pomarańcze - 5663 przepisów (strona:114/378)

Sałatka z serem halloumi, pomarańczą, burakiem, figą i pestkami dyni 163

składników, zarówno wytrawnych jak i potraw z dodatkiem owoców. Ostatnio jest to nasz ulubiony dodatek do sałatek, które dzięki nim są treściwsze i smaczniejsze. Pyszna sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą, figą i pestkami dyni. Całość polana olejem z pestek dyni, który łączy wszystkie smaki w jedność. Składniki (na 2 porcje): garść roszponki 1 figa 50 gram sera halloumi + 2 łyżki(...)oliwy z oliwek 1 pomarańcza 1/4 szklanki pestek dyni 1 burak kilka łyżek oleju z pestek dyni Buraka owijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. Studzę, obieram i kroję w cienkie plastry obieraczką do jarzyn. Ser kroję w plastry o grubości 1 cm i smaruję oliwą z oliwek. Smażę na rozgrzanej patelni grillowej

Mango Papaja
Piersi kaczki z suszonymi owocami, jablkami i majerankiem 173

składników otrzymamy wspaniałe, trochę pachnące świętami danie :) Piersi kaczki z suszonymi owocami, jabłkami i majerankiem 2 piersi kaczki 6 suszonych śliwek 4 suszone morele majeranek sól pół pomarańczy, bez skórki jabłko, obrane i pokrojone na ćwiartki Piekarnik nagrzewamy do 140 st.C. Piersi nacinamy z boku, nadziewamy śliwkami i morelami. Solimy i nacieramy majerankiem. Układamy w naczyniu(...)pieczemy ok. 90 minut. W połowie pieczenia polewamy wytworzonymi sokami, ew. podlewamy wodą. Na ostatnie 15 minut odkrywamy, polewamy sosikiem i dopiekamy. Ja podałam je z ziemniakami i cząstkami pomarańczy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cytrusowo- rozmarynowa pierś z kurczaka 156

oknem szaro ;) Składniki( dla 2 osób): połówka piersi z kurczaka sól, pieprz, rozmaryn, czosnek granulowany 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 1-2 łyżki miodu 2 pomarańcze Pierś z kurczaka kroimy(...)mniejsze kotleciki, delikatnie rozbijamy i zamarynowujemy w soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na 1-2 godziny. Na patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy miód i obrane, również z białych błonek pomarańcze. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż sos się zredukuje. Pierś z kurczaka smażymy na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Można też ją usmażyć "w papirusie", na zwykłej

Czerwona Porzeczka
Dżem z dyni, cytrusów i galaretki 122

Składniki na ok. 12-13 słoików po 150 ml: 2,5 kg dyni, ( po obraniu skóry i bez miękkiego miąższu z pestkami) 1 kg cukru 2 galaretki pomarańczowe 2 pomarańcze 1 cytryna 3 pełne łyżeczki kwasku cytrynowego 1. Dynie obieramy ze skóry, wykrawamy miękki miękisz, pozostawiamy tylko twardą część. Kroimy na mniejsze(...)kawałki, zasypujemy cukrem i pozostawiamy aż dynia puści sok, ( ok. 1 godziny). 2. Następnie gotujemy dynię do miękkości, gdy zmięknie partiami wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach, dodajemy do gotującej się dyni. Następnie wyciskamy cały sok z cytrusów i również dodajemy do dżemu

Apetyczna babeczka
Melon z miętą 147

miodowy 100 g sera koziego skórka z pomarańczy świeża mięta 100 ml płynnego miodu Przygotowanie Melona przekroiłem na pół, usunąłem nasiona. Pokroiłem w plastry. Posypałem rozdrobnionym serem, skórką pomarańczy i posiekanymi liśćmi mięty. Polałem odrobiną płynnego miodu

