pomarańcze - 5663 przepisów (strona:125/378)

Grzany cydr z pomarańczą 148

Składniki: (na 2 porcje) pół litra cydru 4 plasterki pomarańczy laska cynamonu 4-5 goździków Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć(...)garnuszka, podgrzewać na małym ogniu przez:5-10 minut. Uważać by nie zagotować piwa(nie doprowadzić do wrzenia), a tylko je podgrzewać. Ciepłe piwo przelewać do szklanek, dekorować plastrem pomarańczy Smacznego

KreatywnePiny
Grzane piwo z miodem i cytrusami 126

Składniki: (na 2 porcje) pół litra jasnego piwa  2 łyżki miodu 4 plasterki cytryny 4 plasterki pomarańczy laska cynamonu 4-5 goździków imbir świeży 2 plasterki bądź szczypta imbiru w proszku Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć(...)garnuszka, podgrzewać na małym ogniu przez:5-10 minut. Uważać by nie zagotować piwa(nie doprowadzić do wrzenia), a tylko je podgrzewać. Ciepłe piwo przelewać do szklanek, dekorować plastrem pomarańczy  i cytryny Smacznego

KreatywnePiny
Grzane wino z pomarańczą 123

Składniki: (na 2 porcje) 400 ml czerwonego słodkiego wina 5 goździków 2 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 5 plastrów pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć(...)garnuszka, podgrzewać na małym ogniu przez:5-10 minut. Uważać by nie zagotować wina (nie doprowadzić do wrzenia), a tylko je podgrzewać. Ciepłe wino przelewać do szklanek, dekorować plastrem pomarańczy. Smacznego

KreatywnePiny
Koktajl bananowo-jabłkowo-pomarańczowy 107

porcje) 400 ml maślanki 2 banany 1 jabłko sok wyciśnięty z 1 pomarańczy skórka pomarańczowa do dekoracji Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować przy pomocy blendera. Ozdabiać startą skórką z pomarańczy Smacznego

KreatywnePiny
Profiteroles nadziewane kremem pomarańczowym z advocatem w polewie czekoladowej 144

mąki pszennej 4 jajka Krem pomarańczowy: 600 g śmietany kremówki 36% starta skórka z 1 pomarańczy: na malutkich oczkach 1-5 łyżeczki advocata kilka kropli świeżego soku z pomarańczy 1 łyżeczka cukru pudru Polewa czekoladowa: 80 ml wody 80 g cukru 200 g deserowej czekolady 1 łyżeczka whisky Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło

KreatywnePiny
Koktajl bananowy 125

wiec pomyślałam że zrobię koktajl bananowy z dodatkiem pomarańczy i jabłka. Nie lubię gęstych napoi, wolę bardziej rzadsze. Baardzo bananowy, lekko słodki Składniki : 1/2 jabłka jeden banan 1/2 pomarańczy 1 łyżka miodu 1/2 szkl. mleka. Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zblendować. Dosłodzić miodem w razie potrzeby. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty dolać więcej mleka

Garnkowe fanaberie
Skórka pomarańczowa + film 168

około miesiąca, może być wykorzystywana do smakowitych wypieków. składniki na 1 szklankę skórek   3 pomarańcze 1 szklanka cukru kryształu 100 ml wody sok z połowy cytryny przepis Pomarańcze dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, następnie  sparzamy wrzątkiem i jak najcieniej obieramy ze skórek. Skórkę pomarańczową namaczamy przez 24 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją trzykrotnie. Skórkę odcedzamy

Smakowite Dania
Deser pomarańczowo bananowy 143

1 łyżka masła szczypta cynamonu łyżeczka cukru trzcinowego łyżeczka soku z limonki Wykonanie: Banany obrać ze skórki. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy banany chwilę obsmażamy z obu stron. Pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy w plastry układamy na talerzyku deserowym, skrapiamy  sokiem z limonki, następnie kładziemy podsmażone banany obsypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Smacznego

kgwjanczewo
Marmurkowa babka wielkanocna 285

cukru ziarenka z 1 laski wanilii 250g masła 6 jajek M 200g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao starta skórka z 1 pomarańczy starta skórka z 1 cytryny masło do posmarowania blach mąka do wysypania blachy lukier sok z połowy cytryny cukier puder Sposób przygotowania Masło pokroić w kostkę i rozgrzać(...)Wymieszać na gładka masę. Połowę masy ciasta przełożyć do osobnej miski, dodać w łyżeczki kakao i wymieszać dokładnie. Do pozostałej w misce miksera drugiej połowy masy dodać skórkę z pomarańczy i cytryny i wymieszać. Formę do babki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką. Wlać 1/3 masy ze skórkami cytrusów, następnie połowę masy kakaowej, resztę masy ze skórką cytrusów

