pomarańcze - 5663 przepisów (strona:92/378)

Sałatka z pomarańczą, granatem i kurczakiem w sosie winegret miodowym / Salad with orange, pomegranate and chicken in sauce a 169

Ingredients: 500 g piersi kurczaka / 500 g chicken breast   mix sałat / mix lettuces sos winegret miodowy  / honey vinaigrette przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken sól / salt 1 pomarańcza / 1 orange 2 kromki chleba / 2 slices of toast 2 garści orzechów włoskich łuskanych / 2 handfuls of shelled walnuts 3 łyżki pestek granatu / 3 tablespoons pomegranate seeds   Sposób przygotowania(...)ostygnięcia. Z chleba w tosterze robimy tosty lub wkładamy go do piekarnika (175 stopni) na 10 minut. Mix sałat myjemy i suszymy. Na talerz kładziemy mix sałat, kawałki pomarańczy (połowa pomarańczy na jedną porcję), pokrojone w kostkę grzanki, pestki granatu, garść orzechów i pokrojonego kurczaka. Całość skrapiamy sosem winegret miodowym. Gotowe! ***** First we have to wash the chicken

Projekty ze smakiem
Łosoś w cieście francuskim 126

nagrzanego do 180°C na 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, przygotować sałatkę z poniższych składników: - mix sałat - czosnek - 1 pomarańcza - pomidorki koktajlowe - sól - oliwa z oliwek Umytą i ususzoną sałatę skropić sokiem z pomarańczy, dodać posiekany drobno czosnek, połówki pomidorków koktajlowych, fileciki z pomarańczy, sól, oliwę z oliwek, lekko wymieszać. Wyjąć upieczonego łososia. Na talerz

mojewypiekiinietylko
Biscotti di Prato 130

Kawałki te ponownie układamy na blasze i pieczemy około 8 minut. Przekręcamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 8 minut. Skórkę z cytryny można zastąpić skórką z pomarańczy, albo dodać obie. Można też modyfikować o wcześniej wspomniane składniki, jeśli chcemy takie mniej oryginalne biscotti. Bardzo często w przepisach podawane są migdały bez skórki, ale po pierwsze te w skórce(...)aromatu migdałowego. Szczelnie zamknięte biscotti w jakimś pojemniku (np. szklanym lub blaszanym) można przechowywać nawet kilka miesięcy.” Biscotti di Prato – aromatyczne, rozkosznie chrupiące, z dodatkiem migdałów, pachnące pomarańczą lub cytryną. Do kawy, herbaty czy lampki wina. Poczujcie się przez chwilę… jak we Włoszech. Smacznego. W Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyli: Paweł z bloga Marder & Marder Manufacture

mojewypiekiinietylko
Wino grzane 135

lubi słodkie) 1 łyżeczka goździków pół kory cynamonowej lub ½ łyżeczki cynamonu 1/2 pomarańczy WYKONANIE Pomarańczę pokroic na ćwiartki. Wszystkie składniki połączyć w garnku w garnku i dobrze podgrzać. Nie doprowadzić do wrzenia. Podawać w kubkach z grubym dnem. Do środka włożyć kawałek pomarańczy. SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
Zimowa zupa owocowa z żytnim makaronem 202

moja dzisiejsza propozycja dla Was to świetna super witaminowa zupa owocowa która postawi Was na nogi i doda słuszną porcję energii. Połączymy egzotyczne owoce takie jak mango, banan czy pomarańcza z klasyczną gruszką, aronią czy czarnym bzem. Jako podstawę zupy posłuży napar z hibiskusa który jest magazynem ogromnej porcji witaminy C. Również aronia i czarny bez zapewnią ochronę przed przeziębieniem(...)naparu z 5g hibiskusa 1 łyżka suszonego czarnego bzu 1 łyżka suszonej aronii pół banana pół mango 1 duża gruszka kilka suszonych moreli garść żytniego makaronu sok z 1 pomarańczy Opcjonalnie 1 łyżka miodu Przygotowanie: 1/ Gotujemy makaron i odstawiamy odcedzony na bok 2/ Świeży napar z hibiskusa zagotowujemy z czarnym bzem i aronią a następnie dodajemy pokrojone

