gotowany Składniki: spód 120g biszkoptów 80g masła masa serowa 650g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 100g masła 2 żółtka 6 łyżek cukru pudru skórka pomarańczowa z małej pomarańczy 1 łyżka cukru wanilinowego 0,25 szklanki mleka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (przy twarogu mielonym zmniejszyć ilość mąki do 2-3 łyżek) polewa 50g czekolady mlecznej 50g czekolady(...)lodówce - składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową - masło utrzeć z cukrami i żółtkami na gładką masę - dodać twaróg, zmiksować do połączenia się składników - dodać skórkę otartą z pomarańczy, wymieszać - masę przełożyć do garnka, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając - mąkę ziemniaczaną rozpuścić w mleku, dokładnie wymieszać, mieszankę dodać do gotującej się masy serowej, energicznie
Smakołyki Berenikipogodę za oknem! Chyba jednak jakoś uczczę swoje "święto".. POMARAŃCZOWE MUFFINY Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY. (przepis autorski;) szklanka mąki 2 jajka 80g cukru 200ml mleka 150ml oleju sok z całej pomarańczy 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia płatki (lub kawałki) czekoladowe + lukier kolorowa posypka Cukier utarłam z jajkami, dolałam oleju. Przesiałam mąkę z proszkiem i dodałam do płynnych składników. Wlałam sok z pomarańczy i dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe. Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut
W kuchni Karmel-itkiodziana w kwiecisty fartuszek, walczy z olbrzymią dynią... DŻEM DYNIOWY z galaretką pomarańczową /inspiracja: klik .; podaję swój sposób ;/ 5kg obranej dyni 1kg cukru 4 galaretki pomarańczowe sok z 2 pomarańczy Obraną dynię pokroiłam(...)kostkę, zasypałam cukrem i odstawiłam. Dynia puściła sok, wtedy podgrzałam i gotowałam aż do wyparowania tego syropu i zmięknięcia dyni. Następnie, kiedy już była dostatecznie rozgotowana, dodałam sok z pomarańczy. Do gotującej się pulpy wsypałam galaretki, gotowałam ok.7 minut, ciągle mieszając. Gorący dżemik włożyłam w wyparzone słoiczki, zakręciłam i odstawiłam do góry dnem. Zostawiłam je w tej pozycji
W kuchni Karmel-itki/autorski;/ 4-5 porcji litr soku ze świeżych pomarańczy (może być również z kartonika) 4 łyżki cukru 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody Sok wyciskam z pomarańczy (ok. 10-12 sztuk), przefiltrowuję przez sitko, by pozbyć się szumowin. Podgrzewam z 3 łyżkami cukru. W tym czasie skrobię rozrabiam z wodą oraz pozostałym cukrem. Kiedy
W kuchni Karmel-itkisię po pachnącej kuchni. Suszone owoce trafiają do garnka, a wraz z nimi przypraw moc. Ich niesamowita mieszanka przyprawia o błogi zawrót głowy. Wanilia, anyż, cynamon, goździki... Do tego pomarańczy aromat - i już wiadomo, że to święta. Do tej pory kompot z suszu był mi obcy. Nigdy nie piło się go w moim domu podczas wigilijnej wieczerzy. Jednak(...)całej gamy wigilijnych przysmaków. KOMPOT Z SUSZU. / od Sąsiadki;/ garść suszonych śliwek garść suszonych jabłek garść suszonej aronii garść suszonych moreli garść suszonych gruszek ususzone plasterki dwóch pomarańczy laska wanilii laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 goździków 1,5 l wody Wszystkie suszone owoce wrzucam do garnka, zalewam wodą, dodaję cynamon, goździki, anyż. Wanilię rozkrawam na pół
W kuchni Karmel-itki100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa: 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) - bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka(...)Dolny krążek biszkoptu położyć na paterze, skropić 1/3 ilości soku pomarańczowego, posmarować połową konfitury wiśniowej i wyłożyć 1/3 masy z cynamonem. Położyć drugi krążek, skropić 1/3 ilości soku z pomarańczy, posmarować resztą konfitury wiśniowej i wyłożyć 1/3 masy z cynamonem. Przykryć ostatnim, górnym krązkiem, skropić do resztą soku. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy. Boki tortu obłożyć dłonią
