pomarańcze - 5663 przepisów (strona:122/378)

Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 195

Pierogi z makiem i sosem z soczystej pomarańczy to propozycja na wyjątkową kolację wigilijną, tradycyjne smaki w nowym wydaniu,doskonale współgra ze sobą połączenie ciasta maku i sosu pomarańczowego, cud miód! Składniki Ciasto: 30 dag mąki pszennej+ do podsypania 1 jajko ciepła woda szczypta soli Farsz makowy: 20 dag suchego maku 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki masła 1 łyżka(...)skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu naturalnego Sos pomarańczowy: 2 pomarańcze 2 łyżki cukru 1 łyżeczka pokrojonej w paseczki skórki pomarańczowej suchy mak do posypania Sposób przygotowania 1. Farsz: Mak przepłukać na sicie pod bieżącą wodą zalać wrzącym mlekiem gotować około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając

Wanilia i Kardamon
Woda orzeźwiająca pomarańczowo-miętowa. 92

Składniki : 1 pomarańcza około 1/2  l wody mineralnej lub źródlanej kilka listków świeżej mięty Sposób wykonania :   Pomarańczę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. Pokrój na plasterki. Włóż do dzbanka, dodaj miętę , zalej wodą , plastry pomarańczy i listki mięty trochę ugnieć łyżką lub tłuczkiem. Wstaw dzbanek do lodówki. Pij schłodzoną wodę gdy masz pragnienie

Przepisy i porady kulinarne
Zielone smoothie czyli bomba witaminowa 123

zamienników, ale myślę, że to nie będzie stanowić większego problemu;) Składniki (na dwie porcje): jabłko średniej wielkości szklanka ananasa (użyłam ananasa z puszki bez dodatku cukru) sok z jednej pomarańczy 3 łodygi selera naciowego 0,5-1 szklanka naparu z zielonej herbaty (ja użyłam herbaty zielonej z dodatkiem mango) Sposób(...)przygotowania: Seler myjemy,pozbywamy się ewentualnego "łyka" (jeśli seler jest świeży nie powinno go być) i kroimy w paski jabłko obieramy i kroimy w kostkę jabłko, ananasa, sok z pomarańczy oraz seler miksujemy blenderem na jednolitą masę dodajemy napar z zielonej herbaty (ilość zależy od tego jak gęste chcemy Smoothie) i wszystko jeszcze raz miksujemy SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Lody cztery smaki 196

truskawek 200 ml słodkiej śmietany 30% 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego 1 łyżka alkoholu 1 łyżka soku z cytryny Lody jabłko + pomarańcza 2 duże jabłka (obrać ze skóry i drobno pokroić) 3 średnie pomarańcze (wycisnąć sok) 100 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżka alkoholu 1 łyżka soku z cytryny 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego kiwi(...)banan jabłko + pomarańcza truskawka + śmietana truskawka + mięta Lody cztery smaki Wykonanie: Każdy smak lodów oddzielnie rozdrobnić blenderem na gładką masę. Ilość cukru dostosować do swoich wymagań. Przelać każdy rodzaj do oddzielnych plastikowych pojemników, wstawić do zamrażarki i tak co 30 - 40 minut wyjmować i mieszać, rozdrabniając blenderem powstające kryształki lodu. Czynność powtarzać do momentu, aż nie będzie możliwa do wykonania

Kuchcik gotuje
Kurczak w pomarańczach 119

pracy, a jest bardzo smaczne. Rodzynki można zalać białym winem, ale ja ze względu na to , że dzieci jadły posiłek zalałam sokiem pomarańczowym. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pomarańcza 2 łyżki żurawiny 1 łyżka rodzynek 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka masła klarowanego 1/4 szklanki soku pomarańczowego sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć(...)smażyć kotlety na rumiano z każdej strony. Na drugiej patelni roztopić masło i wlać żurawinę i rodzynki wraz z sokiem. Smażyć chwilę, aż do zredukowania się części soku Pomarańczę dokładnie umyć i pokroić na plastry. Kotlety ułożyć i zalać sosem

