mazurków, keksów, serników i do czego tylko chcecie. Domowa skórka pomarańczowa w najlepszej wersji- czyli bez konserwantów. Niezastąpiona w wypiekach świątecznych i codziennych. Składniki dla 4 osób: 3 pomarańcze najlepiej niepryskane (bio) ½ szklanki wody + woda do wstępnego gotowania 1 szklanka cukru Pomarańcze wyszorować, sparzyć. Skórkę naciąć na ćwiartki lub ósemki, zdjąć z pomarańczy. Warstwę białej skórki (albedo) w większości wyciąć
Pełny talerzjałowca 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 20 g soli peklowej Oraz: około 1 kg szynki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego pieprzu sok i skórka z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 5 łyżek wody gałązka rozmarynu Wszystkie składniki na zalewę -oprócz soli peklowej- zagotować w rondelu. Przestudzić i dopiero dodać sól peklową. Wymieszać i przelać do dużej miski(...)wstawić do lodówki na 5-6 dni. Codziennie można obracać szynkę, żeby równomiernie się zapeklowała. Szynkę wyjąć, osuszyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Do miseczki wcisnąć sok z wyszorowanej pomarańczy a skórki zostawić. Dodać do soku paprykę, pieprz, miód. Wymieszać. Na spód naczynia dodać skórki pomarańczy i wlać 5 łyżek wody. Połowę mieszanki pomarańczowo- miodowej rozsmarować na szynce. Dodać kawałek
UgotujmyTo.pljajka - 1 szklanka mleka - 400 ml jogurtu naturalnego - 2/3 szklanki oleju o neutralnym smaku (dałam rzepakowy) - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego - skórka starta z cytryny - skórka starta z pomarańczy Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy oba cukry – mieszamy. Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko, jogurt, olej, wbijamy całe jajka – rózgą(...)foremkach – babeczki i róże). Jednorazowo na blaszkę zmieściło się 20 foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20-25 minut. Do drugiej porcji dodałam skórkę startą z pomarańczy (skórka z pomarańczy ma bardziej intensywny smak, niż z cytryny). Upieczone babeczki studzimy na kratce. Babeczki jogurtowe możemy podać na wiele sposobów. Sam kształt już jest ich ozdobą, ale możemy
mojewypiekiinietylkopostanowiłam wypróbować jak sprawuje się w koktajlach. Okazało się, że tak jak szpinak nadaje piękny kolor, a i w smaku jest dość ciekawie. Ponownie postawiłam na dodatek pomarańczy. Niestety odnoszę wrażenie, że mój blender zaczyna się tępić, bo nie miksuje już dokładnie tak jak kiedyś. No cóż, trudno. Składniki: 2 - 3 garście roszponki(...)pomarańcza 1 banan 150 ml mleka / jogurtu / mleka roślinnego Wykonanie: Pomarańczę obrać i podzielić na kawałki. Wyjąć pestki. Banana obrać i podzielić na kawałki. Do kielicha blendera wrzucić wszystkie składniki i dokładnie zmiksować
Sto kolorów kuchniserduszka) białka z 3 jajek 200 g cukru pudru niecała łyżeczka mąki ziemniaczanej niecała łyżeczka octu winnego łyżeczka czerwonego barwinka w żelu 2 duże garście jagód 2 plastry pomarańczy odrobina whisky 100 g serka mascarpone szczypta cukru pudru- opcjonalnie 100 g bitej śmietany 30% listki świeżej mięty Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując(...)odczekała przed podaniem kilka godzin, Podawać na zimno! Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją z mascarpone na gładką masę, opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Grillujemy 2 plastry pomarańczą po czym kroimy je na małe trójkąty. Jagody podlewamy whisky i dusimy aż nabiorą czarnego szklistego odcienia ale nie rozdrabniamy, zostawiamy je w całości, chcemy by nabrały delikatnego aromatu whisky
KreatywnePinyłyżek * mąka pszenna – 3 łyżki * kokos + orzechy – ok. 3/4szkl * małe jabłko – 1 szt * cukier – 3 łyżki * masło – 1 czubata łyżka * skórka z pomarańczy – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z kaszą manną , cukrem i szczyptą soli. Dodajemy drobno pokrojone jabłko, podprażony i posiekane orzechy, kokos
Ostra na Słodkobiorę owoce które mam pod ręką i miksuję ze sobą. Zawsze wtedy okazuje się, że jest więcej chętnych i najczęściej jeden dzbanek nie wystarcza. sok z dwóch pomarańczy 1 banan