Kuchnia PROzdrowotna
Pomarańczowy deser z mascarpone i chałwą 179

powodu braku zimy   Składniki: 250 g serca mascarpone 1 pomarańcza 100 g chałwy (np. waniliowej albo sezamowej) 250 g śmietanki 30 % opcjonalnie cukier puder wg uznania 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady kilka listków mięty do dekoracji Ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy pokruszoną chałwę oraz skórkę i sok z połowy pomarańczy. Nadal przez chwilę miksujemy.  Dodajemy serek mascarpone(...)mieszamy. Jeśli deser jest dla nas za mało słodki dodajemy odrobinę cukru pudru. Dekorujemy tartą czekoladą. Dekorujemy listkami mięty, plasterkami pomarańczy.  Przed podaniem chłodzimy min. 30 min w lodówce

Bon Appetit Małgorzaty
Fondue czekoladowe 124

kremówka- 200 ml * skórka z pomarańczy- łyżeczka * likier pomarańczowy- 1 łyżka * dodatki- u mnie banan, pomarańcza i pianki Do naczynia wkładamy pokruszoną czekoladę, wlewamy kremówkę i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie wlewamy likier, mieszamy i dodajemy skórkę z pomarańczy. Owoce kroimy w większą kostkę (małe mogą się łamać pod ciężarem czekolady), nadziewamy na szpikulce i zanurzamy

Kraina Miodem Płynąca
Deserowa i aromatyczna zupa z dyni 98

pomarańcza- 1 szt. (sok + skórka z 1/2) * cukier- 1/3 szklanki * cynamon- 1 łyżeczka * kardamon- 1/3 łyżeczki * pestki dyni- garść * ryż- 100 g Ugotować ryż. W międzyczasie dynię zetrzeć na tarce (dzięki temu szybciej się ugotuje). Do garnka wlać mleko, wsypać cukier oraz startą dynię i gotować do momentu, aż dynia będzie miękka. Odstawić garnek, dodać startą skórkę z pomarańczy, wsypać kardamon oraz cynamon i odstawić przykrytą zupę do lekkiego przestygnięcia. Wlać sok z wyciśniętej pomarańczy, wymieszać. Do miseczki wlać zupę, wsypać ryż i ozdobić pestkami dyni. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Jagielnik - wegański sernik 235

najbardziej możliwe! Moje ukochane ciasto tym razem w wersji wegańskiej, bezglutenowej, bezjajecznej bezlaktozowej i bezwszystko :) Mimo to deser jest bardzo smaczny, pełen bakalii, pachnący wanilią i pomarańczami. Idealny na zdrowe Boże Narodzenie! Składniki: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki mleka sojowego(...)szklanki cukru 1/2 szklanki rodzynek pomarańcza laska wanilii      Kaszę przelewamy ciepłą wodą, przekładamy do garnka razem z cukrem i laską wanilii, zalewamy mlekiem sojowym i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy wanilię, rozcinamy i wyskrobujemy ziarenka, które z powrotem dodajemy do garnka. Lekko przestudzoną masę blendujemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy z jednej pomarańczy, rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy

sama złodycz
Wino grzane 169

depresję, na chłodne wieczory...  Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 1 butelka czerwonego wina półwytrawnego lub półsłodkiego 7 goździków 1 pomarańcza - skórka i sok lub plastry 4 gwiazdki anyżu 1/3 łyżeczki cynamonu lub 1 laska cynamonu miód lub cukier trzcinowy do smaku WYKONANIE: Pomarańcze dokładnie umyj i pokrój w plastry (możesz też wycisnąc sok i zetrzeć skórkę, ja wolę jednak pierwszy(...)sposób). Przełóż je do garnka. Dodaj do pomarańczy wszystkie przyprawy, miód lub cukier, wlej wino i podgrzewaj, jednak uważaj, żeby wino się nie zagotowało. 60 stopni C to odpowiednia temperatura wina. Jeśli nie masz termometru wystarczy, ze wino nie będzie wrzało. Wino rozlej do szklanek. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik pomarańczowy 307

