owoców i soli. Idealna na przystawkę! Carpaccio z dyni Muscade Na jedną porcję: - 40g - 7 plasterków dyni Marynata do dyni: - sok z połowy pomarańczy - 1 cm plaster imbiru pokrojony drobno - 5ml miodu lipowego - 2,5ml octu jabłkowego Sałatka: - garść świeżej rukoli - 4 listki mięty - 3 listki nasturcji - 2 kolorowe kwiaty(...)świeża mięta - świeże maliny - ser Bursztyn do pokruszenia 1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Następnie przygotowujemy marynatę w miseczce: wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód i ocet jabłkowy, a na koniec drobno posiekany (roztarty) imbir. Marynujemy dynię co najmniej pół godziny (najlepiej przez noc). Jeśli nie lubimy mocno chrupiącej możemy sparzyć
Sajkofanka smakurzepakowego 100 g cukru brązowego 200 g mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej otarta skórka z jednej pomarańczy sok z połowy pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki startego imbiru cukier puder do posypania ( jeżeli słodyczy jest za mało) Przygotowanie: Marchewkę myjemy
Niezły Młynekwięc moja akcja rozmnażania uli wydaje się być dobrym pomysłem) Wyrobienie ciasta kruchego nie zajmuje dużo czasu, tym bardziej ulepienie kuleczek- uli. Polecam użycie kandyzowanej skórki z pomarańczy i orzechów pistacjowych lub nerkowca, w ciekawy sposób zmieniają nasze doznania smakowe. Na cieście nie może zabraknąć masy więc i tym razem znęcamy się nam margaryna lub masłem(...)cukru pudru 10 dag miodu jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej powidła śliwkowe 3 łyżki śmietany kwaśnej Nadzienie do kulek: 1/2 szklanki orzechów 1/2 szklanki skórki z pomarańczy 2 łyżki miodu masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag margaryny Okrągłe biszkopty Wykonanie. Składniki na ciasto łączymy ze sobą
ciastkarnia na kruchym spodziemasła 150 g mąki 100 g gorzkiej czekolady 200 g cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml ajerkoniaku 2 tabliczka białej czekolady kandyzowana skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem na biały puch i dodajemy po jednym jajku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Do gotowej masy wlewamy na zmianę ajerkoniak(...)formy i pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu babkę aż nie wystygnie zostawiamy w formie. Zimną polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą białą i posypujemy skórką z pomarańczy. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziewspaniałą sałatkę z kurczakiem, rukolą i cytrusami. Całość polana dość intensywnym, lekko pikantnym dipem. Pychota. Zwłaszcza latem! Ilośc porcji: 3 Składniki: 200 – 300g piersi z kurczaka 1,5 pomarańcza 1 grejpfrut ½ cytryny Rukola 5 łyżek oliwy 3 łyżki sosu słodko-pikantnego Przyprawy: chili (można zastąpić świeżą papryczką) imbir, sól, pieprz Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem w plastry. Następnie przygotowujemy(...)odkładamy na kwadrans. W między czasie wyparzamy owoce oraz obieramy ze skórki. Wycinamy owoce bez skórek zachowując sok, który wycieknie w tym czasie. W miseczce łączymy sok z pomarańczy, grejpfruta, sos słodko-pikantny, oliwę oraz sok z połowy cytryny. Doprawiamy imbirem i chili oraz mieszamy. Mięso z kurczaka obsmażamy na patelni na średnim ogniu. Na talerzu układamy rukole, cytrusy
Kolizje Smaków700g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 300ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cynamonu Kilka pierniczków Pół małej szklanki ciepłej wody Wierzch: Pierniczek (opcjonalnie) Pomarańcza 2 galaretki pomarańczowe Ciasteczka wraz z masłem w temperaturze pokojowej umieszczamy w miseczce i blenderujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy w tortownicy, którą można uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia(...)ciągle mieszając mikserem dodajemy serek i krótko mieszamy. Pierniki kruszymy na drobno, dorzucamy do masy i mieszamy, tym razem łyżką. Wykładamy masę na spód. Na wierzchu układamy pierniki lub pomarańcze (można oczywiście użyć wyobraźni i poukładać cokolwiek co nam przyjdzie do głowy:)). Odstawiamy ciasto do lodówki. Przygotowujemy galaretkę rozpuszczając ją w mniejszej ilości wody niż pokazuje instrukcja (najlepiej
Kolizje SmakówDzisiaj przepis na kolejne powidła śliwkowe. Lubimy tradycyjne powidła i lubimy konfitury z pomarańczy więc nastąpiła synteza smaków. Do śliwek dodałam pomarańcze, zarówno miąższ jak i skórkę, i jestem zachwycona tym połączeniem. Śliwki nabrały nowego wymiaru - koniecznie sobie takie przetwory zróbcie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy nadzienia do surowego ciasta. Proporcje(...)drobnym cukrem ukręconym z wanilią. Lukrowanie: kilka łyżek cukru rozpuszczamy w kilku kroplach bardzo gorącej wody, mieszamy aż masa będzie gładka, dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub z pomarańczy. W masę wrzucamy dopiero co usmażone pączki i obtaczamy. Oprócz tego możemy posypać pączki dodatkowo drobnym cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym. Jeśli wolisz wypróbować inny sposób
