pomarańcze - 5663 przepisów (strona:153/378)

Śniadaniowe mini makowce z kubeczka 151

rozpływa się w ustach. Gorąco zapraszam! Masa: 3 łyżki zmielonego maku 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 5 rodzynek 4 orzechy włoskie, posiekane 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka skórki z pomarańczy kilka żurawin  Składniki umieścić w garnku, zalać wodą i gotować ok. 5 minut. Odlać nadmiar wody. Odstawić. Ewentualnie dosłodzić. Ciasto: 1 banan 1 jajko 1 łyżeczka proszku

Chocolate Muffin Blog
Ragout z kaczki 103

mięsa nóg kaczki, mąka kukurydziana, 1 ząbek czosnku, gałązka rozmarynu, 200 ml wina białego półwytrawnego, 2 pomarańcze, 1-1,5 cm świeżego imbiru, sól, 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie kaczy), orzechy pekan lub migdały do posypania, Mięso pokroić jak na gulasz, oprószyć mąką kukurydzianą. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Wlać wino i mieszając zagotować(...)dodać posiekany czosnek, skórkę otartą z 2 pomarańczy, starty imbir, rozmaryn i dusić pod przykryciem 20 minut. Wlać sok z pomarańczy, doprawić solą i dusić, aż mięso będzie miękkie. Posypać prażonymi orzechami pekan lub migdałami. Podawać z ryżem. zastawa

królestwo garów
Bezglutenowe babeczki z orzechami i nutą pomarańczy 135

babeczek. 150 g mąki amarantusowej 20 g gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 40 g ksylitolu 40 g miękkiego masła 100 ml jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego) szczypta soli 80 g posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów - po prostu Waszych ulubionych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mieszamy razem sypkie składniki: mąkę jaglaną(...)ksylitol, proszek do pieczenia, kakao, startą skórkę z pomarańczy i sól. 2. Do sypkich składników dodajemy masło i ubijamy mikserem na wolnych obrotach do uzyskania „piaskowej” konsystencji. 3. W miseczce roztrzepujemy jajko, jogurt naturalny, sok wyciśnięty z pomarańczy i ekstrakt waniliowy, po czym połowę przelewamy do suchych składników. Miksujemy na wysokich obrotach, aby rozbić ewentualne grudki. 4. Dodajemy resztę masy

W kuchni Katie
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 250

żurawina do mięsa, to podstawa tego święta. Dla mnie osobiście jest ona zazwyczaj zbyt słodka, ale jako mieszkaniec Kalifornii odkryłam, że wiele osób dla urozmaicenia smaku dodaje do sosu pomarańcze. To właśnie one sprawiają, że sos jest naprawdę przepyszny. Taki oto przepis podaję i Wam. Sos żurawinowo-pomarańczowy Składniki (na dwie szklanki sosu) : 1/2 szklanki brązowego, trzcinowego cukru 1/3 szklanki(...)miodu ½ szklanki wody ½ szklanki soku ze świeżej pomarańczy (lub kupionego) 4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny 1 czubata łyżka świeżej, zmielonej skórki pomarańczowej Zebrać razem wszystkie składniki. Wymyć żurawinę w zimnej wodzie. W rondlu zagotować wodę z sokiem pomarańczowym, dodać cukier i gotować dopóki się nie roztopi. Dodać żurawinę i skórkę pomarańczową do rondla z wrzącą cieczą, po kilku minutach

Jem więc Jestem
Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie 144

masę serową: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 5 dużych jajek 3/4-1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki skrobi ziemniaczanej skórka otarta z 1 pomarańczy (wyparzonej) 1 łyżka soku z pomarańczy Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić twaróg, jajka, cukier, skrobię, skórkę i sok z pomarańczy. Zmiksować krótko

Czerwień i błękit
Karp w galarecie 152

stole.Przygotowany w ten sposób zdobi świąteczny stół. Składniki: 1 karp pęczek włoszczyzny 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziarenek pieprzu czarnego 3 łyżeczki żelatyny sól,vegeta Dekoracja: 1 pomarańcza 1 cytryna kilka oliwek gotowana marchewka  kilka gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania: Sprawionego karpia kroimy na mniejsze części,warzywa obieramy i kroimy w plasterki,jedną marchewkę zostawiamy w całości(...)karpia i warzywa.Dodajemy listek,ziele i pieprz,doprawić solą i vegetą.Gotujemy 30 minut na małym ogniu . Karpia delikatnie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.wywar przecedzamy .Półmisek dekorujemy plasterkami pomarańczy i cytryny,ułożyć karpia.Z marchewki wycinamy gwiazdki i dwie róże,oliwki przekrawamy na pół,dwie zostawiamy całe .Dekorujemy półmisek marchewką oliwkami i natką pietruszki. Z przecedzonego wywaru odlewamy

Bajeczna Kuchnia
Świąteczny piernik z musem śliwkowo-pomarańczowym 164

pomarańczowy oraz muffinki z twarożkiem :) Wybierzcie ulubiony deser i wprowadźcie świąteczny nastrój do Waszego domu już dziś :) Mus: 1 słoiczek powideł śliwkowych  skórka i sok z jednej sparzonej pomarańczy  100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki mocno podgrzać. Zmiksować. Wystudzić - mus stężeje. Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 100 g miodu 3 łyżeczki

