nutkę przy pomocy tej rozgrzewającej, aromatycznej zupy. Krótkie dni, długie noce... Czas przełamać wszechobecną chandrę. Zima też może być piękna, trzeba tylko otworzyć się na jej magię. Zapach pomarańczy, cynamonu i imbiru na pewno wam w tym pomoże! Składniki (na dwie porcje): -800g dyni (hakkaido lub piżmowej) -jedna dojrzała pomarańcza -1/4 cebuli -ząbek czosnku -cynamon(...)czosnek siekamy i razem z dynią wrzucamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem do połowy wysokości i gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Po tym czasie dorzucamy obraną i pokrojoną pomarańczę. Dodajemy przyprawy i przy pomocy blendera miksujemy wszystko na gładką masę. Posypujemy dodatkami według uznania i gotowe. Naprawdę szybki obiad ;) Smacznego! Jedna porcja bez dodatków ma ok. 195 kcal Dynia
Gawron w rosoleurok, radość ze wspólnego biesiadowania, niecierpliwość przy rozpakowywaniu prezentów, zapach pieczonych pierników i lekka aura leniwych dni? Niekoniecznie. Wbijcie kilka goździków w pomarańcze! Naturalne olejki aromatyczne uwalniane z pomarańczy i goździka doskonale odprężają. Po powrocie z pracy do domu, od razu poczujecie się lepiej, kiedy otoczy Was delikatna mgiełka zapachowa. Zapach doskonały na zimowe dni, nawet jeśli zima
Kuchnia smakówjaglanej 2 łyżki śmietany słodkiej łyżeczka miodu (może być więcej lub mniej według upodobań) 2 laski rabarbaru 3 łyżki cukru 50g borówek 4 łyżeczki nasion chia sok z 1 pomarańczy płatki migdałowe Przygotowanie: Nasiona chia zalewamy sokiem z pomarańczy pozostawiamy w lodówce pod przykryciem na minimum godzinę. Kaszę jaglana gotujemy w nieosolonej wodzie. Studzimy. Po przestudzeniu mieszamy
ChilliJemyczuć się lekko a zarazem syto. Mój mąż nie przepada za szpinakiem, dlatego po koktajl sięgał niechętnie, jednak jego smak miło go zaskoczył. Dzięki dodatkowi jabłek i pomarańczy, w smaku nie czuć szpinaku. Sam koktajl jest istną bomba witaminową i przebogatym źródłem żelaza. Oczywiście, jeśli nie macie wszystkich składników, możecie dowolnie modyfikować skład w zależności od tego, co akurat(...)energię na dobrych kilka godzin. Drukuj Szpinakowy zielony koktajl window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 garść szpinaku pół banana 1/2 szkl. soku z jabłek tłoczonego tradycyjnie pół pomarańczy kiwi Wykonanie Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/fit/szpinakowy-zielony-koktajl/ BosowKuchni Artykuł Szpinakowy zielony koktajl pochodzi z serwisu Mieszam w garnku - Blog z przepisami kulinarnymi
Mieszam w Garnkułyżeczka curry w proszku 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki 2 pędy trawy cytrynowej, rozgniecione (lub 1/2 łyżeczki pasty s trawy cytrynowej, opcjonalnie ) skórka obrana z 1 pomarańczy 400 g puszka mleka kokosowego 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól i pieprz do smaku listki kolendry do podania uprażone na suchej patelnie ziarna (dynia,słonecznik) do podania(...)średnim rondlu rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek, imbir i papryczkę, po czym smaż na średnim ogniu przez 5 minut, do zeszklenia cebuli. Dodaj curry, marchewkę, trawę cytrynową, skórkę z pomarańczy i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez kolejne 10 minut. Następnie wlej 3/4 puszki mleka koksowego wraz z bulionem. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj
karmelowydłoni. Cytrusowa herbata rozgrzewa, koi aromatem owoców i mięty i łagodzi mrowienie w gardle przy przeziębieniach. Spróbujcie :) Składniki: saszetka czarnej herbaty (u mnie Lipton earl grey) sok z 1 pomarańczy (plus kilka plastrów) mandarynka sok z 1 cytryny kilka listków mięty (może być suszona) 2 łyżki miodu Przygotowanie: Herbatę parzymy. Dodajemy do niej sok z owoców, plasterki mandarynki(...)pomarańczy oraz liście mięty. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Słodzimy miodem (kiedy temperatura herbaty spadnie, aby nie utracić właściwości miodu). Smacznego
ChilliJemyCiasto: 1 jajko 60 g stopionego i przestudzonego masła 1/2 szkl soku pomarańczowego 1/2 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 pomarańczy Chrupiący słonecznik: 100 g łuskanego słonecznika 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki cukru trzcinowego Dodatkowo: konfitura pomarańczowa cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne :) Suche składniki (mąkę, cukier , skórkę z pomarańczy i proszek do pieczenia) wymieszać. W innym naczyniu połączyć ze sobą mokre: jajko, masło i sok pomarańczowy. Zawartość obydwu misek połączyć- krótko mieszając łyżką. Masę przelać do papilotek lub silikonowych foremek na muffinki do ich ¾ wysokości
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: 6 marchwi 4 jabłka 1 pomarańcz 2 łyżeczki startego imbiru Sposób wykonania: Marchewki i jabłka przepuszczamy przez sokowirówkę, z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy imbir. Z podanych składników otrzymujemy 1 litr soku
