pomarańcze - 5663 przepisów (strona:113/378)

Koktajl ze szpinakiem i z sokiem z pomarańczy 121

Składniki: 160g świeżego szpinaku, 1 jabłko, 1 banan, 2 większe pomarańcze ( tak by po wyciśnięciu było ok. 260ml soku). Przygotowanie: Wycisnąć sok z pomarańczy. Do soku dodać opłukany zimną wodą szpinak, obrane jabłko ( wykroić również ze środka twarde części), obranego banana i zblendować na gładką masę

W kuchni u Moniki
Tort czekoladowo marchewkowy 168

marchewkowy 100 g orzechów pekan, drobno pokrojone 340 g utartej marchewki mała puszka mandarynek w zalewie 4 jajka 150 g trzcinowego cukru 240 ml oleju skórka otarta z jednej pomarańczy 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 200 g pszennej mąki 80 g mąki grahamki 25 g kakao 1 łyżeczka oczyszczonej sody ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu Nastaw piekarnik na 160ºC(...)termoobiegu około 10 stopni więcej). Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszysto. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj teraz utartą marchewkę i pokrojone, odcedzone mandarynki, otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z kakao,solą, cynamonem, orzechami i sodą. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie łyżką. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i napełnij masą

codojedzenia
Oczyszczający koktajl z jarmużu i pomarańczy 134

witamina A, K czy luteina. Koktajl z jarmużu z dodatkiem pomarańczy, jabłka i banana jest pyszny. Usuwa toksyny i sprzyja odchudzaniu. Składniki: 1-2 szklanki jarmużu 1 pomarańcza 1 jabłko 1 banan 1 szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka oleju lnianego - opcjonalnie Wykonanie: na dno kielicha blendera wlać szklankę wody mineralnej. Dodać obrane i rozdrobnione owoce oraz jarmuż pocięty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczne pierniczki 153

skórka z otartej pomarańczy - 1/2 torebki -  przyprawy do piernika - 1 łyżka masła - 1 jajko -1/4 szklanki mleka Przesiewamy mąkę, rozpuszczony miód, sodę i cukier, skórkę z pomarańczy - ubijamy mikserem na niskich obrotach. Następnie dodajemy masło, przyprawę do piernika i  jajko - dalej miksujemy przez ok. minutę. Następnie blat/stolnicę obsypujemy mąką i przekładamy ciasto z misy

dlaSmaQ
Lekki cytrusowy gulasz wołowy z ciecierzycą 156

gulasz to miła odmiana od klasycznych, mocno zawiesistych wersji z tłustym, śmietanowym sosem. Jest lekki i ożywczy, a przez użycie ciecierzycy — bardzo sycący i dodatkowo bogaty w białko. Pomarańcza i użyte przyprawy dodają mu niesamowitego aromatu. Wołowinę oczyszczamy i kroimy ją w drobną kostkę — wielkości mniej więcej 4 ziaren ciecierzycy. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki masła na dużym ogniu(...)niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli a marchew, seler i pietruszka lekko zmiękną. Smażymy mieszając, około 6-8 minut. Do warzyw dodajemy podsmażoną wcześniej wołowinę, ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok. Wciskamy przez praskę obrane ząbki czosnku. Wlewamy dwie i pół szklanki bulionu, wsypujemy przyprawy (bez soli) i całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa — około

Karo in the Kitchen
Nalewka cytrusowa 118

zwiedzać ;) Składniki: 2 cytryny 2 pomarańcze 1 limonka 500 ml wódki 1 szklanka wrzącej wody 1 szklana cukru Z cukru i wody zrobić syrop cukrowy. Wystudzić. Z 1 pomarańczy i 2 cytryn zetrzeć na tarce skórkę. Z wszystkich owoców wycisnąć sok. Skórkę i sok umieścić w dużym słoiku, zalać wódką i zimnym syropem cukrowym. Zamieszać i odstawić

Domowa cukiernia Ewy
Grzane białe wino 176

porcje 500 ml wytrawnego białego wina 3 mandarynki 2 laski cynamonu 6 goździków 4 gwiazdki anyżu 2 łyżki miodu 2 pomarańcze Sposób przygotowania Wyszorować dokładnie owoce. Z pomarańczy wycisnąć sok, a mandarynki pokroić na plasterki. Do garnka wlać wino, sok i dodać laski cynamonu, goździki i gwiazdki anyżu. Podgrzewać na średnim ogniu (ale nie doprowadzać do wrzenia). Posłodzić

Pink Envelope
Tortille z łososiem teryiaki 183

Kolejny pomysł na domowy fast-food, tym razem z łososiem w roli głównej. I to nie z byle jakim łososiem, bo marynowanym w sosie teryiaki, soku z pomarańczy, brązowym cukrze i sosie ostrygowym. Ryba przyrządzona w ten sposób jest po prostu boska(...)SKŁADNIKI (4 tortille) pieczony łosoś 200g filetu z łososia 2 łyżki sosu teryiaki 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru muscovado  lub zwykłego brązowego 1 łyżka soku z pomarańczy lum z cytryny/limonki dodatkowo 1/2 mango 1/2 awokado 1/2 czerwonej papryki kilka pomidorków koktajlowych 4 garści ulubionej sałaty czarnuszka/ czarny sezam sos chilli lub inny ulubiony 4 tortille SPOSÓB