R'n'G Kitchen
Ciasteczka pomarańczowo czekoladowe 133

wyraźną nutą pomarańczy - wynik tego eksperymentu był więcej niż zachwycający! Przepis na ciasteczka w wersji z miętą jest tutaj teraz zamiast mięty dodałam ok 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy i pół buteleczki olejku pomarańczowego. Koniecznie spróbujcie tej wersji gdyż jest chyba jeszcze pyszniejsza niż miętowa. Ciasteczka te już na stałe zadomowiły się u mnie w domu gdyż idealnie

sierotka maRysia w kuchni
Pancake waniliowo pomarańczowe 168

stopionego masła 1 łyżeczka esencji waniliowej (nie aromatu tylko esencji z pestek laski wanilii) skórka starta z 1 małej pomarańczy na drobnych oczkach tarki sok z połowy małej pomarańczy Do dzieła!!! Składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy niewielkie placuszki na małym ogniu na rozgrzanej patelni. Pancake powinny ładnie wyrosnąć - być delikatnie biszkoptowe w środku a ładnie zarumienione

sierotka maRysia w kuchni
Kurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie 147

Jeśli nie przepadacie za kuchnią Dalekiego Wschodu, ale chcecie połączyć właśnie te dwa smaki, to jest to idealny pomysł dla Was. Składniki: 4 nogi z kurczaka 1 cytryna 1 pomarańcza 1/2 kostki masła kilka łyżek mąki sól, pieprz 1 łyżka ostrej papryki 2 łyżki miodu Wykonanie: Kurczaka umyć i osuszyć. W foliowym worku wymieszać mąkę z solą,pieprzem i papryką(...)łyżki masła, ułożyć kurczaka skórą do dołu, zapiekać kilka minut w piekarniku, by skóra się zarumieniła. W międzyczasie w małym rondelku rozpuścić resztę masła, dodać sok z cytryny i pomarańczy oraz miód. Kurczaka po zrumienieniu skóry przewrócić na drugą stronę, zalać przygotowaną marynatą i piec pod folią do miękkości. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię. Kurczaka

Pociąg Do Kuchni
Smak wyspy Chios 113

żadne znaki i nie zawsze interesuje ich to czy jadą ulicą czy może chodnikiem. Czując na twarzy powiew morskiej bryzy przechadzamy się wśród uliczek, na których rosną pomarańcze. Miejce to jest pełne straganów oraz sklepów ze świeżymi rybami - bajka! Szukając dobrej, lokalnej restauracji posiłkowałem się przewodnikiem wydawnictwa Pascal. Słowo pisane zaprowadziło mnie do Restauracji Byzantio . Miejsce(...)niezwykle sycące, dające uczucie sytości na długi czas. Deser. Opuszczamy Byzantio. Idziemy tuż nad samo morze. Siadamy w jakimś bistro. Tym raz deser w płynnej postaci - sok ze świeżych pomarańczy - mega słodki, wręcz uzależniający od swego smaku oraz napój truskawowo-jagodowy w kruszonym lodzie. Jakby jeszcze było mało słodkości, dorzucają Ci mięciutkie ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady

Right Behind The Kitchen
Zazie Bistro - Chapeau bas 138

kawałki kruchej wołowiny w winnym sosie na zapiekance ziemniaczanej. Żeberka w ciemnym sosie pomarańczowym z ziemniakami gratin, sałatką z rukoli i cząstek pomarańczy. Interesujące połączenie żeberek i słodkości pomarańczy. Oczywiście mięso pierwsza klasa. Sałatka z krewetkami obsmażanymi w pomidorowym pistou, cukinią, serem Gruyere. Świetnie doprawiona sałatka i wybijająca się świeżość mięciutkich krewetek. Deser - tarta tatin z lodami waniliowymi

Right Behind The Kitchen
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I MANDARYNKAMI 148

