pomarańcze - 5663 przepisów (strona:133/378)

Nie taki stary piernik z niego ... 171

śliwkowych (do ciasta + do przełożenia) 2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy(...)suszonej żurawiny polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżki masła do dekoracji: kilka suszonych moreli kilka orzechów włoskich kilka migdałów skórka pomarańczy  1 garść żurawiny W rondlu podgrzewamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Cały czas mieszając. (nie zagotowujemy). Następnie odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia

Bon Appetit Małgorzaty
Wigilijny kompot z suszu 310

dodatku,niech słodycz płynie z samych suszonych owoców.Ewentualnie dodaj trochę miodu. Składniki: 300 g suszonych owoców:śliwki,jabłka,gruszki,morele 3-4 suszone  figi 3-4 plastry pomarańczy 4-5 goźdków 1/2 łyzeczki cynamonu lub laska cynamonu sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki miodu 2 l wody Wykonannie: owoce na noc zalać zimną(...)wodą nazajutrz dodać przyprawy,miód i całość zagotować.Dodać sok z cytryny.Gotować dosłownie kilka minut i garnek zestawic z płyty grzejnej,by owoce się nie rozgotowały.Dodać plasterki pomarańczy obrane ze skórki ( goryczka!) podawać mocno schłodzony z owocami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ZUPA MIGDAŁOWA NA MLEKU KOKOSOWYM 213

kolendry skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy sok z 1/2 cytryny łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku do podania: ugotowany ryż suszona żurawina skórka otarta z pomarańczy płatki migdałów Migdały wrzucam do miseczki i zalewam wrzątkiem. Po kilku minutach przelewam zimną wodą i obieram ze skórek. Do rondla wlewam mleko kokosowe i zwykłe. Wrzucam też migdał

W kuchni Karmel-itki
Bożonarodzeniowe ciasteczka 272

wypieki' , natomiast na nadzienie na 'bazylia czy wanilia' :) Wyszło mi 27 szt :) Składniki na ciasto : 240 g mąki pszennej 60 g masła 60 g smalcu sok wyciśnięty z jednej pomarańczy szczypta soli Nadzienie: 25 g masła 125 g śmietany kremówki 50 g miodu 40 g cukru pudru 1,5 szkl bakalii (ja dałam sezam, rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie orzechy(...)smalec wrzucamy do miski i łączymy ze sobą tak, jak robimy to w przypadku kruszonki. Przesypujemy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażarki na 20 min. Sok z pomarańczy łączymy ze szczyptą soli i wkładamy do lodówki na 20 min. Robimy nadzienie : W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy kremówkę, miód i cukier puder - zagotowujemy mieszając dość często. Następnie dodajemy bakalie

charlotte gotuje
Domowa masa makowa bez cukru, masła i bez użycia maszynki do mielenia 142

radzi sobie w moim domu ze wszystkim. Moja masa makowa jest pełna bakalii, miodu. Jej smak jest niesamowity! Składniki: 250 gram suchego maku niebieskiego 2/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy (najlepiej własnej roboty) 4 łyżki miodu 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 5 łyżek płatków migdałów 3/4 szklanki rodzynek 1/4 szklanki suszonej żurawiny 1 laska wanilii 2 krople aromatu waniliowego(...)naczynia i blenderuje kilka minut aż uzyskam konsystencję mielonego, jaśniejszego maku. Mak przekładam do garnka, dodaję nasiona wanilii i odparowuję nadmiar wody. Ściągam z ognia, dodaję miód, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki, migdały, orzechy, aromat waniliowy, żurawinę i dokładnie mieszam. Studzę masę makową. Jest gotowa do użycia od razu, można też przez kilka dni przechowywać ją w lodówce. Gotowe

