szklanki kakao 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki mleka KREM POMARAŃCZOWY: 1/2 szklanki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 75g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej DODATKI: 50g czekolady gorzkiej dekoracje cukiernicze lukier Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze(...)połączenia się składników. Przelać masę do formy na muffinki do wysokości 3/4 i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 25min. W garnuszku umieścić skórkę z pomarańczy, sok, cukier i żółtka. W części soku (około 2 łyżek) rozrobić mąkę ziemniaczaną. Wszystko rozmącić trzepaczką i wstawić na mały ogień. Dodać masło i podgrzewać, aż się rozpuści, a krem
https:KKuchniaMniamZapraszam na obiecany tort czekoladowo – pomarańczowy. Bardzo aromatyczny i intensywny w smaku. Pełno w nim czekolady, która fanatycznie smakuje z pomarańczą, lubię robić ten tort. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Przygotowałam biszkopt z 5 jajek, co może niektórym wydać się za dużo, ale po dodaniu skórki pomarańczowej i czekolady piana z jajek opada, więc jeśli chcemy spokojnie przeciąć(...)osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 150g cukru skórka starta z jednej pomarańczy 50g zmielonej, gorzkiej czekolady Do nasączenia 250ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki cukru Środek: 4 łyżki konfitury pomarańczowej 200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 300g śmietanki kremówki
Mała CukierenkaSałatka z pieczoną dynią, pomarańczą, żurawiną i orzechami nerkowca Składniki: mieszanka sałat/rukola pół dyni 1 pomarańcza pół szklanki żurawiny pół szklanki orzechów nerkowca oliwa z oliwek agawa sól Pomarańczę obrałam i pokroiłam w kostkę. Dynię obrałam, usunęłam pestki i pokroiłam na małe kawałki. Następnie przełożyłam do miski, dodałam oliwę z oliwek, wymieszałam i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem. Blachę(...)temp. 180°C. Sos: Oliwę wymieszałam z agawą. Moje proporcje to: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki agawy. Do mieszanki sałat dodałam niewielką ilość soli. Następnie dodałam upieczoną dynię, żurawinę, pomarańczę i orzechy nerkowca. Całość polałam sosem
nietadietatymi pożywnymi posiłkami! Składniki: - 1l bulionu (1l wody + 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 650g marchwi - 400g namoczonej ciecierzycy (lub 1 puszka) - 2 cebule - ziemniak - skórka z 1/2 pomarańczy - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1/3 łyżeczki chili *opcjonalnie: prażony słonecznik, makaron Jeżeli nie używamy puszkowanej ciecierzycy: suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej(...)zmiękną) od czasu do czasu mieszając. Na sitku płuczemy cieciorkę (puszkowaną lub gotowaną), część odkładamy do dekoracji, a resztę dorzucamy do garnka. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, dodajemy skórkę z pomarańczy, paprykę słodką, chili i gotujemy ok. 25 minut. Po tym czasie wszystko miksujemy na gładki krem. Zupkę podajemy posypaną prażonym słonecznikiem i cieciorką, możemy również dodać makaron. Smacznego
Be Fit Be StrongRyż gotowany na mleku z pomarańczą, cynamonem i cukrem kokosowym (Porcja jednoosobowa) Ostatnio jest to jedno z moich ulubionych śniadań, którym raczę się mniej więcej co drugi dzień. Lubię jeść go w różnych wydaniach i z różnymi owocami. Ostatnio publikowałam przepis na waniliowy ryż na mleku z malinami TUTAJ . Oba są pyszne i polecam na śniadanko lub na deser. Składniki(...)ryżu do risotto (arborio) 250ml mleka płaska łyżka erytrytolu płaska łyżeczka słodzika ze stewią 1/2 pomarańczy cynamon łyżeczka cukru kokosowego Przygotowanie: W garnuszku umieść mleko, ryż oraz słodziki i gotuj aż do odpowiadającej ci konsystencji około 10- 20 minut (w zależności od preferencji- ja swój gotowałam około 15 minut) na małym ogniu, tak aby tylko lekko bulgotało. Połowę pomarańczy kroimy
