pomarańcze - 5663 przepisów (strona:144/378)

Galaretka w skórce pomarańczy 170

Sposobów jej podania jest wiele. Ja tymczasem ten sposób podania miałam okazję zobaczyć podczas Jasełek w przedszkolu u mojej córki Oli. Dzieci zjadły ją migiem. Składniki: kilka kolorowych galaretek pomarańcze Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Pomarańcze dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Wyjmujemy miąższ. Do gotowych połówek wlewamy ostygnięte galaretki i wkładamy do lodówki. Jak galaretki stężeją przekrawamy jeszcze(...)połówki pomarańczy na ćwiartki. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Pavlova 124

Składniki beza: 10 białek 560 g cukru kryształu  1,5 łyżki mąki ziemniaczanej  1.5 łyżki octu  2 szczypty soli Ponadto: 600 ml kremówki 36% kiwi pomarańcza  banan  maliny sos Monin Pralinkowy Wykonanie: Białka ubić na sztywno z solą. Stopniowo dodawać cukier, miksując do czasu, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na sam koniec dodać ocet(...)sztywno śmietanę kremówkę. Wyłożyć ją na przygotowaną bezę. Kiwi oraz banana obrać i pokroić w plastry. Na kremówkę wyłożyć pokrojone w plasterki kiwi, banany oraz całe maliny i kawałki pomarańczy. Całość polać sosem Monin o smaku pralinkowym

Krakowskie smaki Ani
Domowy syrop na kaszel, odporność na bazie miodu, cytrusów, przypraw. 208

wspomnę. SKŁADNIKI : (składniki na 3 słoiki w różnych wersjach) miód płynny ok 1 słoik (użyłam z mniszka, może być równie dobrze inny prawdziwy) 1 limonka 2 cytryny  2 pomarańcze  ok 7-10 goździków  pół laski cynamonu  ok 3-4 cm imbiru  3-4 gałązki tymianku świeżego   SPOSÓB WYKONANIA  Owoce myjemy i parzymy(...)naprawdę nie zależnie od tego jaką chcemy zrobić kombinację smakową, owoce muszą wypełnić 3/4 słoika. Całość zalewamy miodem tak, aby wszytko było zanurzone w miodzie. Wariant 1   Pomarańcze przełożone, goździkami, połamaną laską cynamonu. goździki - doskonały środek anty-grzybiczny, posiada działanie antywirusowe i antybakteryjne.  Goździki są bogate w magnez, wapń, witaminy C i K. Również kwasów Omega-3 jest

Basia w kuchni
Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs 140

Przepyszne, soczyste kacze piersi z sosem śliwkowym z wyczuwalną pomarańczą i imbirem, podane z figami. Po prostu danie doskonałe. Polecam! Scroll down for recipe in English Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami (2 porcje) Składniki: 6 śliwek, bez pestek i pokrojonych w ósemki 2/3 szklanki wody sok z jednej pomarańczy ½ łyżeczki przyprawy pięć smaków 1 cm kawałek imbiru

karmelowy
Mus pomarańczowo-dyniowy z orzechami 115

porcje) 300 ml śmietanki kremówki 30% 3-4 łyżki miodu 3 łyżki serka mascarpone 200 g puree z dyni, np.  domowej roboty skórka otarta z 1 pomarańczy 3 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu garść orzechów włoskich Przygotowanie: Śmietankę ubić na sztywno, dodać miód, cynamon, serek mascarpone, puree z dyni, skórkę oraz sok z pomarańczy. Wszystko dobrze zmiksować

Nastoletnie Wypiekanie
Limonkowa panna cotta z sosem z mango 163

SKŁADNIKI: Na 4 - 6 porcji. Panna cotta limonkowa: 500 ml śmietanki 30 - 36% 80 g cukru 10 g żelatyny ½ laski wanilii 2 limonki Sos mango: 1 dojrzałe mango 1 pomarańcza (można zastąpić odrobiną soku pomarańczowego) 1 łyżka miodu (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Panna cotta limonkowa: Połowę śmietanki (250 ml) przelewamy do rondelka. Dodajemy cukier oraz nasionka wydrążone z laski wanilii (pozostałości(...)wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby panna cotta stężała. Sos mango: Dojrzałe mango obieramy ze skórki, oddzielamy miąższ od pestki i przekładamy do kielicha blendera. Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy odrobinę miodu do smaku i miksujemy na gładki sos. Panna cottę limonkową podajemy z sosem mango, udekorowaną świeżymi owocami i/lub listkiem mięty. Smacznego

