magiczne chwile w gronie rodziny, czas jakby się zatrzymuje na chwilę, nikt nigdzie się nie spieszy. Uwielbiam tę magię, blask choinki, kolędy w tle. Piegusek z delicjami z nutą pomarańczy to mój świąteczny wypiek, robię go dla moich łasuchów, nie wyobrażamy sobie bez niego świąt jest pyszny i efektowny. SKŁADNIKI: CIASTO: 5 jajek 50 g suchego maku 1 czubata szklanka(...)mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM BUDYNIOWY: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej ½ szklanki cukru 25 dag margaryny PALMY BIELMAR 32 g cukru waniliowego aromat migdałowy DODATKOWO: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 paczka delicji o dowolnym smaku
Wanilia i Kardamonoleju 180 g cukru 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu po 1/4 łyżeczki: imbiru, kardamonu i gałki muszkatałowej skórka z 1/2 pomarańczy garść orzechów i garść rodzynek (lub dowolnych bakalii) Krem: 350 g kremowego serka naturalnego 2 łyżki cukru pudru skórka z 1/2 pomarańczy Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę(...)rozsmarować w niej ciasto. Piec około 45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie przygotować krem : Serek utrzeć z cukrem pudrem oraz skórką z pomarańczy. Gdy ciasto wystygnie posmarować kremem wierzch wypieku i oprószyć odrobiną cynamonu
My simple kitchendyni co nie oznacza, że nic z jej dodatkiem nie przyrządzałam. Wręcz przeciwnie. Tej jesieni poraz pierwszy zrobiłam także dżem z dodatkiem dyni. Urozmaiciłam go za pomocą jabłek i pomarańczy. Kolor ma fantastyczny - jak widać na zdjęciu, niczym zachodzące słońce na niebie. Do smaku również nie mam zarzutów. Składniki na 8 słoików: 1 kg dyni (waga po obraniu(...)jabłek (waga po obraniu) 1 pomarańcza 1 kg cukru 2 opakowania żelfixu Dynie i jabłka obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i dolewamy troszkę wody, aby nic się nie przypaliło. Zawartość smażymy aż jabłka z dynią zaczną się rozpadać. Co jakiś czas mieszamy. Jeśli chcemy, aby dżem miał aksamitną konsystencję, na tym etapie miksujemy wszystko
My simple kitchensztuk średnicy 20 cm 1 jajko, szczypta soli, łyżeczka cukru, 110 g mąki pszennej typ 550 g, 235 g mleka, 30 g śmietanki kremówki, 2 łyżki oleju rzepakowego 1 pomarańcza, 1 grejpfrut, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka wody różanej, szczypta kardamonu, pistacje, granat twaróg, śmietanka, cukier Wszystkie składniki naleśników wymieszać ze sobą w misce, ciasto musi być bardzo płynne(...)gładkie, bez grudek. Naleśniki smażyć na nieprzywieralnej patelni do ładnego zrumienienia. Twaróg połączyć ze śmietanką i dosłodzić do smaku. Pomarańczę i grejpfruta należy wyfiletować, z reszty wycisnąć sok. Otrzymany sok należy wlać do rondelka, dodać wodę różaną, kardamon i cukier. Gotować na małym ogniu kilka minut, aż będzie zredukowany. Posiekać pistację, wydobyć ziarna z granatu - najlepiej przeciąć na pół
Plate of Joybyć mocno czekoladowy, z kremem i koniecznie z cytrusami! W końcu czekolada i cytrusy to połączenie idealne! Dziś przedstawiamy Wam pyszny tort - ciasto pieczone z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a do kremu dodaliśmy lekko kandyzowane plastry klementynki w syropie, którą dodatkowo wzbogaca aromat wanilii i woda z kwiatów pomarańczy! Jak smakuje tort? Jest bardzo bardzo czekoladowy, z delikatnym kremem(...)cukru, 120 g mąki, 60 g kakao, 60 g roztopionego masło, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, skórka starta z 2 pomarańczy, szczypta soli Jajka z cukrem umieścić w misie miksera i ubić na puszystą, jasną masę, która znacznie zwiększy swoją objętość. W osobne misce przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz
