świątecznym menu:) Babka jest obowiązkowa, jednak staram się co roku robić inną. Tutaj na blogu znajdziecie sporo przepisów na babki. Dziś proponuję babkę z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Jest bardzo aromatyczna, wilgotna i nie za słodka. Nam bardzo smakuje:) Składniki: 150g mąki pszennej, 120g mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru pudru, 5 jajek(...)masła lub margaryny, pomarańcza, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany 12%, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam Helio). Wykonanie Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając na małych obrotach, dodawać kolejno jajka. Dodać suche produkty, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz świeżo startą skórkę
Z miłości do słodkościśniadanie, drugie śniadanie, lunch. Często dodatek warzyw nie jest kompletnie wyczuwalny, więc absolutnie nie powinniście się ich obawiać. Dzisiaj proponuje Green smoothie, czyli Zielony koktajl ze szpinakiem, jabłkiem, pomarańczą, bananem i imbirem. Koktajl jest przepyszny (szpinaku kompletnie nie czuć)! Bardzo w smaku przypomina mojego ulubieńca, czyli S moothie z jarmużu . Obydwa koktajle Wam polecam! Składniki: (2 porcje) 2 szklanki świeżego(...)szpinaku 1 banan 1 jabłko w skórce z wydrążonymi nasionami 1 pomarańcza 1 łyżeczka startego imbiru (z niecałego 1 cm) 0.5 szklanki wody niegazowanej Przygotowanie: Szpinak umyć. Pomarańczę obrać. Wszystkie owoce pokroić na kawałki. Włożyć do blendera, wlać wodę. Zmiksować na gładki koktajl. Możemy dolać więcej wody, jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję. The post Green smoothie, czyli Zielony koktajl
Moja Delicjaszybki deser na ciepło - 28 stycznia 2014 Wigilijny barszcz z pieczonych buraków - 11 grudnia 2014 Proste ciasto jabłkowo-orzechowe - 4 lutego 2014 Koktajl z jabłka, selera naciowego, ogórka i pomarańczy – odchudzająco-antycellulitowy - 11 lutego 2014 Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu - 26 kwietnia 2014 Ciasto cynamonowe z domowym musem jabłkowym - 29 kwietnia 2014 Green smoothie, czyli Zielony koktajl(...)szpinakiem, jabłkiem, pomarańczą, bananem i imbirem - 14 maja 2014 Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny - 24 czerwca 2014 The post Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjawarto go stosować do innych posiłków, ponieważ zawiera substancje obniżające ciśnienie i zmniejszające ilość cukru we krwi. Kurczak sezamowo-cytrusowy to potrawka z piersi kurczaka o bardzo intensywnym smaku pomarańczy z cytryną. Baza dania jest praktycznie identyczna jak w klasycznych daniach chińskich z tym, że tutaj jest mocno wzbogacana o smak soku i skórki cytrusowej. Idealne danie do serwowania(...)ryżem. Mięso pokroić w paseczki. Przyprawić sosem sojowym i dobrze wymieszać. Odstawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie odsączyć nadmiar płynu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pomarańczę i cytrynę umyć i zetrzeć ich skórkę na najdrobniejszej tarce. Na woku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić czosnek, skórkę i łyżeczkę imbiru. Chwilkę podsmażyć. Dodać połowę mięsa. Podsmażyć. Kiedy mięso stanie
Świat Domowej KuchniSKŁADNIKI 2 łyżeczki kawy mielonej (opcjonalnie można zastąpić rozpuszczalną) 1/2 pomarańczy 100 ml śmietany kremówki 2 gałki lodów waniliowych 2 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE Wycisnąć sok z połowy pomarańczy. Przecedzić go przez sitko i pozbyć się frakcji stałej. Kawę zaparzyć w filiżance wody, ja użyłam ekspresu ciśnieniowego, można zaparzyć tradycyjnie i pozbyć się fusów lub użyć kawy rozpuszczalnej
zabawa smakiemrodzynek 10 dag migdałów 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy 5 dag kandyzowanej skórki cytryny 5 dag daktyli 5 dag fig 1/2 laski wanilii Do dekoracji Kandyzowane plasterki pomarańczy Kandyzowane wiśnie Co najmniej na kilka godzin przed przygotowaniem paschy twaróg przekładamy do gazy albo do sita i umieszczamy nad talerzem, żeby obciekł. Jak suchy nie wydawałby się twaróg(...)otworami- np. durszlaka. My powiesiliśmy naszą w garnku w gazie. Pascha powinna obciekać i chłodzić się w lodówce co najmniej 12 godzin. Przed zjedzeniem dekorujemy paschę wisienkami i kandyzowaną pomarańczą. Nie radzę kroić dużych kawałków. Mimo, że jestem słodkożerna, to słodycz paschy mnie powaliła. Jest pyszna z gorzką herbatą, np. wiśniowo-migdałową. Tak ją zareklamowałam, że chyba idę zjeść jeszcze
les mirabellespomarańcz, 1 łyżka miodu Miody Wileńskich . Przygotowanie: Owoce dokładnie myjemy i obieramy. Banana i kiwi kroimy w plasterki. Z pomarańcza usuwamy białe błonki, tak by w koktajlu znalazł się sam miąższ. Kiwi i pomarańcz są kwaskowe dlatego dosłodziłam napój trochę miodem. Całość zmiksowałam blenderem. Jeśli szukacie dekoracyjnych słoików to koniecznie zajrzyjcie na stronę More than