Polska ZupaNiemniej jednak pyszna owsianka wpasowała się i w święto. I w detoks. Po prostu w me gUSTA ;) szklanka pokrojonych liści jarmużu szklanka wody mineralnej niegazowanej gruszka 1/2 jabłka 1/2 pomarańczy 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki płatków owsianych siemię(...)lniane (opcjonalnie) Jarmuż, wodę mineralną i pół gruszki zblendowałam na jednolitą paćkę. Zalałam nią płatki owsiane. Dodałam miód. I zagotowałam do zgęstnienia. W międzyczasie pokroiłam w kostkę dodatki: jabłko, pomarańczę i gruszkę. Gotową owsiankę przelałam do szklanki. Udekorowałam owocami. Oprószyłam płatkami owsianymi i siemieniem lnianym. Jeśli chcecie podzielić się swoimi zielonymi, zdrowymi smakołykami zapraszam tutaj . Zachęcam do udziału
bastalenatłuszczu, 30 g węglowodanów i 4,8 g błonnika. SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 100 g świeżych liści szpinaku 1 banan 1 pomarańcza sok z cytryny (do smaku) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Liście szpinaku myjemy, odsączamy z wody. 2. Banana i pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. 3. Przekładamy szpinak i owoce do kielicha blendera, dodajemy
W kuchni KatieZapraszam na kolejną pyszną zieloną sałatkę. Tym razem połączyłam pomarańczę, awokado i mozzarellę na listkach roszponki. składniki: 2 garście roszponki 1 małe awokado 1 mała pomarańcza 18-20 kulek małej mozzarelli 2-3 garście pestek dyni 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Na talerzach ułożyć listki roszponki. Awokado obrać usunąć pestkę(...)pokroić na kawałki. Pomarańczę również obrać i pokroić na kawałki Na sałacie ułożyć pokrojone owoce oraz kulki mozzarelli. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Olej wymieszać w słoiczku z miodem i sokiem z cytryny. Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać
Monia miesza i gotujektóry przez chwilę dał oczom namiastkę lata i słońca. Udało mi się połączyć coś słodkiego z czymś zdrowym i pożywnym :) Zapraszam do stołu :) Składniki na 1 porcję: 1 średnia pomarańcza , 1 niewielki grejpfrut (najlepiej czerwony); sos: 1, 5 łyżki miodu , 1 łyżka brązowego cukru , 5-6 goździków , 1,5-2 cm kory cynamonu , 1/3 laski wanilii ; dodatkowo: 100 ml naturalnego(...)jogurtu , 1 łyżeczka ulubionego musli . Pomarańczę i grejpfrut umyć. Okroić ze wszystkich stron ze skóry, usuwając również białą warstwę znajdującą się bezpośrednio pod skórą (tzw. albedo). Wykrawać filety bez śladów błonek łączących cząstki. Pozostałości owoców (oczywiście bez skór, chodzi o sam owoc po wyfiletowaniu) pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do niewielkiego garnuszka. Dodać pokruszoną korę cynamonu (w przypadku
Codzienna kuchnia niecodziennawlać trochę syropu rabarbarowego, a następnie przechylić lekko szklankę i po ściance delikatnie wlewać zmiksowane mango z sokiem pomarańczowym. Można udekorować listkiem świeżej mięty. The post Smoothie z mango, pomarańczy i syropu z rabarbaru appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaPożywny koktajl mleczno-owocowy, składający się z trzech warstw: mango + sok z pomarańczy, truskawki + mleko, syrop owocowy domowej roboty (np. rabarbarowy). W wersji dietetycznej syrop możemy pominąć. Składniki: (3-6 porcji) 1 mango 1.5 szklanki soku pomarańczowego najlepiej świeżo wyciskanego 1 szklanka truskawek (mrożonych) 1.5 szklanki mleka syrop rabarbarowy (najlepiej domowej roboty) lub inny syrop owocowy (opcjonalnie) Przygotowanie
Moja Delicjakiwi, 2 pomarańcze, 1/5 żółtego melona, 1 łyżka miodu, 100 g jogurtu naturalnego. Przygotowanie: Owoce dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Banana i kiwi kroimy w plasterki. Z pomarańcza staramy się usunąć jak najwięcej białej błonki. Melona kroimy w kostkę. Dodajemy do owoców miód i jogurt. Miksujemy. Smacznego
Aga w kuchnidodać to bogate w minerały warzywo. SKŁADNIKI: 1 burak czerwony 1 marchewka 1 banan 1 jabłko 1 pomarańcza 1 łyżka syropu klonowego 1 szkl wody A jak to zrobić: Wszystkie owoce i warzywa obrać ze skóry, a z pomarańczy dodatkowo wykroić wszystkie białe błonki. Tak przygotowane zblendować, na gładką masę. Dodać wodę i jeszcze raz wymieszać blenderem
Kuchnia w opałach