W kuchni Katie
Najlepsze lemoniady na lato 243

Ozdabiamy plastrem cytryny lub limonki. Smacznego! Lemoniada z natki pietruszki Składniki: - pęczek natki pietruszki - 150g kostek lodu - obrana, wypestkowana cytryna lub sok z jednej cytryny - obrana, wypestkowana pomarańcza lub sok z jednej pomarańczy - 0,5-1 litr wody (w zależności ile i jak rozcieńczone chcemy) *opcjonalnie: ksylitol lub cukier do dosłodzenia Natkę płuczemy pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki umieszczamy

Be Fit Be Strong
49. Koktajle jarmużowe na zdrowie 172

użyć domowego soku jabłkowego, jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości można skorzystać z kupnego (o dobrym składzie jest np. Tarczyn) 2. Koktajl jarmużowy z pomarańczą i bananem.   Składniki: - 45g jarmużu - 1 szklanka soku z pomarańczy* - banan - 1/2 łyżeczki imbiru  - 5 listków mięty - 5 listków bazylii  Jarmuż myjemy, osuszamy i usuwamy twarde łodyżki. Banana kroimy w kawałki

Be Fit Be Strong
Sałatka z pieczonym kurczakiem, owocami i fetą 208

Pyszna sałatka z kurczakiem, pikantną czerwoną cebulą, słoną fetą oraz kwaskowymi owocami - pomarańczą i granatem, zwieńczona chrupiącymi płatkami migdałów. Pychota! Świetnie nadaje się do lunchboxa jako drugie śniadanie. Jeśli zostało Wam trochę pieczonego kurczaka z obiadu, to nawet nie zastanawiajcie się nad jego innym wykorzystaniem :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) pieczone mięso z kurczaka (pierś, udko bez skórki) 1 pomarańcza(...)migdałowych 3-4 garści ulubionej mieszanki sałat ocet balsamiczny/ oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do miski wsypujemy umytą i osuszoną sałatę. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do sałąty. Pomarańcza obieramy ze skórki, wykrawamy z niego tzw. segmenty ( kawałki bez białych błonek) kroimy je na mniejsze części i dodajemy do sałaty. Cebulę kroimy w piórka. Razem z granatem i migdałami

DefinicjaSmaku
Czekoladowo- kawowy krem z kaszy jaglanej 153

Kolejny pomysł na słodkie i pyszne wykorzystanie kaszy jaglanej, tym razem z dodatkiem kawy, kakao, konfitury pomarańczowej i czerwonych pomarańczy. Z połączenia tych wszystkich składników powstaje naprawdę cudowny deser :) Koniecznie wypróbujcie :) SKŁADNIKI  (2 porcje) 100g kaszy jaglanej 300 ml mleka (w wersji wegańskiej można użyć dowolnego roślinnego) + 100 ml 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii(...)łyżki ksylitolu (lub innego słodzidełka) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao 2 łyżki niskosłodzonej konfitury pomarańczowej 1 czerwona pomarańcza SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kaszę jaglaną przepłukać kilkukrotnie, aby pozbyć się goryczki. Podprażyć przez chwilę w rondelku (uważać aby nie przypalić) i zalać mlekiem. Następnie dodać wanilię (ekstrakt lub laskę, jeśli dodajmey laskę należy ją przekroić na pół wydłubać ziarenka i wrzucić

