czosnku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego majeranku, grzanki: 4 kromki bułek pszennych, 2 ząbki czosnku dip paprykowy: 1 papryka czerwona, oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku, biały pieprz, ponadto: 1 pomarańcza, świeży majeranek. Przygotowanie: Marynata: Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i obtaczamy w niej podudzia. Podudzia w marynacie odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 godziny, żeby smaki się(...)pieprzem. Podudzia podajemy na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym. Grzanki czosnkowe: Kromki pieczywa układamy na ruszcie grilla, pieczemy do zarumienia. Następnie obranym ząbkiem czosnku nacieramy gotową grzankę. Pomarańczę kroimy w plastry i grillujemy. Podudzia podajemy z pomarańczą, świeżym majerankiem i grzankami czosnkowymi z dipem paprykowym . Smacznego
Moniki SmakołykiSkładniki: batat (1 szt.) marchewka (1 szt. duża) mąka kukurydziana (5 łyżek) mąka ziemniaczana (1 łyżka) sok wyciśnięty z pomarańczy (3 łyżki) imbir (1 łyżka startego) olej (do smażenia) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Marchewkę i batata obieramy, myjemy(...)trzemy na drobnych oczkach tarki. Wsypujemy mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki i dodajemy do reszty składników. Wyciskamy trzy łyżki soku z pomarańczy. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy niewielkie placki i smażymy z obu stron aż się zarumienią
Weganka gotujepolsku dobrze się komponuje z owocami, w tym przepisie z pomarańczą i morelą. Czas przygotowania: 2 minuty Składniki: 150 ml Cydr Green Mill, 50 ml syropu jarzębinowego , 30 ml jarzębiaku lubelskiego (opcjonalnie), woda gazowana (najlepiej z syfonu), lód, 1/2 moreli w plastrach (opcjonalnie), plastry pomarańczy. Przygotowanie: Do szklanki wlać syrop jarzębinowy, włożyć kostki lodu i plastry moreli(...)dodać cydr, jarzębiak i wodę. Przybrać połówkami pomarańczy
SzczyptaSmaQSkładniki: - orkiszowe płatki błyskawiczne - mleko - 3 jajka - 2 łyżki miodu - 1 łyżeczka cukru waniliowego - pomarańcza plastry kandyzowane - jagody goji - suszona skórka pomarańczowa Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Do miski wsypuję płatki orkiszowe, suszoną skórkę pomarańczową oraz jagody goji. Zalewam je mlekiem. Plastry pomarańczy kroję na mniejsze kawałki. Odsączone płatki przekładam do miski, do której dodaję pokrojone(...)plastry pomarańczy i resztę składników. Wszystko dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę przekładam do małej keksówce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 25 minut
Kuchnia co dniaszklanka wiórek kokosowych + do obtoczenia - 3/4 szklanki migdałów - 1/4 szklanki sparzonych suszonych moreli - 1/4 szklanki sparzonych daktyli - skórka otarta z 1 małej pomarańczy - 3 łyżki soku z pomarańczy Do malaksera z ostrzem lub blendera wrzuć migdały i wiórki kokosowe i posiekaj na drobno. Dodaj pozostałe składniki i posiekaj wszystko. W mokrych rękach (w wodzie lub soku) uformuj okrągłe
Corner With RecipesKoktajl w pozytywnym żółtym kolorze. Kolejna bomba witaminowa. Składniki: 2 pomarańcze 2 jabłka 2 gruszki 1 banan 4 łyżki jogurtu naturalnego Z pomarańczy i jabłek wycisnąć sok. Przelać go do pokrojonych gruszek i banana. Dodać jogurt naturalny. Zmiksować
Moja Galeria Smakuakurat jest dosyć kwaskowaty, wszystko zależy od tego jakie kiwi i pomarańcze uda wam się kupić, zawsze można go bardziej dosłodzić. Składniki: garść roszponki 2 kiwi 2 pomarańcze 1 awokado 1 łyżeczka syropu z agawy (lub do smaku) - można zastąpić miodem lub ulubionym cukrem 100 wody Owoce obrać, umieścić wszystkie składniki w blendzerze i zmiksować. Inspiracja
Moja Galeria Smakumango i sok z pomarańczy:) W rezultacie pyszny, żółty, kremowy koktajl. W sam raz na deszczowy dzień jak dzisiaj Składniki: 1 duże, dojrzałe mango 200 ml soku z pomarańczy Mango obrać ze skórki, pokroić na kawałki, włożyć do blendera. Dodać sok pomarańczowy. Zmiksować. W razie potrzeby dodać odrobinę wody, chociaż mi ta konsystencja odpowiadała i z niej zrezygnowałam
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2-3 porcje: 1 mały ananas 2 garście szpinaku sok z 1 pomarańczy 1/2 szklanki wody Ananas obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Inspiracja
Moja Galeria Smaku230g) sok z 1 pomarańczy (około 1/3 szklanki) 1/2 szklanki soku jabłkowego listki z 1/2 pęczka natki pietruszki Ananasa obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Ananasa, sok pomarańczowy i jabłkowy wraz z natką pietruszki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria Smakurównież kobietom będącym w ciąży. Składniki na 2 porcje: garść szpinaku sok z 3 pomarańczy (około jednej szklanki soku) 1 awokado 1 banan Szpinak umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana, awokado obrać. Pokroić na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na zdrowie
Moja Galeria SmakuLekka, rześka i winna sałatka ze szpinakiem, granatem i pomarańczą. Polana dressingiem z musztardą. Składniki: duża garść szpinaku 1 granat 1 pomarańcza 1/2 cebulki dymka Dressing: 3 łyżki oliwy 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy (użyłam miodowej) sól, pieprz listki z łodygi rozmarynu 1. Szpinak umyć, osuszyć. W razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. 2. Pomarańczę obrać(...)odkroić skórkę nożem. Pokroić na plasterki. 3. Z granatu wydobyć ziarenka. 4. Przygotować dressing, mieszając wszystkie składniki ze sobą. 5. W misce umieścić szpinak, pomarańczę, ziarenka granatu, polać dressingiem. Wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje po kilkunastu minutach jak smaki się "przegryzą
Moja Galeria Smakuwtedy trzeba liczyć się ze znaczną stratą wartościowego błonnika. No chyba, że macie wyciskarkę ;) Składniki na 2-3 porcje: 1/2 długiego ogórka 1 pomarańcza 1 jabłko 1 łodyga selera naciowego imbir 1/2 szklanki wody Pomarańcze, jabłko i ogórka obrać ze skórki. Podzielić na kawałki, przełożyć do blendera. Dodać seler naciowy, wodę oraz odrobinę startego imbiru. Zmiksować i podawać
Moja Galeria Smakusmaku) 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej kawałek kory cynamonowej (lub szczypta mielonego cynamonu) otarta skórka z 1/2 pomarańczy Żurawinę przełożyć do rondelka. Dodać wodę, cukier, cynamon i skórkę z pomarańczy. Gotować kilka minut do miękkości żurawiny. W niewielkiej ilości wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Wlać do rondelka, gotować chwilę do zgęstnienia. Podawać ciepłe. Przepis pochodzi z e-booka Agaty dostępnego
Moja Galeria Smakuzębów. Samo zdrowie:) Składniki na 1 porcję: 2 kiwi sok wyciśnięty z 3 pomarańczy 1 łyżeczka pestek dyni Kiwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Przelać do blendera. Dodać kiwi i pestki dyni. Zmiksować. Ta porcja koktajlu dostarczy około 195 kcal
Moja Galeria Smaku