masła (plus trochę do natłuszczenia) 80g drobnego cukru 1 jajko Na krem migdałowy 60g miękkiego masła 120g cukru pudru 1 jajko 120g mielonych migdałów skórka otarta z 1 pomarańczy Na nadzienie 115ml śmietany 36% 60ml tłustego mleka 150g ciemnej czekolady (70%) 2 niewielkie jajka 3 gruszki Na początek ciasto- mąkę, masło i cukier ucieramy palcami do otrzymania kruszonkowej(...)zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Przygotowujemy krem migdałowy- ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem do otrzymania puszystej masy. Wbijamy jajko, następnie dodajemy mielone migdały i tartą skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy. Schłodzone ciasto nakłuwamy gęsto i przykrywamy pogniecionym papierem do pieczenia i wysypujemy na nie specjalne ceramiczne fasolki, albo jak ja- nieugotowany ryż. Pieczemy 10 minut, potem usuwamy
les mirabelleskolejna nowość Owoce Kumquat inaczej też zwane "Złotymi pomarańczami" pochodzą z Chin. Owoce te mają smak pomarańczy i cytryny. Kumquatw swojej skórce zawierają liczne zdrowotne olejki i cenne składniki, które nadają tym owocom cytrusowego aromatu i smaku. Olejki te posiadają właściwości bakteriobójcze, dlatego owoce spożywane w całości, doskonale pomogą zwalczać zimowe infekcje i uodpornią nasz organizm
Gotowanie Patkidostajecie nagrodę. Wszyscy zadowoleni, jakby gościli się u nas dwa tygodnie… Składniki: 1 świeża dorada 1 i 1/2 szklanki wody 1 cebula 1 burak 1 marchew 1/2 pomarańczy garść szpinaku kilka łyżek oleju rzepakowego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 łyżki masła lampka białego wina świeży rozmaryn goździki sól i pieprz Wykonanie: Zaczynacie od hardcore’u, czyli(...)Później ją filetujecie. Filety solicie, pieprzycie i odkładacie. Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na maśle. Dodajecie do niej kręgosłup i głowę ryby, podlewacie białym winem i gotujecie wywar. Pomarańczę myjecie pod kranem, kroicie na pół, a później połówkę na plasterki i dodajecie je do wywaru. Gotujecie ok. 15 minut, po czym wrzucacie goździki i świeży rozmaryn. Gotujecie jeszcze
GRUBY WAŁEKryżowego (możesz zastąpić białym winem), 1 łyżeczka sosu sriracha (możesz zastąpić mieloną papryczką chilli 1/2 łyżeczki), 1/4 łyżeczki suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, sok z 1/2 pomarańczy, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej. Dodatkowo: szczypior. Dzisiaj u mnie ponownie, azjatycki podmuch w polskiej kuchni - czyli kurczak z orzechami nerkowca. Wyśmienite orientalne danie z dodatkiem orzechów, które(...)kawałki, polać 1 łyżką sosu sojowego i 1 łyżeczką oleju arachidowego. Całość wymieszać i odstawić na 10 minut. Przygotować sos. Wymieszać sos sojowy, miód, ocet ryżowy, sriracha, sok z pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i resztę składników na sos, do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju arachidowego, wrzuć posiekany czosnek, po 30 sekundach dodać pokrojonego w cieniutkie słupki pora
Świat Domowej Kuchniłyżki cukru 125 g czekolady mlecznej 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru czekoladowego 25 g masła w temperaturze pokojowej chipsy kokosowe plastry pomarańczy w gorzkiej czekoladzie (użyłam te z Lidl De Luxe) mieszanka przyprawowa waniliowo - rumowa (też z Lidl De Luxe) Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukałam najpierw w zimnej wodzie, potem w gorącej, potem(...)silikonowych foremek w kształcie półkuli, aby nadać kaszy oczekiwany kształt. Na talerz wylałam ganache, na które wyłożyłam jeszcze ciepłe półkule z kaszy jaglanej. W środek każdej wetknęłam ćwiartkę plastra pomarańczy oblanej gorzką czekoladą. Kaszę posypałam mieszanką przyprawową waniliowo - rumową, a ganache posypałam chipsami kokosowymi. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujecałości pół pomarańczy 1 limonka sól, pieprz pęczek koperku dwa ząbki czosnku (może być granulowany) cebula Przygotowanie: Rybę oczyścić, można odciąć głowę lub zrobić to po upieczeniu. Pomarańcze, limonkę, cebulę, czosnek pokroić w średniej grubości plastry. Natrzeć rybę solą, pieprzem (ewentualnie czosnkiem granulowanym) i poszatkowanym koperkiem.. Obłożyć owocami. Zostawić na minimum godzinę. Po tym czasie przygotować
Tagebuch po polskumałe buraki 2 pomarańcze 1 marchewka 1 jabłko szczypta imbiru Przygotowanie: Buraczki, marchewkę, jabłko umyć i obrać, Pokroić na mniejsze kawałki, jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Z pomarańczy wycisnąć sok. Składniki połączyć w blenderze (opcjonalnie można dodać jeszcze odrobinę wody mineralnej). Najlepiej smakuje schłodzony