prawdziwe jedzeniemąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec ajerkoniak cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy nadzienia do surowego(...)drobnym cukrem ukręconym z wanilią. Lukrowanie: kilka łyżek cukru rozpuszczamy w kilku kroplach bardzo gorącej wody, mieszamy aż masa będzie gładka, dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub z pomarańczy. W masę wrzucamy dopiero co usmażone pączki i obtaczamy. Żeby dodać pączkom bardziej wykwintnego charakteru możemy posypać je dodatkowo drobnym cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym . Wypełnianie nadzieniem
prawdziwe jedzenieKotanyi 2 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 szklanki dyni startej na grubych oczkach jarzynowych 1/2 szkl. oleju lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy lub zimnej wody orzechy do posypania Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, posiekaną drobno skórką kandyzowaną, zmielonymi orzechami i karmelem z wanilią. Do drugiej(...)nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy lub wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać tartymi orzechami i większymi kawałkami orzechów. Smacznego! The post Ciasto dyniowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTERAZ CZAS NA GOTOWANIE NA PARZE! ZDROWE, SMACZNE NISKOKALORYCZNE! NA DESCE LĄDUJĘ PSTRĄG TĘCZOWY! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - filet z pstrąga tęczowego - brokuł - kiełki lucerny - sok z 1/2 pomarańczy - sól morska - jogurt bałkański Filet z pstrąga marynuje w soku pomarańczowym około 3 godzin w lodówce. Następnie układam na sicie na garnku z gotującą się wodą, przykrywam pokrywką tak aby para(...)parze przygotowuje nie więcej niż 15 minut. Po tym czasie ryba na pewno będzie już dobra. Szybkim i precyzyjnym ruchem wyłóż rybę na talerz, skrop sokiem z pomarańczy i oprósz solą morską. Brokuła podaj z kiełkami i jogurtem. Gotowe! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIłyżeczka cynamonu Dynię obrać i pokroić w dużą kostkę , przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu. Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem i pokroić w plastry. Do garnka z dynią dodać plastry pomarańczy, ocet jabłkowy, cukier, goździki i cynamon. Kompot gotować pod przykryciem ok. 5 minut od zagotowania, nie za długo, gdyż dynia
Moje domowe kucharzeniecórkę z pracy też zajęłam się biscotti..i dobrze, że zrobiłam je z większej porcji..ja dodatkowo oprócz migdałów dałam jeszcze różne orzechy i morele suszone oraz skórkę z pomarańczy.. polecam..i dziękuję z przepis i wspólne pieczenie. 150 g mąki pszennej 70 g białego cukru 1 jajko 100 g migdałów w całości ze skórką 0,5 łyżeczki(...)oryginalnie stosuje się wyłącznie migdały, ale często przepis jest modyfikowany. Zdarzają się z dodatkiem np. żurawiny, orzechów, pistacji, moreli, czy suszonych owoców. - skórkę z cytryny możemy zastąpić skórką z pomarańczy, albo dać i jedną i drugą. - opcjonalnie można dodać kilka kropli ekstraktu migdałowego. - w polskich przepisach przeważnie stosuje się migdały bez skórki, ale oryginalne biscotti di Prato są właśnie
Moje domowe kucharzeniecieszę i przez jakiś czas będę prezentować smaczne i ciekawe dania z wykorzystaniem ich produktów. Składniki: 3 łyżki otrąb owsianych 1 szklanka mleka 2 łyżeczki rodzynek sułtańskich 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka proszku budyniowego waniliowego 1/3 szklanki zimnej wody Przepis: Do garnuszka dodajemy mleko i otręby. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut(...)owsianki dodajemy proszek budyniowy wymieszany z 1/3 szklanki wody i całość dokładnie i energicznie mieszamy aż owsianka odpowiednio zgęstnieje. Owsiankę ściągamy z ognia. Następnie dodajemy sok z 1/2 pomarańczy i rodzynki. Dlaczego warto jeść otręby owsiane? Otręby owsiane w odróżnieniu do otrąb pszennych składają się głównie z rozpuszczalnego błonnika roślinnego, którego ważną częścią są beta glukany. Wskazano
Emcia Pichcimakaronu orzo (w kształcie przypominającym ryż) 200 g mrożonego szpinaku (liście) 150 g sera feta oliwa z oliwek extra vergine starta skórka z 1/4 pomarańczy 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente 5 minut. Odcedzamy. Płuczemy w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek(...)smaku. Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy makaron wcześniej ugotowany. Mieszamy delikatnie, w razie potrzeby dodajemy przyprawy. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu, z pokruszoną fetą i startą skórką pomarańczy
Moja smaczna kuchnia