pomarańcze - 5663 przepisów (strona:84/378)

DOMOWA MASA MAKOWA 163

zalania maku) 100 g migdałów  100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu  2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta): 5 białek(...)maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej masło i miód, dodaj do tego posiekane drobno bakalie, kandyzowaną skórkę, świeżo starte skórki z pomarańczy i cytryny, aromat i brandy (jeśli używasz). Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj całość na średnim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj do niej zmielony mak, przesmaż całość jeszcze

Słodko-Słony Świat Ilony
Pyszny jogurtowo pomaranczowy chlebek żurawinowy 134

chlebek, a może raczej ciasto jest po prostu przepyszny i zrobiony w znacznie zdrowszej,szybszej i wygodniejszej wersji , zamiast użyć soku z pomarańczy, używamy kremowego smoothie zrobionego ze zblendowanego pomarańcza i jogurtu greckiego, zamiast mąki pszennej użyłam równie delikatnej ale zdrowszej mąki ryżowej i połączyłam ją z mąką żytnią pełnoziarnistą, zamiast cukru możecie dodać ksylitol (wtedy będzie super zdrowy(...)kupiłam dużą (hodowlaną) i drobniejszą (leśną) obie smakują wyśmienicie, z reszty która mi została zrobię wkótce pyszny pomarańczowo żurawinowy sos. Składniki :  1,5 szklanki żurawiny świeżej 2 średnie pomarańcze 3-4 łyżeczki ksylitolu lub cukru  2 szklanki mąki (ja użyłam 1 szklankę mąki ryżowej i jedną żytniej pełnoziarnistej) 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia lub sody 1/2 szklanki

zdrowa vege kuchnia
Sałatka z serem halloumi, chrupiącym boczkiem, pomarańczą, granatem i grzankami z miodowo-musztardowym dressingiem 107

podniebienie jednocześnie. Idealnym rozwiązaniem okazała się sałatka z jego ulubionym serem halloumi, niewielką porcją mięsnego dodatku- czyli chrupiącym boczkiem, grubymi grzankami smażonymi na tłuszczu wytopionym z boczku oraz kwaśną pomarańczą i strzelającym pod naciskiem żuchwy granatem. Całość została uwieńczona miodowo- musztardowym dressingiem, który łączy wszystkie smaki powodując, iż całość jest niebotycznie smaczna i koniecznie do powtórzenia nie raz. Lubię(...)szczyptę miłości. Składniki (na 2 porcje): mix sałat z rukolą 50 gram sera halloumi łyżka oliwy z oliwek 4-5 plastrów surowego boczku 1 gruba kromka ciemnego pieczywa 1 pomarańcza 1/2 granata dressing: 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy z oliwek Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Ser halloumi kroimy

Mango Papaja
Dynia piżmowa, pomarańcze i żurawina… Trójca święta, za którą jestem wdzięczna w to Święto Dziękczynnienia 171

prime rib z chrzanem. Tak czy inaczej już od prawie miesiąca „zabawiałam się” w kuchni świątecznymi składnikami. Co to za składniki? Rozmaite dynie , słodkie ziemniaki, brukselki, żurawina , pomarańcze … Dynia cukrowa nie jest w moim guście, ale piżmowa owszem. Szczególnie kiedy jest w towarzystwie owoców cytrusowych. To takie moje kalifornijskie cliche. Tak jak ziemniaki z koprem w Polsce(...)kwaśności i chrupkości. Jak właśnie żurawina i cytrusy. Zapieczone razem stanowią perfekcyjną trójcę. Tak więc w to Święto Dziękczynnienia (Thanksgiving) wyrażam swoją wdzięczność (I am Thankful) za lokalne, darmowe pomarańcze Navel z przydomowych drzew znajomych. Także jestem wdzięczna za dynię piżmową oraz za żurawinę. Wyrażam swoją wdzięczność poprzez poniższy przepis. Wypróbujcie go. Na pewno też będziecie wdzięczni. Dynia piżmowa

