szklanki cukru dark muscavado P olewa: 1 opakowanie serka śmietankowego Philadlphia (użyłam Light) 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki roztopionego masła Skórka z połowy pomarańczy ½ łyżeczki aromatu waniliowego Syrop karmelowy: 100 g masła 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 150g orzechów włoskich Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Mleko podgrzewamy. Dodajemy połowę do drożdży(...)się ładnie zrumieniły. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. i pieczemy około 35-40 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę. Serek miksujemy z masłem, cukrem. Dodajemy skórkę z pomarańczy oraz aromat. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Gotowe, jeszcze ciepłe bułeczki wyjmujemy z formy, odwracając ja na drugą stronę aby sos karmelowy znalazł się na wierzchu. Polewamy przygotowaną polewą
Mania Gotowaniajest naprawdę bliski oryginałowi. Polecam!!! Strawberry obsession smoothie Składniki: 2 pomarańcze 2 łyżki miodu 1 banan 300 g truskawek mrożonych Przygotowanie: Sok z pomarańczy wycisnąć . Banana pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki włożyć do blendera i miksować przez około 3-4 minuty
Mania Gotowaniazielonego barwnika w proszku (opcjonalnie) Lukier na 6-7 babeczek: 1 białko 1/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy skórka starta z połowy cytryny lub pomarańczy Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania musu. Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Przekładamy do garnka i podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy oraz cukier. Garnek przykrywamy pokrywką i prażymy
Mania Gotowaniaszklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych sól i pieprz 4 łyżki masła Glazura: soku z 1,5 pomarańczy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka z ½ pomarańczy 3 łyżki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżka miodu Przygotowanie: Skrzydełka przyprawiamy i wkładamy do lodówki
Mania Gotowaniałyżeczka przyprawy 5 smaków 2 łyżki sosu sojowego jasnego ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę Sos: ½ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 100 ml wody 1 łyżka dżemu pomarańczowego (opcjonalnie) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 2 łyżki sosu sojow ego ciemnego (można zastąpić jasnym) 1 łyżka sosu ostrygowego
Mania Gotowaniaszybkie do wykonania i naprawdę pyszne. Polecam. Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka pistacjowe Składniki: 2 szklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z 1/2 pomarańczy 3 łyżki masła w temperaturze(...)pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 żółtka całe migdały cukier puder Przygotowanie: W dużej misce mieszamy mąkę migdałową, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy do suchych składników skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, żółtka i masło. Wszystkie składniki zagnieść rękami, aż wszystko się dokładnie połączy. Ciasto będzie dość lepkie. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, lub zamrażarki
Mania Gotowaniamiękną i stają się jeszcze smaczniejsze. Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka migdałowe Składniki: 2 szklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z 1/2 pomarańczy 3 łyżki masła w temperaturze(...)pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 żółtka całe migdały cukier puder Przygotowanie: W dużej misce mieszamy mąkę migdałową, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy do suchych składników skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, żółtka i masło. Wszystkie składniki zagnieść rękami, aż wszystko się dokładnie połączy. Ciasto będzie dość lepkie. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, lub zamrażarki
Mania Gotowaniapudru Składniki na masę cytrynową: 50 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru skórka otarta z 2 cytryn 125 ml soku z cytryny (około 3 cytryny) sok z 1 niedużej pomarańczy 60 g masła 3 żółtka 1 jajko 200 ml wody Beza: 3 białka 150 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie(...)się delikatnie zarumienić. Wyjmujemy, całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem oraz skórka z cytryny. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę, sok z cytryny oraz sok z pomarańczy. Dodajemy suche składniki, zagotowujemy, mieszając cały czas, do momentu aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło i mieszamy, do momentu aż się roztopi. Następnie dodajemy żółtka i jajko