Plate of Joybardzo smaczny, mocno owocowy i atrakcyjny wizualnie koktajl , czy też smoothie jak niektórzy nazywają mocno schłodzone owocowe napoje . Przepis na Dietetyczny koktajl z mango i truskawką oraz sokiem z pomarańczy jest łatwy w przygotowaniu, do zmiksowaniu owoców potrzebny jest jednak blender kielichowy, który jest obowiązkowym sprzętem AGD w mojej kuchni. Zachęcam Was do przygotowania innych tego typu koktajli: napoje/ koktajle(...)skórki, oddzielamy miąższ od pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Truskawki myjemy na durszlaku, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Do blendera przekładamy truskawki i 100 ml soku z pomarańczy, miksujemy, rozlewamy do 2 szklanek. Kielich blendera płuczemy, przekładamy mango, sok z pomarańczy i miksujemy. Szklanki z koktajlem truskawkowym uzupełniamy wlewając delikatnie koktajl z mango, aby był widoczny miejscami jego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChyba zauważyliście, że jestem wprost uzależniona od serników, uwielbiam je w każdej postaci i ciągle poddaję eksperymentom. Tym razem zapraszam na czekoladowy, a właściwie kakaowy sernik z karmelizowaną pomarańczą. Niebo w gębie, nie wierzycie? Przekonajcie się o tym sami :D Składniki: 1 kg twarogu na sernik 1,5 szklanki cukru 2 opakowania budyniu 1 łyża mąki pszennej 2 łyżki(...)kakao 6-8 jaj 125 g masła lub margaryny 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru 3 łyżki wody Karmel: 1/2 szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki wody 3 łyżki śmietanki kremówki 60 g masła - ok 1/4 kostki Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem, dodaję miękkie masło i ucieram przez chwilę do połączenia składników. Twaróg przepuszczam przez maszynkę do mięsa i dodaję porcjami
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: 500 g sera twarogowego z wiaderka (najlepszy ser wiaderkowy o wadze 1 kg z Piątnicy) 150 g cukru 3 jaja 2 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 1 pomarańczy (dokładnie wyszorowanej i sparzonej) 80 g borówek + opcjonalnie garść do dekoracji masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Ser i jaja powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć(...)Borówki opłukać na sicie. Odsączyć z wody a następnie przełożyć na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym (aby wchłonęły resztę wody) . Jajka wbić do kubeczka i rozbełtać widelcem. Zetrzeć skórkę z pomarańczy (tylko pomarańczową część, bez tzw. albedo – czyli białej, gorzkiej warstwy) . Ser zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce roztrzepanych jajek w odstępach
Moja DelicjaIdealna przystawka dla kogoś, kto lubi nietypowe smaki . Miód , imbir i s łodkie pomarańcze , przyprawione pieprzem i kolendrą. Trochę słodko, trochę ostro – warto poeksperymentować. A krewetki ? Podobno afrodyzjak Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 10-12 krewetek(...)pomarańcza 1 łyżka miodu imbir, pieprz, kolendra 50g mąki ziemniaczanej oliwa Grzanki : bagietka przyprawa do masła masło lub margaryna kanapkowa Przygotowanie: Aby przygotować marynatę , należy wycisnąć sok z pomarańczy , rozpuścić w nim miód , przyprawić imbirem , kolendrą i pieprzem . Wrzucić krewetki i marynować w 2-3 godziny. Krewetki smażyć na oliwie, 2-3 minuty z obu stron na średnim ogniu
Za drzwiami kuchniUdka w pomarańczach to danie lekko słodkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Wystarczy zamarynować mięso, przesmażyć i zarumienić. To mój kolejny pomysł na wykorzystanie wyluzowanych udek z kurczaka. Jeżeli lubicie kwaśne smaki to polecam mój inny przepis, np. na udka w cytrynach (klik) . Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 0,5 kg udek bez kości i skóry 1 cebula(...)duża, słodka pomarańcza kilka łyżek oleju sól pieprz cynamon sproszkowana trawa cytrynowa (lub 2 łyżki soku z cytryny) Udka umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać olej wraz z przyprawami. Przygotowaną zalewą polać udka z kurczaka. Mięso odstawić na niecałą godzinę, aby mogło przejść przyprawami. Na rozgrzanej patelni (nie musicie dolewać tłuszczu, bo w marynacie jest już olej
