witamin z grupy B. Składniki: 2 kg owoców głogu, 300 - 600 g brązowego cukru, 3 jabłka, 1 szklanka wody, sok z jednej cytryny, sok z jednej pomarańczy, 2 kawałki po 10 cm kory z cynamonu, 4 goździki. Przygotowanie: Owoce głogu umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na min. jeden dzień. Rozmrozić, ostrym nożykiem usunąć nasiona. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne(...)Przyprawy wyłożyć na kawałek gazy, rozdrobnić tłuczkiem do mięsa, zawiązać w saszetkę żeby można było łatwiej je usunąć z rondla. Owoce włożyć do rondla zalać wodą, dodać sok z pomarańczy i cytryn, paczuszkę z przyprawami i cukier, gotować 30-40 minut. Usunąć przyprawy, owoce zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez sito) . Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić
SzczyptaSmaQcynamonu płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli sok z jednej pomarańczy 50 g rodzynek 150 g ziaren sezamu pół szklanki wody Przygotowanie: Rodzynki namoczyć w soku z pomarańczy. Sezam podprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać razem (wodę dopiero na samym końcu jeżeli będzie taka potrzeba). Dodać rodzynki wraz z sokiem pomarańczowym. Wymieszać ciasto
greenscarfZapraszam na pyszną jesienną zupę dyniową. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: ½ kg miąższu z dyni 2 pomarańcze 1 cebula 1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki masła mielony imbir sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Dynię kroję w grubszą(...)kostkę. Cebulę drobno siekam. Dynię razem z cebulą podsmażam na maśle. Wlewam bulion warzywny. Gotuję na małym ogniu około 15 minut. Następnie miksuję zupę blenderem. Wlewam sok wyciśnięty z pomarańczy. Mieszam i zagotowuję. Zupę doprawiam do smaku mielonym imbirem, solą oraz pieprzem. Podaję z groszkiem ptysiowym lub grzankami
Tradycyjna kuchnia Kasimleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka zwykłego cukru 1 łyżeczka masła Karmelizowane śliwki: 500 g śliwek 1 łyżka masła 2 łyżki miodu cynamon 2-3 łyżki soku z pomarańczy Ryż opłukać, przełożyć do garnka i zlać mlekiem. Zagotować. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy i dodać masło. Wymieszać i gotować na małym ogniu często mieszając. Ryż powinien wchłonąć sporą(...)Smażyć je na małym ogniu aż zmiękną (ale się nie rozpadną) i nabiorą lśniącej powłoki a powstały na dnie sos zgęstnieje. Oprószyć śliwki szczyptą cynamonu i dolać soku z pomarańczy. Jeszcze chwilę smażyć i podawać ciepłe z ryżem. Mleczny ryż możecie podać podobnie jak ja - przekładając go na przemian ze śliwkami tworząc efektowne warstwy lub po prostu podać
My simple kitchenCzerwone, sycylijskie pomarańcze wyglądają niepozornie a mają tyle soku jak żadne inne a do tego jakże pysznego soku. Jeśli uda się je zakupić(...)nawet nie ma co się zastanawiać tylko wyciskamy i pijemy. Ja tutaj sok wykorzystałam do granoli, pysznej i pożywnej, dobrej na każde śniadanko na dobry początek dnia. Czerwone pomarańcze i granola. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewina -białe pół słodkie 0,5 litra wina -białe pół wytrawne jedna laska cynamonu 5 goździków pół cytryny w plasterkach pół pomarańczy w plasterkach sok z drugiej połowy pomarańczy wino zagotować i na najmniejszym ogniu zostawić na 20-30 min,dosłodzić jeszcze do smaku, jest naprawdę pyszne,jak spodziewacie się więcej znajomych to zróbcie większą ilość
Swojskie jedzonkocynamon w kawałkach, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki macerowanych czarnych porzeczek pozostałych po wyrobie cassisa (opcjonalnie). Przygotowanie: Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śliwki przełożyć do szerokiego rondla z grubym dnem, dodać sok z pomarańczy i cukier, wymieszać. Gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu kiedy owoce się rozpadną (ok. 30 minut
SzczyptaSmaQzatem polecam. Składniki: Filet z dorsza 2 pomarańcze Kilka liści mięty Pół łyżeczki cukru trzcinowego. Sól Smażymy filet i przyprawiamy, jak lubimy. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodajemy kilka listków mięty i blendujemy. Wlewamy do garnka stawiamy na małym ogniu i dodajemy troszkę ciemnego cukru. Na talerz wykładamy dorsza, może być w całości (ja mojego rozdrobniłam) polewamy
