pomarańcze - 5663 przepisów (strona:111/378)

Korzenny seler z pstrągiem łososiowym pełnym ziół 113

między regałami dobierałem kolejno składniki do obiadu. Tak więc przygotuję dzisiaj nie tylko pstrąga z kolendrą i trybulą z dodatkiem selera w przyprawie korzennej z cukinią na dodatek w pomarańczach. Ale również gruszki z cynamonem i goździkami w soku pomarańczowym z białym winem na deser! Zaczynamy! Do przygotowania pstrąga potrzeba nam: 1 pstrąg łososiowy w całości (około 1kg) 1 pęczek(...)trybuli 1 pęczek kolędry 1 cytryna   sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe Do zrobienia korzennych warzyw potrzebne będą: 1 duży seler 1 duża cukinia 1 duża pomarańcza opakowanie przyprawy do pierników (polecam Belbake) sól, pieprz Do upieczenia deserowych gruszek: 1 kg gruszek 2 kawałki kory cynamonu 8-10 goździków 3 łyżki cukru 1 szklanka białego półsłodkiego wina

Kuba Gotuje
Pierogi z makiem i bakaliami 158

kandyzowanej skórki z pomarańczy cynamon, gałka muszkatołowa Orzechy siekamy, śliwki kroimy na drobne kawałki, morele na cienkie paski. Dodajemy do masy makowej. Dodajemy żurawinę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawiamy miodem, cynamonem i gałką. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z plastrami jabłka lekko podduszonymi na maśle. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni, cynamonem i kilkoma listkami tymianku

ladykitchen
Zimowy Aromatyczny i Rozgrzewający Napój 149

wystygnięciu mocniej wyczuwałam posmak skórki pomarańczowej. Ale to i tak fajny klimat, bo po wypiciu można się przy okazji najeść, bo w szklance pływają przecież ćwiartki jabłka i plastry pomarańczy, smakują fajnie, takie doprawione i aromatyczne. Ten przepis już niejednokrotnie umilał moje wieczory i pozostanie ze mną na długo. Składniki: 1 jabłko 1 pomarańcza 4 goździki 1 nasiono kardamonu(...)ósemki (ze skórką), wymieszałam i gotowałam 2 minuty. Następnie dodałam imbir, kardamon i goździki, wymieszałam i gotowałam kolejną minutę. Dolałam ok. 100 ml wody i gotowałam 2 minuty, dołożyłam pomarańczę pokrojoną w plastry, oczywiście wcześniej sparzoną (pomarańczę dodajemy ze skórą), wymieszałam i znowu gotowałam minutę. Na końcu wlałam 100 ml gorącej wody i  dosypałam kurkumę, wymieszałam i gotowałam

Blondynka Gotuje
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Domowy makowiec + organizer świąteczny 187

makowa:   0,5 kg maku ½ szklanki erytrytolu 4 otrąb owsianych/przemielonego siemienia lnianego 2 zapachy migdałowe 4 łyżki mleka sojowego/ryżowego/migdałowego opcjonalnie 2 łyżki startej skórki z pomarańczy (może być sucha) Polewa opcjonalnie:   np. ½ roztopionej gorzkiej czekolady 70% kakao odrobina oleju mleko migdałowe/ryżowe Drożdże zalewamy niewielką ilością letniej wody z 1 łyżeczką cukru(...)następnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mielimy 3 razy dodając cukier. Po przemieleniu dodajemy otręby/siemię lniane, mleko i zapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy. Ciasto i masę makową dzielimy na 3 części. Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt prostokąta. Następnie na wszystko kładziemy masę makową i zawijamy ścisłe w rulon. Strucle kładziemy na pergaminie, na blasze

