pomarańcze - 5663 przepisów (strona:75/378)

Konfitura pomarańczowo -imbirowa. 138

Orange ginger jam. Polecam konfiturę, robi się ją szybko, a pomarańcze i imbir są w Lidlu bardzo tanie. Wykorzystamy ją do ciast i deserów. Składniki: 2 kg pomarańczy 35 dag cukru 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 galaretka pomarańczowa 1 Konfiturex Wykonanie: Owoce sparzyć ,obrać dokładnie ze skórki i albedo .Porozdzielać na cząstki i każdą podzielić(...)części. Połowę zmiksować na mus razem z imbirem .Do musu dodać pozostawioną połowę cząstek pomarańczy i wymieszać .Wsypać Konfiturex ,wymieszać i zagotować, ciągle mieszając. Do gotujących się owoców wsypać cukier i galaretkę--gotować jeszcze 1 min. Zdjąć z ognia i mieszać, aż zniknie piana. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików ,zamknąć i odwrócić do góry dnem. Konfiturę wykorzystujemy

Kulinarny karnet Christophera
Galaretka maślankowo – pomarańczowa. 162

Wykwintna i oryginalna. Możemy podać jako elegancką przystawkę albo deser. Składniki . 3 pomarańcze 2 łyżki zieleniny-mięta, melisa ,pietruszka 200ml maślanki 200ml soku pomarańczowego 200ml śmietanki kremówki 1 łyżka cykaty pomarańczowej 6 łyżeczek żelatyny 1 łyżka miodu pieprz, sól Wykonanie . Zieleninę ,świeża mięta ,melisa ,pietruszka ,posiekać. Żelatynę zalać niewielką ilością wody ,aby napęczniała. Miód lekko podgrzać. Do miski wlać(...)połową kremówki. Resztę śmietany ubić  ,delikatnie połączyć z żelatyną i dodać do masy maślankowej. Wymieszać dokładnie łyżką. Odstawić w chłodne miejsce. Foremkę  ,10X24 cm, wyłożyć folią. Pomarańcze obrać dokładnie ze skórki i albedo ,pokroić w plastry. Dno i boki foremki wyłożyć plastrami pomarańczy ,nałożyć tężejącą masę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Bardzo dobrze smakuje polana

Kulinarny karnet Christophera
Dynia lubi gruszki 168

masła  szklanka cukru  3 jajka 1,5 szklanki mąki  2 łyż, proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego starta skórka z jednego pomarańcza 4 łyż. soku z pomarańcza 3 gruszki Przygotowanie: Niewielką dynię przekroić na 4 ćwiartki, wyczyścić z pestek, wstawić do piekarnika 190 stopni na 50 min . Gdy dynia będzie miękka , wyciągnąć do ostygnięcia . Obrać ze skórki(...)temperaturze pokojowej ! Masło rozpuszczamy razem z cukrem i cukrem waniliowym , czekamy do ostygnięcia . Po ostygnięciu dodajemy mus z dyni, dobrze wymieszać. Następnie dodajemy 3 żółtka, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy,  proszek do pieczenia, po trochę mąki (najlepiej przesiać mąkę 2 krotnie) . W osobnym naczyniu ubijamy białka.  Delikatnie łyżką drewnianą mieszamy białka z powstałą

Wypieki Uli
Placek z budyniem i pimarańczami 164

cukru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 opakowania (duże na 3/4 L mleka) budyniu śmietankowego 1 litr mleka 3 - 4 pomarańcze 50 g płatków migdałowych Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć(...)folię i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i podpiec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Ugotować budyń i wylać na podpieczone ciasto. Pomarańcze obrać, pokroić w plastry i ułożyć na budyniu. Obsypać płatkami migdałowymi. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15 - 20 minut. Ciasto zostało upieczone w blaszce 24x36. Moja rada: Pomarańcze

Praktyczna pl
Ryżowe ciasto z jabłkami i cynamonem 191

pół twardo ze szklanką mleka i ok 500 ml wody i odrobiną soli. Jabłka obrać , podzielić na ćwiartki, w garnku podlewać kilkami łyżkami wody i sokiem z całej pomarańczy, gotować aż zmiękną i zrobi się jednolita masa. Dodać cynamon, anyż, goździki i kilka suszonych kwiatów lawendy. Na sam koniec dodać cukier oraz konfiturę morelową. Ugotowany ryż wymieszać z masą(...)przełożyć do tortownicy o wielkości 28 cm . Piekarnik rozgrzać do 175 C, i piec ok 40-50 minut. Podawać na ciepło, wierzch posypać cukrem pudrem oraz zetrzeć skórkę z pomarańczy. Dla łasuchów ciasto pomarańczowe można podawać z bitą śmietaną

