Uważam, że były to niezwykle mile spędzone dwie godziny. Na pewno jeszcze tam zagościmy. Składniki: - około 1kg średniej wielkości buraków - czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - sok z połowy pomarańczy - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka tymianku - sól, pieprz - oliwa z oliwek - 1 litr wywaru jarzynowego Sposób przygotowania: Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez godzinę(...)skórki i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku na oliwie z oliwek smażymy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojony czosnek i tymianek. Chwilę smażymy Następnie dodajemy pokrojone buraki, sos z połowy pomarańczy i łyżeczkę soku z cytryny. Zalewamy wywarem jarzynowym i gotujemy przez 15- 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki krem i przecieramy przez sitko
Pan i Pani Smith w kuchniszklanki wody - 0,5 szklanki soku pomarańczowego ( u mnie własnoręcznie wyciśnięty) -1 pomarańcza pokrojona w kostkę - garść suszonej żurawiny Płatki namoczyć przez noc w wodzie. Następnego dnia dodać sok pomarańczowy, gotować na małym ogniu ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać kawałki pomarańczy i żurawinę, gotować jeszcze 10 minut
Corner With Recipeswpływa na nasze zdrowie. Bogaty jest w antyoksydanty, żelazo i kwas foliowy. Składniki na 3 porcje: 2 brzoskwinie 1 nektarynka 1 pomarańcza spora garść szpinaku 1 szklanka mleka Brzoskwinie i nektarynki pozbawić pestek. Pokroić na kawałki. Pomarańcze obrać, pozbawić pestek. Przygotowane owoce wrzucić do blendera, dodać szpinak i mleko. Zmiksować. Podawać od razu. Smacznego
Moja Galeria Smakułyżeczki cukru Wszystkie podane składniki zmiksować. Patelnię posmarować odrobiną oleju, usmażyć naleśniki. Nadzienie jabłkowe: 3 jabłka 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sok z cytryny skórka z pomarańczy Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić(...)kostkę. Polać sokiem z cytryny. Rozgrzać patelnię, dodać jabłka z cukrem. Posypać cynamonem. Dusić około 5 minut. Na środku każdego naleśnika umieścić nadzienie jabłkowe. Uformować sakiewkę. Związać skórką z pomarańczy. Wszystkie sakiewki umieścić w naczyniu do zapiekania. Piec przez 5-7 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe. Smacznego! Przepis pochodzi stąd
Moja Galeria SmakuLekka, dietetyczna sałatka z sałatą, piersią z kurczaka i pomarańczą. Doprawiona winegretem z sosu balsamicznego, oliwy i soku z cytryny. Minimum składników, maksimum smaku:) Składniki: 1 ulubiona sałata (u mnie ozdobna) 1 filet z kurczaka 1 duża pomarańcza 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu balsamicznego (lub octu balsamicznego) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku Filet(...)kurczaka posypać solą i pieprzem. Usmażyć na odrobinie oliwy. Odstawić do odpoczęcia. Do miski porwać sałatę. Pomarańczę obrać, pozbawić błon, pokroić na kawałki. Dodać do sałaty. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do sałatki. W miseczce wymieszać oliwę, sos balsamiczny, sok z cytryny, sól i/lub pieprz. Wymieszać. Polać dressingiem sałatkę. Smacznego
Moja Galeria Smakudynia nie taka straszna - bez wiedzy o tym, że to ciasto dyniowe, można uznać je za piernikowe! :) Ciasto upiekłam w małej keksówce. Aromatyczne ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy 2 szklanki mąki(u mnie pełnoziarnista orkiszowa i gryczana) 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 3/4 szkalnki brązowego(...)cukru(u mnie 1/2 szklanki) 1-1 1/2 szklanki dyni (obranej i startej na drobnych oczkach) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki śmietany 3 jajka skórka starta z 1 małej pomarańczy Piekarnik wstawiamy na 180ºC. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Do drugiej miski wrzucamy startą dynię, dodajemy skórkę z pomaranczy, jajka
FitKotgalaretki w proszku ( trzy kolory ) pomarańcze Pomarańcze o grubej skórce przekrawamy na pół. Wydrążamy. Układamy np. w blaszce do pieczenia muffinek. W każdą połówkę wlewamy przestudzona galaretkę. Po zastygnięciu kroimy bardzo ostrym nożem. Inspiracja zaczerpnięta z Pomyslodawcy.pl
