pomarańcze - 5663 przepisów (strona:136/378)

Nalewka z pigwy i dzikiej róży 112

wstępny etap, na efekt końcowy trzeba będzie poczekać. SKŁADNIKI: 1 kg. pigwy 70 dag dzikiej róży 1 litr wódki 1 liter spirytusu garść rodzynek kilka goździków skórka z jednej pomarańczy  ok 1/2 litra miodu WYKONANIE: Owoce pigwy przekroić, wyciąć pestki, pokroić na małe kawałki, wsypać do słoja, dodać  oczyszczoną(...)szypułek różę. Wsypać goździki i rodzynki. wszystko zalać alkoholem, zostawić na ok. 2-3 tygodnie.  Po tym czasie odcedzić alkohol. Owoce zalać miodem, dodać startą skórkę z  pomarańczy i tak trzymać od 1-2 tygodni, często potrząsając. Esencję , która powstanie, połączyć z alkoholem. Nalewkę odstawić na dwa miesiące

W kuchennym oknie Ewy
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 231

łyżka masła,  szczypta soli,  około łyżeczki drobno posiekanego, świeżego rozmarynu (opcjonalnie) dodatki :  ok 10 sztuk krewetek tygrysich pozbawionych pancerzy, 1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczy,  80g sera gorgonzolla, 100g startej mozarelli , pół szklanki odsączonych z wody kaparów świeżo zmielona sól i pieprz oliwa z oliwek lub masło do smażenia pesto z rukoli:  50g liści(...)ziemniaków lub widelca. Odstawiamy do ostygnięcia np. na balkon. Po usunięciu pancerzy krewetki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie umieszczamy w misce, do której dodajemy sok z pomarańczy oraz świeżo zmielony pieprz. Odstawiamy do lodówki na ok. 10min.  Przygotowujemy pesto: do głębokiego i wysokiego  naczynia wsypujemy uprażone migdały, ziarna słonecznika, plastry czosnku i oliwę, rozdrabniamy

Symfonia Smaków
Torcik ziemniaczany z twarogiem i powidłami śliwkowymi 188

wanilii 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 10 dag powideł śliwkowych Wierzch. 10 dag czekolady białej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki 12 śliwek suszonych 100 ml śliwowicy 3 plastry pomarańczy kandyzowanej Wykonanie. Śliwki zalać śliwowicą i odstawić, to dla dorosłych. Dla dzieci ,śliwki trochę obgotujmy w syropie cytrynowym. Masło, cukier i żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty twaróg , skórkę(...)również wierzch. Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, masło i wlać śmietankę. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Polewę wylać na górę tortu. Udekorować suszonymi śliwkami namoczonymi w śliwowicy i kandyzowanymi plastrami pomarańczy

Kulinarny karnet Christophera
ciasto pomarańczowe z gruszkami i kruszonką... 138

minuty wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować z 1 minutę pomarańczę dużą sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce, mikserem wszystko zmiksować z 1 minutę na gęste ciasto tortownica 24cm- wysmarować masłem, posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto, wsypać gruszki, dodac pokrojone na kawałeczki cząstki pomarańczy KRUSZONKA: po 10 dag: cukru, miękkie masło, maka krupczatka mikserem zmiksować na drobną

W Mojej Kuchni Lubię
Konfitury z zielonych fig 119

zielonych fig   1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny   ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy   750 g cukru   cynamon(...)Figi myjemy, odcinamy ogonki. Odcedzamy, po czym każdy owoc kroimy pionowo na ćwiartki. Wkładamy pokrojone figi do sporego rondla i polewamy sokiem z cytryny nastepnie dolewamy sok z pomarańczy. Dolewamy 1/2 szklanki wody i stawiamy rondel na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut, aż figi zmiękną. Cynamon dodajemy do smaku. Do rondla wsypujemy cukier i gotujemy

Anioły w kuchni
Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 161

suszonych śliwek, 40 g suszonych daktyli, 40 g suszonej żurawiny, 1 jajko, 70 g cukru brązowego, 1 łyżeczka suszonej lub świeżo otartej skórki z pomarańczy, 130 g mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Śliwki kroimy(...)drobną kostkę, a daktyle na plasterki. W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę  z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.  Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki.  Formułujemy prostokątny

Moniki Smakołyki
Nalewka z pigwy 130

może wy macie  ciekawy przepisy ? Chętnie skorzystam. SKŁADNIKI 1 kg dojrzałych owoców pigwy 1 szklanka cukru  1/2 l wódki 4 łyżki płynnego miodu  skórka z 1/2 pomarańczy oraz sok  50 ml rumu WYKONANIE Umyte owoce pokroić wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do słoja i zalać alkoholem.  W takim stanie trzymać 2-3 tygodni(...)zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsać naczyniem). Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 2 tygodnie. Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2–3 miesiące SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Pomarańczowo-czekoladowe pancakes 158

jogurtu naturalnego 1/2 szkl. soku pomarańczowego 100% Tymbark 1 jajko 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można pominąć, ale dzięki kawie jest intensywniejszy smak) Skórka z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Jajko rozbełtać. Połączyć ze wszystkimi składnikami i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce (jeśli nie mamy czasu, można to pominąć(...)patelni do naleśników lub natłuszczonej zwykłej. Świetnie smakują z bitą śmietaną (ja niestety nie miałam, więc lekko spieniłam mleko z cukrem pudrem) polane czekoladą i posypane skórką z pomarańczy. No i w duecie ze szklanką soku :) Pomarańczowo-czekoladowe pancakes

Czarnawisienka
Sałatka z dyni i... 223

dyni 1/2 szklanki owoców żurawiny 1/2 szklanki moreli suszonych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 jabłko pokrojone w kostkę sos 4  łyżki soku pomarańczowego 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka łagodnej musztardy 3 plasterki świeżego imbiru Morele namoczyć(...)następnie pokroić w kostkę. Kostki dyni blanszować w osolonej wodzie 3 min. Nie powinny się rozpadać! Osączyć i ostudzić. Przygotowanie sosu. Musztardę połączyć z olejem, dodać sok i skórkę pomarańczy, szczyptę soli i imbir i starannie wymieszać. Dynię wymieszać z morelami, żurawiną ,jabłkiem oraz orzechami. Polać sosem, wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Podajemy do drobiu

Kulinarny karnet Christophera
Udko z kurczaka z cytrusami. 190

Danie to możemy zaliczyć do wzmacniająco-odchudzających. 1 udko kurczaka ½ pomarańczy -sok ½  cytryny -sok 20 g masła ½  selera naciowego(...)łyżki uprażonych migdałów,pini,słonecznika sól, pieprz Usmażyć udko i zdjąć z patelni. Trzymać w cieple. Na patelnię wrzucić pokrojony na cienkie plasterki seler naciowy. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny (wcześniej sparzyć!),dodać do soku i polać seler. Doprawić solą i pieprzem .Przykryć i dusić 5 min. Seler powinien na zewnątrz być miękki, a w środku chrupki. Udko

Kulinarny karnet Christophera
Tłusty czwartek. 130

zarazem krytyka, moją żonę. Na pierwszy ogień, poszły dżemy i żurawina. Zjedliśmy świeżutkie rogaliki, posmarowane masłem i dżemami. Faktycznie, mają intensywny smak. Jak wiśnia, to wiśnia, jak pomarańcza, to pomarańcza. Co jest jeszcze ważne, doskonale się rozsmarowują. Przy śniadaniu wpadliśmy na pomysł, żeby wykorzystać dżemy zamiast konfitury do naszych  pączków. No i był,  jak to się mówi strzał(...)Dżemy firmy Food&Joy Składniki:   0,5kg mąki 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 125g masła 3 jajka 5 dkg drożdży dżem pomarańczowy i wiśniowy kandyzowana skórka pomarańczy cukier puder na lukier Masło roztopić ,dodać cukier trochę mleka, wkruszyć drożdże ,posypać 2 łyżkami mąki i szczyptą soli. Odstawić ,aby trochę podrosło. Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka

Kulinarny karnet Christophera
Torcik orzechowo pomarańczowy. 130

średnie pomarańcze   6 jajek 250g cukru 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g orzechów włoskich posiekanych ,nie zmielonych Pomarańcze z cienką skórką umyć i gotować 2 h pod przykryciem. Wyjąć ,ostudzić i zmiksować. Dodać resztę składników ,krótko zmiksować i przelać do średniej tortownicy  lekko natłuszczonej. Piec w temp.180stop.z

Kulinarny karnet Christophera
Malinowa zupa po skandynawsku. 142

Smak i aromat wspaniały . 50 dag malin 125 ml soku pomarańczowego 50 ml soku z cytrynowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml wina czerwonego, Argentyna Celebro [TUTAJ] 1-2 pomarańcze kwaśna śmietana listki mięty Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sito. W rondlu połączyć przecier malinowy ,sok pomarańczowy ,sok cytrynowy ,mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Gotować na średnim ogniu(...)stanie się klarowny. Schłodzić . Dodać resztę malin i wlać czerwone wino Celebro. Ponownie schłodzić lub nie ,bo letnia zupka też jest wyśmienita. Do każdej miseczki włożyć po kilka cząstek pomarańczy i zalać zupą. Podawać z kwaśną śmietaną i listkiem mięty. Wino używane do potraw musi być dobrej jakości .Najlepiej wybrać trunek ,który także chętnie pijemy po posiłku. Polecam

Kulinarny karnet Christophera
Ptysiowy tort z masą brzoskwiniową i czekoladą. 155

łyżki soku z pomarańczy 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki żelatyny 500ml śmietany kremówki 4 łyżki wiórków czekolady, dużych 16 wisienek kandyzowanych Wykonanie. Żółtka utrzeć z cukrem, sokiem z pomarańczy i sherry. Połowę brzoskwiń zmiksować ,dodać do masy żółtkowej ,podgrzać ,dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać dokładnie i ostudzić. Śmietanę ubić. Białka (te od żółtek) również ubić .Wszystko połączyć z masą

Kulinarny karnet Christophera
Potrawka z pora na kwaśno. 168

propozycji. Można jeść jako samodzielne danie, ale jest też doskonałym dodatkiem do kofte lub kurczaka.   Składniki. 30 dag pora 2 marchewki 1 cebula 100g ryżu 1/2 cytryny 1/2 pomarańczy sól, pieprz 2 łyżki oliwy Wykonanie. Wybieramy por raczej cieńszy i kroimy w 3 cm kawałki. Marchewkę kroimy w talarki, a cebulę siekamy(...)rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy marchew i pory i smażymy 5 minut, mieszamy. Wlewamy 2 szklanki wrzącej wody ,dodajemy ryż, sól , sporo pieprzu oraz sok z cytryny i pomarańczy. Ilość soku możemy dostosować do swoich smakowych preferencji. Wszystko dusimy ,pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę i będzie dostatecznie miękki. Kiedy lekko przestygnie podajemy. Zachęcam do wypróbowania tej wersji. Potrawka

Kulinarny karnet Christophera