DefinicjaSmaku
sałatka ze szpinaku i pomarańczy 171

składniki: 250 g świeżych, młodych liści szpinaku 2 duże pomarańcze 1/2 czerwonej lub białej cebuli wykonanie: Liście szpinaku płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Jeśli są duże liście to rwiemy je na mniejsze kawałki. Pomarańcze myjemy, obieramy, usuwamy błonki i kroimy na cząstki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. składniki na dressing: 2 łyżki(...)świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka płynnego miodu sól, pieprz wykonanie dressingu: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę. Całość mieszamy, aby liście połączyły się z dressingiem

Domowy Smak Jedzenia
Tort z truskawkami 133

oczywiście świeże truskawki – czego chcieć więcej? :) Przepis na prosty biszkopt Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +pomarańcza, świeże truskawki Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go sobie dzień wcześniej. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ją przed ubijaniem na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem(...)kremem. Jako „utrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku (proszek, który dodaje się do mleka, żeby dało się je ubić jak śmietanę). Wyciskamy sok z pomarańczy. Biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty, można ułożyć je sobie na kawałkach papieru do pieczenia, żeby łatwiej było je przesuwać po stole. Przecięte biszkopty nasączamy sokiem z pomarańczy, dobrze robić

Ciastkozercy
Makaroniki z kremem pomarańczowym 160

wersja wyszła najlepiej Składniki na makaroniki: - 70 g białka - 90 g cukru - 80 g cukru pudru - 85 g płatków migdałowych - barwnik żółty Składniki na krem: - 50 ml soku z pomarańczy - 1 jajko - 30 g cukru - 4 g budyniu - 2 g żelatyny - 20 g masła - barwnik pomarańczowy Zaczynamy od makaroników. Najpierw wrzucamy do blendera płatki migdałowe z cukrem pudrem i miksujemy(...)wyschnięcia ok. 40 minut. Potem wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 145 z termoobiegiem i pieczemy 15 minut. Jak makaroniki nam się pieką to robimy krem. Najpierw z pomarańczy wyciskamy sok. My oprócz wyciśniętego soku wykorzystaliśmy jeszcze trochę startej skórki z pomarańczy. Sok przelewamy do garnka i gotujemy przez chwilę z połową cukru. W osobnym garnku ubijamy jajko z drugą

Kuchenne Wariacje
Tarta dyniowa 126

naszym blogu konsystencja farszu przypomina nieco sernik więc warto wypróbować Składniki na spód tarty: - 300 g mąki pszennej - 200 g masła - 70 g cukru pudru - starta skórka z połowy pomarańczy Składniki na masę dyniową: - 430 g pieczonej dyni - 500 g serka ricotta - skórka starta z 1 pomarańczy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 140 g cukru - 2 jajka - 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki(...)tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. W tym czasie przygotowujemy naszą masę dyniową. Do miksera wrzucamy ser ricotta, skórkę z pomarańczy oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Następnie miksując dodajemy cukier i po 1 jajku. Na koniec dodajemy do masy wcześniej obraną ze skórki i zblendowaną na pure dynię. Wszystkie składniki jeszcze

Kuchenne Wariacje
Pierś z kaczki z puree z kalafiora, chrustem z palonego pora oraz kurkami 194

Kolejna propozycja na pyszny obiad przygotowana z Sebastianem podczas projektu 40 to: Pierś z kaczki aromatyzowana pomarańczą / pesto z rukoli / puree z kalafiora / chrust z palonego pora / kurki z patelni o różanej nucie. Składniki: - 2 filety z kaczki ze skórą - 400 g kalafiora - 1/4 pora - 400 g kalafiora - 150 g rukoli - 1/2 soku z cytryny - 5-6 szt. kaparów(...)łyżek oliwy z oliwy - 4 łyżki miodu - sól, czarny pieprz - 1/2 soku z pomarańczy - 100 g kurek - 2 łyżki masła - syrop różany - 1l mleka - 50 ml śmietanki 36% - olej do smażenia Porcja dla 2 osób. Najpierw przygotowujemy pesto. Rukolę, sok z cytryny, oliwę z oliwek,3 łyżki miodu, sól i pieprz blendujemy na gładką masę. Teraz kolej na kalafiora. Kalafiora

Kuchenne Wariacje