pomarańcze - 5663 przepisów (strona:135/378)

Stek z kurkami i puree z dyni 145

Puree z dyni Składniki:  mała dynia 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu szczypta imbiru 1/2 szklanki soku z pomarańczy 1 łyżka masła oliwa sól pieprz biały(...)Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy przez chwilę posiekaną szalotkę i czosnek. Dynię obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do szalotki i czosnku. Dolewamy sok z pomarańczy, bulion i dusimy około 20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, dodajemy masło i ewentualnie łyżkę gęstej śmietany. Wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej

Smakowity Blog Kulinarny
Lebkuchen 315

łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła skórka otarta z pomarańczy i cytryny Przygotowanie: Suche składniki: mąkę, mielone orzechy i migdały, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy mieszamy w misce(...)garnuszku z grubym dnem podgrzewamy miód i masło, do momentu, aż masło się roztopi. Lekko przestudzamy. Do suchych składników wlewamy ciepłą masę miodowo-maślaną, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i  cytryny i mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta robimy kulki

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 385

orzechów włoskich, posiekanych na krem mascarpone: 250 g mascarpone 200 g serka śmietankowego (Philadelphia, ja użyłam Pilos z Lidla) 150 g cukru pudru otarta skórka z 1 pomarańczy połówki orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie: Do miski wsyp suche składniki - mąkę migdałową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon oraz sól i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek(...)formy i zostaw na kratce do ostygnięcia. Aby zrobić krem, włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj. Ułóż blat ciasta na paterze i posmaruj ok. 1/3 kremu. Ostrożnie połóż na nim drugi blat, następnie posmaruj resztą kremu wierzch i boki ciasta. Krem trochę się klei

Chilli Czosnek i Oliwa
Konfitura z zielonych pomidorów 165

deserów.   Czas przygotowania: 80 minut     Składniki: 2 kg zielonych pomidorów, 1 pomarańcza, 3 łyżki startej pigwy, 400 g cukru, Szczypta mielonych goździków. Przygotowanie: Z pomidorów usunąć zdrewniałe części, pokroić w grubą kostkę, zasypać cukrem. Dodać skórkę otartą z wyparzonych pomarańczy, jedną pomarańczę pokrojoną w kostkę, pigwę i goździki. Gotować na małym ogniu mieszając, do momentu

SzczyptaSmaQ
Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem - dla dzieci 184

ciasta Porcje: 20     Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, ¼ szklanki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g schłodzonego masła, 2 żółtka, Skórka otarta z jednej pomarańczy, Szczypta soli, Masło do smarowania foremek. Krem: 125 g Serka Kremowego Arla Apetina Naturalny, 300 ml śmietany kremówki, 2 szklanki puree z pieczonej dyni, 3 łyżki cukru, 3 łyżki(...)żelatyny, 2 łyżki maku do posypania. Przygotowanie: Przygotować ciasto: wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól).  Dodać zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka i skórkę z pomarańczy, wymieszać z mąka (siekając nożem, żeby nie ogrzewać masła). Szybko zagnieść ciasto, rozpłaszczyć (szybciej się schłodzi i później łatwiej rozwałkuje), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez

SzczyptaSmaQ
Świąteczne bułeczki z orzechami 285

ciepłym mlekiem.  Składniki: ciasto podstawowe 560 g mąki 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 3 łyżeczki cukru nadzienie 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy kilka kropli aromatu pomarańczowego 200 g mieszanki orzechów 1/3 szklanki kakao 50 g masła 6 łyżek płynnego miodu lukier cukier puder cytryna odrobina mleka Przygotowanie: W misce najlepiej(...)masa, dodajemy mąkę, roztopione masło i pozostałe ciepłe mleko. Wszystko mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.  Orzechy drobno siekamy i mieszamy je ze skórką pomarańczy, aromatem, kakao,i bardzo miękkim masłem. Jak nadzienie jest dobrze wymieszane dodajemy płynny miód. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej wałkujemy bardzo cienki placek

Niezły Młynek
Zupa dyniowa z marchewką 214

mięsnej ) 2 marchewki 2 ziemniaki 1 puszka mleczka kokosowego 3 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1,5 łyżeczki papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól sok z połowy pomarańczy Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy warzywa. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy(...)pure z dyni, mleczko kokosowe, posiekany imbir, pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 2 minuty. Następnie zupę miksujemy i na koniec dodajemy sok z pomarańczy

Kulinarne przygody Gatity
486. Scones. 124

Przepis: (2-3 bułeczki) 80g mąki pełnoziarnistej 20g mąki pszennej 15g masła sok z 1/2 pomarańczy(ok.30ml) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok.30-40ml mleka szczypta soli skórka z pomarańczy cynamon ew. aromat pomarańczowy Suche składniki zagniatamy z masłem, wlewamy sok. Następnie dolewamy mleka do otrzymania odpowiedniej konsystencji, przez chwilę wyrabiamy ciasto, formujemy okrągłe kule, układamy je na papierze