Gotuj z RumcajsemSkładniki: 160g świeżego szpinaku, 1 jabłko, 1 banan, 2 większe pomarańcze ( tak by po wyciśnięciu było ok. 260ml soku). Przygotowanie: Wycisnąć sok z pomarańczy. Do soku dodać opłukany zimną wodą szpinak, obrane jabłko ( wykroić również ze środka twarde części), obranego banana i zblendować na gładką masę
W kuchni u Monikimarchewkowy 100 g orzechów pekan, drobno pokrojone 340 g utartej marchewki mała puszka mandarynek w zalewie 4 jajka 150 g trzcinowego cukru 240 ml oleju skórka otarta z jednej pomarańczy 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 200 g pszennej mąki 80 g mąki grahamki 25 g kakao 1 łyżeczka oczyszczonej sody ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu Nastaw piekarnik na 160ºC(...)termoobiegu około 10 stopni więcej). Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszysto. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj teraz utartą marchewkę i pokrojone, odcedzone mandarynki, otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z kakao,solą, cynamonem, orzechami i sodą. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie łyżką. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i napełnij masą
codojedzeniawitamina A, K czy luteina. Koktajl z jarmużu z dodatkiem pomarańczy, jabłka i banana jest pyszny. Usuwa toksyny i sprzyja odchudzaniu. Składniki: 1-2 szklanki jarmużu 1 pomarańcza 1 jabłko 1 banan 1 szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka oleju lnianego - opcjonalnie Wykonanie: na dno kielicha blendera wlać szklankę wody mineralnej. Dodać obrane i rozdrobnione owoce oraz jarmuż pocięty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skórka z otartej pomarańczy - 1/2 torebki - przyprawy do piernika - 1 łyżka masła - 1 jajko -1/4 szklanki mleka Przesiewamy mąkę, rozpuszczony miód, sodę i cukier, skórkę z pomarańczy - ubijamy mikserem na niskich obrotach. Następnie dodajemy masło, przyprawę do piernika i jajko - dalej miksujemy przez ok. minutę. Następnie blat/stolnicę obsypujemy mąką i przekładamy ciasto z misy
dlaSmaQgulasz to miła odmiana od klasycznych, mocno zawiesistych wersji z tłustym, śmietanowym sosem. Jest lekki i ożywczy, a przez użycie ciecierzycy — bardzo sycący i dodatkowo bogaty w białko. Pomarańcza i użyte przyprawy dodają mu niesamowitego aromatu. Wołowinę oczyszczamy i kroimy ją w drobną kostkę — wielkości mniej więcej 4 ziaren ciecierzycy. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki masła na dużym ogniu(...)niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli a marchew, seler i pietruszka lekko zmiękną. Smażymy mieszając, około 6-8 minut. Do warzyw dodajemy podsmażoną wcześniej wołowinę, ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok. Wciskamy przez praskę obrane ząbki czosnku. Wlewamy dwie i pół szklanki bulionu, wsypujemy przyprawy (bez soli) i całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa — około
Karo in the Kitchenzwiedzać ;) Składniki: 2 cytryny 2 pomarańcze 1 limonka 500 ml wódki 1 szklanka wrzącej wody 1 szklana cukru Z cukru i wody zrobić syrop cukrowy. Wystudzić. Z 1 pomarańczy i 2 cytryn zetrzeć na tarce skórkę. Z wszystkich owoców wycisnąć sok. Skórkę i sok umieścić w dużym słoiku, zalać wódką i zimnym syropem cukrowym. Zamieszać i odstawić
Domowa cukiernia Ewyporcje 500 ml wytrawnego białego wina 3 mandarynki 2 laski cynamonu 6 goździków 4 gwiazdki anyżu 2 łyżki miodu 2 pomarańcze Sposób przygotowania Wyszorować dokładnie owoce. Z pomarańczy wycisnąć sok, a mandarynki pokroić na plasterki. Do garnka wlać wino, sok i dodać laski cynamonu, goździki i gwiazdki anyżu. Podgrzewać na średnim ogniu (ale nie doprowadzać do wrzenia). Posłodzić
Pink EnvelopeKolejny pomysł na domowy fast-food, tym razem z łososiem w roli głównej. I to nie z byle jakim łososiem, bo marynowanym w sosie teryiaki, soku z pomarańczy, brązowym cukrze i sosie ostrygowym. Ryba przyrządzona w ten sposób jest po prostu boska(...)SKŁADNIKI (4 tortille) pieczony łosoś 200g filetu z łososia 2 łyżki sosu teryiaki 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru muscovado lub zwykłego brązowego 1 łyżka soku z pomarańczy lum z cytryny/limonki dodatkowo 1/2 mango 1/2 awokado 1/2 czerwonej papryki kilka pomidorków koktajlowych 4 garści ulubionej sałaty czarnuszka/ czarny sezam sos chilli lub inny ulubiony 4 tortille SPOSÓB
DefinicjaSmaku