Apetyczna babeczka
Migdałowy blok czekoladowy 109

Łom, blok czekoladowy z dużą ilością migdałów i nutką pomarańczy. Przygotowanie jest bajecznie proste i szybkie. Bakalie możecie dowolnie komponować i wykorzystać te które macie w domu, po bakalie możecie się wybrać również na stronę www.Skworcu.com.pl . Składniki(...)mleka w proszku  25 dag masła 15 dag migdałów 20 dag cukru trzcinowego  4 łyżki kakao 10 dag mlecznej czekolady 3/4 szklanki wody  skórka otarta z pomarańczy   1. Roztapiamy masło z cukrem, kakao, czekoladą i wodą, odstawiamy do ostygnięcia.     2. Do wystudzonej masy dosypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy. Pomarańcze

Apetyczna babeczka
Grillowane brzoskwinie w syropie pomarańczowym z owocami goji 104

sokiem z pomarańczy pięknie podczas grillowania na brzoskwiniach „tańczy”. Z poziomkami słodkimi i malinami kwaśnymi świetnie smakuje i    pięknie się komponuje.  Składniki: sok z jednej pomarańczy, 3 łyżki cukru brązowego, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, 2 łyżki suszonych owoców goji, 3 brzoskwinie, maliny, poziomki, listki świeżej mięty, physalis. Przygotowanie: Do rondelka wlewamy(...)pomarańczy, dodajemy cukier brązowy, cukier z wanilią, owoce goji  i redukujemy, gotując  na wolnym ogniu ciągle mieszając. Brzoskwinie przekrawamy na połowy, usuwamy pestki i zamaczamy je w syropie pomarańczowym. Wyciągamy i przekładamy na folie aluminiową, a do otworów po pestce dodajemy owoce goji z syropem. Brzoskwinie grillujemy z dwóch str. przed samym podaniem możemy przełożyć na chwilkę

Moniki Smakołyki
Biszkopt przekładany 138

Biszkopt z kremem, owocami i galaretką to bardzo popularne połączenie. Jednak w zależności od doboru składników może smakować bardzo różnie. Proponuję biszkopt przełożony kremem budyniowym i galaretką agrestową z pomarańczami, posypany cukrem pudrem. Banalnie proste, a efekt - pyszna kremówka. Biszkopt: 8 dużych jajek 9 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 9 łyżek mąki krupczatki 2 łyżki octu(...)szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną, zrobić budyń. Masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na jedną część ciasta. Pomarańcze obrać jak najdokładniej, poszarpać na małe kawałki  i rozłożyć na warstwie kremu, następnie zalać tężejącą galaretką i przykryć drugą częścią biszkoptu. Z wierzchu zdjąć "skórkę" z biszkoptu (koniecznie

Praktyczna pl
Zupa krem z marchwi 156

prostu pieprzem. Czas przygotowania około: 30 minut ( w tym gotowanie zupy) Ilość porcji: około 3 Składniki: 1 kg marchwi 2 cebule Korzeń imbiru (świeży) kawałek około 6 cm 1 pomarańcza 60g masła 100ml śmietana 30% Olej (opcjonalnie oliwa) 1 litra bulionu (lub kostka rosołowa drobiowa) Kolendra, sól, pieprz, kminek Kromka chleba /bułka/ grzanki – to co mamy pod ręką Cebule(...)ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Zupę doprawiamy kminkiem ( jeśli ktoś za nim nie przepada można ominąć) oraz dodajemy starty imbir. Następnie do garnka dolewamy   bulion drobiowy. Pomarańcze parzymy wrzątkiem.   Skórkę pomarańczy ścieramy na drobnych oczkach. Z tego, co nam zostało wyciskamy sok, który dodajemy do garnka. Całość gotujemy jakieś 15 minut. Następnie miksujemy blenderem