Przepysznik - BLW i nie tylko
CIASTECZKA POMARAŃCZOWE 140

jest masło,którego nie można zamieniać na margarynę...nie będą już takie smaczne,ani maślane.Jeśli ktoś nie lubi pierników z powodzeniem można upiec takie cuda...dodatek soku z pomarańczy(najlepiej własnoręcznie wyciśniętego) oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawia,że ciastka nabierają świątecznego klimatu i smaku. Składniki:   2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru(...)masła 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej ćwierć szklanki soku z pomarańczy świeżego sól   Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki soku pomarańczowego ok 2 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej Skórkę pomarańczową do ciasta i dekoracji posiekać drobno.Mąkę krupczatkę przesiać,dodać ziemniaczaną,cukier puder,szczyptę soli,skórkę pomarańczową,masło- posiekać nożem,wymieszać,polać sokiem z pomarańczy i zagnieść ciasto.Zawinąć

Niespełnione zdolności kulinarne
Drożdżowa strucla makowa 155

cukru waniliowego 2 jajka 70 g masła szczypta soli opcjonalnie czerwony barwnik w żelu Masa makowa: 1 puszka masy makowej  HELIO 1 jajko 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy w syropie 2 łyżki mielonych migdałów Dodatkowo: Czerwony lukier Śnieżynki cukrowe Sposób wykonania: Ciasto:: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn(...)mąką przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce. Masa makowa: Masę makową z puszki wyłożyć do miseczki, dodać jedno całe jajko, skórkę z pomarańczy oraz mielony migdały, całość wymieszać. Przygotowanie strucli: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki, z ciasta czerwonego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos

Wanilia i Kardamon
Prawdopodobnie najlepszy na świecie wegański chlebek dyniowy ;-) 207

robię ale im bardzie improwizuję, tym lepsze ciasta mi wychodzą, a to naprawdę jest najlepsze dyniowe jakie jadłam, do tego nie pozbawione świątecznego akcentu, bo i cynamony dorzuciła, pomarańczę, orzechy. Dosłownie cud, miód (syrop klonowy) i orzeszki. Składniki: 400 g mąki (użyłam pół na pół pełnoziarnistej pszennej i białej pszennej tortowej) 1 duża sparzona pomarańcza 100 g rodzynek (namoczyć(...)oczywiście mogą być inne i nawet 2x więcej, ale to była moja resztka) Przygotowanie: Do dużej miski przesiej mąki, dodaj przyprawy, sodę, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj wszystko. Odcedź na sitku rodzynki i daktyle. Wyciśnij sok z pomarańczy i zblenduj go razem z daktylami Do powstałej masy dodaj olej i ponownie zblenduj. Do drugiej miki wrzuć

greenscarf
Wegański keks- ostatni gwizdek do zrobienia przed świętami 149

otartej pomarańczy skórka z 1 otartej cytryny 100 ml soku- ja użyłam domowej roboty z aronii ale równie dobrze może to być sok z tej jednej pomarańczy) 50 g cukru trzcinowego 100 g masła kokosowego/oleju (może też być 130 ml oleju roślinnego) pół łyżeczki przypraw korzennych (takich do pierników) pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli

greenscarf
Sernik krakowski 199

dzieciństwa. Odkąd pamiętam, był nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bez sernika ani rusz :-) Oczywiście zawsze musiał być z kratką, dużą ilością rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy.  Krakowski sernik to prawdziwa klasyka. W każdej szanującej się cukierni można kupić taki właśnie sernik, ale najpyszniejszy jest stanowczo ten upieczony własnoręcznie w domu. Nie jest lekki(...)twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie 8 jajek 225 g drobnego cukru 200 g masła 35 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 100 g drobnych rodzynek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy oraz: 1 żółtko do posmarowania kratki z ciasta. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z 200 g cukru. Stopniowo dodawać ser i żółtka, po jednym. Ucierać