Mango Papaja
Dorada pieczona w soli 185

wnętrze soczyste i pełne smaku.  Ciasto solne przygotowane wg przepisu  Jamiego Oliver'a  ma jeszcze taką zaletę, że dzięki dodaniu do niego nasion kopru i skórek pomarańczy i cytryny, ryba zyskuje dodatkowy aromat.  Niewielkim rybom wystarczy warstwa soli grubości 1 cm, dużym , np 3 - kilogramowym - warstwa trzycentymetrowa. Trzeba uważać aby sól nie dostała się(...)ząbków czosnku 1 cytryna: zetrzeć skórkę, resztę pokroić w plasterki  1,5 kg gruboziarnistej soli morskiej (na każdy kilogram ryby potrzeba 1,5 kg soli) skórka z 1 pomarańczy 1 roztrzepane jajo z hodowli ekologicznej garść nasion kopru oliwa Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.Rybę umyć i osuszyć, posypać wnętrze pieprzem i wypełnić mieszanką aromatycznych ziół

Stare Gary
Policzki wołowe w winie 232

Przepis znalazłam w książce  "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manning.  składniki marynata 330 ml czerwonego wina 6 ząbków czosnku 12 gałązek tymianku pomarańcza pokrojona na ćwiartki 10 ziarenek pieprzu 6 ziarenek jałowca 6 wołowych policzków (ok 2 kg) 1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego 200 g boczku pokrojonego w kostkę 2 duże cebule pokrojone w piórka(...)jest już gotowe - nakłuć wykałaczką, jeśli wejdzie z łatwością  to znaczy ,że mięso jest gotowe. Jeśli nie - piec kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłowić z sosu kawałki pomarańczy i tymianek. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakowa    na podgrzany półmisek  policzki, marchew, cebulę,boczek i czosnek.  P rzykryć i odstawić.Pozostały w naczyniu płyn doprowadzić

Stare Gary
Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami 135

śliwkowe- 3 łyżki * migdały- 100 g * śliwki- 7 sztuk * szczypta soli Lukier: * cukier puder- 70 g (ja użyłam cukru trzcinowego niemielonego stąd widoczne kryształki i brązowy kolor) * sok z pomarańczy/cytryny- 2 łyżki Ciasto: Do miski przesiać mąkę i zrobić w niej małe wgłębienie/dołek do którego wrzucić pokruszone drożdże, zasypać łyżką cukru i zalać 2 łyżkami ciepłego(...)napuszenia na 10 min. Piec ok. 40 min. albo do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z formy dopiero po kilku minutach. Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z pomarańczy/cytryny i posmarować nim wierzch ciasta. Smacznego! :) * kroiłam na większe kawałki (ok. 2 cm) i dlatego wyszło mi tylko 10 ślimaczków o wielkości standardowej bułki, czyli dosyć spore. Jeżeli zależy

Kraina Miodem Płynąca
Kompot z suszonych owoców z cytrusami 145

królewskich 8 suszonych fig 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 laska wanilii 1 laska cynamonu 4 goździki Sok z cytryny Starta skórka  z 1 cytryny 4 plasterki świeżej pomarańczy Ok. 750 ml przegotowanej wody Wykonanie: Suszone owoce zalewamy wodą. Odstawiamy do namoczenia na 4 godziny. Wody powinno być tyle, żeby przykrywała owoce z 5 cm zapasem. Jeśli(...)owoców dodajemy wanilię, cynamon i goździki. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Gdy kompot lekko przestygnie dodajemy do niego startą skórę i sok z cytryny oraz plasterki pomarańczy. Gdy będzie zbyt esencjonalny można go rozcieńczyć wodą

Kulinarne przygody Gatity
Makowiec 197

makowa: 160g suchego maku 60g brązowego cukru 30g rodzynek 15g posiekanych orzechów włoskich 2 białka Łyżka miodu Łyżeczka aromatu migdałowego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżki masła 1/5 szklanki kandyzowanych pomarańczy Lukier : 1/3 szklanka cukru pudru 1 lub 2 łyżki ciepłej wody Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, pod sam koniec dodając rozpuszczony(...)przestudzenia. Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru. Polewamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) makowiec. Posypujemy odrobiną pokruszonych orzechów włoskich lub kandyzowaną skórką pomarańczy