Kolizje Smaków
79.Strączkowelove: czyli dwubarwna zupa z soczewicy! 182

wielkości papryczki pepperoni  torebka długiego, białego ryżu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku puszka (200 ml) mleczka kokosowego 2 średnie marchewki z wywaru, ugotowanych sok wyciśnięty z połówki pomarańczy niepełna garść ziaren uprażonego na suchej patelni sezamu + niewielka ilość d posypania pół pęczka natki pietruszki (lub świeżej kolendry) 3 cm świeżego, obranego i startego imbiru(...)sypkiego, białego ryżu i gotujemy go na wolnym ogniu ok.15 minut co jakiś czas mieszając, aby uniknąć przywarcia do dna. Gdy ryż będzie już ugotowany dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, posiekaną natkę pietruszki, oraz marchewki z wywaru pokrojone na średnie cząstki. Kolejno do drugiej części dodajemy mleczko kokosowe oraz niepełną ilość uprażonego sezamu (resztę zostawiamy do posypania jej wierzchu

Symfonia Smaków
Mini pączki pomarańczowe 172

kawowej (może być inny alkohol, ale to nie będzie już ten smak ) i chwilkę miksujemy, dodajemy 1,5 szkl. mąki wymieszanej z 1 łyżeczką sody i otartą skórkę z pomarańczy, i mieszamy. Rozgrzewamy w rondelku olej i wkładamy partiami serowe kulki uformowane mokrymi dłońmi (pączki mają wielkość mandarynek) , zmniejszamy temperaturę oleju i smażymy powoli, aby pączki za szybko(...)będą surowe w środku. Układamy pączki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Następnie mini pączki pomarańczowe przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem i skórką z pomarańczy. The post Mini pączki pomarańczowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Churros pomarańczowe 223

przygotowałam podobnie jak gniazdka z sokiem z pomarańczy zamiast wody, można wykorzystać również sok pomarańczowy z kartonika. Churros pomarańczowe podałam z sosem czekoladowym przygotowanym z czekolady, soku z pomarańczy i słodkiej śmietanki 30%. Składniki na ok. 60 sztuk: 250 ml soku z pomarańczy lub soku pomarańczowego z kartonu 50 g masła ok. 2 łyżki cukru brązowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z pesso 171

razem sałatka z wykorzystaniem pesso.. kawałek polędwicy drobiowej pesso pszenno-gryczane Wodzisław kostka rosołowa papryka [ różne kolory] ogórek  pomidor szczypiorek, koperek sok i starta skórka z 1 pomarańczy  2-3 łyżki  octu winnego Jamar saszetka oleju kujawskiego ze smakiem pomidory, czosnek, bazylia(...)sól, pieprz Pesso zalać wrzącym rosołem i odstawić aż napęcznieje. Polędwicę, papryki, ogórek, pomidor pokroić w kostkę.Szczypiorek i koperek posiekać.Olej wymieszać z octem  i sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.  Sałatka  bierze udział w konkursie  "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowa lawa z pomarańczową nutą 129

szklanka cukru (użyłam trzcinowego) 4 duże jajka 2 duże żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki likieru pomarańczowego skórka z ½ pomarańczy aromat pomarańczowy (opcjonalnie) sok z ½ pomarańczy Przygotowanie: Kokilki smarujemy dokładnie masłem i oprószamy kakao. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy razem z pokrojonym w kostkę masłem w kąpieli wodnej. Kiedy woda pod miską się zagotuje(...)dodajemy do niej cukier. Do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy mąkę z cukrem. Mieszamy do połączenia się składników.   Dodajemy   jajka i żółtka, ekstrakt, likier, skórkę oraz sok z pomarańczy i miksujemy mikserem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.  Gotową masę przelewamy do kokilek. Pieczemy przez około 14-16 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić w zależności

Mania Gotowania
Marokańskie pulpety z pistacjami i wiśniami w pikantnym sosie pomidorowym 137

chudego mięsa wołowego 1 jajko Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ czerwonej papryczki chili ½ dużej czerwonej cebuli lub jedna mała ¼ szklanki oliwek czarnych 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej sok z ½ pomarańczy 1/4 łyżeczki    kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki pieprzu 400 ml pomidorów z puszki Kuskus: 2 szklanki kaszy kuskus(...)garnku na rozgrzanej oliwie. Pomidory z puszki przelewamy do garnka. Oliwki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do pomidorów.  Gotujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy sok z pomarańczy, koncentrat, skórkę z    pomarańczy oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy prze z około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje

Mania Gotowania