir był w promocji - kupiony, a pozostałe składniki są nieodłącznym elementem domowych zapasów. Przepis jak i poprzednie dwa pochodzi z bloga mojewypieki.com, ale tym razem postanowiłam nic nie zmieniać - no może poza polewą z białej czekolady(...)łyżki maku łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka o temp. pokojowej 125 g. miękkiego masła łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki kefiru skórka otarta z 1 pomarańczy Przesiewamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Masło z cukrem ucieramy na jasną ,puszystą masę. Dodajemy jajka, wbijamy pierwsze - miksujemy, wbijamy drugie - miksujemy, dodajemy ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy
apetytnapieczenie