Atlas Smakówdyni sok z 1 pomarańczy 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy szczypta imbiru w proszku woda lub bulion warzywny sól i pieprz Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki(...)wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oleju. Dodajemy dynię i chwilę smażymy. Podlewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy i dodajemy szczyptę imbiru. Po chwili zalewamy wodą do zakrycia dyni. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą
Atlas Smakówmoich ulubionych :) Mniam :) Składniki: 4 marchewki 2 łodygi selera naciowego 4 jabłka 1 lub 2 pomarańcze pół pęczka natki pietruszki Wykonanie: Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyć. Marchewki, pomarańcze i jabłka obrać. Z jabłek należy również wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić wszystkie warzywa i owoce do sokowirówki razem natką pietruszki. Można do niego dodać również
The Sweet Damseltutaj moja propozycja :) Składniki: 1 l wody 3 duże pomarańcze kilka solidnych garści świeżej mięty miód do smaku lód do schłodzenia Wiele ciekawych składników znajdziecie tutaj Przygotowanie: Pomarańcze obieramy i tniemy na mniejsze części i wrzucamy do naczynia miksującego, miętę myjemy i dodajemy do naczynia, wszystko miksujemy na miał i dodajemy odrobinę miodu wszystko nadal miksując ( chodzi
Niezły Młynektaką miałam ) - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 4 ząbki czosnku duże - 1 cebula - dwa cieniutkie paski ze świeżo obranej skórki pomarańczy - sól - pieprz ponadto - 3 średnie cebule - ok 150 g zielonego mrożonego groszku lub świeży( dałam mrożony ) - olej Sposób przygotowania 1. Przygotować sos - Cebulę pokroić w kostkę(...)patelni dać kilka łyżek oleju dać czosnek cebulę i paprykę - Wszystko smażyć aż papryka zmięknie ale uważać aby się nie przypiekła - Dodać pomidory przecier skórki pomarańczy i szklankę wody dusić pod przykryciem aż odparuje połowa wody - Zmiksować wszystko blenderem Doprawić solą i pieprzem 2. przygotować pulpety - mięso wymieszać z jajkiem bułką tartą pietruszką
W królestwie smaków Beatyzaczyn 3 jajka 2 żółtka 80 g drożdży 1 szklanka mleka 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 szklanki oleju 1 / 2 łyżeczki soli skórka z 1 pomarańczy 10 dag rodzynek 1 olejek pomarańczowy Kruszonka: 1 / 2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 8 łyżek mąki 2 łyżki cukru waniliowego Przygotowanie: Kruszonka - ze składników podanych(...)twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto. Ciasto drożdżowe - cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wymieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną. Pomarańcz sparzyć i za pomocą zestera zetrzeć skórkę, którą najlepiej posiekać na drobniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce. Rodzynki sparzyć i skropić olejkiem pomarańczowym. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki
Ciastka - domowe słodkościpokrzyw i cytrusów 30 gałązek pokrzyw (najlepsze są młode pokrzywy jeszcze przed kwitnieniem, zbieramy jedynie górną część o długości do 20 cm, najlepiej oczywiście z dala od zanieczyszczeń) 3 pomarańcze(...)cytryny około 250 g cukru, miodu lub słodzik do smaku 3 l wody Pokrzywy myjemy, dzielimy na 2-3 kawałki i umieszczamy w sporym garnku. Pomarańcze i cytryny obieramy (możemy z nich zrobić kandyzowana skórkę cytrynową lub kandyzowaną skórkę pomarańczową ), następnie kroimy je w cienkie półplasterki i dokładamy do pokrzyw, dolewamy wodę, przykrywamy
Rozpustne gotowaniedomu mieć warto! Polecam! Składniki na syrop z kwiatów bzu czarnego 25 baldachów kwiatów bzu czarnego (zebranych na uboczu z dala od zanieczyszczeń) 3 litry wody sok z 1 pomarańczy sok z 3 cytryn około 2,8 kg cukru kwasek cytrynowy do smaku Świeżo zerwany bez rozkładamy na ściereczce (najlepiej w ogrodzie, czy na balkonie(...)żeby robactwo zdążyło pouciekać :-) Po około 30 minutach wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy, wlewamy do garnka, dolewamy sok z pomarańczy i cytryn, podgrzewamy na małym ogniu i gotujemy 2 godziny (czas mierzymy od momentu zagotowania). Następnie przecedzamy (najlepiej przez gazę, choć ja w tym celu używam tetrowej pieluchy), dosypujemy
Rozpustne gotowanierozpuszczonego masła SYROP: 300 g cukry 300 ml wody ziarenka z 0,5 laski wanilii 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy lub skórka otarta z 1 pomarańczy 1 laska cynamonu KREM: 1,3 l. mleka 5 żółtek 250 g cukru 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 150 g kaszy manny 1,5 łyżki cukru waniliowego
Rozpustne gotowanie