Moja Michamoim blogu pojawiły się już babeczki, sałatki, makarony i barszczyk z użyciem buraków (przepisy znajdziecie >TUTAJ< ), a tym razem przedstawiam Wam zupę krem z buraków z nutką pomarańczy. Choć pieczenie buraków trwa dość długo, ta zupka jest warta czekania! Składniki: - 1,25l bulionu (1,25l wody + 1 łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 700-750g buraków(...)cebule - sok z 1 pomarańczy - skórka z 1/2 pomarańczy - 2 łyżki oleju kokosowego - 4 ząbki czosnku - 3 gałązki majeranku - 3 gałązki tymianku Buraki myjemy, szorujemy szczoteczką i osuszamy. Kroimy na pół (jeżeli mam małe buraczki), ćwiartki lub ósemki. Każdy kawałek zawijamy w folię (matową stroną na zewnątrz!) i układamy na blasze. Pieczemy je w 200 stopniach przez
Be Fit Be Strongdupsko po świętach urosło to przy okazji podziałają odciążająco na obie Składniki na 3-4 porcje: pół kilograma marchwi 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula sok z jednej pomarańczy (skórkę kandyzujemy, lub ścieramy, zasypujemy odrobiną cukru i do słoiczka na „zaś”) *jeżeli nie masz pomarańczy możesz użyć cytryny, albo zamiast niej dodaj do zupy starte jabłko łyżeczka mielonego(...)imbiru pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki soli szczypta pieprzu łyżka oleju roślinnego/nie smaży się na oliwie! Przygotowanie: Pomarańczę wyszoruj, sparz gorącą wodą, zetrzyj skórę i wyciśnij sok. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć do niego cebulę. Podsmaż minutę aż się zeszkli po czym dodaj przyprawy. Wymieszaj dokładnie
greenscarfkilka dni to się zmieni. Składniki: 250 g masła 200 g cukru 350 g mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy kilka łyżek soku z pomarańczy 70 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) polewa czekoladowa kandyzowana skórka pomarańczowa Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku(...)Następnie wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę, skórkę startą z pomarańczy kilka łyżek soku i 1 łyżkę kandyzowanej skórki z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przelewamy do niej gotowe ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut
My simple kitchenkompot z suszu może być pyszny. Spróbujcie moich dwóch propozycji z zeszłego roku: „ Wigilijnego kompotu z suszu ” oraz „ Wigilijnego kompotu z suszu z nutą cynamonu i pomarańczy ” a przekonacie się o czym mówię. Obie wersje cieszą się sporym powodzeniem na zakończenie Wigilii i chętnie brane są dokładki. Natomiast naszym małym pociechom proponuje lżejszą wersję kompotu(...)porcji) 2 szklanki czerwonych winogron 10 suszonych moreli (najlepiej tych brązowych – bez konserwantów) 2 łyżki żurawin 2 łyżki rodzynek 1 łyżka morwy białej suszonej (opcjonalnie) skórka z połowy pomarańczy (dobrze wyszorowanej i sparzonej) – dla dzieci najlepiej użyć pomarańczy niepryskanych miód o neutralnym smaku (np. wielokwiatowy, lipowy) 6 szklanek wody Przygotowanie: Winogrona umyć, przekroić na połówki i wydrążyć
Moja DelicjaPiernikowa kasza bulgur z pomarańczą i ziarnami kakaowca (Śniadanie jednoosobowe) Za oknem świąt nie widać, więc warto przenieść święta na swój talerz. Dzisiaj pokażę wam kolejną szybką śniadaniową inspirację. Składniki: 60g kaszy bulgur (+ szklanka wody do ugotowania kaszy) łyżeczka przyprawy do piernika łyżeczka słodzika ze stewią lub miodu pomarańcza trochę surowych ziaren kakaowca lub pokruszonej czekolady Przygotowanie: Do garnka wlewamy(...)szklankę wody i zagotowujemy. Dodajemy kaszę i gotujemy na sypko około 7 minut. W trakcie dodajemy przyprawę do piernika oraz słodzik. Pomarańczę obieramy i kroimy na kawałeczki. Ugotowaną kaszę przekładamy na talerz, dokładamy pokrojoną pomarańczę i posypujemy ziarnami kakaowca. Kaloryczność: Porcja zawiera w sobie 335 kalorii