Qchnia po prostujajka 100g masła 270g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka kajmaku (ok. 500g) puszka masy makowej (ok. 850g) garść suszonej żurawiny skórka z jednego pomarańczy sok z połówki pomarańczy cukier puder Masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, trzy żółtka i jedno białko zagniatamy na kruche ciasto. Ćwiartkę ciasta rozwałkowujemy, wycinamy gwiazdki i układamy(...)delikatnie z masą makową. Przygotowaną masę makową wlewamy na kajmak, równamy wierzch i układamy schłodzone kruche gwiazdki. Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 160*C. Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem – do uzyskania konsystencji śmietany – i polewamy nim ostudzone ciasto. Posypujemy wierzch startą skórką z pomarańczy i suszoną żurawiną. Ciasto chłodzimy przez 3 godziny w lodówce
Gotowanie i blogowanieTakie dziś było moje śniadanie, wiem to ciasto, ale jak się przyjrzeć to samo dobro: gorzka czekolada, karob, daktyle, mleko roślinne, wiórki kokosowe i pomarańcza, to przecież to brzmi jak super zdrowe śniadania, co nie? Składniki (w tej ilości na formę max 20 cm) czekoladowe ciasto: 160 g mąki pszennej 100 g daktyli 70 g masła kokosowego(...)roboty 60 g wiórków kokosowych 60 g masła kokosowego około 600 ml mleka roślinnego (można też użyć puszkę mleka kokosowego wymieszać z 300 ml wody) Warstwa pomarańczowa: 1 duża pomarańcza łyżka agaru *opcjonalnie cukier brązowy, jeżeli pomarańcza jest kwaśna Przygotowanie: Zacznij od namoczenia daktyli w dokładnie 100 ml gorącej wody. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło kokosowe i karob
greenscarfniepotrzebnej chemii, barwników i sztucznych aromatów. Sam kisiel to mniej niż 10 minut roboty, a więc zrobiłam go od razu i to wersję na soku świeżo wyciśniętym z cytrusów. Pomarańcze nadały deserowi słodyczy, cytryna kwaskowatości, a cynamon głębokiego smaku. Domowy kisiel w wersji słodko-kwaśnej smakuje po prostu fantastycznie. Doskonały na sezon zimowy, ponieważ bardzo rozgrzewa. Jeśli macie ochotę(...)bardziej słodki kisiel – zastąpcie sok z cytryny, sokiem z mandarynki – będzie równie pysznie. Domowy kisiel pomarańczowy ok. 3 duże pomarańcze 1 cytryna 2 łyżki cukru lub ksylitolu 2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej pół szklanki zimnej wody (125 ml) szczypta cynamonu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 cytryna 2 łyżki cukru lub ksylitolu 2 łyżki mąki
Poezja smakuRobi się je błyskawicznie i tak samo szybo znika. Składniki na mała tortownicę (max 18 cm, na dużą podwoić ilości) 150 g kaszy manny 50 g brązowego cukru 1 pomarańcza (wyparzona) 200 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (można zastąpić 150 ml mleka wymieszanego z dużą łyżka maki z ciecierzycy) 50 g maki pszennej 1 banan pół łyżeczki sody oczyszczonej płaska łyżeczka(...)gładką masę : banana, olej, jogurt, esencję waniliową i cukier. Do dużej miski wsyp kaszę manną, przesiej mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj stratą skórę z pomarańczy i masę jogurtową. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut aby masa zgęstniała. W czasie oczekiwania, możesz przygotować „frużelinę”. Sok z drugiej połowy pomarańczy zblenduj razem z całym środkiem
greenscarfszklanki kakao 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki mleka KREM POMARAŃCZOWY: 1/2 szklanki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 75g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej DODATKI: 50g czekolady gorzkiej dekoracje cukiernicze lukier Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze(...)połączenia się składników. Przelać masę do formy na muffinki do wysokości 3/4 i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 25min. W garnuszku umieścić skórkę z pomarańczy, sok, cukier i żółtka. W części soku (około 2 łyżek) rozrobić mąkę ziemniaczaną. Wszystko rozmącić trzepaczką i wstawić na mały ogień. Dodać masło i podgrzewać, aż się rozpuści, a krem
https:KKuchniaMniamZapraszam na obiecany tort czekoladowo – pomarańczowy. Bardzo aromatyczny i intensywny w smaku. Pełno w nim czekolady, która fanatycznie smakuje z pomarańczą, lubię robić ten tort. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Przygotowałam biszkopt z 5 jajek, co może niektórym wydać się za dużo, ale po dodaniu skórki pomarańczowej i czekolady piana z jajek opada, więc jeśli chcemy spokojnie przeciąć(...)osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 150g cukru skórka starta z jednej pomarańczy 50g zmielonej, gorzkiej czekolady Do nasączenia 250ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki cukru Środek: 4 łyżki konfitury pomarańczowej 200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 300g śmietanki kremówki
Mała CukierenkaSałatka z pieczoną dynią, pomarańczą, żurawiną i orzechami nerkowca Składniki: mieszanka sałat/rukola pół dyni 1 pomarańcza pół szklanki żurawiny pół szklanki orzechów nerkowca oliwa z oliwek agawa sól Pomarańczę obrałam i pokroiłam w kostkę. Dynię obrałam, usunęłam pestki i pokroiłam na małe kawałki. Następnie przełożyłam do miski, dodałam oliwę z oliwek, wymieszałam i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem. Blachę(...)temp. 180°C. Sos: Oliwę wymieszałam z agawą. Moje proporcje to: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki agawy. Do mieszanki sałat dodałam niewielką ilość soli. Następnie dodałam upieczoną dynię, żurawinę, pomarańczę i orzechy nerkowca. Całość polałam sosem
nietadieta