Blondynka Gotujesklep i więcej o nim możecie poczytać TUTAJ . A teraz kilka słów o samej herbacie ;) Co zawiera ta mieszanka herbaty: czarna herbata Cejlon plasterki pomarańczy kwiatki pomarańczy i nagietka olejek bergamotowy Herbata Czarna jest najbardziej znaną odmiana herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdej odmiany zielonej herbaty, poprzez poddanie jej procesowi fermentacji, a to powoduje zmianę
Blondynka Gotujeswoim blogu. Mam nadzieję, że dzięki temu Wam będzie łatwiej wybrać smaki dla siebie. Co zawiera herbata 1001 Nocy Bajeczna : herbata czarna Cejlon kawałki pomarańczy czereśnie kwiat pomarańczy kwiat jaśminu Tylko tyle? Tak! A to wszystko tworzy dosłownie bajeczny smak! Jeśli wydaje się Wam, że 50 g to mało - zamówcie, sami zobaczycie, że herbaty wystarczy
Blondynka Gotujegałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki kakao ok. 1 szkl. orzechów (orzechy laskowe, brazylisjkie, włoskie) 2 jaja (dałam 3) 3 łyżki oleju kukurydzianego (użyłam z pestek winogron) sok z 1 pomarańczy Krem 300 g sera ricotta (jeśli nie będziemy ciasta przekrajać na pół to ok. 220-250g) 4-5 łyżek cukru pudru (ilość wedle uznania) ok. 5 plasterków ananasów(...)soku z ananasa Przygotowanie W misce przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, wszystkie przyprawy oraz startą marchewkę. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka z olejem i sokiem z pomarańczy. Przelać do miski z mąką i wymieszać. Dodać posiekane orzechy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec ok 1h-1j 15 minut w temperaturze
coolinarnastrefa.blogspot.comNazwa Burnarj to zlepek dwóch hiszpańskich słów, BURbujas i NARanjas, a znaczy dosłownie tyle co bąbelki i pomarańcze. To hiszpańskie, naturalne wino musujące wyrabiane z pomarańczy dojrzewających w Dolinie Gwadalkiwir, w Andaluzji. Sok poddaje się dwustopniowej fermentacji wedle metody szampańskiej i nie wstrzykuje dodatkowego dwutlenku węgla. Drobne bąbelki w złocistym płynie są więc efektem naturalnego procesu. ROZWIŃ
Smaczna Pyzałyżka cukru - 1 cukier waniliowy - 4 łyżki cukru pudru - 1 pomarańcza - 4 jabłka - 1 cytryna - 1 jajko - 3 - 4 szklanki mąki - 500 ml mleka - pół szklanki wody - szczypta soli Przygotowanie: Mleko, mąkę, wodę, cukier, sól, jajko oraz sok z jednej cytryny połączyć i wymieszać za pomocą miksera. Pomarańcze oraz jabłka obrać i pokroić na kawałki, dodać do ciasta
Zainspirowana w kuchniproste i szybkie a aromat jest na tyle intensywny, że już nie ma szans na powrót do tych kupnych :) Składniki: - 2 pomarańcze - 2 cytryny - 2 szklanki wódki Przygotowanie: Pomarańcze i cytryny sparzamy i obieramy z nich skórki. Skórki przesypujemy do słoiczków i każdą zalewamy 1 szklanką wódki. Szczelnie zamykamy i odstawiamy co najmniej na miesiąc
Zainspirowana w kuchniszklanki cukru 1,5 szklanki mąki 3/5 szklanki mleka ok 150 ml 6 dużych białek (prawie szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z połówki pomarańczy 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej polewa(...)czekoladowa Masło i mleko przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i powoli dolewać mleko. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i ok 3/4 kandyzowanej skórki (resztę zostawić do dekoracji). Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać
Monia miesza i gotujeniego możecie dobrać wg własnego uznania – ja wykorzystałam kiwi, pomarańcz i ciemne winogrona. Jest to też sposób na wykorzystanie zalegającej w lodówce kremówki. Składniki na 2 porcje: Pół pomarańczy 1 kiwi 8-10 winogron ciemnych Polewa/sos czekoladowy/ rozpuszczona czekolada 200 ml śmietanki 30 lub 36 % 6-7 herbatników Łyżka cukru pudru Przygotowanie: Herbatniki pokruszyć, ułożyć na spodzie pucharków
Fabryka pomysłów