już dosyć cudowania i chętnie zjadłby typowego schabowego albo mielone, ale niestety ;) Te kotlety są bardzo intensywne i oryginalne w smaku. Mają orzeźwiający aromat (dzięki owocom jałowca i pomarańczy). Nie jest to szczególnie popularne połączenie(...)smaków, a szkoda! No i prezentują się przecudnie - szczególnie podczas marynowania, te kolory! ;) GRILLOWANE KOTLETY WIEPRZOWE Z JAGODAMI JAŁOWCA I POMARAŃCZĄ Składniki: - 4 kotlety wieprzowe po około 200 gram - 1 łyżka jagód jałowca - starta skórka i sok z 1 pomarańczy - pęczek koperku - 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Jagody jałowca rozbić w moździerzu, następnie zmieszać z posiekanym koprem, oliwą i skórką
Życie zamknięte w smakupół łyżeczki proszku do pieczenia skórka pomarańczy Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy miękkie masło, jajko i skórkę otartą z połówki dobrze umytej (można też ją sparzyć) pomarańczy. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Masło w cieście powinno dobrze się schłodzić i nieco stwardnieć, wtedy łatwiej
CiastkozercyPodobna do pasztetu, ale bardziej niezwykła. Najlepsza z grubomielonym mięsem i siekaną wątróbką. Arcyciekawa po przekrojeniu. Łączy wytrawny smak ziół ze słodkością pomarańczy i śliwki kalifornijskiej. Składniki: 500g mięsa mielonego (ja daję pół na pół drobiowe i wieprzowe) 300g wątróbki drobiowej (lepiej z kurczaka, niż indyka) 300g boczku w plastrach (ja akurat tutaj miałam taki szeroki parzony, 10 plastrów(...)transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchniczosnku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego majeranku, grzanki: 4 kromki bułek pszennych, 2 ząbki czosnku dip paprykowy: 1 papryka czerwona, oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku, biały pieprz, ponadto: 1 pomarańcza, świeży majeranek. Przygotowanie: Marynata: Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i obtaczamy w niej podudzia. Podudzia w marynacie odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 godziny, żeby smaki się(...)pieprzem. Podudzia podajemy na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym. Grzanki czosnkowe: Kromki pieczywa układamy na ruszcie grilla, pieczemy do zarumienia. Następnie obranym ząbkiem czosnku nacieramy gotową grzankę. Pomarańczę kroimy w plastry i grillujemy. Podudzia podajemy z pomarańczą, świeżym majerankiem i grzankami czosnkowymi z dipem paprykowym . Smacznego
Moniki SmakołykiSkładniki: batat (1 szt.) marchewka (1 szt. duża) mąka kukurydziana (5 łyżek) mąka ziemniaczana (1 łyżka) sok wyciśnięty z pomarańczy (3 łyżki) imbir (1 łyżka startego) olej (do smażenia) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Marchewkę i batata obieramy, myjemy(...)trzemy na drobnych oczkach tarki. Wsypujemy mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki i dodajemy do reszty składników. Wyciskamy trzy łyżki soku z pomarańczy. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy niewielkie placki i smażymy z obu stron aż się zarumienią
Weganka gotujepolsku dobrze się komponuje z owocami, w tym przepisie z pomarańczą i morelą. Czas przygotowania: 2 minuty Składniki: 150 ml Cydr Green Mill, 50 ml syropu jarzębinowego , 30 ml jarzębiaku lubelskiego (opcjonalnie), woda gazowana (najlepiej z syfonu), lód, 1/2 moreli w plastrach (opcjonalnie), plastry pomarańczy. Przygotowanie: Do szklanki wlać syrop jarzębinowy, włożyć kostki lodu i plastry moreli(...)dodać cydr, jarzębiak i wodę. Przybrać połówkami pomarańczy