zimno nie należę , ale za to Mama jest ich wielką fanką i zawsze zajada je z ogromną przyjemnością. Specjalnie dla Niej zrobiłam jego kolejną wersję – z soczystymi pomarańczami – na zimno. To był rewelacyjny wybór , gdyż połączenie słodkiego sernika z orzeźwiającymi owocami sprawiło , że choć na chwilkę mogłyśmy przenieść się w myślami z powrotem do gorącego lata(...)śmietana 30% – 250 ml - sok cytrynowy – 1 łyżka - cukier puder – 3 łyżki - cukier wanilinowy – 2 łyżeczki DODATKOWO : - galaretka pomarańczowa – 2 op - pomarańcze – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Zimne białka oddzielamy od żółtek ( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ). Ubijamy je na sztywną pianę . Pod koniec ubijania , stopniowo , po 1 łyżce dodajemy

Ostra na Słodko
Milanais - świąteczne ciasteczka z Mediolanu 146

świąteczną tradycję kulinarną. Gorąco zapraszam do pieczenia. Nie pożałujecie! Składniki: 250 g miękkiego masła 225 g cukru szczypta soli 3 jajka otarta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy (pamiętaj, by nie były to owoce woskowane) 500 g mąki 1 płaska łyżeczka kurkumy (opcjonalnie, w oryginalnej wersji są białe) 2-3 łyżki maku (opcjonalnie(...)żółtko roztrzepane z 1 łyżką śmietany do posmarowania Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę oraz mak. Dokładnie wszystko wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto zawiń w folię (będzie bardzo miękkie) i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny. Przed rozpoczęciem wykrawania nagrzej piekarnik

Food Square
Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową 183

Rewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie z nutą pomarańczy. Słodycz maku złamana konfiturą pomarańczową nadaje całości niepowtarzalnego, świątecznego smaku dzięki czemu niejeden domownik chętnie sięgnie po kolejny kawałek ciasta. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa(...)Gotować do momentu zgęstnienia i nadal gorącą masę od razu przełożyć na dolny biszkopt - przykryć górną częścią ciasta.  Całość polać lukrem*. Wierzch makowca ozdobiłam kandyzowaną skórką z pomarańczy. *zbyt duża ilość lukru spowoduje, że ciasto może się okazać zbyt słodkie, dlatego należy uważać z jego ilością lub nawet z niego zrezygnować Moje posty

Słodka Strona
Magdalenki 146

cukru 200 g mąki pszennej 100 g rozpuszczonego masła 50 ml mleka 2 łyżki esencji z kwiatu pomarańczy lub wyciśniętego soku z owocu skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, a następnie powoli dodawać cukier, nadal ubijając. Później wrzucać kolejno żółtka, nie wyłączając miksera. Do ubitej piany powoli dodawać uprzednio przesianą

Food Square
Nalewka z głogu, korzenno-pomarańczowa 133

tego, nalewki sporządzane z niego powinny być spożywane z umiarem. Można je zrobić w czystej postaci lub łączyć z innymi owocami (np. rodzynki, śliwki, tarnina, róża, pigwa, cytryna, pomarańcza), przyprawami korzennymi lub ziołami (np. mięta, arcydzięgiel). W wersji wytrawnej bez dodatku cukru.     Podstawowa wersja nalewki z głogu: Składniki: 1 kg owoców głogu, 1 l spirytusu, 1 l wody(...)nalewki, odstawić na miesiąc. Przefiltrować, rozlać do butelek. Nalewka głogowa korzenno-pomarańczowa Składniki: 1 kg owoców głogu, 1 l spirytusu, 1 l wody, 500 g cukru Skórka z jednej pomarańczy i 3 łyżki soku, ½ laski wanilii, 10 cm kawałek kory cynamonu, 5 goździków. Przygotowanie tak jak w wersji podstawowej. Na etapie przygotowywania syropu do wody dodać cukier z przyprawami

SzczyptaSmaQ