pomarańcze - 5663 przepisów (strona:119/378)

SuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-pomarańcza 108

SuperSmoothie:  banan-szpinak-kiwi-pomarańcza Składniki: - 3 dojrzałe banany                         - łyżka suszonych jagód goji - 1 mrożony banan(...)łyżeczka wiórek kokosowych - 1 pomarańcza   (u mnie odmiana czerwona) Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Obrać kiwi; najlepiej przeciąć na pół i wyjąć zawartość łyżeczką;) - Pomarańczę obrać, rozdzielić na cząstki - Banany, kiwi, pomarańczę, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze - Dolać trochę wody

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-gruszka-kakao 94

guarany - 1 mała pomarańcza                     - 1 łyżka suszonych jagód goji - 1 słodka gruszka - łyżka syropu z agawy Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Pomarańcze obrać

Wegańska kuchnia orientalna
Gravlax – skandynawski marynowany łosoś 206

wódki przyda się na marynaty trochę roztartego jałowca) – koperek – duuuużo koperku, Jamie Oliver podaje np. że garść, u mnie poszedł cały duży pęczek – skórka otarta z pomarańczy – 4-5 łyżek kwaśnej śmietany (18%) – 2 łyżeczki chrzanu ostrego – 250-300 g startych buraków (nie mogą być marynowane) – 3 – 4 łyżki soli (najlepiej(...)łyżeczki ostrego chrzanu, sok z 1/2 cytryny, odrobina oliwy, trochę soli – wymieszać i odstawić do lodówki) Wykonanie: W misce wymieszać cukier, wódkę, sól i skórkę z pomarańczy i cytryny; jeśli rezygnujecie z sosu chrzanowo-śmietanowego, dodajcie też chrzan do tej marynaty (ja tak robię). Koperek włożyć do drugiej miski z zimną wodą i przechowywać w lodówce. Filety

Pociąg Do Kuchni
Potrawa z czerwonej soczewicy 315

cebula dymka (1 szt.) czerwona papryka (1/3 szt.) czerwona fasolka (1/3 puszki) krojone pomidory z puszki (1/2 puszki) woda olej garam masala sól pieprz sok wyciśnięty z pomarańczy (1 łyżka) cukier (1/2 łyżeczki) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie kroimy pieczarki i dodajemy(...)Kiedy wchłonie wodę dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą, fasolkę i składniki z patelni. Jeżeli soczewica nie jest jeszcze miękka dolewamy trochę wody.  Dodajemy przyprawy, sok z pomarańczy i cukier. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę

Weganka gotuje
Pasta z białej fasoli z jabłkiem i pomarańczą 97

Składniki: biała fasola (2 szklanki surowej) jabłko (1 szt.) pomarańcz (1 szt.) cytryna (1 szt.) imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki) cynamon (1/2 łyżeczki) Czas przygotowania: 1 dzień namaczania fasoli + 2 h Ilość: ok. 1 l Przygotowanie: Fasolę zalewamy 1 litrem zimnej wody i moczymy przez 1 dzień. Jeśli fasola wchłonie całą wodę, dolewamy jeszcze trochę. Namoczoną fasolę odcedzamy(...)czasie odcedzamy fasolę i studzimy. Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do rondelka. Dodajemy ¼ szklanki wody i cynamon. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż jabłko rozpuści się. Obieramy i kroimy pomarańcz oraz cytryną. Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki dodajemy do fasoli. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Pasta jest doskonała na kanapki, a także jako deser

Weganka gotuje
Makowiec w cieście francuskim 157

Makowiec w cieście francuskim Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - masa makowa z puszki - orzechy włoskie - orzechy laskowe - plastry kandyzowane pomarańczy (6 sztuk) - rodzynki melelaye Forma:  blacha z piekarnika Przygotowanie: Masę makową mieszam z orzechami(...)rodzynkami. Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki. Na środku rozkładam plastry pomarańczy. Na to nakładam masę makową.    Ciasto sklejam na zakładkę i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 30 minut (aż się ładnie zarumieni

Kuchnia co dnia
Młoda marchewka w sosie pomarańczowym 128

3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: 1. Marchewki umyć, odciąć nać. Ugotować w lekko osolonej wodzie  al dente 2. Przygotować sos: sok z połówki pomarańczy zmieszać z oliwą aż powstanie sos o kremowej konsystencji 3. Wyłożyć marchewki na półmisek polać sosem i posypać grubo mielonym pieprzem Młoda marchewka w sosie

AZgotuj!
Duszona kaczka w soku z pomarańczy z orientalnymi przyprawami 111

świąteczny obiad proponuję kaczkę duszoną w soku z pomarańczy(...)imbirem, anyżem, goździkami i czosnkiem z sałatą z kiełkami buraczków, sezamem i ryżem na sypko  4 uda kaczki 2 szklanki soku z pomarańczy anyżek 2 goździki 2 ząbki czosnku świeży imbir 2 cm sos sojowy ok 4 łyżek płatki papryczki chili   O bsmaż kacze uda aż się zrumienią, wlej