Jem więc Jestem
Dietetyczne truflowe ciasto czekoladowe (bez mąki i tłuszczu) 148

stanowi świetną propozycję na zimowy podwieczorek. Podany poniżej przepis zawiera wprowadzone przeze mnie zmiany – zamieniłam fruktozę na ksylitol i pominęłam polewę. Pyszne, wilgotne, bez mąki i tłuszczu. Sama czekolada, pomarańcza, migdały, jajka i trochę słodyczy. Wyjątkowo pyszna alternatywa dla brownie :) Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:   3-4 h (studzi się w piekarniku) Ilość(...)kcal Składniki: ·          200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości min. 70% kakao ·          1 spora pomarańcza ·          100 g migdałów mielonych* ·          ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Bazując na smaku
Faworki pomarańczowe 154

Pyszne, kruche faworki z nutką pomarańczy! Składniki: 25 dag mąki 2 jajka 1 pomarańcza szczypta soli szczypta sody oczyszczonej olej do smażenia cukier puder do posypki 1 łyżka miodu ½ łyżeczki mielonego cynamonu Wykonanie: Z mąki, jajek, soku wyciśniętego z pomarańczy, soli, sody, miodu i cynamonu zarobić ciasto. Następnie cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wycinać faworki

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto marchewkowe 151

coś przepysznego! :) Ciasto: * starta na drobnych oczkach marchewka- 2 szklanki * maka pszenna- 1 szklanka * cukier trzcinowy- 1 szklanka * olej- 3/4 szklanki * jajka- 2 duże * orzechy włoskie- 5 szt. * pomarańcza- 1 szt. (tylko skórka) * soda oraz proszek do pieczenia- po 1 płaskiej łyżeczce * cynamon- 1 łyżeczka * mielony kardamon,  gałka muszkatołowa,  przyprawa do piernika- po 1/4 łyżeczki Dodatkowo: * kremówka(...)proszkiem, sodą oraz przyprawami. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą pianę, a następnie małymi porcjami wlać olej, wymieszać. Dodać startą marchewkę, wsypać posiekane orzechy, startą skórkę z pomarańczy  i ponownie wymieszać (tylko do połączenia się składników). Na koniec przesiać mieszankę z mąki i przypraw i całość dokładnie wymieszać- również tylko do połączenia się składników. Okrągłą formę

Kraina Miodem Płynąca
Jesienny jaglarnik, czyli dyniowy sernik z kaszy jaglanej 124

jesienną wersję. Jeśli jesteście fanami dyni, to koniecznie musicie spróbować tego sernika. Jest mięciutki, dosłownie rozpływa się w ustach, a do tego baaardzo dyniowy. Smak dyni został lekko przełamany pomarańczą. Kakaowy, daktylowy spód dodaje mu słodyczy, a czekolada na wierzchu dopełnia dzieła. Co ciekawe, z dnia na dzień jest coraz lepszy! Aż żal, kiedy się kończy.. Czego potrzebujemy(...)może być domowe z tego przepisu ) - pół łyżeczki kurkumy ( dla koloru, można pominąć ) - łyżeczka cynamonu - pół szklanki cukru - 6 łyżeczek żelatyny ( lub dwie łyżeczki agar agar ) - sok z jednej pomarańczy Polewa ( opcjonalnie) : - czekolada mleczna lub gorzka Przygotowanie: 1. Daktyle moczymy, aby były miękkie. Następnie blendujemy je z kakao, wiórkami i mlekiem. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki. Masę przekładamy

two broke sisters
Orientalna wołowina z kolendrą i chili 174

nieco orientalnej odsłonie. Z sosem sojowym, ostrą papryką, imbirem i pomarańczą. Do tego kolendra, ryż - basmati, lub dla dbających o formę pełnoziarnisty - i obiad gotowy! Idealnie smakuje z sałatką ze świeżego ogórka.   Składniki: 300 g wołowiny - polędwica świetnie się sprawdzi 2 przeciśnięte ząbki czosnku  sok z 1 pomarańczy - powinna być słodka, dojrzała 1 łyżka sosu sojowego(...)oczyścić, natrzeć oliwą i podsmażyć z każdej strony na złoty kolor na bardzo dużym ogniu. Zdjąć mięso z patelni. Zmniejszyć pod patelnią gaz. Sos sojowy, przeciśnięty czosnek, sok z pomarańczy oraz posiekaną chilli wymieszać, wlać na jeszcze gorącą patelnię - będzie ostro parować i bulgotać. Pogotować chwilkę. Mięso pokroić w plastry - będzie jeszcze surowe w środku, dodać na patelnię