Mania Gotowaniachińską. Inspiracją był ten przepis . Składniki: 200g mięsa schabowego opakowanie makaronu chow mein 3 cebulki dymki czerwona papryka 50g groszku 2 ząbki czosnku kawałek pora sok z pół pomarańczy chili w proszku olej sezamowy Sos : 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki soku z limonk 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka wrzątku 1 łyżeczka miodu(...)łyżeczki chili w proszku (lub więcej - w zależności od tego jak ostrą chcecie mieć potrawę, 1/3 łyżeczki to smak dość łagodny) Mięso kroimy w paseczki. Zalewamy sokiem z pomarańczy, posypujemy chili i zostawiamy. Kroimy: paprykę, pora, dymkę w paseczki, obieramy czosnek. Wrzucamy do jednej miseczki wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Brzuszki Łakomczuszkipomarańczy 2 łyżki oliwy szczypta pieprzu cayenne sól gruboziarnista Marchewkę myjemy i obieramy. Obieraczką do warzyw wycinamy wstążki. Ścieramy na tarce imbir i mieszamy z sokiem z pomarańczy, pieprzem cayenne oraz oliwą. Marchewkę mieszamy z marynatą i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Marchewkę rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy
Brzuszki Łakomczuszkilitr wody mineralnej 2 - 3 plasterki pomarańczy 2 -3 plasterki cytryny kilka listków mięty kilka kostek lodu Wykonanie: Wodę przelewamy do dzbanka lub karafki. Dodajemy plasterki cytryny i pomarańczy oraz miętę. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Przed podaniem wrzucamy kostki lodu
Sto kolorów kuchnisera w wiaderku (mój był słodzony, jeśli Wasz jest naturalny, dodajcie ½ szklanki cukru pudru lub więcej w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubicie) drobniutko potarta skórka z dwóch pomarańczy lub ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany 100g masła budyń waniliowy Przygotowanie(...)Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem i mielonymi migdałami. Blaszkę o wymiarach ok 25x36cm (NIE większą!) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę makową i równomiernie rozprowadzić. Masa serowa: Pomarańcze sparzyć i drobniutko zetrzeć skórkę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem (i ewentualnie z cukrem). Następnie dodać ser, mleczko lub śmietanę, skórkę pomarańczową, budyń w proszku
Ze smakiem i z pasjąowsianki to prawdziwa przyjemność. Na 1 porcję: 150 ml mleka 2% 200 ml wody 4 płaskie łyżki płatków owsianych ( nie błyskawicznych) łyżka suszonych jagód goji 0/5 łyżeczki cynamonu mała pomarańcza kostka gorzkiej czekolady kilka plasterków banana 2 truskawki Wodę z mlekiem zagotowujemy. Wsypujemy płatki i na wolnym ogniu gotujemy ok. 15 minut cały czas mieszając. Na około 2 minuty przed(...)końcem gotowania dodajemy jagody goi, startą czekoladę, pokrojona na małe kawałki pomarańczę oraz cynamon. Gęstą owsiankę zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Podajemy ze świeżymi owocami. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Mienta blogprawdziwą wanilią 0/5 łyżeczki cynamonu skórka starta z połowy pomarańczy jagody poziomki Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy mąkę, żółtka, cukier, cynamon i skórkę z pomarańczy i dalej ugniatamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy kluski. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody
Mienta blogkulinarnie... I tak właśnie powstała sałatka owocowa i koktajl mocno witaminowy. Sałatka owocowa warstwowa. Składniki: 1 pomarańcza 1 gruszka 1 jabłko 1 banan garść winogron czerwonych 1 łyżka otrąb z żurawiną 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Owoce kroimy, (pomarańcze i banany obieramy -oczywiście) i układamy warstwami w miseczce. Z miodu i soku z cytryny robimy(...)sosik i polewamy owoce. Wszystko posypujemy otrębami z żurawiną. Koktajl witaminowa bomba. Składniki: 1/2 grejpfruta 1 pomarańcza sok z połówki cytryny 1 łyżka miodu Obrane i pokrojone owoce wrzucamy do blendera, dodajemy sok i miód. Wszystko miksujemy, przelewamy do szklanki i gotowe!!! Mniam Mniam
Miksturownik