AZgotuj!
Zupa krem z pieczonych buraków 163

Uważam, że były to niezwykle mile spędzone dwie godziny. Na pewno jeszcze tam zagościmy.  Składniki: - około 1kg średniej wielkości buraków - czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - sok z połowy pomarańczy - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka tymianku - sól, pieprz - oliwa z oliwek - 1 litr wywaru jarzynowego  Sposób przygotowania: Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez godzinę(...)skórki i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku na oliwie z oliwek smażymy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojony czosnek i tymianek. Chwilę smażymy Następnie dodajemy pokrojone buraki, sos z połowy pomarańczy i łyżeczkę soku z cytryny. Zalewamy wywarem jarzynowym i gotujemy przez 15- 20 minut.  Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki krem i przecieramy przez sitko

Pan i Pani Smith w kuchni
Słoneczna owsianka z żurawiną 154

szklanki wody - 0,5 szklanki soku pomarańczowego ( u mnie własnoręcznie wyciśnięty) -1 pomarańcza pokrojona w kostkę - garść suszonej żurawiny Płatki namoczyć przez noc w wodzie. Następnego dnia dodać sok pomarańczowy, gotować na małym ogniu ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać kawałki pomarańczy i żurawinę, gotować jeszcze  10 minut

Corner With Recipes
Koktajl szpinakowo-brzoskwiniowy 97

wpływa na nasze zdrowie. Bogaty jest w antyoksydanty, żelazo i kwas foliowy.  Składniki na 3 porcje: 2 brzoskwinie 1 nektarynka 1 pomarańcza spora garść szpinaku 1 szklanka mleka Brzoskwinie i nektarynki pozbawić pestek. Pokroić na kawałki. Pomarańcze obrać, pozbawić pestek. Przygotowane owoce wrzucić do blendera, dodać szpinak i mleko. Zmiksować. Podawać od razu. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Sakiewki naleśnikowe z jabłkami 93

łyżeczki cukru Wszystkie podane składniki zmiksować. Patelnię posmarować odrobiną oleju, usmażyć naleśniki. Nadzienie jabłkowe: 3 jabłka 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sok z cytryny skórka z pomarańczy Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić(...)kostkę. Polać sokiem z cytryny. Rozgrzać patelnię, dodać jabłka z cukrem. Posypać cynamonem. Dusić około 5 minut. Na środku każdego naleśnika umieścić nadzienie jabłkowe. Uformować sakiewkę. Związać skórką z pomarańczy. Wszystkie sakiewki umieścić w naczyniu do zapiekania. Piec przez 5-7 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe. Smacznego! Przepis pochodzi stąd

Moja Galeria Smaku
Dietetyczna sałatka z kurczakiem i pomarańczą 385

Lekka, dietetyczna sałatka z sałatą, piersią z kurczaka i pomarańczą. Doprawiona winegretem z sosu balsamicznego, oliwy i soku z cytryny. Minimum składników, maksimum smaku:) Składniki: 1 ulubiona sałata (u mnie ozdobna) 1 filet z kurczaka 1 duża pomarańcza 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu balsamicznego (lub octu balsamicznego) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku Filet(...)kurczaka posypać solą i pieprzem. Usmażyć na odrobinie oliwy. Odstawić do odpoczęcia. Do miski porwać sałatę. Pomarańczę obrać, pozbawić błon, pokroić na kawałki. Dodać do sałaty. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do sałatki. W miseczce wymieszać oliwę, sos balsamiczny, sok z cytryny, sól i/lub pieprz. Wymieszać. Polać dressingiem sałatkę. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Aromatyczne ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy 154

dynia nie taka straszna - bez wiedzy o tym, że to ciasto dyniowe, można uznać je za piernikowe! :) Ciasto upiekłam w małej keksówce. Aromatyczne ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy 2 szklanki mąki(u mnie pełnoziarnista orkiszowa i gryczana) 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 3/4 szkalnki brązowego(...)cukru(u mnie 1/2 szklanki) 1-1 1/2 szklanki dyni (obranej i startej na drobnych oczkach) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki śmietany 3 jajka skórka starta z 1 małej pomarańczy Piekarnik wstawiamy na 180ºC. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Do drugiej miski wrzucamy startą dynię, dodajemy skórkę z pomaranczy, jajka

FitKot
Galaretki w pomarańczach 141

galaretki w proszku ( trzy kolory ) pomarańcze Pomarańcze o grubej skórce przekrawamy na pół. Wydrążamy. Układamy np. w blaszce do pieczenia muffinek. W każdą połówkę wlewamy przestudzona galaretkę. Po zastygnięciu kroimy bardzo ostrym nożem. Inspiracja zaczerpnięta z Pomyslodawcy.pl

Atlas Smaków