miarę umiarkowane jeśli chodzi o ostrość produkty. Jedno co trzeba przyznać, to to że z takim zestawem żadna jesienna grypa nam nie straszna. Do tego ciągnący się camembert, soczysta pomarańcza i aromatyczna świeża melisa - to oczaruje Wasze kubki smakowe. Polecam jako alternatywę, szczególnie dla wegetarian, dobrze sprawdzi się na imprezie :) Na 4-5 szaszłyków Czas przygotowania: 15minut Składniki: 1 duża(...)obrana dokładnie pomarańcza 1 ser typu camembert z zielonym pieprzem Kawałek obranego imbiru Świeża melisa Przygotowanie: 1/ Kroimy w kostki lub prostokąty pomarańczę i ser, imbir kroimy na talarki i przepoławiamy. 2/ Nabijamy na szpikulec do szaszłyka na przemian: ser-pomarańczę-imbir-listek melisy. 3/ SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaMasa serowo-dyniowa - 420g serka homogenizowanego waniliowego - 280g przygotowanego musu z dyni - 20g żelatyny - 50ml wody 4. Galaretka dyniowa - 200g przygotowanego musu z dyni - 30ml soku wyciśniętego z pomarańczy - 5g cukru pudru - 10g żelatyny - 50ml wody Forma do tarty 25cm. Zaczynamy od dyni, z której zrobimy mus potrzebny na masę i galaretkę. Obieramy dynię, kroimy w kostkę i wrzucamy(...)Kiedy masa z serków stężeje (od pół godziny do godziny) to możemy brać się za naszą galaretkę. W szklance z wodą rozpuszczamy żelatynę. Do odłożonego musu wyciskamy sok z pomarańczy, wsypujemy cukier, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i całość miksujemy/blendujemy. Przygotowaną galaretkę wylewamy na zastygłą masę serową i wstawiamy do lodówki aż całość stężeje (tak przynajmniej na 2-3 godziny). Smacznego
Kuchenne Wariacjemarchewki - pietruszka - mały seler - cebula - 3 ziarna czarnego pieprzu lub świeżo zmielonego - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka oregano - sok z połowy pomarańczy *opcjonalnie: posiekana natka pietruszki, uszka, pierożki Wszystkie buraki prócz jednego (będzie nam potrzebny później), marchewki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do gorącego bulionu. Dodajemy liście laurowe(...)gotujemy ok. 30 minut. Cebulę obieramy, kroimy na pół i dorzucamy do garnka wraz z majerankiem i oregano, gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Buraka, którego zostawiliśmy wcześniej, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy startego buraczka, mieszamy i pozostawiamy na chwilę (w ten sposób nasz barszczyk
Be Fit Be Strongtradycyjnych kropel, dlatego Optirex na stałe wszedł do wyposażenia mojej torebki. A teraz przepis: 4 łyżki twarogu kremowego szczypta soli 1 łyżeczka budyniu czekoladowego 2-3 daktyle suszone 1 pomarańcza kilka rodzynek 2 łyżki płatków owsianych masło do natłuszczenia formy Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtko mieszamy z serem i posiekanymi daktylami, a następnie(...)budyniem, a na koniec delikatnie łączymy całość z białkiem. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Pomarańcza obieramy, kroimy w plastry i układamy na płatkach. Na pomarańcza wykładamy masę serową i wyrównujemy. Wierzch dekorujemy pomarańczą i rodzynkami. Pieczemy ok 35 minut
Cynamonowe szczęścieDziś dość nietypowe połączenie sałaty masłowej, którą zazwyczaj wszyscy wcinają z jogurtem lub śmietaną, ze słodką pomarańczą, pikantną rzodkiewką i orientalnym sosem. Bardzo ciekawa alternatywna dla klasycznej wersji. SKŁADNIKI 1/2 sałaty masłowej 1 pomarańcza 4 rzodkiewki 1 łyżeczka czarnego sezamu sos 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju ryżowego (lub innego) 2 łyżki miodu 1 łyżka octu ryżowego SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA 1. Sałatę umyć, rozdzielić liście, większe podrzeć na kawałki. 2. Pomarańczę obrać ze skóry, usunąć jak najwięcej białych błonek. Podzielić pomarańczę na segmengty i każdy pokroić na trzy mniejsze kawałki. Dodać do sałaty. 3. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki, dodać do sałaty. 4. W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i potrząsać aż do uzyskania jednolitej