Ugotowaćricotty 100 g mąki + do obtoczenia rodzynek 50 g rodzynek 1 pomarańcza 3 jajka 100 g brązowego cukru 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki esencji waniliowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i cynamonu masło do formy cukier puder do posypania wykonanie: Rodzynki namaczamy w soku z pomarańczy. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy do nich mąkę, wanilie, proszek
Przysmaki Karolkipożałujecie. Składniki na dwie duże szklanki: 110 ml mocnej kawy 0,5 l mleka 100 g czekolady gorzkiej 1 laska cynamonu 1 laska wanilii starta skórka z połowy pomarańczy do dekoracji: 150 ml bitej śmietany wiórki czekoladowe Wykonanie: Mleko zagotowujemy(...)cynamonem i wrzucamy kostki czekolady, mieszamy do połączenia składników. Gdy mleko się zagotuje zdjąć garnek z kuchenki. Rozkrawamy laskę wanilii i wyciągamy miąższ, który następnie dodajemy do podgrzanego mleka. Pomarańczę myjemy w ciepłej wodzie a następnie na tarce ścieramy skórkę. Gotową dosypujemy do mleka razem z kawą. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy na chwile do zaparzenia. gotowy napój przelewamy
ciastkarnia na kruchym spodziewłasnoręcznie zrobiona, niezwykle aromatyczna i mięsista. Idealnie nadaje się do domowych wypieków, podrasuje smak nie jednego sernika. Do jej przygotowania potrzeba nam naprawdę niewiele, bo trochę cukru, wody, parę pomarańczy a przede wszystkim chęci. Wbrew pozorom jest łatwa do wykonania, nie taki diabeł straszny jak go malują;) Polecam;) Składniki: 5 dużych pomarańczy szklanka wody 1,5 szklanki cukru(...)Wykonanie: Pomarańcze dokładnie wyszorować. Następnie przekroić je i obrać ze skóry. Skórkę pomarańczową zalać wrzącą wodą i potrzymać ją w wodzie przez 10-15 minut i ponownie ją sparzyć, odcedzić. Z pomarańczowej skórki odcinamy białą skórkę (albedo) bardzo dokładnie gdyż jest ona gorzka. Następnie pomarańczową skórkę kroimy na cienkie paseczki a później w kostkę. Pokrojoną skórkę umieszczamy w garnuszku, zalewamy
Krakowskie smaki Anipamiętałam jednak dokładnie przepisu, zrobiłam więc trochę "po mojemu" i wyszły wspaniałe. Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA 3 PORCJE 1 bagietka (najlepiej czerstwa, można zastąpić bułką) 1 pomarańcza 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 1 -1,5 szklanki mleka 2 jajka 3-4 łyżeczki brązowego cukru 3-4 łyżeczki dżemu - ja użyłam domowej konfitury ze śliwek(...)mirabelek olej Jajka rozmieszać w mleku. Dodać skórkę startą z pomarańczy, cukier waniliowy oraz cynamon. Dobrze wymieszać. Bagietkę lub bułkę pokroić w kromki. Namoczyć w mleku z przyprawami. Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać do niego cukier oraz konfiturę i gotować na małym ogniu do momentu otrzymania lekkiego syropu. Olej rozgrzać na patelni i kłaść na niej namoczone grzanki. Smażyć
KUCHARNIAwiem, że nie odpuszczę żadnemu dojrzałemu bananowi! Konfitura ma cudowną, aksamitną strukturę. Jest słodka, ale nie na tyle, by móc się powstrzymać przed zanurzeniem w słoiku kolejnej łyżeczki. Dodatek pomarańczy i kardamonu dodaje jej wspaniałej nuty orientalnej, i dodatkowo wzbogaca o owocowy aromat. Dla mnie jest to zdecydowanie odkrycie na linii banany-czekolada. Choć nigdy nie byłam zwolenniczką czekoladowych smarowideł(...)tygodni. Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na ok. 700 g konfitury) 4 dojrzałe banany, średniej wielkości 1 filiżanka cukru (najlepiej brązowego; ilość cukru można zmniejszyć do połowy) 2 łyżki soku z pomarańczy (dałam trzy razy tyle - wydaje mi się, że 2 łyżki to zdecydowanie za mało) 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (dałam łyżeczkę) 100 g gorzkiej czekolady 70% Obrane i pokrojone na kawałki
KUCHARNIA