Aga w kuchninajlepsze koktajlowe połączenie, jakie udało mi się uzyskać do tej pory :) SKŁADNIKI: (na 2 porcje) 3-4 pomarańcze 1 duża dojrzała gruszka 1 duże dojrzałe kiwi 1. Z pomarańczy wycisnąć sok i razem z miąższem przełożyć do blendera. 2. Gruszkę i kiwi obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do blendera. Całość zmiksować
Kto ugości moich gości?się bawić w obieranie np. pomarańcza czy kiwi) a po taką sałatkę - jak najbardziej. Poza tym jest to fajny sposób na przemycenie dziecku różnych owoców, a nie tylko jego ulubionych. Sprawdziłam to w praktyce - j est to jedyna sałatka jaką zjada moja Trzylatka:) SKŁADNIKI: 1 banan 1 kiwi 1 gruszka 1 jabłko 1 pomarańcz (jeśli go pominiemy należy(...)skropić banana i jabłko sokiem z cytryny żeby nie czerniały) winogrona jasne bezpestkowe kilka plastrów ananasa z puszki inne owoce według uznania 1. Banana obrać, pokroić w półplasterki. 2. Pomarańcza, kiwi. gruszkę i jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. 3. Ananasa wyjąć z zalewy, pokroić. 4. Do miski wrzucić pokrojone owoce i winogrona, wymieszać. Można dodać 2 łyżki zalewy
Kto ugości moich gości?kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 galaretki pomarańczowe 2 szklanki przegotowanej wody 2 galaretki niebieskie 0,5 l przegotowanej wody 1 duża pomarańcza Wykonanie : Żelatynę rozpuścić w 80 ml wody. Galaretki niebieskie rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Ser przełożyć do malaksera , dodać : mleko , kwaśną śmietanę , cukier i cukier(...)wymieszać , przelać do sera i jeszcze raz wszystko wymieszać na niskich obrotach . Do blaszki wyłożyć masę serową i odstawić do lodówki do stężenia. Na ser wyłożyć pokrojony w plasterki pomarańcz i zalać niebieską galaretką. Odstawić do stężenia. Pomarańczowa galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody i odstawić do leciutkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym dodać pomarańczową
Sama słodycz i szczypta chiliprzedwojennej książce kucharskiej Marii Disslowej natknęłam się na przepis na pierogi z pomarańczami. Kilka dni temu robiłam pierogi kresowe i zostało mi trochę ciasta, więc postanowiłam cytrusowe kluski wypróbować. Danie okazało się niezwykle orzeźwiające i nam bardzo smakowało. Sezon na pomarańcze (wtedy są najsmaczniejsze) przypada na miesiące zimowe, co oznacza, że możemy delektować się owocowymi pierogami nie tylko
Przepisy Aleksandryaromatycznym sosem pomarańczowo-imbirowym z nutą czosnku o pięknym kolorze, który uzyskujemy przez dodatek kurkumy. Podajemy z ulubionym gatunkiem ryżu - u mnie brązowy :) Marynata : sok z dwóch pomarańczy 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 2 łyżki octu winnego 2 łyżeczki imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego 2 łyżki miodu Mięso(...)mięsa z kurczaka lub indyka sól Do podania: 2 torebki ugotowanego ryżu, brązowego lub białego opcjonalnie kolendra, słodka papryka W garnku wymieszać sok, skórkę z pomarańczy, ocet, miód i przyprawy. Zagotować, trzymać na średnik ogniu 5 minut, ciągle mieszając. Wystudzić. Mięso umyć, osuszyć, naciąć z wierzchu i posolić. Przełożyć do plastikowej miski, zalać marynatą i wstawić
Chocolate Muffin Blogrzodkiewek, rzeżuchy i brzoskwiń...Polecam. Składniki: 10 dużych wątróbek drobiowych 150 g rukoli 50 g radachio 1 duża pomarańcza 1 czerwona cebula pęczek dużych rzodkiewek garść rzeżuchy * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku Sos : Sok z połowy pomarańczy 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy kilka płatków chili(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę umyć, oczyścić, przekroić na pół i usmażyć na maśle obtoczoną w przyprawach. Na półmisku ułożyć umyte, osuszone liście sałat,rzeżuchę, wątróbkę i kawałeczki pomarańczy bez skórki( tzw. segmenty). Rzodkiewki powycinać małym ostrem nożykiem nadajac im formę kwiatków, w środku umieścić ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego.Składniki na sos przełożyć do słoiczka, zakręcić
Gosia gotujekremem np. Oreo lub dr.Gerard 30 g masła Składniki na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml likieru cytrynowego skórka otarta z pomarańczy sparzonej wrzątkiem sok z połowy pomarańczy Dodatkowo: 75 g galaretki pomarańczowej 300 ml wody Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę
Chocolate Muffin BlogOdstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. NADZIENIE: - 0,5 kg twarogu sernikowego; - 2 jajka, - 1/4 szklanki cukru; - opakowanie cukru wanilinowego; - skórka z 1 sparzonej pomarańczy Wszystkie składniki wymieszać. Po wyrośnięciu ciasta odrywać kawałki i formować bułeczki, na każdą nakładać(...)porcję twarogu. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec bułeczki około 15-20 minut do zrumienienia. LUKIER: - szklanka cukru pudru; – sok z połowy pomarańczy Wszystkie składniki wymieszać, żeby nie było grudek, smarować jeszcze ciepłe bułeczki SMACZNEGO! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.pl