pomarańcze - 5663 przepisów (strona:115/378)

Dyniowe crumble z imbirem i goździkami 186

cukru (zwykłego, białego) 10g cukru cynamonowego (lub 5g zwykłego i odrobina cynamonu)   7-8 łyżek oleju z orzeszków ziemnych Dodatkowo: pestki z dyni skórka z cytryny i pomarańczy (starta)  Obraną dynię pokroić i przełożyć do garnuszka z odrobiną wody. Dodać miód, sok z cytryny, imbir i goździki. Wszystko razem wymieszać i poddusić (na małym ogniu) przez około(...)wymieszać z cukrami oraz mąką. Całość połączyć z olejem i dokładnie wyrobić (powinna powstać grudkowata kruszonka).   Dynię przełożyć do formy, posypać kruszoną, pestkami oraz skórką z cytryny i pomarańczy. Piec około 30 minut w 190°C.  (Dodatkowo na kilka minut piekarnik ustawiam na maxa, aby kruszonka lekko się przyrumieniła

Di gotuje
piegusek ze śliwkami 106

Składniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g masła 5 jajek 2 łyżki suchego maku sok i skórka z dużej pomarańczy(...)łyżki mleka 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej Mąkę, proszek i mak wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać po jajku, następnie wlać sok z pomarańczy, mleko i skórkę. Dodać mąkę z makiem i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki pokroić w połówki, wymieszać z bułką tartą i ułożyć na cieście skórką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik dyniowo-piernikowy 138

Ostatni sernik dyniowy tak mnie zachwycił, że postanowiłam przerobić trochę przepis i spróbować jeszcze raz. To sernik typowo jesienny: aromatyczny, przeplatają się w nim nuty pomarańczy i przypraw korzennych. Jest kremowy, za sprawą nieubijanych jajek raczej ciężki, wilgotny. Zamiast spodu użyłam nadziewanych pierniczków w czekoladzie, dzięki czemu zaoszczędziłam trochę czasu a i efekt był ciekawszy.  *tortownica(...)dyni 150 g cukru 3 jajka 3 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki imbiru skórka otarta z dużej pomarańczy na polewę: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka szczypta cynamonu Dynię pokroić na mniejsze kawałki i piec w piekarniku około 40 minut w 180*C. Wystudzić, okroić skórkę, odmierzyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik dyniowy z nutą pomarańczy 184

sera, u mnie z wiaderka 5 jajek 100 g masła 300 g puree z pieczonej dyni 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka otarta z jednej pomarańczy herbatniki kakaowe do wyłożenia foremki Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 28x25 wyłożyc biszkoptami kakaowymi i odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną(...)soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier oraz masło i utrzeć. Następnie porcjami dodawać ser. Gdy składniki się połączą dodać makę ziemniaczaną, puree z dyni oraz skórkę otarta z pomarańczy. Ponownie zmiksować aż składniki się połączą. Na koniec dodać piane z białek. Masę serową przełożyć do przygotowanej blaszki z herbatnikami. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 194

smażąc go z delikatnym fenkułem. Czteroskładnikowe danie wyszło perfekcyjnie. Do tego stopnia, że za parę godzin musiałam dorobić kolejne porcje (w tym momencie doceniłam to, że patelnia jest duża ). Pomarańcza świetnie pasuje do kopru włoskiego – uspokaja jego mocno anyżowy smak i łagodzi tłustość łososia. Nic więcej nie potrzeba. Łosoś smażony z fenkułem: 2 filety z łososia bez skóry(...)duży koper włoski (fenkuł) sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z fenkułu obrywamy koperek (odkładamy) i kroimy go na ósemki (najpierw wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdą z nich – także wzdłuż na pół). Łososia i cząstki fenkułu posypujemy solą oraz świeżo

Poezja smaku
Egzotyczna zupa dyniowa 177

zdjęć podobnie jak poprzednio została przygotowana z połączenia dyni zwyczajnej i muskat. Bardzo wyraźna jest nuta pomarańczy, choć staraliśmy się w tym zakresie nie przesadzić. Dynia i pomarańcza to jednak znane połączenie i niekoniecznie zarezerwowane dla kuchni azjatyckiej. Można nawet spotkać przepisy zatytułowane wprost jako zupa dyniowo-pomarańczowa, więc kto wie, może i u nas ta wersja się pojawi

Kulinarna Pokusa
Placki dyniowo-serowe z rodzynkami 198

Pyszne, słodkie i mono pomarańczowe placki, które świetnie sprawdzą się jako pierwszy posiłek w ciągu dnia. Rozgrzewające dzięki dodatkowi skórki pomarańczy i cynamonu oraz mocno energetyczne, dzięki swej pięknej, pomarańczowej barwie- pozytywnie nastawią nas na cały dzień. Smaczny, jesienny posiłek, który jest potwierdzeniem dla starego przysłowia "Kto rano wstaje... ten zje pyszne(...)śniadanie". :) Składniki (na 2 porcje, 8-9 placków): 100 gram startej dyni np. hokkaido 100 gram sera twarogowego, zmielonego 2 jajka 4 łyżki mąki szczypta cynamonu skórka z jednej pomarańczy 1/3 szklanki rodzynek 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia jogurt naturalny i syrop klonowy do podania Wszystkie składniki (prócz oleju, jogurtu i syropu) mieszam