W kuchni wieczorem
Shake banan-kiwi-pomarańcz 99

cały dzień! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Shake banan-kiwi-pomarańcz Smak pełen witamin!!! Składniki : 2 banany średnie 2 kiwi duże  1 pomarańcza duża 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru pudru (nie koniecznie może się trafić, że któryś owoc będzie kwaskowy wtedy można dodać ) Przygotowanie: Normal 0 21 false false false(...)theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Porcja na 2 szklanki. Owoce obieramy i dokładnie myjemy. Pomarańcza staramy się oczyścić jak najdokładniej.  Następnie kroimy na mniejsze kawałki owoce i blendujemy na jednolita masę. Dodajemy mleko oraz łyżkę cukru pudru i miksujemy jeszcze chwilę aby dokładnie wszystko

Sprawdzone przepisy kulinarne
Torcik pomarańczowy 121

lekki, orzeźwiający i mocno czekoladowy!  Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * płaska łyżeczka proszku do pieczenia  * do nasączenia sok pomarańczowy  Galaretka : * 3 pomarańcze * 2 galaretki pomarańczowe  Krem czekoladowy : * 100g czekolady mlecznej  * 100g czekolady gorzkiej  * 200ml śmietany kremówki  * 200g serka mascarpone  Przygotowanie : Jajka ubijać razem z cukrem(...)obrotach miksera. Przelać do tortownicy, piec do 30 minut w 180 stopniach, zostawić do wystygnięcia, przeciąć na pół. Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Pomarańcze wyfiletować, dodać do galaretki. Połowę biszkoptu nasączyć sokiem pomarańczowym, wylać galaretkę, docisnąć drugim nasączonym biszkoptem. Obie czekolady drobno posiekać, śmietankę zagotować i zalać nią czekoladę. Ubić za pomocą trzepaczki

Magiczne Życie Marty
Pieczona karkówka wieprzowa QAFP w sosie śliwkowym z puree z marchwii 196

porcje) 500 g karkówki wieprzowej sól, pieprz świeży rozmaryn sos 200 g suszonych śliwek bulion puree z marchwi 300 g marchwi 100 g masła sok z jednej pomarańczy przygotowanie Karkówkę umyć osuszyć, posolić posypać pieprzem i rozmarynem.  Zawinąć w folię aluminiową. tak owiniętą  obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej takiej którą możemy wstawić(...)wodą lub sokiem z marchwi, dodać połowę masła i sól,  gotować do miękkości. Zmiksować na gładkie puree przy pomocy blendera, dodając resztę masła  masła i soku z pomarańczy. Doprawić.  Mięso podawać z z sosem, marchewką, sałatą i np kaszą. Smacznego

Stare Gary
Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 190

jaglanej (lub kaszy jaglanej zmielonej młynkiem do kawy),   100 g cukru,   70 g masła,   50 g zmielonego słonecznika,   2 jajka,   skórka otarta z jednej pomarańczy,   1 łyż eczka proszku do pieczenia,   szczypta soli, masło(...)posmarowania formy.   Przygotowanie: Ciasto: Miękkie   masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, zmielonym słonecznikiem i skórką z pomarańczy, dodać do masła i wymieszać. Piec w 190 stopniach przez 15-20 minut (sprawdzić patyczkiem). Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Masa serowa: Grejpfruty obrać i wyfiletować, z pozostałych części

SzczyptaSmaQ
Ulubiony zielony koktajl 204

również bardzo dobrze. Składniki: 1 szklanka jarmużu (ok. 30 g) 1/3 banana 1 szklanka soku z dwóch pomarańczy i połowy grejpfruta 1 cm imbiru Wyciskamy świeży sok z pomarańczy i grejpfruta. Wrzucamy wszystko do malaksera/blendera i miksujemy, mój koktajl nie jest idealnie gładki, bo taki lubię, ale oczywiście jak będziemy dłużej miksować będzie bez kawałków. Na zdrowie! Polecam

NA MOIM TALERZU
Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 277

rumu lub spirytusu ½ olejku rumowego lub pomarańczowego 100g migdałów (najlepiej bez skórki) 200g rodzynek (+ ok. 2 łyżki mąki) 100ml rumu lub wódki 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy Lukier: ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier Na początek rodzynki przepłukujemy gorącą wodą, a następnie wsypujemy je do słoika i zalewamy alkoholem, aby moczyły się(...)jednolitą masę. Ja do tego celu używam widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną skórkę z pomarańczy, migdały (można zostawić kilka sztuk na górę) i rodzynki, które wcześniej osuszamy z alkoholu i przesypujemy mąką. Ciasto jeszcze raz mieszamy z bakaliami, a następnie przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem

Smakowy Raj