krotnie, także zmieszczą się nawet te grubsze okazy szparagów. Składniki: 12 szparagów 6 rurek cannelloni 50-60 g masła 3-4 gałązki tymianku skórka z cytryny lub pomarańczy 2 łyżki bułki tartej 25 g startego parmezanu sól, pieprz Wykonanie: odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, następnie je obrać. Gotować około 10 minut w wodzie z solą i cukrem. Wyłowić łyżka(...)zapiekania lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia piekarnik nastawić ma 220`C. W garnuszku roztopić masło, następnie dodać bułkę tartą, posiekany tymianek, ściętą zesterem skórkę z pomarańczy (lub cytryny) i wymieszać. Równomiernie rozsmarować na ułożonych rurkach. Posypać startym parmezanem i zapiec 1 minutę w piekarniku, najlepiej używając funkcji grill. Podawać posypane solą i pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!może spróbujecie? Zapraszam! Składniki; 5 dużych marchewek 1 pietruszka 3 ziemniaki sól, pieprz, liśc laurowy, papryka słodka, pieprz cayenne , ziele angielskie 1 udko z kury sok z połowy pomarańczy grzanki do podania Przygotowanie; Mięso myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w słupki marchewki oraz pietruszkę. Wrzucamy ziele i liść laurowy, gotujemy rosół. Ziemniaki obieramy i kroimy w duża(...)Kiedy ziemniaki i pozostałe warzywa są miękkie, doprawiamy zupę do smaku. Lekko studzimy i blendujemy na gładki krem. Jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku, dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, mieszamy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym czy ziarnami słonecznika. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.śniadanie i jest bardzo syty;) Składniki: 1/2 szklanki mleka, 2 czubate łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej), 1/2 łyżeczki ksylitolu (lub cukru zwykłego), 2-3 winogrona, 1/4 banana, 1 plasterek pomarańczy, 3 słomki ptysiowe Brześć. Przygotowanie: Do mleka wsypujemy nasiona chia(...)cukier- mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc, jeśli chcemy sobie zrobić taki deser na śniadanie. Na pudding chia układamy plasterki banana, kawałki pomarańczy i połówki bananów. Deser posypujemy pokruszonymi słomkami ptysiowymi
Aga w kuchnidojrzałych truskawek 200 g rabarbaru 120 g brązowego cukru lub ksylitolu 100 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's 100 ml wrzątku 25 g żelatyny skórka otarta z jednej pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu Do przybrania: owoce, krystalizowane kwiaty, bita śmietana lub inne. Przygotowanie: Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudź. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj(...)cukrem, skórką z pomarańczy i cynamonem, duś na małym ogniu 5 minut, wystudź. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wystudź. Do rabarbaru dodaj truskawki i ryż, zmiksuj na gładką masę. Dodaj serek, śmietanę, żelatynę, ponownie zmiksuj. Przelej do pucharków, odstaw do stężenia, przed podaniem przybierz ulubionymi dodatkami
SzczyptaSmaQDorsz ciekawie z puree kalafiorowym smakowo się komponuje i z chrupiącymi buraczkami, skropionymi sokiem cytrynowym jeszcze lepiej smakuje. Składniki: marynata: 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z pomarańczy, sok z 1 cytryny, 2 łyżeczki jasnego miodu, 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego(...)surowego dorsza, młode buraczki, 2 marchewki, ½ cytryny, pęczek zielonej pietruszki, ¼ ugotowanego kalafiora, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata: miód łączymy z sokiem z pomarańczy i cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy pieprzem. Dorsza płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 3 porcje. Przekładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki
Moniki Smakołykibardzo :P Abstrahując od pięknych widoków, pięknych Greków, dla mnie oczywiście bardzo istotną rzeczą było jedzenie. Smakowałam, kosztowałam wszystkiego, co grecka natura zaproponowała. Począwszy od niedojrzałych pomarańczy prosto z drzewa kończąc na chlebie, który jak się okazuję jest bazowym produktem do wszystkiego. Niestety nie skusiłam się na barana, nie dałam rady, wolałam rozkoszować się grecką(...)sałatką, owocami morza i sardynkami.Zresztą od czasów prehistorycznych mięso w Grecji było bardzo mało popularne, raczej jadało się tam zgodnie z naturą. Pomidory, oliwa, oliwki czy wyżej wspomniane pomarańcze , to nie jest to, co znamy z supermarketów w Polsce. Zupełnie inny smak, inny zapach, herbatę natomiast Grecy piją tylko w ekstremalnych przypadkach, czyli jak ich choroba dopadnie. Zazwyczaj
pieprzny smaczekłyżki sosu sojowego (2 łyżki bezpośrednio do sałatki, 1 łyżka do smażenia tofu) 1 łyżka octu ryżowego (jak nie macie może być ocet winny) 1 łyżka soku z pomarańczy ząbek czosnku 1 łyżka cukru papryka słodka do smaku Wykonanie: Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki. Kiełki lekko płuczemy, dodajemy do sałaty. Garść oliwek kroimy na połówki, ogórek zielony obieramy(...)dodajemy łyżkę sosu sojowego i pokrojone w kostkę tofu. Smażymy aż ładnie się zrumieni. Teraz sos: Mieszamy w miseczce: 2 łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, łyżkę soku z pomarańczy i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy papryką słodką. Do miski z sałatą wrzucamy tofu, mieszamy. Możecie mieć sałatkę bez ryżu: lub z ryżem - ja polubiłam z ryżem, jest bardziej
Zasmakuj Kuchnimaki orkiszowej 170 g masła 180 g cukru 2 jajka 250 ml kwaśniej śmietany 18% 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skóra otarta z 1 pomarańczy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 400 g rabarbaru dodatkowo: cukier puder wykonanie: Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Tortownicę o średnicy
Domowy Smak Jedzeniazimową porą istnieją mrożonki. To dzięki nim, możemy poczuć trochę lata w pochmurne dni. Dlatego dziś proponuję Wam słoneczny i pyszny koktajl. Połączenie truskawek, świeżo wyciskanego soku z pomarańczy(...)nieoczywiste połączenie. Częściej łączymy je z malinami lub bananami. Polecam jednak poeksperymentować bo wyniki będą zaskakująco PYSZNE! POTRZEBUJEMY: 3 garście truskawek (mogą być mrożone) sok wyciśnięty z 3 pomarańczy 1/2 kubka jogurtu naturalnego łyżka miodu Wszystkie składniki rozdrabniamy blenderem, miksujemy i pijemy na zdrowie
WYSPA SZCZĘSLIWAprzepada za tym warzywem niech się nie martwi. W tym koktajlu oprócz dawki witamin pełni funkcję kolorystyczną :) jest niewyczuwalny Składniki: 3 szklanki świeżego szpinaku 3 pomarańcze 1 limonka Przygotowanie Szpinak dokładnie myjemy. Wyciskamy sok z pomarańczy i limonki. Wlewamy do kielicha dodajemy szpinak i całość blendujemy. Na zdrowie
KukuleczkiMoja ulubiona wersja zielonego napoju Składniki: garść świeżego szpinaku 1 banan 3 pomarańcze 1 limonka Przygotowanie Szpinak dokładnie myjemy. Wyciskamy sok z pomarańczy i limonki. Banana obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystko wkładamy do kielicha i blendujemy
Kukuleczkikiwi to kopalnia wielu witamin zwłaszcza witaminy C. Poniżej pyszny przepis na sok multiwitamina. Składniki: 2 pomarańcze 2 kiwi 1 gruszka Przygotowanie Owoce umyłam. Wycisnęłam sok z pomarańczy. Obrałam kwi i gruszkę, pokroiłam na mniejsze kawałki. Całość włożyłam do kielicha i zblendowałam
Kukuleczkiintensywnym wysiłku polecam wypicie koktajlu, który doda nam energii Składniki garść jarmużu 2 pomarańcze 1 banan Przygotowanie: Wycisnęłam sok z pomarańczy, umyłam liście jarmużu, obrałam i pokroiłam banana na małe części. Wszystko wrzuciłam do blendera. Zmiksowałam. Schłodzony napój wypiłam
Kukuleczkiswojej kuchni.Zatem do dzieła! Składniki 1 pomarańcz 1 banan 1 mandarynka 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżeczka miodu Przygotowanie Pomarańcz wycisnęłam. Obrałam i pokroiłam pozostałe owoce. Dodałam otręby, siemię oraz łyżeczkę miodu Całość zblendowałam
KukuleczkiSkładniki: 10 owoców liczi 2 pomarańcze banan Przygotowanie: Obrałam i pozbyłam się pestek z liczi. Przełożyłam do kielicha. Dodałam pokrojonego banana oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość zblendowałam. Przed podaniem schłodziłam
Kukuleczki