Podzielę się dziś z Wami pyszną,lekką i orzeźwiającą sałatką ze szpinakiem i mandarynkami  z dodatkiem soku z pomarańczy. Młode liście szpinaku umyłam,osuszyłam i przełożyłam do miski. Dodałam mandarynki z puszki. Podsmażyłam cienkie kawałki wędzonego boczku(...)dodałam do sałatki. Następnie przygotowałam sos. Rozmieszałam poniższe składniki w miseczce: oliwę  z  oliwek balsamiczny ocet winny, łyżkę miodu łyżkę musztardy dijon wyciśnięty sok z połowy pomarańczy i startą skórkę z owoca doprawiłam solą,pieprzem i wymieszałam Polałam sosem sałatkę i posypałam startym parmezanem. Proponuję,żeby zamiast startego sera dodać cienkie kawałki. Na wierzch w zależności

potrawyregionalne
BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG 135

mleka 3 jaja 100 g płynnego miodu 50 ml oliwy 100 g rodzynek 100 g suszonych fig 500 g twardych jabłek 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu skórka z 2 pomarańczy skórka z 2 cytryn 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy Zacznijmy od suchych składników. Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę pszenną, kaszę kukurydzianą, bułkę tartą i cukier. Składniki wymieszałam(...)jajka i dodałam do nich miód. olej, mleko. Składniki starannie wymieszałam i wlałam mieszaninę do miski z suchymi składnikami. Masy połączyłam ze sobą. Dodałam cynamon i sól. Cytryny i pomarańcze dokładnie sparzyłam i starłam skórki na tarce. Dodałam pokrojone figi i rodzynki. I pokrojone w grubą kostkę jabłka. Łyżką wymieszałam masę i wlałam  do posmarowanej masłem tortownicy

potrawyregionalne
SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM 146

kurczaka) sól, pieprz Sos do kurczaka: 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu worcester 2 łyżki sosu sojowego  sól,pieprz Sos do podania: sok z 1 szt. pomarańczy sok z 1 szt. limonki/cytryny kawałek 2-3 cm świeżego imbiru ząbek czosnku pół świeżej / suszonej  papryczki chili 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego(...)Zawijałam sajgonki jak krokiety. Układałam je na talerzu. Przykryłam wilgotną ściereczką i zajęłam się przygotowywaniem sosu. Do miski starłam czosnek, imbir i dodałam chili. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny.   Miód.  Ocet ryżowy. Sos rybny. Wszystko przelałam do małego garnuszka i gotowałam 10 minut.  Do sosu można dodać świeże listki

potrawyregionalne
WILGOTNE CIASTO CYTRYNOWE 240

jednej cytryny (wcześniej sparzonej) sok z jednej cytryny 50 ml wódki 50 ml oleju Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z jednej cytryny sok z jednej pomarańczy Przygotowałam składniki. Zacznijmy od masła i cukru. Utarłam masło z cukrem. Wbiłam żółtka. Cały czas ucierając dodawałam kolejne składniki: olej, alkohol, sok z cytryny, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny(...)stopni piekarnika i piekłam przez 40 minut. W czasie gdy się piekło, przygotowałam lukier. Do miseczki wsypałam cukier puder. Wlałam do niego sok z cytryny i sok z pomarańczy. Tak przygotowanym lukrem nasączyłam upieczone i gorące jeszcze ciasto.  Smacznego!      Zapraszam też na ciasto MARCHEWKOWE

potrawyregionalne
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 191

Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w witaminę C owoców. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to aż 4 razy więcej niż w pomarańczach. Garść czarnych porzeczek  pokrywa dokładnie 258% dziennego zapotrzebowania  na  witaminę C. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń  i stabilizują ciśnienie tętnicze. W tradycyjnej(...)suchych słoików. Dobrze je zakręcałam i odstawiałam przykrywkami do dołu. Smacznego! Zapraszam na inne dżemy: GALARETKA Z  CZERWONEJ  PORZECZKI DŻEM Z WIŚNI DŻEM TRUSKAWKOWY DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ I  CYNAMONEM DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM POWIDŁA ŚLIWKOWE SOK Z ARONII

potrawyregionalne