Kolizje Smaków
Włoskie ciasto migdałowe 215

miała znaczenia! Ciasto migdałowe – składniki : 3 jajka (żółtka i białka oddzielone) 140 g cukru 55 g mąki ziemniaczanej 140 g rozdrobnionych migdałów bez skórki otarta skórka z 1 pomarańczy 135 ml soku pomarańczowego szczypta soli, masło do wysmarowania tortownicy Polewa : 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 100 g masła (pokrojonego w kostkę) garść płatków(...)gęsta masa. Dodaję mąkę ziemniaczaną, migdały (ja je wcześniej tostuję na suchej teflonowej patelni [ zobacz np. tutaj ] ale to moja wersja, w orginalnej tego nie ma), skórkę z pomarańczy i sok. Masa jest dość rzadka. Ubijam w oddzielnej misce białka z odrobiną soli na sztywną pianę i łyżką mieszam z masą migdałową. Przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy

UgotujmyTo.pl
Włoskie ciasto drożdżowe Panettone 394

małe roztrzepane jajko do smarowania 1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 175 g mieszanych suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, morele… i skórka pomarańczowa) skórka starta z jednej pomarańczy olej do natłuszczania cukier puder do posypania   1. Do jednej miski wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy drożdże i zostawiamy na 5-10 minut. 2. W drugiej misce mieszamy cukier(...)masę, którą wykładamy na powierzchnię oprószoną mąką i wyrabiamy około 10-15 minut aż ciasto zrobi się elastyczne. Po czym rozciągamy je i dodajemy suszone owoce i skórkę z pomarańczy (następnym razem namoczę owoce w rumie:)) i wyrabiamy aż wszystko się połączy. 5. Uformowane w kształt kuli ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miski i przykrywamy miskę lekko wilgotną ściereczką

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka chlebowa czyli bread and butter pudding 224

smakuje podana na gorąco z lodami waniliowymi… Spróbujcie koniecznie, zapewniam że warto! Zapiekanka chlebowa – składniki: 12 kromek chleba tostowego ok. 50 g rodzynek trochę kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie) 500 ml mleka 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka wanilii szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki cukru cukier do posypania masło do posmarowania chleba 1. Kromki chleba posmarować(...)każdej kromki powstały dwa trójkątne kawałki. Wysmarować naczynie żaroodporne masłem i poukładać kromki chleba tak aby zachodziły na siebie. Posypać wierzch rodzynkami i skórką kandyzowaną z pomarańczy. 2. Mleko, jajka, cynamon, wanilię, szczyptę gałki muszkatołowej i cukier wymieszać i wylać na chleb. Poczekać ok. 15 minut aż chleb nasiąknie. Posypać wierzch cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego

UgotujmyTo.pl
Schab pieczony z jabłkowym sosem 139

Przepis łatwy do przygotowania, więc naprawdę warto się skusić…:)! Schab pieczony z jabłkowym sosem Składniki (8 porcji): 1 kg schabu 1 cebula 500 g jabłek sok z 1 pomarańczy 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru (opcjonalnie) sól, pieprz, rozmaryn 2-3 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiego 1. Oczyszczony z błon, opłukany i osuszony schab posolić, posypać pieprzem(...)polać olejem czosnkowym Kujawskim. 2. Cebulę i jabłka obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę, jabłka i czosnek wymieszać w misce, dodając sok z pomarańczy, sól, pieprz i rozmaryn. 3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Do worka włożyć jabłkową mieszankę, zamknąć dobrze worek. 4. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego

UgotujmyTo.pl
Drożdżówka dyniowa 140

nadszedł wreszcie czas i mogłam ją przygotować… Niestety nie wyszły mi takie piękne dziury jak Łucji, ale drożdżówka dyniowa i tak była pyszna, wilgotna, z nutą pomarańczy i pyszną cynamonową kruszonką. Zapraszam Drożdżówka(...)dyniowa Składniki na długą keksówkę: 1/2 szklanki letniego mleka 190 ml puree z dyni 30 g roztopionego, lekko przestudzonego masła lub 30 ml oleju rzepakowego skórka otarta z jednej pomarańczy 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (przesianej) 15 g świeżych drożdży (u mnie 7g drożdży instant) 1/3 szklanki cukru szczypta soli płaska łyżeczka cynamonu Kruszonka: 90 g mąki pszennej

UgotujmyTo.pl