Chocolate Muffin Blog
Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym 145

czubata łyżka przyprawy do piernika   1 łyżeczka sody Krem daktylowo-pomarańczowy: 150 g suszonych, wypestkowanych daktyli (u mnie daktyle z oferty Deluxe z Lidla ) sok wyciśnięty z 1 pomarańczy razem z miąższem (ok 1/2 szkl) 1/3 szkl wody 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Polewa kakaowa: 125 g masła/margaryny 1/2 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao Piernik(...)części i każdą piec osobno w standardowej blaszce ok 23x33 cm. Krem daktylowo-pomarańczowy: 1. Daktyle pokroić drobno, przełożyć do rondelka i zalać wodą oraz sokiem z pomarańczy. Gotować na małym ogniu, aż daktyle będą miękkie, a c a łość zgęstnieje . D okładnie zblendować (jeśli byłoby ciężko blendować - dolać odrobinę gorącej wody). Wystudzić. 2. Zblendowane daktyle zmiksować z serkiem mascarpone

Kto ugości moich gości?
Sos żurawinowy do mięs na miodzie 129

trudu kupisz świeżą żurawinę jest najlepszy czas, by przygotować z niej sos. Świetny dodatek do listopadowej gęsi. Zapraszam do przepisu. Składniki: 200 g świeżej żurawiny sok z 1 pomarańczy (około 120 ml) 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu gałka muszkatałowa, imbir, goździk - opcjonalnie Wykonanie: w rodelku rozpuścić masło z miodem. Dodać umytą, przebraną żurawinę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Konfitura z żurawiny 132

zjadamy łyżeczką bez niczego.   Składniki: 0,5 kg świeżej żurawiny 1 cytryna (sok) 1 pomarańczo (sok) 1 starte jabłko 1 szklanka cukru 0,5 szklanki wody Przygotowanie: Żurawinę myjemy i odstawiamy żeby lekko wyschła. Połowę żurawiny zasypujemy cukrem polewamy sokiem z cytryny i pomarańczy, dodajemy starte jabłko i smażymy około 10 minut, po tym czasie dodajemy pozostałą część

Lili w kuchni
Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą 98

szklanki brązowego cukru 1 jajko 125 g masła 100 ml jogurtu naturalnego 1/2 szklanki Fanty pomarańczowej Wierzch: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka Fanty pomarańczowej skórka starta z 1 pomarańczy Sposób przygotowania: 1. W jednaj misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i posiekane drobno orzechy. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i ubijamy je z cukrem i miękkim masłem(...)miksujemy - ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Upieczone muffinki studzimy.  2. Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej cienką warstwę skórki. Cukier puder ucieramy na gładko z 1 łyżką Fanty (w razie potrzeby można dolać odrobinę). Muffinki polewamy pomarańczowym lukrem i posypujemy skórką

Na Ciasteczkowych Papierach
Prosta tarta dyniowo-pomarańczowa (bez pieczenia) 181

markiz (u mnie te ) 110 g miękkiego masła Nadzienie (wszystkie składniki powinny mieć taką samą temp.) : 200 g białej czekolady 1 szklanka puree z dyni skórka otarta z jednej pomarańczy (dokładnie umytej i sparzonej) 150 g serka waniliowego homogenizowanego Do dekoracji: 60 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju lub śmietany Przygotowanie: 1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać

Domowa Cookierenka Agi
Zupa krem z dyni 97

pomarańcza - sól - pieprz - około 0,5 litra wody - łyżka jogurtu greckiego - łyżka masła - łyżka oliwy Przygotowanie : 1. Dynię umyć, obrać i zetrzeć na tarce. 2. Zetrzeć na tarce plaster imbiru. 3. Roztopić masło z oliwą, dodać imbir i delikatnie podsmażyć około 1 minutę. 4. Włożyć dynię, zalać wodą i gotować do miękkości około 30 minut. 5. Dolać soku z pomarańczy. 6. Doprawić solą i pieprzem. 7. Pod koniec gotowania dodać jogutr grecki. Smacznego

Kuchenne innowacje
SOK WARZYWNO OWOCOWY 124

WYCISKANY SOK Z MARCHWI I BURAKÓW         WYCISKANY SOK Z POMARAŃCZY I MARCHWI           Mój sok zawiera: marchew jabłka pietruszkę pomarańczę cytrynę Warzywa umyłam Obrałam i pokroiłam na części. Wycisnęłam warzywa i owoce w sokowirówce. I tak powstał pyszny i zdrowy sok. Smacznego

potrawyregionalne
BATONY BA! OD BAKALLAND 246

smakach: banan i podlewa czekoladowa baton będący połączeniem energetycznego banana z czekoladą jabłko, rodzynki  – kompozycja słodkich rodzynek i aromatycznych jabłek żurawina i pomarańcza  -  oryginalna propozycja, która intryguje połączeniem słodkiej żurawiny i aromatycznej pomarańczy. Z polewą o smaku białej czekolady Smacznego podgryzania

potrawyregionalne