DefinicjaSmakunajbliższych, którzy uwielbiają domowe wypieki :) SKŁADNIKI ekstrakt waniliowy 1,5 laski wanilii 50 ml wódki 50 ml wody ekstrakt pomarańczowy skórka otarta z 1 niedużej sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy (najlepiej ekologicznej) 50 ml wódki 50 ml wody ekstrakt cytrynowy skórka otarta z 1 cytryny sparzonej i dobrze wyszorowanej ( najlepiej ekologicznej) 50 ml wódki 50 ml wody dodatkowo(...)zalać wodą oraz wódką, Szczelnie zamknąć i odstawić w suche i ciemne miejsce. Ekstrakt jest gotowy do użycia po conajmniej miesiącu (dość mocno ściemnieje). 2. Skórkę otartą z pomarańczy włożyć do buteleczki, zalać wodą i wódką. Odstawić w suche i ciemne miejsce na około miesiąc. 3. Skórkę z cytryny włożyć do buteleczki zalać wódką oraz wodą. Odstawić w suche
DefinicjaSmakukoktajl, który dodaję dużo energii, zaspokaja głód i smakuje po prostu pysznie :) Papaja świetnie wspomga proces odchudzania, zawiera dużo błonnika i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Natomiast czerwone pomarańcze zawierają dużo antocyjanów, które poza odpowiedzialnością za krwisty kolor pomarańczy, mają też wiele właściwości prozdrowotnych. Usprawniają pracę układu serwcowo- krwionośnego, pomagają w walce z cukrzycą oraz otyłością - jednym słowem zdrowa(...)owocowa bomba. Do tego łyżka cudownych nasionek chia, odrobina mleka migdałowego i eliksir zdrowia gotowy :) SKŁADNIKI (1 porcja) 2 czerwone pomarańcze 1/2 papai 1/2 banana 1/2 szklanki mleka migdałowego 1 płaska łyżka nasionek chia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pomarańcze obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i wrzucamy do blendera. Papaję kroimy na pół, łyżeczką usuwamy pestki. Obieramy owoc ze skórki, kroimy
DefinicjaSmakuhummusem, można ją dodać do zupy kremu, zrobić sos jogurtowy z jej dodatkiem, czy upichcić przy jej pomocy pyszny deser. Moja propozycja na dziś to sałatka z borkułów i pomarańczy z pysznym lekko słodkim sosem z tahiną i czarnuszką. Pycha :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) 1 brokuł 2 czerwone pomarańcze 1/2 sera brie o obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki orzechów nerkowca(...)łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Brokuła wrzucamy do lekko osolonej gotującej się wody na 8-10 minut. Wyjmujemy i hartujemy w zimnej wodzie. Pomarańcze obieramy, pozbawiamy błonek i kroimy w kawałki o boku ok 1 cm. Orzechy nerkowca podprażamy na suchej patelni przez 2-3 minuty i lekko siekamy. Ser bire kroimy w kawałki
DefinicjaSmakumojej kuchni. Oczywiście nie byłabym sobą, gdyby czegośc nie zmieniła :) W mojej wersji ceviche występują w parze dorsz z łososiem, a towarzyszy im czerwona cebula, słodka pomarańcza i świeża kolendra. Całość smakuje naprawdę świetnie, zwłaszcza z chrupiącymi grzankami z awokado i jajkiem :) SKŁADNIKI (3-4 nieduże porcje) 100g świeżego filetu z dorsza 100g świezego fieltu z łososia 1 cytryna(...)limonka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 pomarańczy kilka gałązek świeżej kolendry sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ryby dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Wyciskamy sok z limonki oraz cytryny, doprawiamy go solą i pieprzem, a następnie zalewamy nim rybę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Pomarańczę kroimy w segmenty, a następnie segmenty
DefinicjaSmakuoleju słonecznikowego (można zastąpić jednym rodzajem oleju :) ) 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 i 1/2 szklanki wytłoczyn z marchewki lub startej marchewki starta skórka z całej pomarańczy 5 cl soku z marchewki 6 cl likieru Butterscotch Caramel ( można zastąpić likierem karmelowym, toffi itd.) sok z ćwiartki pomarańczy 1 małe opakowanie potłuczonych migdałów 1 małe opakowanie potłuczonego(...)Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Stopniowo dolewać olej, kolejno mąkę, proszek do pieczenia, sodę , sól, cynamon, suszony imbir, likier, sok z marchewki , skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, marchewkę i orzechy. Formę obsmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Piec w nagrzanym 180*C piekarniku przez około