DefinicjaSmaku
Kremowy sos-winegret z mango do mięs i ryb 468

jest zrobić winegret na 2-3 dni przed podaniem, by smaki dobrze się "przegryzły" SKŁADNIKI: 2 dojrzałe mango sok z 1 pomarańczy sok z 1 limonki (lub bez pomarańczy z 2 limonek) 2 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego (z ryżowym będzie łagodniejszy) mały kawałek papryczki chili (ok. 1/4 strączka bez pestek) Wykonanie: Papryczkę przekroić, usunąć pestki i biały

Sztuka gotowania w/g Samiry
KREM Z DYNI NA OSTRO 79

szczypcie resztę doprawimy na końcu). Wszystko gotujemy 15 minut pod przykryciem. Jak warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia, wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko blendujemy na gładki krem. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem. Ścieramy połowę skórki z pomarańczy  i wyciskamy sok z całości, dodajemy do zupy. Smakujemy i w razie konieczności doprawiamy. Jeśli lubisz gęsty krem, przed miksowaniem odlej połowę wody

KuchcikoweLove
ROTE GRUTZE czyli kisiel z czerwonych owoców z winem 117

pomarańczy 1/4 łyżeczki chilli  kwaśna śmietana Połowę wina mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztę wina wlewamy do garnka, dodajemy sok wiśniowy,  przyprawę korzenną, sok i skórkę z pomarańczy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Wiśnie, żurawinę i rodzynki wkładamy do garnka, gotujemy w soku przez ok. 2 min ( ja dodałam jeszcze owoc granatu

KuchcikoweLove
Nawiedzone ciasto 138

wanilii 2 duże jajka 250 ml maślanki 125 ml wystudzonej, mocnej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) Krem pomarańczowy z mascarpone: 500 g serka mascarpone (schłodzonego) skórka otarta z 2 pomarańczy 1 szklanka cukru pudru barwnik pomarańczowy Polewa kakaowa: 100 g masła lub margaryny 100 g cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki wody Bezowe duszki: 2 białka(...)bardzo drobno kruszymy i odstawiamy na bok. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół. Krem pomarańczowy z mascarpone: Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder i skórkę z pomarańczy. Miksujemy na gładki, gęsty krem. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy w kolorze pomarańczowym (ilość do uzyskania pożądanego odcienia) i miksujemy. Polewa kakaowa: Masło (lub margarynę), kakao, 2 łyżki wody

MyCookBook.pl
Zupa dyniowo-pomarańczowa z chili, z makaronem ryżowym oraz karmelizowanymi migdałami i płatkami kokosowymi. 133

Składniki: Zupa 1 litr bulionu (ewentualnie 1litr wody + 1 kostka bezglutenowej kostki rosołowej*) ok. 1 kg surowej dyni (u mnie przed obraniem nieco ponad 1kg) Sok z jednej średniej pomarańczy (wyciskanej ręcznie) dwa cienkie plasterki świeżego imbiru (korzeń) 1/4 szklanki mleka kokosowego przyprawy: sól himalajska (u mnie 1/2 łyżeczki) 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru szczypta gałki muszkatołowej dwie szczypty pieprzu(...)odcedzeniu zalewamy zimną wodą. Dynię z bulionem blenderujemy w garnku. Dodajemy wszystkie przyprawy (uważając na chili! Lepiej dodać go mniej i po spróbowaniu dodać kolejną szczyptę), sok z pomarańczy, imbir w korzeniu i ponownie blenderujemy. Dodajemy mleko kokosowe, mieszamy. Na patelni karmelizujemy migdały z płatkami kokosowymi – rozgrzewamy patelnię, wrzucamy migdały. Gdy migdały są lekko przyrumienione wrzucamy płatki kokosowe. Czekamy

Fill The Bowl
Zimowa sałatka z radicchio 171

się znaleźć radicchio, spróbuj wykorzystać zwykłą cykorię, a w ostateczności możesz też wypróbować rukolę . Składniki na 2 porcje: 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy 2 łyżeczki syropu klonowego 2 łyżki oleju z orzechów włoskich szczypta soli i pieprzu do smaku(...)duża marchewka 1 średnia główka radicchio (ok. 100g) 1 mandarynka 1 kiwi spora garść orzechów włoskich Najpierw przygotuj dressing: do małej miseczki wlej sok z cytryny i pomarańczy, syrop klonowy, olej, dopraw solą i pieprzem, po czym zamieszaj i odstaw na bok. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Sałatę porwij na liście i pokrój w wąskie

Roślinna - blog wegański