O kuchni z uczuciem
Muffiny z Rabarbarem i Budyniem 136

smaczne a dodatkowo polane budyniem smakują wprost bajecznie. Składniki na 12 Muffinek: 100 g rabarbaru 140 g cukru trzcinowego 75 ml oleju rzepakowego 1 jajko skórka otarta z 1 pomarańczy 285 ml kwaśnej śmietany 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 0,5 łyżeczki sody 8 łyżek gotowego ‚custard’ lub gęstego budyniu waniliowego/śmietankowego cukier trzcinowy do posypania Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Cukier, olej, jajko, skórkę z pomarańczy i śmietanę mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, proszek, sodę i mieszamy łyżką całość. Dodajemy rabarbar i ponownie mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotkami. Napełniamy je do połowy ciastem. Na ciasto

Made By Mom And Son
Sernik Dekoracyjny 359

wielkości kl. M 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki rodzynek skórka z pomarańczy 1 łyżka soku z pomarańczy Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę, zarabiamy szybko ciasto, zawijamy w folię spożywczą wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Twaróg i masło przekręcamy przez maszynkę o bardzo drobnych oczkach. Oddzielamy

kgwjanczewo
Sok pobudzający przemianę materii z opisem składników 141

oddech i jest dobry na leczenie małych ran w jamie ustnej (ma właściwości bakteriobójcze) pomaga w lepszym krążeniu krwi i zwiększa koncentrację (poprawia ukrwieniu mózgu), i jeeeeeszcze więcej  POMARAŃCZA - polecana podczas diety - duża ilość błonnika wspomaga przemianę materii, jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, olejki eteryczne działają uspokajająco, poprawia odporność i jako naturalny przeciwutleniacz zapobiega przeziębieniom. Nigdy(...)kupuj pomarańczy z pofałdowaną skórą - świadczy to o mniejszej i bardziej suchej ilości miąższu  GRANAT - łagodzi problemy z trawieniem i hamuje uczucie głodu, pomaga w stanach zapalnych i chorobach serca  Składnik (2 porcje): 2 cm świeżego imbiru lub 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 1 duża pomarańcza 1 granat 1 duże jabłko 1/2 limonki Przygotowanie

Pora na pora i pomidora
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe 78

Piękne, wilgotne, głęboko kakaowe ciasto z dominującym aromatem pomarańczy zachwyci Waszych domowników i gości. Cały trik tkwi w dodanych do ciasta ugotowanych do miękkości pomarańczy wraz ze skórką. Pomarańcze gotują się dwie godziny więc ten etap najlepiej wykonać dzień przed pieczeniem. Ciasto spodoba się bezglutenowcom bo przygotowane zostało na bazie zmielonych migdałów, bez dodatku mąki. Przepis znalazłam w książce Nigelli(...)Lawson. Podany czas przygotowania nie uwzględnia gotowania pomarańczy

Milion Smaków
Cassata - Włoski tort z ricottą 322

powodzeniem udekorować bitą śmietaną choć efekt nie będzie już aż tak spektakularny. Obowiązkowym elementem każdej cassaty jest duża ilość kandyzowanych owoców, w tym koniecznie skórki z limonki i pomarańczy oraz kawałków gorzkiej czekolady. Każda włoska cassata składa się z puszystego biszkoptu, dużej ilości serka ricotta z bakaliami oraz przemykającej gdzieniegdzie nuty włoskiego likieru Maraschino bądź Amaretto. Jest naprawdę przepyszna(...)nożykiem. Krem z ricotty: 750 g schłodzonego serka ricotta 300 g schłodzonej śmietany 36% 100 g cukru pudru 300 g owoców kandyzowanych (u mnie skórka z limonki i z pomarańczy, żurawina, morele, wiśnie) 100 g płatków z gorzkiej czekolady Owoce kandyzowane pokroić na mniejsze kawałki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodawać serek ricotta cały czas ubijając

maniapieczenia
Klementynki w syropie 160

Pyszne klementynki w syropie z dodatkiem wanilii i wody z kwiatów pomarańczy. Pyszne i bardzo aromatyczne! Idealne jako jadalny prezent pod choinkę lub jako dodatek do deserów czy ciast.  A do czego świetnie się sprawdzą zobaczycie już jutro :)  Składniki: 8 większych klementynek, 2 szklanki cukru, 4 szklanki wody, 1 laska wanilii, 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy Klementynki(...)garnuszki umieścić cukier oraz wodę, całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Do podgotowanego syropu dorzucić przeciętą laskę wanilii oraz wodę z kwiatów pomarańczy, a po chwili dołożyć plastry klementynek. Kiedy całość zacznie się gotować zmniejszyć ogień i przykryć garnek papierem do pieczenia, dobrze przykładając do powierzchni syropu. Klementynki gotujemy na małym/ średnim ogniu przez