Kulinarne Inspiracje
Egzotyczna sałatka z mango! 117

vinegrette. Zachwyca bogactwem smaków. Jest słodka, a zarazem wytrawna, pachnie pomarańczą i mango. Doskonała z lekkim sezamem. Poprawia nastrój :) Składniki na sałatkę: 1 duża, zielona sałata 1 mango 1 awokado 1 czerwona papryka kukurydza sezam Składniki na sos: sok z 1/2 grejpfruta sok z 1/2 limonki sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 płaskie łyżeczki musztardy(...)kremskiej lub dijon sól pieprz Sposób wykonania: Do miseczki wlewamy sok z grejpfruta, pomarańczy i limonki, dodajemy oliwę z oliwek, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na pół godziny. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę kroimy i przenosimy do miski. Mango, awokado i paprykę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do sałaty razem z kukurydzą. Całość zalewamy sosem

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasteczka bananowe z pomarańczą 419

ciasteczko zawiera 50-60 kcal. Ciasteczka bananowe z pomarańczą Składniki: 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 125g cukru pudru 115g banana bez skórki (jedna średnia sztuka) 75g masła 1 łyżka soku z cytryny (do skropienia banana) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy Wykonanie: - mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek

Smakołyki Bereniki
Granola z cynamonem i pomarańczą 135

wybór bakalii tu nie ma znaczenia- bo niezależnie od tego jakich nie użyjecie, to będzie dobrze- tutaj głównie chodzi o smak i aromat jaki nadaje bakaliom cynamon, skórka z pomarańczy oraz sok. To połączenie po raz pierwszy odkryłam jakiś rok temu w programie Ewy Chodakowskiej i do dziś się nim zachwycam, zaręczam, że i dla Was ta granola będzie(...)ucztą dla zmysłów! :))) * płatki owsiane- 1 pełna szklanka * mix bakalii- 1 pełna szklanka (nerkowce, orzechy laskowe, żurawina, pestki dyni) * pomarańcza- 1 duża (sok + skórka) * miód- 2 łyżki * olej kokosowy- 2 łyżki * cynamon- 2 łyżeczki Piekarnik nagrzać na 140 stopni (z termoobiegiem). Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti z figami i miodowymi orzechami w zdrowym pomarańczowo-figowym sosie. Danie w 10 minut. 124

(1 duża pomarańcza) 3/4 łyżki oleju lnianego Oleofarm 1 1/2 łyżeczki miodu nektarowo-spadziowego około 14 szt orzechów laskowych ulubiony makaron do spaghetti osolona woda do ugotowania makaronu Przygotowanie: W garnku z osoloną wodą gotujemy spaghetti zgodnie z instrukcjami producenta. Przygotowujemy sos: Do kielicha blendera wkładamy miąższ z 1/2 figi, dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy (1/4 szklanki). Dosładzamy

Słodkie okruszki
Pomarańczowy sernik dyniowy. 185

cukru 0,5 szklanki oleju 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (taki na 750 ml mleka) bez cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki skórki pomarańczowej (startej z ekologicznej pomarańczy lub drobno pokrojonej kandyzowanej) 2 jajka      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Skórkę pomarańczową zalewamy 0,5 szklanki mleka i podgrzewamy (np. w mikrofalówce(...)następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny (najlepiej całą noc).      Przed podaniem oprószamy  pudrem pomarańczowym , lub dekorujemy lukrem, polewą albo frużeliną z pomarańczy. Gotowe

Rozpustne gotowanie