SzczyptaSmaQSkładniki: - orkiszowe płatki błyskawiczne - mleko - 3 jajka - 2 łyżki miodu - 1 łyżeczka cukru waniliowego - pomarańcza plastry kandyzowane - jagody goji - suszona skórka pomarańczowa Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Do miski wsypuję płatki orkiszowe, suszoną skórkę pomarańczową oraz jagody goji. Zalewam je mlekiem. Plastry pomarańczy kroję na mniejsze kawałki. Odsączone płatki przekładam do miski, do której dodaję pokrojone(...)plastry pomarańczy i resztę składników. Wszystko dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę przekładam do małej keksówce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 25 minut
Kuchnia co dniaszklanka wiórek kokosowych + do obtoczenia - 3/4 szklanki migdałów - 1/4 szklanki sparzonych suszonych moreli - 1/4 szklanki sparzonych daktyli - skórka otarta z 1 małej pomarańczy - 3 łyżki soku z pomarańczy Do malaksera z ostrzem lub blendera wrzuć migdały i wiórki kokosowe i posiekaj na drobno. Dodaj pozostałe składniki i posiekaj wszystko. W mokrych rękach (w wodzie lub soku) uformuj okrągłe
Corner With RecipesKoktajl w pozytywnym żółtym kolorze. Kolejna bomba witaminowa. Składniki: 2 pomarańcze 2 jabłka 2 gruszki 1 banan 4 łyżki jogurtu naturalnego Z pomarańczy i jabłek wycisnąć sok. Przelać go do pokrojonych gruszek i banana. Dodać jogurt naturalny. Zmiksować
Moja Galeria Smakuakurat jest dosyć kwaskowaty, wszystko zależy od tego jakie kiwi i pomarańcze uda wam się kupić, zawsze można go bardziej dosłodzić. Składniki: garść roszponki 2 kiwi 2 pomarańcze 1 awokado 1 łyżeczka syropu z agawy (lub do smaku) - można zastąpić miodem lub ulubionym cukrem 100 wody Owoce obrać, umieścić wszystkie składniki w blendzerze i zmiksować. Inspiracja
Moja Galeria Smakumango i sok z pomarańczy:) W rezultacie pyszny, żółty, kremowy koktajl. W sam raz na deszczowy dzień jak dzisiaj Składniki: 1 duże, dojrzałe mango 200 ml soku z pomarańczy Mango obrać ze skórki, pokroić na kawałki, włożyć do blendera. Dodać sok pomarańczowy. Zmiksować. W razie potrzeby dodać odrobinę wody, chociaż mi ta konsystencja odpowiadała i z niej zrezygnowałam
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2-3 porcje: 1 mały ananas 2 garście szpinaku sok z 1 pomarańczy 1/2 szklanki wody Ananas obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Inspiracja
Moja Galeria Smaku230g) sok z 1 pomarańczy (około 1/3 szklanki) 1/2 szklanki soku jabłkowego listki z 1/2 pęczka natki pietruszki Ananasa obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Ananasa, sok pomarańczowy i jabłkowy wraz z natką pietruszki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria Smakurównież kobietom będącym w ciąży. Składniki na 2 porcje: garść szpinaku sok z 3 pomarańczy (około jednej szklanki soku) 1 awokado 1 banan Szpinak umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana, awokado obrać. Pokroić na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na zdrowie
Moja Galeria SmakuLekka, rześka i winna sałatka ze szpinakiem, granatem i pomarańczą. Polana dressingiem z musztardą. Składniki: duża garść szpinaku 1 granat 1 pomarańcza 1/2 cebulki dymka Dressing: 3 łyżki oliwy 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy (użyłam miodowej) sól, pieprz listki z łodygi rozmarynu 1. Szpinak umyć, osuszyć. W razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. 2. Pomarańczę obrać(...)odkroić skórkę nożem. Pokroić na plasterki. 3. Z granatu wydobyć ziarenka. 4. Przygotować dressing, mieszając wszystkie składniki ze sobą. 5. W misce umieścić szpinak, pomarańczę, ziarenka granatu, polać dressingiem. Wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje po kilkunastu minutach jak smaki się "przegryzą
Moja Galeria Smaku