Plate of Joy
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 198

jarmużu, 300 ml oleju Czerowna kapusta: 300 g czerwonej kapusty, 50 g cukru, 5 ml octu z białego wina, 100 ml porto, 100 ml soku z czarnej porzeczki, 1 pomarańcza, 1 laska cynamonu Marynowane śliwki: 150 g śliwek, 1 gwiazdka anyżu, 2 g cynamonu, 100 ml śliwowicy, 80 g cukru Sos porto: 100 ml demi glas, 50 ml porto, szalotka(...)przygotować złoty karmel ze smażyć na nim blanszowaną kapustę i dodać porto. Gdy wino odparuje dodać soku z czarnej porzeczki i ugotować do miękkości. Na koniec dodać sok z pomarańczy i cynamon. 5. Śliwowice zagotować dodać anyż, cynamon i cukier. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Włożyć na 10 minut do gorącej marynaty. Obrać ze skórki i przechowywać do momentu

Plate of Joy
Pożegnanie... 147

znów odnajdę radość w robieniu tego co lubię, a może utwierdzę się w przekonaniu, że to nie było dla mnie... Na zakończenie mocny akcent... Likier pomarańczowo - kawowy 3 duże pomarańcze 12 dag kawy w ziarnach 50 dag cukru 0,75l wody 1,5l alkoholu 95% 1 malutka kora cynamonu Pomarańcze szorujemy, parzymy i wycieramy do sucha. Każdy owoc nakłuwamy kilkadziesiąt(...)noża. W nacięcia wciskamy ziarenka kawy. Tak przygotowane owoce umieszczamy w słoju. W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier, a gdy syrop ostygnie dolewamy do niego alkohol i dokładnie mieszamy. Pomarańcze zalewamy alkoholowym syropem, dodajemy cynamon i odstawiamy do maceracji na 2-3 miesiące. Bardzo ważne, aby alkohol całkowicie zakrył owoce. Od czasu do czasu otwieramy słój i delikatnie mieszamy nalew

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Dorada pieczona w boczku 101

dorada, 1/2 pomarańczy, 2 plasterki cytryny, sól, garść rozmarynu, 6 plastrów boczku w cienkich plastrach, łyżka masła, Rybę oczyścić, wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, dokładnie umyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Rozłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia. Folię posmarować oliwą lub masłem. Pomarańczę cienko obrać, skórkę pokroić(...)cienkie paseczki. Pomarańczę pokroić w plasterki. Rybę oprószyć w środku solą, do środka włożyć trochę rozmarynu, plasterki pomarańczy, cytrynę.    Rozłożyć na folii plasterki boczku. Na nich ułożyć rybę. Na rybie położyć plasterki cytryny i posypać ją skórką pomarańczową oraz rozmarynem.  Rybę okryć boczkiem. Zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut

królestwo garów
Nogi kaczki w pomarańczach 78

kaczych nóg,   marynata: skórka otarta z 2 pomarańczy, sok z 2 pomarańczy, 1 łyżka startego świeżego imbiru, sól, 3 pomarańcze 200 ml białego półwytrawnego wina, łyżka miodu Nogi kaczki oczyścić, umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nimi nogi kaczki i odstawić na co najmniej 2 godziny. Nogi włożyć do garnka z grubym dnem i powoli smażyć wytapiając tłuszcz(...)skórka lekko się zrumieni, odlać tłuszcz. Wlać wino. Z pomarańczy wyciąć cząstki bez skórek - (odciąć górę i dół, odkroić całą skórkę razem z białymi błonami, następnie wyciąć z pomiędzy błon cząstki). Włożyć do garnka z kaczką. Dusić pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby dolać trochę wody. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć i trzymać w cieple. Sos zmiksować, doprawić

królestwo garów