Moja MichaSezon na pomarańcze w Małej Cukierence ogłaszam za otwarty:). Zapraszam na fantastycznie pachnącą babkę pomarańczową, wilgotną, dobrze nasączoną, z makiem i suszoną żurawiną. Wspaniale smakuje, rozpływa się w ustach. W przygotowaniu nie jest trudna, co można zobaczyć na załączonym filmie. Bardzo polecam… Do jej przygotowania użyłam formy do babki „HERITAGE” marki Nordic Ware . Otrzymałam ją ze sklepu LeDuvel , w którym(...)szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka cukru 1/2 szklanki maku 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150g miękkiego masła 1/2 szklanki oleju skórka starta z 1 pomarańczy skórka starta z 1 cytryny 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 4 jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2/3 szklanki suszonej żurawiny Do nasączenia: 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Mała Cukierenkawitaminy. Składniki: 50g jarmużu 2 duże pomarańcze duży dojrzały banan Przygotowanie: Jarmuż myjemy i odcinamy grube żyłki (są dość gorzkie). Wkładamy do wysokiego naczynia. Wyciskamy sok ze świeżych pomarańczy i zalewamy nim jarmuż. Obieramy banan i w całości, również umieszczamy z pozostałymi składnikami. Całość blendujemy i przelewamy do wysokiej szklanki. Smacznego
ChilliJemydeser y to te pełne wartościowych makro i mikroskładników oraz zdrow ia! Przepis na 3 porcje. Składniki na mus: - 100g puree z dyni - 1 banan - 1 jabłko/nektarynka - 1 pomarańcza Dodatki: - 1 łyżka syropu klonowego x3 (można pominąć) - 1 łyżka płatków owsianych lub bezglutenowych x3 - kilka orzechów włoskich - banan, jabłko lub nektarynka, rodzynki, płatki migdałów do dekoracji Obranego banana, jabłko(...)obraną pomarańczę (można obrać każdą jej cząstkę) wraz z puree z dyni umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładki mus. Rozkładamy do trzech szklaneczek/miseczek. Do każdej wsypujemy po łyżce (lub więcej) płatków owsianych/bezglutenowych. Banana, jabłko lub nektarynkę kroimy w plasterki i kładziemy po kilka w każdej ze szklaneczek. Dodajemy kilka orzechów włoskich, rodzynek, płatków migdałów i polewamy łyżką syropu
Be Fit Be Strongmiarę umiarkowane jeśli chodzi o ostrość produkty. Jedno co trzeba przyznać, to to że z takim zestawem żadna jesienna grypa nam nie straszna. Do tego ciągnący się camembert, soczysta pomarańcza i aromatyczna świeża melisa - to oczaruje Wasze kubki smakowe. Polecam jako alternatywę, szczególnie dla wegetarian, dobrze sprawdzi się na imprezie :) Na 4-5 szaszłyków Czas przygotowania: 15minut Składniki: 1 duża(...)obrana dokładnie pomarańcza 1 ser typu camembert z zielonym pieprzem Kawałek obranego imbiru Świeża melisa Przygotowanie: 1/ Kroimy w kostki lub prostokąty pomarańczę i ser, imbir kroimy na talarki i przepoławiamy. 2/ Nabijamy na szpikulec do szaszłyka na przemian: ser-pomarańczę-imbir-listek melisy. 3/ SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaMasa serowo-dyniowa - 420g serka homogenizowanego waniliowego - 280g przygotowanego musu z dyni - 20g żelatyny - 50ml wody 4. Galaretka dyniowa - 200g przygotowanego musu z dyni - 30ml soku wyciśniętego z pomarańczy - 5g cukru pudru - 10g żelatyny - 50ml wody Forma do tarty 25cm. Zaczynamy od dyni, z której zrobimy mus potrzebny na masę i galaretkę. Obieramy dynię, kroimy w kostkę i wrzucamy(...)Kiedy masa z serków stężeje (od pół godziny do godziny) to możemy brać się za naszą galaretkę. W szklance z wodą rozpuszczamy żelatynę. Do odłożonego musu wyciskamy sok z pomarańczy, wsypujemy cukier, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i całość miksujemy/blendujemy. Przygotowaną galaretkę wylewamy na zastygłą masę serową i wstawiamy do lodówki aż całość stężeje (tak przynajmniej na 2-3 godziny). Smacznego
Kuchenne Wariacje