Jemy Pijemyramach projektu 40 , która z pewnością zadowoli niejedno wyszukane podniebienie To: Pierś z kaczki szpikowana wędzoną słoniną z dzika / puree ziemniaczane z chrzanem / smażony koperek / mus z mirabelek / świeża pomarańcza. Składniki: - 2 filety z kaczki ze skórą - 1 pęczek koperku - 25 g wędzonej słoniny z dzika - 1 pomarańcza - 4 ziemniaki - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki chrzanu - sól, czarny pieprz(...)całości i smażymy aż skórka będzie brązowa. Następnie filety przekładamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 5-7 minut. Z pomarańczy wycinamy segmenty bez błon. Na głęboki olej wrzucamy same szczyty koperku i smażymy przez chwilkę. Koperek wychodzi nam chrupiący. W międzyczasie gotujemy ziemniaki, odcedzamy i blendujemy je z dodatkiem, soli, śmietanki
Kuchenne Wariacjemąki pszennej - 150 g masła - 75 g cukru pudru - 1 łyżka śmietany 18% - 1 jajko Składniki na nadzienie: - 1 kg rabarbaru - 160 g brązowego cukru - starta skórka z połowy pomarańczy - 2 łyżeczki soku z pomarańczy - 30 g mąki kukurydzianej Forma do tarty 25 cm. Tarte zaczynamy od zrobienia ciasta. Do robota wrzucamy mąkę, cukier puder, łyżkę śmietany, jajko i zimne(...)minut. Teraz przygotowujemy nadzienie. Odcinamy końcówki rabarbaru i wyrzucamy, łodygi myjemy i tniemy na kawałki. Rabarbar przekładamy do miski, wsypujemy cukier, mąkę kukurydzianą, startą skórkę z pomarańczy oraz sok i mieszamy. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki. 3/4 ciasta wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Na ciasto przekładamy nasze nadzienie rabarbarowe. Wałkujemy pozostałą część ciasta, tniemy paseczki i nakładamy przeplatając
Kuchenne WariacjePrzy weekendzie zostawiam Wam przepis na lekkie puszyste ciasto biszkoptowe z aksamitnym rozpływającym się w ustach kremem z nutą pomarańczy. Składniki Biszkopt: 6 jaj wiejskich 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki startej skórki z pomarańczy Krem: 850 ml mleka 3,2% 250 g masła(...)budynie śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru 16 g cukru waniliowego 3 łyżki soku z pomarańczy 400 ml musu lub dżemu pomarańczowego Poncz: 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu lub wódki Polewa czekoladowa do dekoracji złoty krokant Sposób przygotowania 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną
Wanilia i Kardamonsię rozgrzać w te zimowe dni :) Zimowa herbatka porzeczkowa z sokiem z czarngo bzu: - zaparzamy herbatę o smaku porzeczkowym i aronii*. Następnie wrzucamy 2-3 goźdźiki i 2 kawałki pomarańczy. Na końcu wlewamy 3 łyżeczki soku z czarnego bzu. Dekorujemy kawałkiem pomarańczy. Czekamy kilka minut aż wszystkie aromaty wzajemnie się przenikną i rozkoszujemy się napojem:) Zimowa herbatka cytrusowo - korzenna(...)zaparzamy herbatę pomarańczowo - cytrynową*. Następnie wrzucamy 2-3 goźdźiki, małą korę cynamonu i plasterek świeżego imbiru. Dodajemy mały plasterek cytryny i kawałek pomarańczy. Można dosłodzić miodem. Dekorujemy kawałkiem pomarańczy. Czekamy chwilę aż wszystkie aromaty wzajemnie się przenikną i herbatka gotowa do picia :) *obie herbaty owocowe dostępnę są w Biedronce i uważam, że są naprawdę pyszne A Wy macie jakieś ulubione
My simple kitchenbotwina, młode ziemniaki ... Powoli wiosna wita nas również kulinarnie! Aby jakoś umilić czas oczekiwania na wiosenne sałatki, proponuję Wam równie zdrową i aromatyczną sałatkę z jarmużu, kapusty i pomarańczy. Zalet jarmużu nie muszę chyba wymieniać, bo każdy pewnie już zdążył się zapoznać z tą najmodniejszą teraz kapustą. Dla tych jednak, którzy jeszcze ich nie poznali, wymienię podstawowe: bogaty(...)leczenie trądziku i opóźnia pojawienie się zmarszczek. Sałatka samo zdrowie! Składniki (dla 2,3 osób): 1/2 główki kapusty czerwonej 4-5 liści jarmużu 1/2 szklanki orzechów laskowych 1 pomarańcza 1/2 szklanki rodzynek Sos: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Orzechy należy uprażyć na suchej patelni. Pomarańczę obrać z białych błon
Garniec Magalie