maniapieczenia
Wigilijny kompot z suszu 160

Składniki: 100g suszonych jabłek 100g suszonych śliwek np. kalifornijskich 100g suszonych gruszek 2 laski cynamonu ok 10 goździków 3 gwiazdki anyżu 4 łyżki miodu akacjowego 2 litry wody 1 pomarańcza Sposób przygotowania: Owoce namaczamy w wodzie ok 30 minut. Następnie z tą samą wodą stawiamy na ogniu, dorzucamy pozostałe składniki czyli laski cynamonu, goździki oraz anyż. Gotujemy ok 30 minut(...)Zestawiamy z ognia. Na końcu dosładzamy miodem akacjowym i wrzucamy wyparzoną wcześniej i pokrojoną w plastry pomarańczę. Studzimy pod przykryciem.   Wigilijny kompot można przygotować nawet wcześniejszego wieczoru, a przecedzić tuż przed podaniem i - jeśli chcemy- lekko podgrzać. Na spód dzbanka możemy także wrzucić kilka śliwek, które pozostały z gotowania

Kuchnia w czekoladzie
#22 Korzenny syrop z nutką pomarańczy 142

Kolejny pomysł na prezent - korzenny syrop z nutką pomarańczy. Syrop nadaje się zarówno do kawy, herbaty, polania naleśników... Aga testowała z budyniem śmietankowym i poleca go też w tej wersji :). Korzenny syrop z nutką pomarańczy Składniki: 600 g cukru 0,5 litra wody Łyżka przyprawy korzennej Łyżka cynamonu 4 goździki 2 ziarna ziela angielskiego Duża szczypta chilli Skórka(...)jednej pomarańczy 3 łyżki miodu Przygotowanie: Cukier zalewamy w garnku wodą, wstawiamy na mały ogień. Dodajemy wszystkie przyprawy. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem, cienko obrać - skórkę wrzucić do syropu, wyciśnięty sok - również wlać do gotującego się syropu. Całość gotować aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (czyli po prostu - syropowej, lekko gęstej ;) ). Ostudzić i przelać przez sitko wyłożone gazą do słoiczków. Przechowywać

Kuchnia w szuwarach
Rozgrzewająca herbata z konfiturą 127

zanadrzu coś na rozgrzewkę i poprawę humoru. Proponuję pyszną herbatkę z dodatkiem rumu, miodu i konfitury z pomarańczy.  Składniki: łyżeczka liści herbaty, 2 łyżeczki konfitury z pomarańczy z cynamonem i goździkami (użyłam Greek Trade) , 2 łyżeczki miodu, 4 łyżki rumu . Wykonanie Herbatę zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, by się dobrze zaparzyła. Następnie rozlać do dwóch

Z miłości do słodkości
Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki 839

poprawiają wizualnie jego wygląd. 6. Sernik pomarańczowy z bakaliami – świąteczny sernik z nutą pomarańczy z soku pomarańczowego, domowym cukrem waniliowym i kolorowymi słodkimi kandyzowanymi owocami. Nuta pomarańczy w serniku doskonale wpisuje się w Święta Bożego Narodzenia. 7.Sernik kajmakowy – z nutą wanilii, domowym cukrem waniliowym i czekoladą.Ten sernik jest najlepszy, po 1-2 dniach od upieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 171

temperaturze 180 stopni przez 20 minu t.  Redukujemy zmieszany z cukrem sok  z pomarańczy. Dodajemy do soku serek  mascarpone  i drobno pokrojone skórki pomarańczy.   Podajemy babeczkę na gorąco z naszym pomarańczowym kremem

SzczyptaSmaQ
Grzane piwo 155

komedię i cieszyć się chwilą. A zatem polecam przygotować zwykłego prostego, aromatycznego grzańca. Grzane piwo rozgrzeje nas oraz zdecydowanie poprawi nastrój i samopoczucie. Smacznego! Składniki: 0.5 l piwa pół pomarańczy 0.5 łyżeczki cynamonu 0.25 łyżeczki imbiru 2 łyżki miodu(...)goździków Wykonanie: Do garnka dodajemy wszystkie składniki. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Należy uważać, żeby nie doprowadzić piwa do wrzenia. Mocno podgrzane piwo podajemy w kuflu, możemy ozdobić plasterkami pomarańczy. A jaki jest Wasz sposób na zimne wieczory

psgotujemy