orzechów włoskich, posiekanych na krem mascarpone: 250 g mascarpone 200 g serka śmietankowego (Philadelphia, ja użyłam Pilos z Lidla) 150 g cukru pudru otarta skórka z 1 pomarańczy połówki orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie: Do miski wsyp suche składniki - mąkę migdałową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon oraz sól i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek(...)formy i zostaw na kratce do ostygnięcia. Aby zrobić krem, włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj. Ułóż blat ciasta na paterze i posmaruj ok. 1/3 kremu. Ostrożnie połóż na nim drugi blat, następnie posmaruj resztą kremu wierzch i boki ciasta. Krem trochę się klei
Chilli Czosnek i Oliwadeserów. Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 2 kg zielonych pomidorów, 1 pomarańcza, 3 łyżki startej pigwy, 400 g cukru, Szczypta mielonych goździków. Przygotowanie: Z pomidorów usunąć zdrewniałe części, pokroić w grubą kostkę, zasypać cukrem. Dodać skórkę otartą z wyparzonych pomarańczy, jedną pomarańczę pokrojoną w kostkę, pigwę i goździki. Gotować na małym ogniu mieszając, do momentu
SzczyptaSmaQciasta Porcje: 20 Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, ¼ szklanki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g schłodzonego masła, 2 żółtka, Skórka otarta z jednej pomarańczy, Szczypta soli, Masło do smarowania foremek. Krem: 125 g Serka Kremowego Arla Apetina Naturalny, 300 ml śmietany kremówki, 2 szklanki puree z pieczonej dyni, 3 łyżki cukru, 3 łyżki(...)żelatyny, 2 łyżki maku do posypania. Przygotowanie: Przygotować ciasto: wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól). Dodać zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka i skórkę z pomarańczy, wymieszać z mąka (siekając nożem, żeby nie ogrzewać masła). Szybko zagnieść ciasto, rozpłaszczyć (szybciej się schłodzi i później łatwiej rozwałkuje), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez
SzczyptaSmaQciepłym mlekiem. Składniki: ciasto podstawowe 560 g mąki 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 3 łyżeczki cukru nadzienie 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy kilka kropli aromatu pomarańczowego 200 g mieszanki orzechów 1/3 szklanki kakao 50 g masła 6 łyżek płynnego miodu lukier cukier puder cytryna odrobina mleka Przygotowanie: W misce najlepiej(...)masa, dodajemy mąkę, roztopione masło i pozostałe ciepłe mleko. Wszystko mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Orzechy drobno siekamy i mieszamy je ze skórką pomarańczy, aromatem, kakao,i bardzo miękkim masłem. Jak nadzienie jest dobrze wymieszane dodajemy płynny miód. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej wałkujemy bardzo cienki placek
Niezły Młynekmięsnej ) 2 marchewki 2 ziemniaki 1 puszka mleczka kokosowego 3 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1,5 łyżeczki papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól sok z połowy pomarańczy Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy warzywa. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy(...)pure z dyni, mleczko kokosowe, posiekany imbir, pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 2 minuty. Następnie zupę miksujemy i na koniec dodajemy sok z pomarańczy
Kulinarne przygody GatityPrzepis: (2-3 bułeczki) 80g mąki pełnoziarnistej 20g mąki pszennej 15g masła sok z 1/2 pomarańczy(ok.30ml) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok.30-40ml mleka szczypta soli skórka z pomarańczy cynamon ew. aromat pomarańczowy Suche składniki zagniatamy z masłem, wlewamy sok. Następnie dolewamy mleka do otrzymania odpowiedniej konsystencji, przez chwilę wyrabiamy ciasto, formujemy okrągłe kule, układamy je na papierze
More food, love and dreamsczerwona papryka 1 filet z łososia sól i pieprz do glazury: 1 łyżka oleju roślinnego 4 łyżki dżemu wiśniowego sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 2 łyżeczki wytrawnego sherry 1 łyżka sosu sriracha 1 łyżeczka soli morskiej ½ łyżeczki zmielonego imbiru Przygotowanie: W średnim naczyniu połączyć wszystkie składniki glazury. Cebulę, mango i paprykę pokroić
naRuszciesuszonej żurawiny 1 szalotka lub 1 mała cebula bardzo drobno posiekana ½ łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki masła ¼ łyżeczki soli kuchennej 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu skórka z jednej średniej pomarańczy Przygotowanie: W rondelku wymieszać razem: wino, ocet balsamiczny żurawinę, szalotkę (lub cebulę) i tymianek. Mieszankę gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę aż większość płynu odparuje. Nie ostudzać(...)zredukuje. Tuż przed podaniem sosu, dodać do niego masło i wymieszać bardzo dokładnie aż się roztopi. Dodać sól i pierz do smaku i startą na małej tarce skórkę z pomarańczy. Sos podawać koniecznie na ciepło. Żeby zachować wyjątkowość tego przepisu konieczne jest zastosowanie: suszonej żurawiny – ponieważ ma ona właściwości jak rodzynki, bardzo dobrze absorbuje płyny i aromaty wina porto