Smaki Przyprawy i Koloryszklanka cukru 4 jajka 1 cukier wanilinowy 1,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki maku suchego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka skórkę kandyzowaną z pomarańczy garść rodzynek tłuszcz do smarowania blaszki łyżka bułki tartej Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem oraz cukrem(...)wanilinowym na puszystą masę. Podczas ucierania wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania wlewamy mleko, wsypujemy przesiany mak. Dodajemy skórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około godziny. Po przestudzeniu cisto polewamy białym
kgwjanczewoNietypowy lecz smaczny oraz szybki w przygotowaniu- taki właśnie jest ten krem. Polecam do tart, tortów oraz wszelkich deserów. Składniki: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki(...)białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g margaryny (może być masło) 6 dużych listków mięty Sposób przygotowania: Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Powinno go być ok 0.4-0.5l. Przelewamy do rondelka zostawiając sobie ok 0.5 szklanki. Gotujemy z dodatkiem syropu trzcinowego oraz mięty
Kuchnia w czekoladzietortownicę o śr. 16cm Kruche ciasto: 60 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100g margaryny 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g margaryny (może być masło) 6 dużych listków mięty(...)dodajemy jajko oraz żółtko, a także pokrojoną na malutkie kawałki margarynę. Całość szybko zagniatamy i odkładamy na 15 minut do zamrażalnika. 2. W tym czasie robimy krem: Z pomarańczy wygniatamy sok, powinno go być ok 0.5l. W pół szklanki soku rozpuszczamy budyń oraz galaretkę resztę gotujemy z dodatkiem syropu trzcinowego i świeżej mięty. Kiedy sok zaczyna się gotować
Kuchnia w czekoladziekolejny smakołyk bez pieczenia. Szybkość i prostota, która daje nam prawdziwą ucztę i dla podniebienia i dla oka. Składniki: Na tortownicę o śr. 16cm Krem pomarańczowy: 3 średniej wielkości pomarańcze 1 budyń śmietankowy 1 łyżka syropu trzcinowego 1 galaretka pomarańczowa 120g margaryny np Kasia, Palma Masa chałwowa: 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 200g sera białego (może być sernikowy(...)białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą. Posypujemy połową posiekanych włoskich orzechów. Rozpuszczamy też jedną galaretkę pomarańczową w 3/4 szklanki wody. Pozostawiamy do ostygnięcia. 2. Z pomarańczy wygniatamy sok. Zostawiamy 1/2 kubka, do reszty dodajemy syrop trzcinowy i stawiamy na małym ogniu. Do odlanej części wsypujemy budyń i galaretkę, mieszamy. Mieszankę wlewamy na gotujący się
Kuchnia w czekoladzie24x36cm Masa makowa: 1/2 kg suchego maku 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego 2 jajka 60g masła 100g rodzynek 100g mieszanki keksowej skórka otarta z 1 pomarańczy 100g orzechów włoskich aromat migdałowy ziarenka z 1 laski wanilii ewentualnie 50ml spirytusu lub rumu Ciasto: 500g mąki 250g masła lub margaryny (ja użyłam Palmy z Bielmaru) 2 jajka(...)maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami. 2. Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy, wanilię, aromat i rodzynki- przelane gorącą wodą lub maczane ok 1h w alkoholu. Jeśli moczymy w alkoholu, to dodajemy z całym płynem. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek
Kuchnia w czekoladzieśniadania pobudzi i sprawi, że z uśmiechem zaczniesz dzień :) Składniki: 4 pomarańcze 2 jabłka 2 gruszki 1/2 owoców granatu kilka gałązek mięty Sposób przygotowania: Owoce dokładnie myjemy. Pomarańcze obieramy ze skórki. Podobnie jabłka i gruszki. Z połówki granatu delikatnie wyjmujemy ziarenka. Owoce przepuszczamy przez sokowirówkę, w międzyczasie dodajemy kilka listków mięty. Powstały sok dokładnie mieszamy by smaki
Kuchnia w czekoladziekoniecznie zróbcie i spróbujcie :) Mi bardzo posmakowała. Składniki: Dla około 3-4 osób 3 duże marchewki 1 duże jabłko 1/5 dużego korzenia selera sok z 1 małej pomarańczy(...)łyżki cukru Sposób przygotowania: Warzywa i owoce myjemy, obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki, ewentualnie jak mamy taką możliwość- wysługujemy się robotem kuchennym z odpowiednią przystawką. Z pomarańczy ścieramy skórkę, następnie wyciskamy sok. Skórkę dodajemy do startych warzyw, sok mieszamy z cukrem i przelewamy do naczynia z surówką. Mieszamy, by składniki się połączyły i podajemy od razu
Kuchnia w czekoladzie