Mango Papaja
Pstrąg pomarańczowy z pieczonymi ziemniakami i surówką 144

pstrągi pół pomarańczy 2 łyżki oliwy sól tymianek mąka do panierowania olej do smażenia ziemniaki sól pieprz papryczka słodka 1 łyżka surówka z kapusty 400 g kapusty kiszonej 1 cebula(...)jabłko 1 marchewka 2-3 łyżeczki cukru szczypta soli szczypta pierzu ziołowego olej nie rafinowany Pstrągi umyć i oskrobać, naciąć ukośnie z obu stron, porządnie oblać sokiem z pomarańczy, oliwą , lekko posolić i posypać szczyptą tymianku Ziemniaki obrać pokroić w talarki, posypać przyprawami, polać olejem i upiec we frytownicy (ja użyłam frytownicy ActiFry w której piecze się praktycznie

Gotowanie jest łatwe
Herbata rozgrzewająca imbir+cynamon+anyż 105

nastrój. Dziś zrobiłam dla Was herbatę, która pachnie cynamonem, anyżem, pomarańczą. Jest też rozgrzewająca i intensywna w smaku. Jestem pewna, że się w niej zakochacie. Składniki: 1 litr herbaty czarnej 3 plastry imbiru świeżego laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 1/2 cytryny pokrojonej na 4 części plaster pomarańczy 3 łyżki miodu 2 łyżki amaretto lub rumu Wykonanie: Zaparzamy(...)herbatę i czekamy około 5 minut aż będzie mocna. Wlewamy herbatę do garnuszka i dodajemy imbir, cynamon, anyż, goździki, cytrynę i pomarańczę.  Gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Na koniec gotowania dodajemy miód i alkohol. Przelewamy do szklanek. Delektujemy się smakiem

Apetyt na Zielone
Jaglany krem wiśniowo pomarańczowy ( bez mleka, cukru i jajek ) 124

zrobiony  na bazie kaszy jaglanej. Słodzony daktylami. Na 3 pełne szklanki* kremu: - 0,5 szklanki kaszy jaglanej - 1 czubata szklanka wiśni mrożonych - 1 opakowanie daktyli - sok z dwóch pomarańczy - ewentualnie łyżka miodu do dosłodzenia Daktyle włożyć do rondelka, zalać do równości wodą, gotować od momentu zawrzenia 5 minut. Odstawić. Kaszę wsypać do rondelka, prażyć chwilę. Kiedy będzie gorąca(...)powierzchnię  czystym wrzątkiem. Gotować 10-15 ( do miękkości). Następnie przykryć i odstawić na kolejne 5 minut. Do kielicha blendera/malaksera przełożyć kaszę, rozmrożone wiśnie z sokiem i sok z pomarańczy. Zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić miodem. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Suszenie warzyw i owoców - przybory kuchenne 176

Zarówno warzywa, jak i owoce można suszyć praktycznie przez cały rok. Wiadomo, że nie będziemy zimą suszyć truskawek,  byłoby to bezsensowne choćby z powodów ekonomicznych, ale cena bananów, pomarańczy czy mango nie podlega sezonowo dużym zmianom, a także owoce egzotyczne mogą stanowić zdrową przekąskę. Wiele moich Koleżanek ma jednak problem z wyborem sprzętu. Postaram się więc pokrótce napisać(...)wyglądają super, ale za to są niezwykle ostre, a co za tym idzie doskonale sprawdzają się podczas krojenia na cienkie paski miękkich owoców i warzyw. Do obierania ze skórki pomarańczy wykorzystuję natomiast obierak Victorinox. Dzięki temu, nie mam dodatkowej pracy z wycinaniem albedo czyli białej wewnętrznej części skórki. Młynek - nie, nie pomyliłam się, młynek do kawy i....  przepraw

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pikantny dip marchewkowy 131

czesto zaoptarujemy sie przygotowujac jakas impreze. A tu pyszne, latwy i efektowny dip, zdrowy i przygotowany przy minimalnym nakladzie srodkow;) Polecam! Skadniki: 1 cebula 4 marchewki sok z 2 pomarańczy 1 łyżeczka ostrej pasty curry 4 łyżki joguru naturalnego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz  olej do smażenia Przygotowanie(...)garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i pastę curry. Gdy cebula się zeszkli wlać sok z pomarańczy. Zagotować i dusić pod przykryciem do czasu aż marchewka zmięknie. Zestawić z ognia i przestudzić. Dokładnie zmiksować, na gładką masę. Gdy dip całkiem wystygnie, dodać jogurt, sok z cytryny

Codzienne Gotowanie
sernik z nutą dyniową 168

wykonanie: Śmietanę mieszamy z cukrem. Polewamy nią sernik i podpiekamy w piekarniku jeszcze przez ok. 10 min. Następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy otartą skórką z pomarańczy. Całość schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 158

Mucha: Złoty napar z imbiru Czas przygotowania: 1h Pozom trudności: łatwe Złoty napar z imbiru (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: korzeń imbiru – 1 szt. woda Dodatki : miód cytryna – 1 szt. pomarańcza – 1 szt. cynamon kardamon żurawiny maliny Sposób przygotowania: Przygotuj obieraczkę do warzyw, tarkę, niewielki garnek, słoiczki z zakrętkami. Duży, soczysty korzeń imbiru obieramy ze skórki. Połowę korzenia ścieramy na tarce(...)imbiru przechowujemy w lodówce. Z naparu z imbiru możemy przygotować pyszny napój. Do szklanki wlewamy napar i dolewamy gorącej wody. Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-zloty-napar-z-imbiru   Anna Mucha: Dżem z włoskich śliwek Czas przygotowania: 3h Pozom

WojnaNaSmaki.pl