naRuszciepomarańczy Bakalland 5 dag rodzynek Bakalland Wykonanie: Mleko wlewamy do garnka,dodajemy pokrojone w kosteczkę masło,cukier.Gdy masło się rozpuści dodajemy kasze manną ,rodzynki,wiórki kokosowe i skórki pomarańczy.Mieszamy co jakis czas,az masa zgęstniej.Wykładamy do pucharków,podajemy na ciepło lub mocno schłodzone.W obu wersjach pyszne PS: POLANE ULUBIONYM LIKIEREM W WERSJI DLA DOROSŁYCH SMAKUJE
Z Majeczką w kuchnicukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 3 jajka cukier puder do posypania Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki skórki z pomarańczy w cukrze 100 g rodzynek 140 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Beza: 5 białek 220 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Rodzynki wcześniej zalej wrzątkiem, po namoczeniu(...)jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i zasmaż na na złoty kolor. Dodaj makę ziemniaczaną i szybko wymieszaj. Dodaj skórkę pomarańczy w cukrze i rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na durszlak, aby odsączyc sok, o ile ten nie wyparował w trakcie przesmażania jabłek. Składniki na ciasto wymieszaj
Grahamka, weka i kajzerkałyżki mleka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pestek dyni lub suszonych moreli skórka otarta z jednej pomarańczy szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Łączymy w jednej misce składniki mokre: jajka(...)puree z dyni, olej oraz mleko. Mieszamy łyżką do połączenia. W drugiej misce łączymy składniki suche: obie mąki, cukier, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, skórkę z pomarańczy oraz orzechy/pestki lub suszone owoce (w zależności czego używamy). Składniki suche także mieszamy, a następnie łączymy obie masy wlewając mokre składniki do suchych. Ponownie mieszamy łyżką do połączenia
Poezja smakuDESER OWOCOWY Składniki: - 1 kg jabłek - 1 kg bananów - 1 kg pomarańczy - słoiczek powideł śliwkowych - 1200 ml jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Na początek obieramy wszystkie owoce, następnie kroimy na drobne kawałki jabłka, blendujemy i wkładamy do zamrażarki. To samo wykonujemy z bananami i pomarańczami. Gdy tylko nasze owoce się zmrożą, a ich konsystencja
Mentor Smakugama świątecznego asortymentu, migoczą światełka na choinkach, błyszczą też bombki choinkowe, a mamy dopiero połowę listopada. Dzisiaj proponuję przygotować ciasteczka, ale nie takie zwyczajne, te są maślane z nutą pomarańczy, ozdobione karmelem z migdałami. Są tak pyszne, że znikają ze stołu w oka mgnieniu. Będą doskonale nadawać się na prezenty dla rodziny i znajomych. Na Święta nie musi przecież(...)każdym razem pachnieć piernikami Piernikowe serca Pierniczki z lukrem Świąteczne pierniczki Pachnące pomarańczami najlepsze w smaku Ciasteczka maślane z karmelem i migdałami: Składniki na około 30 ciasteczek: 100 g masła 1,5 szklanki mąki ½ szklanki śmietany 18% 2 torebki cukru pomarańczowego (po 10 g) szczypta soli Wszystkie składniki zagniatamy, ja to robię hakiem robota. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępołączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. 2. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną. Łączymy z masą miodową, dosypujemy płatki migdałowe i skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy na bok. 3. Wszystkie składniki na masę serową łączymy w misce i miksujemy tylko do połączenia składników. 4. Foremkę do pieczenia natłuszczamy masłem, posypujemy mąką. Wlewamy(...)stopniach. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia w foremce. Następnie wyciągamy na kratkę do studzenia ciast. 6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej*, polewamy babkę i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gotowe! :) *na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury. Do miski wkładamy czekoladę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Artinne ulubione owoce Wykonanie: Pomarańczę i grejpfruta przekrawamy na połowę, wydrążamy delikatnie środek, aby nie uszkodzić skórki. Zawartość kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. 2 plastry ananasa również kroimy w kostkę.owoce mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 1h. Schłodzą się i fajnie przejdą wzajemnie smakiem. Po schłodzeniu nakładamy owoce do jednej polówki pomarańczy i do jednej połówki
Walijskie Pichcenie