More food, love and dreams
Grillowane szaszłyki z mango, podawane z łososiem w wiśniowej glazurze z sosem sriracha 137

czerwona papryka 1 filet z łososia sól i pieprz do glazury: 1 łyżka oleju roślinnego 4 łyżki dżemu wiśniowego sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 2 łyżeczki wytrawnego sherry 1 łyżka sosu sriracha 1 łyżeczka soli morskiej ½ łyżeczki zmielonego imbiru Przygotowanie: W średnim naczyniu połączyć wszystkie składniki glazury. Cebulę, mango i paprykę pokroić

naRuszcie
Sos żurawinowy z winem porto do mięs z grilla 150

suszonej żurawiny 1 szalotka lub 1 mała cebula bardzo drobno posiekana ½ łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki masła ¼ łyżeczki soli kuchennej 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu skórka z jednej średniej pomarańczy Przygotowanie: W rondelku wymieszać razem: wino, ocet balsamiczny żurawinę, szalotkę (lub cebulę) i tymianek. Mieszankę gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę aż większość płynu odparuje. Nie ostudzać(...)zredukuje. Tuż przed podaniem sosu, dodać do niego masło i wymieszać bardzo dokładnie aż się roztopi. Dodać sól i pierz do smaku i startą na małej tarce skórkę z pomarańczy. Sos podawać koniecznie na ciepło. Żeby zachować wyjątkowość tego przepisu konieczne jest zastosowanie: suszonej żurawiny – ponieważ ma ona właściwości jak rodzynki, bardzo dobrze absorbuje płyny i aromaty wina porto

naRuszcie
MANNA ROZKOSZ 141

pomarańczy Bakalland 5 dag rodzynek Bakalland Wykonanie: Mleko wlewamy do garnka,dodajemy pokrojone w kosteczkę masło,cukier.Gdy masło się rozpuści dodajemy kasze manną ,rodzynki,wiórki kokosowe i skórki pomarańczy.Mieszamy co jakis czas,az masa zgęstniej.Wykładamy do pucharków,podajemy na ciepło lub mocno schłodzone.W obu wersjach pyszne PS: POLANE ULUBIONYM LIKIEREM W WERSJI DLA DOROSŁYCH SMAKUJE

Z Majeczką w kuchni
Szarlotka z kruszonką i bezą 155

cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 3 jajka cukier puder do posypania Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki skórki z pomarańczy w cukrze 100 g rodzynek 140 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Beza: 5 białek 220 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej  Przygotowanie: Rodzynki wcześniej zalej wrzątkiem, po namoczeniu(...)jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i zasmaż na na złoty kolor. Dodaj makę ziemniaczaną i szybko wymieszaj. Dodaj skórkę pomarańczy w cukrze i rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na durszlak, aby odsączyc sok, o ile ten nie wyparował w trakcie przesmażania jabłek.  Składniki na ciasto wymieszaj

Grahamka, weka i kajzerka
Proste ciasto dyniowe 178

łyżki mleka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pestek dyni lub suszonych moreli skórka otarta z jednej pomarańczy szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Łączymy w jednej misce składniki mokre: jajka(...)puree z dyni, olej oraz mleko. Mieszamy łyżką do połączenia. W drugiej misce łączymy składniki suche: obie mąki, cukier, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, skórkę z pomarańczy oraz orzechy/pestki lub suszone owoce (w zależności czego używamy). Składniki suche także mieszamy, a następnie łączymy obie masy wlewając mokre składniki do suchych. Ponownie mieszamy łyżką do połączenia

Poezja smaku
DESER OWOCOWY 337

DESER OWOCOWY Składniki: -  1 kg jabłek -  1 kg bananów -  1 kg pomarańczy -  słoiczek powideł śliwkowych -  1200 ml jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Na początek obieramy wszystkie owoce, następnie kroimy na drobne kawałki jabłka, blendujemy i wkładamy do zamrażarki. To samo wykonujemy z bananami i pomarańczami. Gdy tylko nasze owoce się zmrożą, a ich konsystencja

Mentor Smaku
Ciasteczka maślane z karmelem 335

gama świątecznego asortymentu, migoczą światełka na choinkach, błyszczą też bombki choinkowe, a mamy dopiero połowę listopada. Dzisiaj proponuję przygotować ciasteczka, ale nie takie zwyczajne, te są maślane z nutą pomarańczy, ozdobione karmelem z migdałami. Są tak pyszne, że znikają ze stołu w oka mgnieniu. Będą doskonale nadawać się na prezenty dla rodziny i znajomych. Na Święta nie musi przecież(...)każdym razem pachnieć piernikami Piernikowe serca Pierniczki z lukrem Świąteczne pierniczki Pachnące pomarańczami najlepsze w smaku Ciasteczka maślane z karmelem i migdałami: Składniki na około 30 ciasteczek: 100 g masła 1,5 szklanki mąki ½ szklanki śmietany 18% 2 torebki cukru pomarańczowego (po 10 g) szczypta soli Wszystkie składniki zagniatamy, ja to robię hakiem robota. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię